Charles University Faculty of Arts

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

"Sinds het begin van mijn studie, ik maakte het mijn principe dat wanneer ik een meer correcte mening vinden, ik zal onmiddellijk mijn eigen, minder correct advies te verlaten en met vreugde te omarmen het advies dat is meer gerechtvaardigd, wetende dat alles wat we weten is slechts een oneindig klein fragment van wat we niet weten. "jan Hus, filosoof en kerk hervormer, alumnus van de Faculteit der Letteren de Faculteit der Letteren van Charles University is momenteel een van de grootste en belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen in de kunsten en de geesteswetenschappen in Centraal-Europa. De faculteit is in 1348 opgericht door de Tsjechische koning en later Heilige Roomse keizer Karel IV, die het als een van de vier faculteiten van de Praagse universiteit, later naar hem vernoemd Charles University - de oudste universiteit in Midden-Europa ten oosten van Frankrijk en het noorden van de Alpen. Sindsdien is het al het intellectuele centrum van de Tsjechische landen: alumni van de faculteit, hun daden en ideeën, zijn de vormgeving van de Tsjechische maatschappij en cultuur en op de cruciale momenten van de Tsjechische geschiedenis, heeft de Faculteit der Letteren altijd aan het geweest hart van de gebeurtenissen.

Met bijna 1.000 medewerkers, meer dan 9.000 studenten en een groeiende internationale studentenpopulatie van bijna 1000 studenten uit alle hoeken van de wereld, de Faculteit der Letteren is een levendige en diverse academische omgeving. Dankzij het flexibele systeem van meer dan 700 mogelijke double-onderwerp graad combinaties, de BA en MA graden laat de leerlingen zich te concentreren op twee onderwerpen in dezelfde mate, waarin hun aanpassingsvermogen vergroot en biedt hen meer mogelijkheden voor hun toekomstige carrière. De acceptatiegraad is slechts 27%, wat een voorwaarde is voor een meer individuele aanpak nodig als de geesteswetenschappen moeten worden onderwezen en serieus bestudeerd.

Studenten en onderzoekers komen tot de Faculteit der Letteren aan het werk in meer dan zeventig proefpersonen - een groter aantal dan de meerderheid van vergelijkbare instellingen in de wereld kan bieden. Charles University als zodanig behoort tot de top 2% universiteiten in de wereld en de faculteit zelf behoort tot de eerste 200 universiteiten in de wereld in een aantal disciplines.The Faculteit trekt de meest getalenteerde studenten uit de Tsjechische Republiek en het aantal aanvragen voor BA, MA en PhD-programma's bedraagt ​​10.000 per jaar.

De opvallend breed scala aan disciplines aan de Faculteit der Letteren bevat filosofie en religieuze studies; geschiedenis en archeologie; psychologie; sociologie en politieke wetenschappen; theater, film en muziek studies en een aantal filologische programma's die door een nauwgezette studie van een bepaalde taal en cursussen in de geassocieerde literaire, historische en culturele achtergrond te combineren. De faculteit biedt cursussen in meer dan honderd talen, dode en levende, zoals Albanees, Akkadisch, Arabisch, Armeens, Avestan, Azerbeidzjaans, Baskisch, Bengali, Bulgaars, Tsjechisch (ook speciale graden voor buitenlanders en voor doven), Catalaans, Kerkslavisch, Chinees, Kroatisch, Deens, Nederlands, Engels, Eblaite, Ancient Egyptian, Fins, Frans, Duits, Gothic, Grieks (oude en moderne), Hebreeuws (Oude Testament en modern), Hindi, Hettitische, Hongaars, Iers, IJslands , Italiaans, Japans, Koreaans, Latijn, Litouws, Lets, Lausitz Sorbisch, Macedonisch, Mongools, Noors, Oude Norse, Oude Ierse, Perzisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Sanskriet, Slowaaks, Sloveens, Servisch, Spaans, Zweeds, Tamil, Tochaars, Tibetaans, Turks, Ugaritisch, Oekraïens, Jiddisch en Vietnamese.

De onderzoeksoutput van de faculteit, gemeten in het aantal monografieën en artikelen, is groter dan dat van een andere instelling in de geesteswetenschappen in de Tsjechische Republiek - die zowel de kwaliteit van het onderzoek en de mate van begeleiding weerspiegelt. Elk jaar, de faculteit biedt onderdak aan een aantal internationale conferenties en evenementen van de algemene culturele betekenis - tentoonstellingen, concerten, lezingen, publieke debatten. In de afgelopen jaren, heeft de Faculteit der Letteren uitgeverij prestigieuze onderscheidingen verdiend en is nu concurreren met de grootste wetenschappelijke uitgevers in het land.

Wist je dat…

... Het ministerie van Egyptische Studies is werkzaam in Egypte voor de laatste vijftig jaar en heeft belangrijke ontdekkingen gedaan? Hun ontdekking van het graf van een onbekende Egyptische koningin in Abusir in het najaar van 2014 werd uitgeroepen tot een van de 10 grootste archeologische vondsten in 2014.

... In 2014, Professor Tomáš Halik werd bekroond met de prestigieuze Templeton-prijs, gegeven aan mensen die "maakte een uitzonderlijke bijdrage aan het leven van spirituele dimensie bevestigen"?

... Professor Martin Hilský vertaalde de complete werken van William Shakespeare in het Tsjechisch?

geschiedenis

De Faculteit der Letteren werd opgericht als een van de vier oorspronkelijke faculteiten van de Charles University - de oudste instelling voor hoger onderwijs in Midden-Europa - door de uitgifte van de Stichting Handvest op 7 april 1348. Charles IV, in de uitoefening van zijn staat en dynastieke politiek, streefde naar het Koninkrijk van Bohemen te vestigen als het centrum van het Heilige Roomse Rijk. Zijn plan was om wetenschappers uit binnen- en buitenland te concentreren in Praag, waarin zijn residentiële stad geworden, en daarmee versterken de basis van zijn macht. In pre-Hussite keer, twee derde van alle studenten van de universiteit waren studenten van de artistieke faculteit waar ze de kennis die nodig is om te kunnen studeren aan de andere drie faculteiten (theologie, geneeskunde, recht) verworven. Een van de privileges van de faculteit was het recht op master- en doctoraten die hun dragers recht om les te geven op een Europese universiteit te verlenen.

Tijdens de twee eeuwen na de Hussietenoorlogen, de Faculteit der Liberal Arts was het hart van de hele universiteit. Sinds de zeventiende eeuw werd de filosofische faculteit genoemd. Vanaf het begin tot het midden van de negentiende eeuw, diende het als een faculteit waarvan het programma is ontworpen om voorbereidend hoger onderwijs voor de toekomstige studenten van de andere faculteiten. Uit de achttiende eeuw, het aantal academische disciplines begon toe te nemen: naast filosofie, was het mogelijk om de esthetiek, wiskunde, astronomie, natuurwetenschappen, techniek, economie, onderwijs en geschiedenis te bestuderen. In de negentiende eeuw, met uitzondering van oosterse studies, archeologie en godsdienstwetenschappen, belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van filologie en diploma's in het Tsjechisch, Italiaans, Frans, Engels en Hebreeuws werden geïntroduceerd. Na de hervormingen van 1849-1850, werd de faculteit bevrijd van haar propedeuse functie en verwierf een gelijk met de andere faculteiten. In 1897 werden de vrouwen toegestaan ​​om te studeren aan de filosofische faculteit.

De Faculteit behield haar betekenis in de Tsjechische landen, zelfs na de splitsing van de Universiteit van Praag in een Tsjechisch deel en een Duitse deel in 1882. Tijdens de zogenaamde Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek (1918-1938), werd het leven van de universiteit vooral gevormd door de afscheiding van de Faculteit der Natuurwetenschappen in 1920 en door de aankoop van een nieuw gebouw aan de Moldau dijk - degene waar u nog steeds het merendeel van de afdelingen en collegezalen. De sluiting van de faculteit door de nazi-bezetting in 1939 werd gevolgd door de wrede vervolging van zowel docenten en studenten. De productieve, enthousiaste jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam tot een gewelddadig einde in 1948 met de communistische staatsgreep en de volgende veertig jaar van communistisch regime. Het gedwongen vertrek van tientallen van de uitstaande leraren en de invoering van de marxistisch-leninistische proefpersonen resulteerde in de snelle daling van het onderzoek en onderwijs. Hoop op een wijdverspreide sociale verandering in de late jaren 1960, de zogenaamde "Praagse Lente", waarin de faculteit begon aanzienlijke persoonlijkheden uit die tijd, zoals de filosoof Jan Patočka, werden door de Sovjet-invasie geplet in augustus 1968 terug te dringen. In januari 1969, Jan Palach, een student van de faculteit, zelfmoord pleegde door zelfverbranding in politiek protest. Het plein waar de belangrijkste gebouw is gelegen en de Faculteit der Letteren centrale bibliotheek dragen zijn naam. Na de val van het communistische regime en het vertrek van zijn gecompromitteerd volgelingen in 1989, de faculteit gevestigde zichzelf opnieuw als een van de meest prestigieuze instellingen in de geesteswetenschappen, zowel in de Tsjechische Republiek en in Centraal-Europa.

Onze alumni en oud-medewerkers zijn onder meer:

de kerk hervormer en filosoof Jan Hus (c. 1370-1415), wiens gedachten geïnspireerd Martin Luther de wiskundige, logicus en filosoof Bernard Bolzano (1781-1848) De taalkundige Josef Jungmann (1773-1847), een van de makers van de moderne Tsjechische taal de linguïst en oriëntalist Bedřich Hrozný (1879-1952), decipherer van de oude hettitisch oprichters en leden van de invloedrijke Praag Linguistic Circle, zoals Vilém Mathesius (1882-1945), Vladimír Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Bohuslav Havránek (1893-1978) en René Wellek (1903-1995 ) de apotheek Jaroslav Heyrovský (1890-1967), de uitvinder van de polarografische methode en de ontvanger van de Nobelprijs in 1959 de beroemde schrijvers Alois Jirásek (1851-1930), Karel Čapek (1890-1938), Ladislav Fuks (1923-1994), Josef Škvorecký (1924-2012) en Michal Ajvaz (1949) de politici Milan Rastislav Štefánik (1880-1919), Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) en Edvard Benes (1884-1948), de laatste twee werd Tsjechoslowaakse presidenten de socioloog en politicus Alice Masarykova (1879-1966), oprichter van sociale opvoeding in Tsjecho-Slowakije de kunsthistoricus en archeoloog Růžena Vacková (1901-1982) Jan Patočka (1907-1977), een van de belangrijkste Centraal-Europese filosofen van de twintigste eeuw, student van Martin Heidegger, Edmund Husserl en Eugen Fink Jan Palach (1948-1969), student die zich uit protest geofferd tegen de Sovjet-invasie van 1968 de psycholoog Zdeněk Matějček (1922-2004), auteur van baanbrekende studies in de psychologie van kinderen

Locaties

Praag

Address
Faculty of Arts
Charles University in Prague
Jan Palach Square 2
116 38 Prague 1

Praag, Praag, Tsjechië

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden