Pavol Jozef Safarik University Faculty of Arts

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

Over ons

Afdeling Psychologie heeft accreditatie voor undergraduate en graduate education (bachelor en master of Arts degree) op het gebied van psychologie en postdoctorale (PhD.) Onderwijs op het gebied van sociale psychologie en de psychologie van werk ook. Op het gebied van onderwijs is onze belangrijkste focus op kwaliteitsvoorbereiding voor toekomstige professionele psychologen die in staat zouden zijn om hun rol te spelen in het psychologisch onderzoek en vele klassieke psychologische gebieden zoals counseling, schoolpsychologie, klinische praktijk en werving, selectie, motivatie118050_Pavolpic3.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

Geschiedenis van het departement

In 1968 werd psychologiestudie een realiteit bij UPJŠ. Het was een belangrijke gebeurtenis in termen van UPJŠ, van de stad en de regio en in termen van de situatie en de verdere ontwikkeling van de psychologie in Slowakije. Voor een waardering van het belang van het openen van psychologie studeren aan UPJŠ, moet worden opgemerkt dat in die tijd, psychologie studeren in Tsjechoslowakije was alleen mogelijk op vier universiteiten, en drie van hen waren in de Tsjechische Republiek. Tot 1968 was het mogelijk om psychologie in Slowakije te studeren aan de universiteit van Comenius in Bratislava.

Een belangrijke rol bij de vorming van de afdeling Psychologie speelde een situatie in Kosice, dat een belangrijk centrum was van psychologische werkplekken. Werkplekken uit alle belangrijke gebieden van het gebruik van psychologische diensten in de praktijk functioneerden hier. In 1959 werd de regionale psychologische en educatieve kliniek en centrum voor loopbaankeuzes opgericht en met succes geleid door prof. PhDr. J. Hvozdík, Dr.Sc. Een paar jaar later werden regionale huwelijken en huwelijksbegeleiding tot stand gebracht. Ook deed de klinische psychologie het goed in Kosice met de meest prominente representatieve associatief professor Mgr. A. Stančák, CSc, die destijds ook universitair hoofddocent was aan de medische faculteit UPJŠ. Een werkplaats voor de psychologie van het werk werd gebouwd in VSŽ, dat na de voltooiing aan het begin van de jaren zeventig een van de belangrijkste afdelingen op dit gebied werd in Slowakije en het voormalige Tsjechoslowakije.118051_PavolPic.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

Sinds de opening bij UPJŠ werd een Faculteit voor de Kunsten in Prešov een uitvoerder van psychologie studeren. De zware omstandigheden die verbonden waren aan Kosice leidden tot de fysieke locatie van de afdeling Psychologie in Kosice, dankzij de inspanningen van de oprichter prof. PhDr. J. Hvozdík, Dr.Sc. Kosice werd de zetel van de afdeling psychologie en de stad waar de studie van de psychologie werd uitgevoerd. Problemen met het waarborgen van studeren in een andere stad waren de achtergrond van toenemende inspanningen om de afdeling Psychologie en de volledige studie van psychologie naar Prešov te verplaatsen. Het hoogtepunt van een meerjarig proces was de verhuizing van de afdeling in 1984. De afdelingsleiding nam in 1984 de associatieve professor PhDr over. L. Fábryová, CSc., Later, in 1989, associatief professor PhDr. V. Kubáni, CSc. In 1990 associatief professor PhDr. J. Frejenčík, CSc. werd een hoofd van de afdeling psychologie. Sociaal-politieke veranderingen na 1989 brachten de terugkeer van de afdeling psychologie en de studie van de psychologie naar Kosice. Dit gebeurde in 1991. Na het aftreden van de associatief hoogleraar PhDr. J. Ferjenčík, CSc., Als hoofd van de afdeling was kandidaat-associatief professor PhDr. M. Mesárošová, CSc., En latere associatief professor PhDr. Š. Vendel, CSc.

Op 1 januari 1997 ontstond de Prešov-universiteit vanaf faculteiten van UPJŠ in Prešov. De afdeling Psychologie, als onderdeel van de Faculteit der Letteren, werd toen het deel van de Prešov-universiteit.

Na het verdelen van de voormalige UPJŠ werd als een prioriteit beschouwd het scheppen van voorwaarden voor het vestigen van nieuwe faculteiten op het gebied van sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Na het behalen van accreditatie voor programma's op alle drie de graden (bachelor, master, doctoraat) en na bepaalde organisatorische regelingen werden in 2005 de studie van de psychologie in het nieuw opgerichte Instituut voor Filologische en Sociale Wetenschappen UPJŠ (een voorloper van de Faculteit der Letteren) geopend. Die tijd (najaar 2005) werd opgericht door de afdeling psychologie als een ingebouwde werkplek voor de studie van psychologie. 1 januari 2007 werd het de nieuwe afdeling van de Faculteit der Letteren UPJŠ.

Sinds haar oprichting heeft het Departement Psychologie de traditie van de studie van de psychologie toegewijd aan UPJŠ in Kosice in de periode 1968-1996. Het houdt rekening met het feit dat het voor de hele periode een studie was aan de Faculteit Letteren UPJŠ in Prešov als een nederzetting, die een faculteit werd van Prešov University. Dankzij onze hele geschiedenis van psychologie studeren en van de afdeling Psychologie in de oorspronkelijke UPJŠ ook onderdeel van het huidige Instituut voor Psychologie van de Faculteit Letteren van Prešov University.

117587_5.jpg

Locaties

Košice

Address
Moyzesova 9, 040 59 Košice,
201 on the first floor

Košice, Regio Košice, Slowakije