MEL Erasmus Center for Maritime Economics & Logistics

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

Rotterdam is de 8e grootste haven ter wereld en verreweg de onbetwiste Europees kampioen, als mondiale maritieme hub, maar ook als een grootschalig industrieel complex. Door algemene erkenning staat Nederland, de toegangspoort tot Europa, aan de voorhoede van innovatie op het gebied van transport en logistiek.

Het scheepvaartbeleid van het land biedt bedrijven een van de meest aantrekkelijke zakelijke omgevingen in Europa en daagt met succes alle traditionele verzendcentra uit. Erasmus, de eigen universiteit van Rotterdam, staat in het middelpunt van dit alles en destilleert de kennisinfrastructuur van het land in zijn MSc-opleiding in maritieme economie en logistiek (MEL); een postuniversitair / post-ervaring internationaal programma gericht op het transformeren van veelbelovende jonge professionals in de leiders van morgen in het bedrijfsleven en de overheid. En al bij 466 van onze alumni is dit waar gebleken.

Het programma bereidt deskundigen voor met moderne economische en managementinstrumenten voor een efficiënte besluitvorming en biedt hen tegelijkertijd methoden; concepten; en theorieën om hen in staat te stellen op een holistische en multidisciplinaire manier de complexiteit van mondiale maritieme toeleveringsketens te begrijpen en te analyseren. Op deze manier wordt van MEL-afgestudeerden verwacht dat ze in staat zijn om te handelen en te beslissen, met bestuurlijke stijl en vastberadenheid, in complexe en onzekere omstandigheden, in een wereldwijde economische en sociale omgeving.

Stats

De nadruk van onze cursussen ligt op fundamentele industriële, economische en managementconcepten en -methoden met een blijvend effect, die kunnen worden gebruikt om enerzijds bedrijfspraktijken en beleidsvormingsprocessen anderzijds te verklaren. Hiertoe is een combinatie van theorie en praktijk vereist. De meer conceptuele zaken worden behandeld door universitair personeel, terwijl praktische aspecten worden besproken door onze partners, zoals Maersk Line; Haven van Rotterdam; Europe Container Terminals (ECT); BIMCO; DVB Bank; TBA, Rabobank, Stolt Tankers, APMT etc.

Met studenten afkomstig van over de hele wereld; meer dan 50 academische en professionele medewerkers van de Erasmus Faculteiten van Economie en Bedrijfskunde; industriële partners; gastprofessoren; en een uitgebreid bedrijfsnetwerk, het MEL-programma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is een speerpunt in de Nederlandse maritieme cluster en een ambassadeur van de leidende rol van de natie op het gebied van maritieme en havengerelateerde logistieke aangelegenheden.

Classroom

MEL is de enige cursus in zijn soort die op een holistische manier scheepvaart, havens, terminalbeheer en maritieme logistiek combineert in de academische omgeving van twee van de Europese topscholen: de Erasmus School of Economics en de Rotterdam School of Management. Samen met academische excellentie streeft MEL naar een goede balans tussen theorie en praktijk. Dit wordt verzekerd door de selectie van onze partners en de betrokkenheid van ons bedrijfsnetwerk. Via gastcolleges, seminars en bedrijfsbezoeken worden MEL-studenten voortdurend geconfronteerd met de vooroordelen over 'conventionele wijsheid' en leren ze deze in hun juiste en ruimere economische perspectief te plaatsen.

Bovendien stelt ons uitgebreide Corporate Network MEL-studenten in staat om werkaanbiedingen te zoeken bij de meest prestigieuze 'blue chip'-organisaties en in sommige gevallen hun infrastructuur en informatiesystemen te benutten tijdens het schrijven van hun proefschrift.

De lange traditie van de universiteit in transportstudies begon met het werk aan scheepvaart en scheepsbouw door onze overleden collega, professor Jan Tinbergen, Nobelprijswinnaar in de economie. Deze traditie wordt nog steeds voortgezet door de PhD-programma's op het gebied van transport en logistiek van het Tinbergen Instituut, het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) en de onderzoeksscholen Transport, Infrastructuur en Logistiek (TRAIL). Zo vindt baanbrekend onderzoek, vaak extern gefinancierd, zijn weg naar de klas op een top-down manier. Nadruk op toegepast onderzoek is gebaseerd op onze overtuiging dat, ondanks het belang van 'onderzoek voor onderzoek', in een discipline, zoals toegepast als transport en logistiek, de waarde van onderzoek wordt aangetoond door de bereidheid van de samenleving om het te ondersteunen.

Testimonial2

Rotterdam is een jonge dynamische internationale stad, bekend om zijn cultuur en internationaal gerenommeerde architectuur. In 2014 plaatste The New York Times Rotterdam in de top 10 van de 52 plaatsen ter wereld om te bezoeken. Als het economische hart van Nederland, de grootste haven van Europa en een bruisende stad, is Rotterdam de ideale locatie om Maritieme Economie en Logistiek te studeren.

Ik vertrouw erop dat deze website uw vragen over MEL beantwoordt en ik kijk ernaar uit u te verwelkomen in Rotterdam en onze universiteit.

Prof.dr. Bert de Groot

MEL Managing Director

Top 10 redenen om MEL te bestuderen

Reputatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Consequent gerangschikt als een van de beste universiteiten ter wereld door The Wall Street Journal, Financial Times, Times Educational Supplement, enz. De EUR is trots op zijn drie winnaars van de Nobelprijs voor de economie: Jan Tinbergen (1969), Tjalling Koopmans ( 1975) en Sir Clive Granger (2003).

Testimonial3Volledig geaccrediteerd

Bij besluit van de EUR Board of Governors wordt het MEL-programma gezamenlijk aangeboden door de Erasmus School of Economics en de Rotterdam School of Management. Beide scholen zijn samen de graden-toekennende instanties. MEL geniet een dubbele accreditatie door de NVAO (Nederlandse Vlaamse Accreditatie Organisatie) en AACSB (Vereniging voor Advance Collegiate Schools of Business). Dit betekent dat de MEL-graad officieel kan worden gecertificeerd door het Ministerie van Onderwijs van Nederland en het is daarom een volledig erkende graad wereldwijd.

Bedrijfsnetwerk

Het MEL Corporate Network bestaat uit meer dan 50 'blue chip' multinationale bedrijven en organisaties. Het meest in het oog springend zijn de haven van Rotterdam; Maersk line; APM-terminals; BIMCO; Stolt tankers; Vopak; DVB Bank; en Hutchison Port Holdings (ECT). Bedrijven die lid worden van het Corporate Network doen dit door de rol van MEL te erkennen in het opleiden van top maritieme professionals, door onderzoek te doen en een kennis- en uitmuntendheidcentrum in de sector te zijn. Corporate Network-leden geven peer-advies over toekomstige MEL-richting, communiceren met MEL-studenten via lezingen, sociale evenementen en rekruteren bij MEL-studenten.

Alumni Community

Ons alumni-netwerk is een van onze meest waardevolle bezittingen; we volgen de professionele prestaties van onze afgestudeerden met trots. Als afgestudeerde MEL kun je lid worden van de alumnivereniging en toegang krijgen tot het MEL-alumni-netwerk. Een aantal MEL-alumni keert ook terug naar de klas en verzorgt de Alumni Lecture Series (ALS). MEL-alumni die nu actieve professionals zijn, delen hun ervaringen sinds het afstuderen met de huidige MEL-les en bieden de MEL-klas de mogelijkheid om te leren hoe MEL heeft geholpen hun carrière vooruit te helpen.

Testimonial1Topdocenten

De MEL-docenten zijn een mengeling van faculteitsleden van de Erasmus Universiteit en succesvolle zakenmensen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de MEL-studenten worden geïnstrueerd door zowel ondernemers als academici. Een aantal MEL-docenten is genomineerd voor en kreeg onderscheidingen.

Comprehensive Curriculum

MEL legt substantiële nadruk op het opnemen van de opvattingen, ervaring en vereisten van de industrie in het ontwerp, de inhoud en de ontwikkeling van het MEL-curriculum. Intensieve brancheconsultatie heeft bewezen succesvol te zijn niet alleen in het aantrekken van topstudenten, maar ook in het verkrijgen van erkenning van MEL als de leidende MSc in de sector. MEL is het programma dat de term maritieme logistiek heeft bedacht, namelijk de holistische, geïntegreerde benadering van de studie van internationaal vervoer, havens, terminals en wereldwijde logistiek. Na uitgebreide industrieoverleg heeft MEL een curriculum samengesteld van 15 modules die - via hun filosofie en individuele leerdoelen - een holistische en hechte, geïntegreerde benadering opstellen voor het begrijpen en analyseren van mondiale maritieme toeleveringsketens van productie-transport- distributie, waarbij oceaantransport en haven- en terminalbeheer een cruciale rol spelen.

ERIM Research Institute

Op het gebied van onderzoek en onderwijs neemt het grootste deel van de MEL Resident Faculty deel aan het programma Business Processes, Logistics and Information Systems (LIS) van het Erasmus Research Institute of Management (ERIM). ERIM werd onlangs beoordeeld als een van de top drie managementscholen in Europa en is geaccrediteerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

MEL Research

Jarenlang heeft het MEL-onderzoek het vakgebied van maritieme economie en logistiek 'gedefinieerd'. Het grootste deel van ons onderzoek is gefinancierd door externe organisaties zoals de Europese Commissie en de Wereldbank. Consultancy heeft MEL naar de vier hoeken van de aarde gebracht, van Korea tot Brazilië en van Noorwegen tot Griekenland. Het wetenschappelijk personeel publiceert in vooraanstaande tijdschriften. Hoogwaardig onderzoek wordt gepresenteerd op academische conferenties.

Echt internationaal

Verschillende bachelors, majors en vrijwel alle masteropleidingen van onze universiteit worden in het Engels gegeven. De afgelopen jaren is de EUR-campus zo internationaal geworden dat je, tegenwoordig rondwandelend, het moeilijk vindt om een andere taal dan Engels te horen. Het MEL-klaslokaal heeft meestal onderdanen van 15 tot 20 verschillende landen.

Rotterdam

Rotterdam is een jonge dynamische internationale stad, bekend om zijn cultuur en internationaal gerenommeerde architectuur. In 2014 plaatste The New York Times Rotterdam in de top 10 van de 52 plaatsen ter wereld om te bezoeken. Als het economische hart van Nederland, de grootste haven van Europa en een bruisende stad, is Rotterdam de ideale locatie om Maritieme Economie en Logistiek te studeren.

Rotterdam

Locaties

Rotterdam

Center for Maritime Economics and Logistics - Erasmus University Rotterdam

Address
Burgemeester Oudlaan,50
3062 PA Rotterdam, Zuid Holland, Nederlanden

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Accreditaties

AACSB Accredited