Lees de Officiële Beschrijving

Welkom bij de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB)

ESSB herbergt een grote verscheidenheid aan studieprogramma's en wetenschappelijke disciplines: openbaar bestuur, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Daarnaast zijn het Erasmus University College, IHS en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT gekoppeld aan de faculteit. Ons onderwijs is kleinschalig en gebaseerd op probleemgestuurd onderwijs (PBL). Verbonden zijn met het professionele veld is een ander kenmerk van onze studieprogramma's.

decaan

De eindverantwoordelijkheid voor het faculteitsbestuur en het management van de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB) ligt bij de decaan. De decaan wordt ondersteund door zijn staf, bestaande uit de decaan, een studentlid, de faculteitsdirecteur en de beleidsadviseurs onderwijs en onderzoek en de business controller. Sinds 1 september 2015 is dit personeel als volgt samengesteld:

 • Prof.dr. VJJM Bekkers (decaan)
 • Mw.dr. AMPH. de Jong (faculteitsdirecteur)
 • Mw. J. Dekkers-de Leeuw MSc (beleidsmedewerker onderzoek)
 • Dhr. MGJM Adriaans MSc (beleidsadviseur onderwijs)
 • Dhr. B. Looije (zakelijke controller)
 • Mw. Nicky van de Lagemaat (studentlid)

Faculteitsraad

Neem bij belangrijke facultaire zaken contact op met de decaan met de faculteitsraad. De faculteitsraad treedt ook op als co-beslissingsorgaan op facultair niveau. De faculteitsraad bestaat voor 50% uit studenten en voor 50% uit medewerkers van de ESSB.

Organisatorische componenten

De faculteit heeft de volgende capaciteitsgroepen, waarin het academisch personeel en het ondersteunend en leidinggevend personeel zijn ondergebracht:

 • Vakgroep Bestuurskunde en Sociologie. Voorzitter: prof.dr. RJ van der Veen
 • Afdeling Psychologie, Onderwijs
 • Erasmus University College. Dean: prof.dr. MA Frens

Onderwijs en onderzoek directeuren

Het onderwijs en onderzoek binnen Bestuurskunde, Psychologie, Sociologie en Pedagogische Wetenschappen zijn ondergebracht in programma's. Het beheer over deze programma's ligt bij de directeuren onderwijs en onderzoek. Momenteel zijn de volgende directeuren aanwezig:

Bestuurskunde - Sociologie

 • Onderwijs directeur: prof.dr. M. Haverland
 • Onderzoeksdirecteur: prof.dr. PA Dykstra

Psychologie - Pedagogische wetenschappen

 • Onderwijs directeur: dr. AACM Smeets
 • Onderzoeksdirecteur: prof.dr. PJ Prinzie

Faculteitsbureau

Alle ondersteunings- en managementmedewerkers die niet specifiek voor één wetenschapsgebied werken, zijn ondergebracht op het faculteitsbureau. Het faculteitsbureau staat onder leiding van de faculteitsdirecteur: mw.dr. AMPH. de Jong.

Gezamenlijke besluitvorming

Gezamenlijke besluitvorming betekent dat verschillende belanghebbenden kunnen deelnemen aan discussies over belangrijke onderwerpen. Bij de ESSB kunnen studenten, hetzij in een groep of individueel, discussiëren met professoren en medewerkers van de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences om studenten en hun mening te vertegenwoordigen. Studenten zijn actief in gezamenlijke besluitvormingsprocessen op verschillende niveaus, waarmee hun ideeën en klachten worden overgebracht.

Dit deel van de website geeft informatie over de verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan de gezamenlijke besluitvorming binnen het ESSB, hoe dit georganiseerd is en waar naartoe te gaan in geval van een klacht over het onderwijs.

Er zijn verschillende gezamenlijke besluitvormingsorganen

 • Educatieve commissies
 • De faculteitsraad
 • De universiteitsraad
 • Studentleden van bestuursraden
 • Het studentlid van het managementteam

Studieoverleg van de faculteit

Bovengenoemde organen en stakeholders zijn vertegenwoordigd in het Studentenoverlegorgaan van de faculteit (afkorting: FSO). Tijdens een maandelijkse vergadering komen vertegenwoordigers van de verschillende gezamenlijke besluitvormende organen van de ESSB bijeen om kwesties met betrekking tot onderwijs te bespreken. Het Commissaris Onderwijs van studentenvereniging Cedo Nulli is de voorzitter van deze vergadering. Hij zit de studentenoverleg van de faculteit voor en stimuleert gezamenlijke besluitvorming.

Tijdens de vergadering worden kwesties met betrekking tot onderwijs besproken die van belang kunnen zijn voor studenten. Alle belanghebbenden bespreken actuele zaken, wisselen informatie uit en proberen van elkaar te leren.

Bovendien worden alle klachten die Cedo Nulli verzamelt, doorgestuurd naar het gezamenlijke besluitvormingsorgaan dat het meest geschikt is om de specifieke klacht te behandelen. Voor meer informatie over klachten: raadpleeg de rubriek 'Klachtenregeling' op de website.

Geschiedenis

Faculteit der Sociale Wetenschappen 1963 -

Het is belangrijk om de geschiedenis van de Faculteit der Sociale Wetenschappen * vast te leggen en te vertellen. Zo kan de huidige situatie van de faculteit worden begrepen en wordt de herinnering aan de organisatie bewaard. Sinds de oprichting van de faculteit in 1963 is het verhaal van de faculteit tweemaal opgeschreven. De eerste keer was toen de faculteit haar 40-jarig jubileum vierde. De viering van het vijftigjarig jubileum van de faculteit was de tweede keer dat het verhaal van de faculteit werd gepubliceerd.

* Sinds 1 september 2017 is de faculteit de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences.

Opleidingen te volgen in:
 • Engels
 • Nederlands

Deze school biedt ook:

Executive opleidingen

Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Als u geïnteresseerd bent in hoe algoritmen racistisch kunnen zijn, hoe uw smartphone een politiek doel is, of hoe klimaatverandering een probleem wordt voor een groeiend ... [+]

Studieprogramma

Als u geïnteresseerd bent in hoe algoritmen racistisch kunnen zijn, hoe uw smartphone een politiek doel is, of hoe klimaatverandering een probleem wordt voor een groeiende bevolking, is dit masterprogramma iets voor u!

De meeste van de belangrijkste kwesties van vandaag, zoals klimaatverandering, racisme of geautomatiseerde technologieën, zijn niet beperkt tot traditionele parlementaire politiek, maar spelen zich af in de publieke sfeer van (online) media, sociale bewegingen, expertise, activisme en beleidsvorming. Met dit masterprogramma kun je begrijpen hoe dergelijke problemen publieke problemen worden. Het biedt u de tools om complexe problemen te navigeren en te bemiddelen, om uw eigen betrokkenheid bij hen te ontwikkelen en om er in te grijpen.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Waarom nemen sociale kloven in de samenleving toe? Deze mastertrack biedt inzicht in oorzaken en gevolgen van sociale ongelijkheid en werpt een licht op manieren waarop s ... [+]

Studieprogramma

Waarom nemen sociale kloven in de samenleving toe? Deze mastertrack biedt inzicht in oorzaken en gevolgen van sociale ongelijkheid en werpt een licht op manieren waarop sociaal beleid dit kan verminderen.

leerplan

Het programma bestaat uit 60 ECTS. Drie kerncursussen en een scriptie vormen samen 45 ECTS, gericht op de specialisatie Sociale ongelijkheden van de masteropleiding. De resterende 15 ECTS zijn gewijd aan een cursus methoden en een keuzevak. Klik op een van de cursussen in het onderstaande programma-overzicht om de cursusbeschrijvingen te bekijken.

keuzevakken

Het programma bevat één keuzevak in blok 2, maar een keuzevak kan ook worden geselecteerd uit cursussen die worden aangeboden in andere masteropleidingen in de sociologie.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Deze masteropleiding gaat over het beheersen van complexe maatschappelijke uitdagingen in de publieke sector en over hoe de netwerken van de betrokken actoren te besturen ... [+]

Studieprogramma

Deze masteropleiding gaat over het beheersen van complexe maatschappelijke uitdagingen in de publieke sector en over hoe de netwerken van de betrokken actoren te besturen om slechte problemen op te lossen.

Wijze van opvoeding

Het programma biedt diepgaande theoretische modules, evenals een reeks Governance Labs die mogelijkheden bieden om wetenschappelijke en managementvaardigheden in de praktijk te leren en te oefenen. Inspirerende gastcolleges van experts in het veld maken de overdracht van kennis en ervaring mogelijk. Een onderzoeksontwerpcursus bereidt je voor op het schrijven van een masterscriptie. In dit proefschrift demonstreren studenten hun kennis en vaardigheden van het analyseren en ontwikkelen van governance netwerkstrategieën die handelen over actuele, complexe maatschappelijke uitdagingen.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

In een unieke leeromgeving onderzoek je cognitieve en emotionele processen in de hersenen. Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modules of cursussen. Elke cursu ... [+]

Studieprogramma

In een unieke leeromgeving onderzoek je cognitieve en emotionele processen in de hersenen.

Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modules of cursussen. Elke cursus behandelt een specifiek psychologisch thema. Alle activiteiten die u tijdens deze cursus onderneemt, zoals lezingen, tutorials, praktische vergaderingen en opdrachten, zijn gerelateerd aan dit thema. De masteropleiding bestaat uit drie cursussen waarin je de onderwerpen van de specialisatie Brain and Cognition en een cursus statistiek gaat bestuderen.

In het tweede semester, vanaf februari, voer je een empirische studie uit en schrijf je je masterproef. Klik op een van de cursussen in het onderstaande programma-overzicht om de cursusbeschrijvingen te bekijken.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Wat zijn de kansen voor het beheer van migratiestromen? Hoe discriminatie voorkomen en interactie en cohesie in cultureel diverse samenlevingen bevorderen? Het masterprog ... [+]

Studieprogramma

Wat zijn de kansen voor het beheer van migratiestromen? Hoe discriminatie voorkomen en interactie en cohesie in cultureel diverse samenlevingen bevorderen?

Wijze van opvoeding

Het masterprogramma Governance of Migration and Diversity biedt state-of-the-art cursussen en trainingen die worden gegeven door toegewijde wetenschappers uit vijf academische disciplines. Tijdens de lessen wordt de interactie tussen studenten en tussen studenten en professoren gestimuleerd.

Tijdens de cursus worden verschillende sitebezoeken georganiseerd om in contact te komen met ervaringen uit de eerste hand van bestuurskwesties. In de afgelopen jaren hebben we onder meer de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) Extern geopend, de Essalam-moskeeOpens extern en een asielzoekerscentrum bezocht.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Waarom migreren mensen? Hoe integreren migranten in ontvangende landen, of doen ze dat soms niet? Deze specialisatie richt zich op sociologische theorieën en onderzoek na ... [+]

Studieprogramma

Waarom migreren mensen? Hoe integreren migranten in ontvangende landen, of doen ze dat soms niet? Deze specialisatie richt zich op sociologische theorieën en onderzoek naar internationale migratie.

Wijze van opvoeding

Het masterprogramma Governance of Migration and Diversity biedt state-of-the-art cursussen en trainingen die worden gegeven door toegewijde wetenschappers uit vijf academische disciplines. Tijdens de lessen wordt de interactie tussen studenten en tussen studenten en professoren gestimuleerd.

leerplan

Naast het algemene deel met verplichte disciplinaire cursussen, volg je baanspecifieke cursussen. De algemene en de baanspecifieke onderdelen omvatten elk 50% van het Master-programma. Hieronder vindt u het curriculum van de Sociology-track aangeboden door alt = "Erasmus Universiteit Rotterdam.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het masterprogramma International Public Management and Policy richt zich op de steeds internationaler wordende rol van openbaar bestuur en publieksbeleid. ... [+]

Studieprogramma

Het masterprogramma International Public Management and Policy richt zich op de steeds internationaler wordende rol van openbaar bestuur en publieksbeleid.

Veel collectieve problemen van onze tijd, zoals klimaatverandering, terrorisme, corruptie, armoede en ongelijkheid, hebben een internationaal karakter. Om deze en soortgelijke problemen effectief aan te pakken, moeten natiestaten hun eigen capaciteiten vergroten door middel van wettelijke en bestuurlijke hervormingen. Bovendien moeten ze van elkaar leren en samenwerken in internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Hoe kunnen mondiale problemen zoals armoede en klimaatverandering worden aangepakt?... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het curriculum van de masteropleiding Clinical Psychology bestaat uit een reeks opleidingsperioden. In de eerste helft behandelt elke cursusperiode een zogenaamde 'blok' ... [+]

Studieprogramma

Deze specialisatie richt zich op psychopathologie bij volwassenen, waarbij de wetenschappelijke benadering centraal staat.

Het curriculum van de masteropleiding Clinical Psychology bestaat uit een reeks cursusperiodes. In de eerste helft behandelt elke cursusperiode een zogenaamde 'blok' en een praktische training. Elk blok beslaat een specifiek psychologisch thema. Alle activiteiten die u in deze periode onderneemt, zoals lezingen, tutorials en opdrachten, zijn gerelateerd aan dit thema. Bovendien omvat elke cursusperiode praktische vaardigheidstrainingen.

Voor de praktische vaardighedentraining biedt de masteropleiding Clinical Psychology twee verschillende tracks: de 'Research training track' en de 'Clinical training track'. Je zult een van hen moeten kiezen. NB: twee is geen optie. Geef uw voorkeur aan wanneer u zich aanmeldt. De toelatingscriteria verschillen niet voor beide tracks.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Ben je geïnteresseerd in jeugd, gezinnen en scholen met meerdere en complexe stedelijke problemen? Word een beleidsmaker, consultant of onderzoeker door je in te schrijve ... [+]

Studieprogramma

Deze specialisatie behandelt de belangrijkste kwesties die momenteel relevant zijn in het onderwijs: onderwijsinnovaties, beoordeling en testen en de groeiende diversiteit op de achtergrond van leerlingen.

Het curriculum van elke specialisatie in Pedagogische Wetenschappen bestaat uit een reeks themagerelateerde cursussen. Alle activiteiten tijdens deze cursus, dat wil zeggen lezingen, tutorials, praktische vergaderingen en opdrachten, zijn specifiek gericht op dit thema. Elke cursus bestaat uit een theoretisch deel (kennis) en een praktisch gedeelte (vaardigheden).

Let op dat het volgende curriculum het huidige academische jaar vertegenwoordigt. Aanpassingen in het curriculum en beschrijvingen van cursussen zullen in de loop van het jaar worden toegevoegd; een definitief curriculum is te zien in de lente van het lopende academische jaar.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

De relatie tussen politiek en samenleving is drastisch veranderd. In deze master proberen we de oorzaken te begrijpen ... [+]

Studieprogramma

De relatie tussen politiek en samenleving is drastisch veranderd. In deze master proberen we de oorzaken te begrijpen

Wijze van opvoeding

Elke hoofdcursus bestaat uit een reeks lezingen en kleinschalige tutorials. De lezingen presenteren de belangrijkste theoretische en empirische inzichten over het onderwerp van de cursus. In de tutorials leren studenten deze inzichten analyseren en toepassen door verschillende opdrachten in kleine groepen te bespreken en voor te stellen.

keuzevakken

Het programma bevat een aantal keuzevakken in blok 2, maar keuzevakken kunnen ook worden geselecteerd uit cursussen die worden aangeboden in andere masteropleidingen in Sociology.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Als je je afvraagt hoe mensen optimaal kunnen leren en presteren, dan is dit masterprogramma de juiste keuze voor jou. Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modu ... [+]

Studieprogramma

Als je je afvraagt hoe mensen optimaal kunnen leren en presteren, dan is dit masterprogramma de juiste keuze voor jou.

Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modules of cursussen. Elke cursus behandelt een specifiek psychologisch thema. Alle activiteiten die u tijdens deze cursus onderneemt, zoals lezingen, tutorials, praktische vergaderingen en opdrachten, zijn gerelateerd aan dit thema. De masteropleiding bestaat uit drie cursussen waarin je de onderwerpen van de specialisatie Psychologie van Menselijk Leren en Prestaties en één cursus statistiek bestudeert.

In het tweede semester, vanaf februari, voer je een empirische studie uit en schrijf je je masterproef. In sommige gevallen is het mogelijk om een stage te doen tijdens dit semester van de masteropleiding.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het programma biedt een gevarieerd aantal cursussen (verplicht en keuzevak), seminars, werkgroepsessies en een reeks gastcolleges door internationaal bekende wetenschappe ... [+]

Studieprogramma

Het programma biedt een gevarieerd aantal cursussen (verplicht en keuzevak), seminars, werkgroepsessies en een reeks gastcolleges door internationaal bekende wetenschappers. Verder zul je je eigen onderzoeksproject (proefschrift) uitvoeren waarin je theorieën en sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethodes gaat toepassen om stedelijke bestuurskwesties te onderzoeken.

Wijze van opvoeding

Het programma biedt cursussen en trainingen in real-life omgevingen om wetenschappelijke en managementvaardigheden te leren en te oefenen. Het omvat een verscheidenheid aan lesmethodologieën gericht op de interactie tussen docenten en studenten, tussen studenten en praktijkmensen en tussen studenten onderling.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Deze specialisatie legt de nadruk op de organisatiepsychologie en de rol van emoties in moderne organisaties. Bovendien worden in dit programma nieuwe methoden voor perso ... [+]

Studieprogramma

Deze specialisatie legt de nadruk op de organisatiepsychologie en de rol van emoties in moderne organisaties. Bovendien worden in dit programma nieuwe methoden voor personeelsselectie onderzocht.

Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modules of cursussen. Elke cursus behandelt een specifiek psychologisch thema. Alle activiteiten die u tijdens deze cursus onderneemt, zoals lezingen, tutorials, praktische vergaderingen en opdrachten, zijn gerelateerd aan dit thema. De masteropleiding bestaat uit drie cursussen waarin je de onderwerpen van de specialisatie Arbeids- en Organisatiepsychologie en een cursus statistiek gaat bestuderen.

In het tweede semester, vanaf februari, voer je een empirische studie uit en schrijf je je masterproef. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om een stage te doen tijdens het semester van de masteropleiding.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
1 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Tijdens het programma, krijg je diepgaande kennis over maatschappelijke problemen en uitdagingen van publieke organisaties. Je combineert theorieën van openbaar bestuur, ... [+]

Studieprogramma

Dit uitdagende, tweejarige onderzoeksmasterprogramma richt zich op de belangrijkste vraagstukken van de openbare bestuurs- en organisatietheorie.

Tijdens het programma, krijg je diepgaande kennis over maatschappelijke problemen en uitdagingen van publieke organisaties. Je combineert theorieën van openbaar bestuur, organisatiekunde en management met een grondige training in onderzoeksmethoden. Er is een focus op de uitdagingen waarmee overheden tegenwoordig worden geconfronteerd, zoals mediatisering, veroudering, afnemend vertrouwen in de overheid en maatschappelijke versnippering. Uitdagingen binnen publieke organisaties worden geanalyseerd, zoals professionele conflicten in het management en de rol van risico bij innoveren. Na het behalen van deze onderzoeksmaster bent u andere werkzoekenden een stap voor wanneer u solliciteert naar functies in onderzoek, consultancy of beleidsadvies.... [-]

Nederlanden Rotterdam
Vraag informatie aan
Engels
Voltijd
2 jaren
Campus
Lees meer in Nederlands
Erasmus University Rotterdam
Address
Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit der Sociale Wetenschappen Mandeville Building, T15-19 Postbus 1738 3000 DR Rotterdam
Rotterdam, Zuid-Holland, Nederlanden
Website
Telefoonnr.
+31 10 408 1111