Université de Pau et des Pays de l'Adour

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

Een multidisciplinaire universiteit

De Universiteit van Pau en Pays de l'Adour (UPPA) is een multidisciplinaire universiteit die drie belangrijke studiegebieden bestrijkt:

 • Recht, economie, zaken, management
 • Wetenschap en technologie
 • literatuur, talen, kunst, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen en sport

UPPA biedt haar studenten initiële of permanente educatie, werk- / studieprogramma's of leerlingplaatsen aan om via haar 3 Colleges en 2 Doctoral Schools bachelor-, master- en beroepsgraden en doctoraten te behalen.

De universiteit omvat ook twee IUT's (University Institute of Technology), een IAE (University School of Management), twee technische scholen (ENSGTI, voor industriële technologie en ISA BTP voor de bouw), een afdeling voor permanente educatie en een opleidingscentrum voor leerlingwezen.

Een ideale werkomgeving

Een van de bijzondere kenmerken van UPPA is de locatie dicht bij de Spaanse grens, tussen de bergen en de oceaan, op 5 campussen op een zeer menselijke schaal: Anglet, Bayonne, Pau, Mont-de-Marsan en Tarbes.

Elke campus biedt studenten moderne en efficiënte communicatiemiddelen, een universiteitsbibliotheek, sportactiviteiten, een cultureel programma en een scala aan studentenverenigingen.

De docententeams van UPPA bereiden onze 11.500 studenten voor om hun cursus te voltooien, maar ze zijn ook alert op de behoeften van studenten en zijn altijd beschikbaar en toegewijd aan ons kwaliteitsproces.

Loopbaanbegeleiding en professioneel advies staan ook centraal in elk studieprogramma: professioneel studentenproject, ontmoetingen met oud-studenten, banenbeurzen, hulp bij het vinden van stages en banen.

Voor het tweede jaar op rij heeft het ministerie UPPA 12 nationaal gerangschikt (van de 80 universiteiten) voor studentenondersteuning en succes in hun opleidingen, en 18e voor hun meesters.

Wetenschappelijk onderzoek op internationaal niveau

Met 24 onderzoekseenheden verbonden aan onderzoeksinstellingen zoals CNRS, INRA en INRIA omvat onderzoek bij UPPA:

 • 5 strategische thema's:
  • Omgeving en materialen
  • Geo-middelen
  • Aquatische milieus en hulpbronnen
  • Justitie en territoria
  • Gebieden, randen en overvloeiing
 • en een transversaal en multidisciplinair thema: energie-, milieu- en sociale overgangen.
 • Institut Carnot ISIFoR (Instituut voor duurzame engineering van fossiele hulpbronnen).
 • Equipex MARSSEquipex MARSS (massaspectrometriecentrum voor reactiviteit en speciatiewetenschappen).
 • Equipex in het XYLOFORESTXyloforest Program-netwerk (ontwikkeling van de houtsector).
 • Labex in het STORE-EX-netwerk (elektrochemische opslag van energie).
 • LabCom, gedeeld laboratorium met URGO.

Een universiteit die stevig geworteld is in zijn regio

Sinds de oprichting in 1970 heeft UPPA relaties opgebouwd met lokale institutionele en industriële partners, waardoor het een belangrijke speler is geworden in de economische ontwikkeling van het zuiden van Aquitanië.

Het heeft een aantal zeer sterke banden gesmeed met grote aannemers, zoals Total, Turboméca, Arkema, Toyal, Messier-Dowty en ondersteunt MKB / SMI via honderd samenwerkingsovereenkomsten.

UPPA wordt ook ondersteund door lokale autoriteiten en maakt deel uit van ComUEA, de gemeenschap van universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs in Aquitaine. Het is ook lid van SATT Aquitaine (Transfer van Aquitaine Sciences)

Een universiteit open voor de wereld

Vanwege zijn geografische ligging is UPPA bijzonder goed geplaatst om originele grensoverschrijdende samenwerking met Spanje te ontwikkelen door:

 • het PYREN-project: IDEFI (initiatief voor excellentie in innovatieve training) gefinancierd door "investering voor de toekomst" van de overheid,
 • specifieke beurzen,
 • stages in bedrijven,
 • 10 double degrees en joint thesis-supervisies (34 in 2015).

UPPA biedt plaats aan 1.700 internationale studenten en biedt zijn eigen studenten de mogelijkheid voor internationale mobiliteit door de vele partnerschappen:

 • 51 partnerlanden wereldwijd,
 • 80 interuniversitaire samenwerkingsovereenkomsten,
 • 179 Erasmus-partneruniversiteiten.

Energie en Milieu, trefwoorden voor het I-SITE-project van UPPA

Als onderdeel van het door de regering gelanceerde programma "Toekomstige investeringen" diende UPPA een voorstel in voor het I-SITE-project (Initiatieven - Wetenschap - Innovatie - Gebieden - Economie) met het E2S - Energy Environment Solutions-project. Het project is voorgeselecteerd in juni 2016 en is gebaseerd op een consortium met het INRA en lnria, gekoppeld aan het sterke private en publieke O & O-potentieel van de regio.

Het consortium zal dit project uitvoeren voor de transitie van energie en milieu , in synergie met bedrijven (Total, Arkema, TIGF en Safran Helicopter Engines) en academische partners (CEA, CNRS, de universiteit van Baskenland en de universiteit van Saragossa). E2S wordt ook ondersteund door lokale overheden: het gebied Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, de Pyrénées-Atlantiques en de Landes Départements , de Pau Béarn Pyrénées Communauté d'agglomération , de Agglomération Mont-de-Marsan en de Lacq-Orthez en het Baskisch Communautés de communes .

E2S-teams zullen uitdagingen aangaan die verband houden met de energietransitie, geo-hulpbronnen, aquatische habitats en de milieueffecten van natuurlijke en antropogene veranderingen, in overeenstemming met onderzoeks- en innovatieontwikkelingen door belangrijke industriële partners. Het doel is om gerichte wetenschappelijke barrières weg te nemen (opslag van CO2, productie van biogas, nieuwe batterijen, ontwikkeling van volledig elektrisch vliegtuig, enz.).

Specialisten op het gebied van wetenschappen, geesteswetenschappen, sociologie en rechten zullen aldus de internationale aantrekkelijkheid van UPPA op geavanceerde gebieden met 's werelds topinstellingen (Stanford, Berkeley, MIT, enz.) Vergroten, met name via gezamenlijke voorzitters; een beleid van nog hogere kwaliteit, postdoctorale cursussen die in het Engels op het gebied van E2S in het Engels worden gegeven.

Het project omvat ook veranderingen in het bestuur en de organisatie van de universiteit, die zullen evolueren naar een structuur op basis van drie belangrijke faculteiten, elk met inbegrip van onderwijs, onderzoek en innovatie. Er zullen bijzondere inspanningen worden geleverd met betrekking tot menselijke hulpbronnen om het aantal academische onderzoekers in E2S-thema's te vergroten. Lokale industriële partnerschappen zullen de sterke punten van het consortium aanvullen en een aanzienlijke hefboomwerking bieden voor onderzoek en innovatie op deze gebieden.

Locaties

Anglet

Address
Allée du Parc Montaury
64600 ANGLET

64600 Anglet, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
Telefoonnr.
00 33 5 59 40 70 00

Bayonne

Address
8 allées des platanes
64100 BAYONNE Cedex

Bayonne, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Mont-de-Marsan

Address
371, rue du Ruisseau - BP 201
40004 MONT-DE-MARSAN

40000 Mont-de-Marsan, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Pau

Address
Université de Pau et des Pays de l'Adour
Avenue de l'Université
BP 576
64012 PAU cedex

Pau, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Tarbes

Address
11 Rue Morane-Saulnier, 65000 Tarbes, France
65000 Tarbes, Occitanie, Frankrijk

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden