Mamaself+

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

Een consortium van zes universiteiten

Het Mamaself Consortium omvat 6 primaire Europese universiteiten op het gebied van materiaalwetenschappen, technische fysica, chemie:

 • Universiteit van Rennes 1, Frankrijk,
 • Universiteit van Montpellier, Frankrijk,
 • Technische Universität van München (TUM), Duitsland,
 • Ludwig Maximilian University in München (LMU), Duitsland,
 • Universiteit van Turijn, Italië,
 • Adam Mickiewicz University, Polen.

De partners hebben een grote achtergrond in materiaalkunde en een lange samenwerking met grootschalige voorzieningen. Ze bevinden zich in cultureel en historisch rijke Europese steden. Door volledige integratie van onderwijs en onderzoek zijn de consortiumuniversiteiten erin geslaagd om verschillende specialisaties samen te brengen in een uniek cursusprogramma.

Universiteit van Rennes 1

De universiteit van Rennes1, waarvan de oorsprong teruggaat tot de middelbare leeftijd, werd in 1969 gesticht onder een nieuwe status als staatsuniversiteit. De universiteit van Rennes 1 is gelegen in Frankrijk, (Bretagne) in het uiterste westen van continentaal Europa.

Een wetenschappelijke campus in een multidisciplinaire universiteit

MAMASELF, Europese master in materiaalkunde

Universiteit Rennes 1 is een sterk multidisciplinaire universiteit die bestaat uit vier belangrijke wetenschappelijke gebieden:

 • Wiskunde en ICT (informatie- en communicatiewetenschappen
 • Life and Health Sciences,
 • Materiaalwetenschappen,
 • Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen

De universiteit verwelkomt momenteel ongeveer 30.000 studenten (inclusief ongeveer 4.500 internationale studenten), plus meer dan 2.000 permanente educatie, allemaal omringd door 1.600 docenten en fulltime onderzoekers en ongeveer 950 administratief en technisch personeel.

Universiteit Rennes1 ligt op slechts anderhalf uur rijden van Parijs en op een uur rijden van prestigieuze bezienswaardigheden zoals Mont Saint-Michel of Saint-Malo. Voortbouwend op onze troeven en toegewijd om deel te nemen aan 21e-eeuwse innovatie en kennis, is een van onze topprioriteiten het creëren van een levendige internationale universiteit.

De Science University van Rennes omvat alle belangrijke wetenschappelijke en technologische gebieden.

De wetenschappelijke campus, de groene Beaulieu Campus waar de Mamaself-cursus plaatsvindt, bevindt zich in de stad.

Internationale

De universiteit van Rennes 1 heeft een dynamisch beleid voor internationale betrekkingen. De voortdurende ontwikkeling van internationale cursussen en wetenschappelijke samenwerkingen hebben ons in staat gesteld om uitstekende resultaten te bereiken.

Op onderwijsniveau bieden we graden uitsluitend in het Engels: master's, dubbele graden met internationale partners en off-campus trainingen.

Onze wetenschappelijke samenwerkingen omvatten 17 International Associated Laboratories (LIA's) en International Research Groups (GDRI's) in samenwerking met het National Centre for Scientific Research (CNRS) of het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM).

Talrijke inkomende en uitgaande studenten, docenten en onderzoekers van over de hele wereld, naast onze toewijding om de mobiliteit voor niet-onderwijzend personeel te vergroten, kenmerken het wereldwijde netwerk van Université de Rennes 1. UR1 is betrokken bij 180 bilaterale contracten van het Erasmus-programma .

Het beleid van de Université de Rennes 1 is excellen t fundamenteel en disciplinair onderzoek van de wetenschappelijke en technologische relevantie uit te voeren door het bevorderen van de opkomst van zeer innovatieve en risicovolle projecten en het verstrekken van moderne faciliteiten en het bevorderen van transdisciplinair researchto adres belangrijke huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken.

Onderzoek aan de universiteit Rennes1

Universiteit Rennes 1 is een belangrijk centrum voor multidisciplinair onderzoek, bekend op zowel nationaal als internationaal niveau en onderdeel van de internationale wetenschappelijke gemeenschap.

Onderzoek uitgevoerd aan de Université de Rennes 1 staat bekend op zowel nationaal als internationaal niveau op verschillende gebieden. Om er maar een paar te noemen, de afdelingen Wiskunde en Scheikunde behoren respectievelijk tot de top 150 en 200 in de ranglijst van Shanghai, terwijl aardwetenschappen in de 200 in de QS-ranglijst verschijnen.

Bijna al zijn 1600 faculteiten en wetenschappers, samen met ca. 1100 promovendi zijn verzameld in 32 onderzoekseenheden / laboratoria met het co-label van prestigieuze nationale onderzoeksinstellingen.

Universiteit van Montpellier

Geschiedenis

Het Instituut voor Chemie, opgericht in 1879, werd de Ecole Nationale Supérieure of Chemistry van Montpellier in 1941. Montpellier had al een gevestigde medische universiteit en een faculteit voor farmacie, maar ook een gerespecteerde Royal Society of Sciences opgericht in 1706. In 1810 , een faculteit Bètawetenschappen begon met aanvankelijk zeven leerstoelen: wiskunde, astronomie, natuurkunde, scheikunde, zoölogie, plantkunde en mineralogie.

In 1964 verliet de faculteit het centrum van Montpellier om zich te vestigen op een campus van 30 hectare ten noorden van de stad waarop 146.000 m2 aan gebouwen voor onderwijs en onderzoek werd gebouwd.

De universiteit Montpellier (Université des Sciences genoemd)

Institut Charles Gerhardt Montpellier

Het Institut de Chimie Moléculaire et des Matériaux, Institut Charles Gerhardt Montpellier (ICGM) werd opgericht op 1 januari 2007. Als een belangrijke speler van de chemiepool (Pôle Chimie Balard) op de site van Montpellier. De ambitie van ICGM is om een expertisecentrum te presenteren in onderzoek, onderwijs en technologieoverdracht, op het gebied van moleculaire en materiaalchemie.

Het instituut bundelt de expertise van chemici, fysici en apothekers in acht teams, bekend op het gebied van moleculaire, macromoleculaire en anorganische synthese, vaste stof chemie, materiaalkunde, theorie en modellering, katalyse, energieopwekking en -opslag, elektronica en gezondheidszorg.

Internationale

De universiteit van Montpellier verwelkomt 2332 internationale studenten uit de hele wereld en vooral uit Europa en de mediterrane landen. Bovendien verschijnt de Universiteit van Montpellier in de prestigieuze Shangaï-ranglijst en bevindt zich onder de tien beste Franse universiteiten.

De universiteit van Montpellier is sterk betrokken bij verschillende internationale projecten in verschillende kaders. UM2 heeft ook een enorme ervaring in het Erasmus-programma. Dit impliceert een operationele infrastructuur voor welkomstservice aangeboden aan buitenlandse studenten. UM2 heeft de ontwikkeling van Erasmus Mundus en gerelateerde programma's tot een van de hoogste prioriteiten van de universiteit gemaakt.

Technische Universität München (TUM)

De Technische Universität München zag voor het eerst het daglicht in 1868 in de vorm van de onafhankelijke 'Royal Polytechnic'. Zoals Carl Max von Bauernfeind, de eerste rector, zei in zijn inauguratie-toespraak, werd het establishment opgericht om "de vitaliserende vonken van de wetenschap op technologie te brengen". Sinds de oprichting heeft de Technische Universität München op vele gebieden een internationale reputatie opgebouwd: we kunnen met trots erop wijzen dat een aantal Nobelprijswinnaars afkomstig zijn van onze universiteit.

De Technische Universität München heeft een unieke positie in Europa wat betreft de keuze van de aangeboden velden. De cursussen bestrijken alle gebieden van de natuur- en ingenieurswetenschappen, samen met geneeskunde en levenswetenschappen.

De onderwijsprogramma's van de Technische Universität München omvatten 26 cursussen die leiden tot een Duits diploma en onlangs zijn 45 bachelor- en masteropleidingen ingevoerd.

Ludwig Maximilians Universität (LMU)

Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München heeft een eeuwenoude traditie en is tegenwoordig een van de meest internationaal gerenommeerde en sterkste onderzoeksuniversiteiten in Duitsland.

Mensen komen naar LMU München op zoek naar zijn unieke academische diversiteit. De 18 faculteiten geven ongeveer 700 professoren en 3.000 academisch personeel ruimte voor onderzoek en onderwijs. Ze bieden een breed en goed afgerond scala aan leermogelijkheden die alle gebieden bestrijken, of geesteswetenschappen en culturele studies, rechten, economie en sociologie, of geneeskunde en de wetenschappen.

Onze onderzoeksstatistieken spreken voor zich: LMU München maakt deel uit van 24 Collaborative Research Centres, gefinancierd door de Duitse Research Foundation (DFG) en is gastuniversiteit van 13 van hen. Het organiseert ook 12 DFG Research Training Groups en drie internationale doctoraatsprogramma's als onderdeel van het Elite Network of Bavaria. Het trekt nog eens 120 miljoen euro per jaar aan externe financiering en is intensief betrokken bij nationale en internationale financieringsinitiatieven. Dit alles toont aan waarom LMU München regelmatig topscores behaalt in nationale en internationale ranglijsten.

Met opleidingen beschikbaar in 150 vakken in verschillende combinaties, is het scala aan cursussen dat we te bieden hebben extreem breed. Ongeveer 47.000 studenten, van wie 16 procent uit het buitenland naar ons toekomen, maken momenteel gebruik van deze mogelijkheden. Ze zien hun studies als een investering in de toekomst, een lanceerplatform voor hun latere carrière. We vertrouwen op verbeeldingskracht, open geest en creatieve intelligentie.

Universiteit van Turijn

Met 65.000 studenten, 4.000 hoogleraren en personeel, 4.000 post-doctorale en post-doctorale studenten, 120 gebouwen in verschillende delen van Turijn en op belangrijke punten in de regio Piemonte, kan de Universiteit van Turijn echt beweren een soort stad-binnen te zijn -een stad, het bevorderen van cultuur, het genereren van onderzoek, innovatie, training en werkgelegenheid. Met zeshonderd jaar traditie achter de rug en een rijk bezit van moderne middelen, heeft de Universiteit van Turijn haar missie tot op de dag van vandaag volgehouden en zal dat ook in de toekomst blijven doen.

De universiteit heeft twaalf scholen die vrijwel elk kennisgebied bestrijken en drie van de elf beste onderzoekscentra in het land.

Sommige van de aangeboden graden zijn uniek in Italië, zoals Militaire Strategie, Biotechnologie, Restauratie (Venaria), Business, Sportwetenschappen. De School voor Openbaar Beleid en Bestuur die de volgende generatie managers voor de stad en de regio voedt.

De Universiteit van Turijn, die altijd al avant-gardistisch is geweest voor onderzoek, breidt zich uit naar nieuwere, maar even belangrijke sectoren zoals landbouw en voedselwetenschap, sociale politiek, IT, podiumkunsten, communicatiewetenschappen en het behoud van cultureel erfgoed. De universiteit is ook toegewijd aan het voortzetten van haar glorieuze traditie van onderzoek in traditionele onderwerpen zoals geschiedenis, filosofie, rechten, economie en geneeskunde.

De universiteit is een belangrijke speler geweest in prestigieuze projecten zoals "The City of Health and Science". Er is veel belangstelling voor het netwerk van musea in het gebied, variërend van Egyptische tot hedendaagse kunst. Het heeft zijn eigen media-, radio-, televisie- en filmproducties.

Het is ook actief op internationaal niveau, met partnerschappen met India, China en met een aantal opkomende landen in Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Middellandse Zeegebied en met een aantal internationale organisaties die actief zijn in de regio.

Adam Mickiewicz University

Adam Mickiewicz University in Poznan is de belangrijkste academische instelling in Poznań en een van de Poolse topuniversiteiten. Momenteel is de studentenpopulatie bijna 40.000 studenten en 1 300 Ph.D. studenten. De missie van de universiteit is om kennis te bevorderen door onderzoek en onderwijs van hoge kwaliteit in samenwerking met het bedrijfsleven, openbare diensten en het ontwikkelen van sociale verantwoordelijkheid.

De universiteit verlengt en actualiseert onderzoeksprogramma's en inhoud van studiecurricula voortdurend, met speciale nadruk op hun interdisciplinaire en internationale karakter.

De universiteit heeft momenteel bijna 3.000 onderwijzend personeel, waaronder 370 vaste professoren en meer dan 2200 niet-academische medewerkers. AMU omvat 15 faculteiten, onder andere faculteit biologie, faculteit chemie, faculteit natuurkunde en faculteit wiskunde en informatica.

Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek hebben twee grote onderzoekscentra: NanoBioMedical Center en Center for Advanced Technologies.

Geassocieerde partners

Het Mamaself-consortium heeft sterke relaties met partnerinstellingen in Europa en buiten Europa. Mamaself-studenten kunnen hun masterproefsemester (SEM 4) doorbrengen bij een van de partnerinstellingen van het Mamaself-consortium. Omdat alle partners tot de leidende groepen wereldwijd in hun vakgebied behoren, is dit voor onze studenten een kans om stage te lopen in deze laboratoria en een uitstekend onderzoeksthema en activiteiten voor hun masterproef te krijgen.

 • Kyoto University - Japan
 • Tokyo Institute of Technology - Japan
 • Paul Scherrer Institute - Zwitserland
 • Indian Institute of Technology Madras - India
 • Cornell University - VS.
 • Universiteit van Connecticut - VS.
 • Zuidelijke Federale Universiteit - Rusland
 • Universiteit van Sao Paulo - Brazilië

Grootschalige voorzieningen

Het Mamaself-consortium is sterk verbonden met grootschalige voorzieningen. Dit programma geeft de studenten de mogelijkheid om met en op grootschalige faciliteiten te werken tijdens de masteropleiding en op die manier specifieke gezochte competenties te verwerven.

Waarom grootschalige voorzieningen?

Synchrotron-stralingsbundellijnen zijn hoogwaardige instrumenten waarmee onderzoek op meerdere schaal en voor meerdere taken kan worden uitgevoerd naar materialen van industrieel en fundamenteel belang. Gezien hun strategisch belang, verbinden elke UE-overheid een totaalbudget van meer dan 100 miljoen euro voor elke nationale synchrotronbron. De industriële vraag in het veld is behoorlijk uitgebreid, variërend van farmacie tot biotechnologie, van chemie (petrochemie) tot materialen (metalen, legeringen, kunststoffen, polymeren, keramiek, glazen, enz.), Van micro-elektronica tot luchtvaart, van het milieu tot energie bronnen.

Mamaself-partners bij grootschalige voorzieningen

Het consortium beschikt over een verscheidenheid aan onderzoeksprojecten met betrekking tot "grootschalige faciliteiten" evenals industriële partnerschappen op Europees niveau.

Mamaself-studenten kunnen hun masterproefsemester (SEM 4) doorbrengen bij een van de partnerinstellingen van het Mamaself-consortium als ze een gerelateerd onderwerp kiezen.

ILL Grenoble, Frankrijk

Het Institut Laue-Langevin is een internationaal onderzoekscentrum aan de top van neutronenwetenschap en -technologie. Als 's werelds vlaggenschipcentrum voor neutronenwetenschap biedt het ILL wetenschappers een zeer hoge stroom van neutronen die ongeveer 40 ultramoderne instrumenten voeden, die voortdurend worden ontwikkeld en verbeterd.

Als service-instituut stelt het IBL zijn faciliteiten en expertise ter beschikking van gastwetenschappers. Jaarlijks bezoeken zo'n 1400 onderzoekers uit meer dan 40 landen de IBL. Jaarlijks worden meer dan 800 door een wetenschappelijke beoordelingscommissie geselecteerde experimenten uitgevoerd. Onderzoek richt zich primair op fundamentele wetenschap op verschillende gebieden: fysica van de gecondenseerde materie, chemie, biologie, nucleaire fysica en materiaalkunde, enz.

Terwijl sommigen werken aan motorontwerpen, brandstoffen, kunststoffen en huishoudelijke producten, kijken anderen naar biologische processen op cellulair en moleculair niveau. Toch kunnen anderen de fysica ophelderen die zou kunnen bijdragen aan de elektronische apparaten van de toekomst. IBL kan speciaal zijn neutronenstralen aanpassen om de fundamentele processen te onderzoeken die helpen verklaren hoe ons universum tot stand is gekomen, waarom het eruit ziet zoals het vandaag de dag werkt en hoe het leven in stand kan worden gehouden.

De IBL werkt ook nauw en op verschillende niveaus van vertrouwelijkheid samen met de R

Alle wetenschappers van het IBL - chemici, natuurkundigen, biologen, kristallografen, specialisten in magnetisme en nucleaire fysica - zijn ook experts in neutronenonderzoek en technologie en hun gecombineerde knowhow wordt ter beschikking gesteld van de wetenschappelijke gemeenschap.

De IBL levert intense neutronenstralen aan 40 wetenschappelijke instrumenten die vele onderzoeksdomeinen in de materiaalwetenschap bestrijken. Jaarlijks worden ongeveer 800 experimenten uitgevoerd door ongeveer 1400 onderzoekers in de fysica van vaste stoffen, scheikunde, kristallografie, geologie, zachte materie of biologie.

ESRF Grenoble, Frankrijk

De European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), gelegen in Grenoble Frankrijk, is een van de meest intense bronnen van door synchrotron gegenereerd röntgenlicht, dat wereldwijd concurreert met andere 3e generatie synchrotronbronnen in de VS (APS) en Japan (Spring-8) . ESRF, gefinancierd door 13 lidstaten en 8 wetenschappelijke medewerkers, geeft ongeveer 6500 wetenschappelijke bezoekers per jaar toegang tot 43 bundellijnen, gespecialiseerd in een van de volgende domeinen: wetenschap voor harde gecondenseerde materie, toegepaste materiaalkunde, engineering, chemie, wetenschap voor zachte gecondenseerde materie, leven wetenschappen, structurele biologie, geneeskunde, aarde en wetenschap, milieu, cultureel erfgoed, methoden en instrumentatie.

Voor materiaalwetenschappelijk onderzoek bereiken voorkeurstechnieken zoals diffractie, spectroscopie of beeldvorming een extreem hoge resolutie en prestaties vanwege de zeer hoge helderheid en lage convergentie van synchrotron lichtstraal. Dit maakt zeer micro-gerichte analyses of ultrasnelle tijdopgeloste experimenten mogelijk tot een resolutie van enkele picoseconden.

LLB Saclay, Frankrijk

Het laboratorium Leon Brillouin (LLB) is een Frans nationaal laboratorium dat wordt gefinancierd door het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en het Commissariat à l'Energie Atomique (CEA). De LLB bevordert het gebruik van neutronenverstrooiing en spectroscopie in de fundamentele en toegepaste wetenschap. De LLB ontwikkelt en onderhoudt spectrometers op straallijnen geïnstalleerd op Orphee, een 14 MWh reactor in Saclay die sinds 1980 neutronenflux levert. De LLB verwelkomt en helpt elk jaar ongeveer 500 bezoekers die komen voor een korte periode om experimenten uit te voeren nadat hun voorstellen zijn geselecteerd. Het LLB ontwikkelt ook eigen onderzoeksthema's. De wetenschappelijke activiteit is voornamelijk verdeeld over drie domeinen in gecondenseerde materie: fysische chemie, structurele aspecten en faseovergangen van materialen, magnetisme en supergeleiding.

Synchrotron Soleil, Frankrijk

De synchrotron-lichtbron SOLEIL is een nationale Franse 3e generatie synchrotron die in Saclay wordt geëxploiteerd door CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) en CEA (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). SOLEIL werd ingesteld ter vervanging van de oudere Franse synchrotron-lichtbron LURE (Orsay) en leverde zijn eerste fotonen in 2008. SOLEIL biedt onderzoekers 32 bundellijnen met een breed scala aan spectroscopische methoden van infrarood tot röntgenstralen en structurele methoden in X -ray diffractie en diffusie. Belangrijkste onderzoeksdomeinen zijn natuurkunde, scheikunde, materiaalwetenschappen, biowetenschappen (met name in de kristallografie van biologische macromoleculen), aardwetenschappen en atmosferische wetenschappen.

PSI Villigen, Zwitserland

Het Paul Scherrer Institute (PSI) is een multidisciplinair onderzoeksinstituut dat deel uitmaakt van het Zwitserse Federale Institutes of Technology Domain en ook ETH Zürich en EPFL omvat. Het werd opgericht in 1988. De PSI is een multidisciplinair onderzoekscentrum voor natuurwetenschappen en technologie. In nationale en internationale samenwerking met universiteiten, andere onderzoeksinstituten en de industrie is PSI actief in solid-state fysica, materiaalwetenschappen, elementaire deeltjesfysica, biowetenschappen, nucleair en niet-nucleair energieonderzoek en energiegerelateerde ecologie.

PSI is een gebruikerslaboratorium dat toegang biedt tot zijn faciliteiten voor onderzoekers die zijn aangesloten bij veel verschillende instellingen, en het heeft verschillende deeltjesversnellers. De 590 MeV cyclotron, met zijn 72 MeV bijbehorende voorversneller, is er een van. Vanaf 2011 levert het een protonenbundel tot 2,2 mA, wat het wereldrecord is voor dergelijke protonencyclotrons. Het drijft het spallatie-neutronenbroncomplex aan. De Swiss Light Source (SLS), gebouwd in 2001, is een synchrotron-lichtbron met een 2,4 GeV-elektronenopslagring. Het is een van de beste ter wereld op het gebied van schittering en stabiliteit van elektronenstralen. Een röntgenvrije elektronenlaser genaamd SwissFEL is momenteel in aanbouw en zal naar verwachting in 2016 in gebruik worden genomen.

Onderzoek velden:

 • Natuurkunde en materiaalwetenschappen in vaste toestand
 • Elementaire deeltjesfysica
 • Biowetenschappen en geneeskunde
 • Kernenergie en nucleaire veiligheid
 • Niet-nucleaire energie
 • Energiegerelateerde ecologie
FRM II München, Duitsland

De onderzoeksneutronenbron Heinz Maier-Leibnitz (FRM II) is een centraal wetenschappelijk instituut van de Technische Universität München (TUM), gevestigd op het terrein van het onderzoekscentrum in Garching. De FRM II is in 2005 in gebruik genomen en biedt neutronen voor wetenschap, industrie en geneeskunde.

De bron wordt voor ongeveer 30% van de bruikbare straaltijd ter beschikking van de industrie gesteld. Dit omvat zowel industrie-gerelateerd onderzoek, gefinancierd door de overheid als contractonderzoek, gefinancierd door de industrie, bijvoorbeeld de dotering van silicium voor de halfgeleiderindustrie, de productie van radio-isotopen voor nucleaire geneeskunde en industrie, elementaire analyse en tumortherapie.

Het kerndoel van de reactorwerking is het verschaffen van een hoge neutronenflux. Het wordt niet gebruikt om elektriciteit op te wekken. Met 20 megawatt thermisch vermogen produceert de FRM II slechts ongeveer 0,6% van het thermische vermogen dat wordt geproduceerd door een conventionele kerncentrale om elektriciteit op te wekken. Het heeft 's werelds beste thermische verhouding van prestaties tot neutronenflux en is daarmee een van de meest effectieve en moderne neutronenbronnen ter wereld.

ELETTRA

Elettra - Sincrotrone Trieste (in Italië) is een multidisciplinair internationaal onderzoekscentrum, onderdeel van het Area Science Park, een nationaal onderzoekslaboratorium gericht op het combineren van excellentie in wetenschappelijk onderzoek met overdracht van technologische knowhow.

Elettra is gespecialiseerd in het genereren van hoogwaardige synchrotron en elektromagnetische laserstralen met vrije elektronen en deze toe te passen in de materiaalkunde. Het produceert licht variërend van ultraviolet tot röntgenstralen. De spectrale helderheid die beschikbaar is op de meeste bundellijnen is tot 1019 fotonen / s / mm2 / mrad2 / 0,1% lichaamsgewicht en de piekhelderheid van de FEL-bronnen zal naar verwachting oplopen tot 1030 fotonen / s / mm2 / mrad2 / 0,1% lichaamsgewicht.

Elettra kan onderzoekers 28 bundellijnen aanbieden voor een breed scala aan spectroscopieën op verschillende gebieden van wetenschappelijk onderzoek: van chemie tot fysica, van harde materiaalwetenschappen tot zachte materie en biologie.

In deze bundellijnen worden verschillende experimentele technieken gebruikt: foto-elektronenemissie, beeldvorming, verstrooiing en diffractie, absorptie / emissie / reflectie, lithografie.

Vanwege zijn strategische geografische positie trekt Elettra veel wetenschappelijke onderzoekers uit Midden- en Oost-Europa aan als onderdeel van het primaire netwerk voor wetenschap en technologie van het Central Europe Initiative (CEI).

Locaties

Rennes

Address
University of Rennes 1, Rue du Thabor
35000 Rennes, Bretagne, Frankrijk

München

Address
Technische Universität München, Arcisstraße,21
80333 München, Beieren, Duitsland

Turijn

Address
University of Torino, Via Giuseppe Verdi,8
10124 Turijn, Piedmont, Italië

Opleidingen