Julius Maximilians Universität Würzburg

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

133816_university.jpgfoto met dank aan Julius Maximilians Universität Würzburg

Geschiedenis

De Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) , opgericht in 1402, is een van de universiteiten in de Duitstalige wereld met een lange en rijke traditie. Talrijke beroemde wetenschappers en wetenschappers hebben hier hun stempel gedrukt, zoals Carl Siebold, Rudolf Virchow en Franz Brentano.

Tot nu toe hebben 14 Nobelprijswinnaars hier hun onderzoek uitgevoerd, waaronder Wilhelm Conrad Röntgen, die röntgenfoto's ontdekte in Würzburg. In 1985 ontving de natuurkundige Klaus von Klitzing deze onderscheiding voor zijn ontdekking van het quantum Hall-effect. Harald zur Hausen kreeg in 2008 de Nobelprijs voor de geneeskunde omdat hij ontdekte dat virussen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Bovendien hebben elf wetenschappers van de universiteit van Würzburg een Leibniz-prijs ontvangen - de meest prestigieuze Duitse onderzoeksprijs.

De Julius-Maximilians-Universität breidt voortdurend uit: sinds de jaren zestig verspreidt het zich op een heuvel aan de oostelijke rand van de stad, Hubland genaamd. Daar is een groene campus ontstaan, die grote delen van bètawetenschappen en geesteswetenschappen bij elkaar brengt. Hier bevinden zich ook de Universiteitsbibliotheek, de kantine en de Universitaire Sportvoorzieningen. In 2011 werd dit gebied uitgebreid met nog eens 39 hectare, waardoor er enorm veel ruimte is voor nieuw instituutspand en seminarieruimtes.

Outlook

Nieuwe opleidingen en de instroom van nieuwe studenten blijven de groei stimuleren. Nieuwe gebouwen voor het Rudolf Virchow Center for Experimental Biomedicine en het Universitair Ziekenhuis, een nieuwe centrale collegezaal en seminargebouw voor alle faculteiten, een wetenschappelijk laboratoriumgebouw, een nieuwe kantine en de verbouwing van de faculteit Chemie en Apotheek tonen allemaal aan dat de JMU gaat vooruit.

Feiten en cijfers

Meer dan 28.000 studenten, waaronder zo'n 2.300 jongeren uit het buitenland, staan ingeschreven bij tien faculteiten. Deze kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebieden: geesteswetenschappen, rechten en economie, biowetenschappen en natuurwetenschappen en technologie. De universiteit en haar ziekenhuis bieden werk aan 10.000 mensen. Er zitten ongeveer 3.000 in het wetenschappelijk personeel, meer dan 400 als hoogleraar.

Faculteiten en centra

faculteiten

 • Katholieke theologie
 • Wet
 • Geneeskunde
 • Kunst, historische, filologische, culturele en geografische studies
 • Menswetenschappen
 • Biologie
 • Chemie en apotheek
 • Wiskunde en informatica
 • Natuurkunde en Sterrenkunde
 • Bedrijfsmanagement en economie

Centrale wetenschappelijke eenheden

 • botanische tuin
 • Graduate Schools
 • Martin von Wagner Museum
 • Mineralogisch museum
 • Rudolf Virchow Center
 • Onderzoekscentrum voor infectieziekten
 • Professionele School of Education
 • Centrum voor media-didactiek
 • Psychologisch adviescentrum voor hoogbegaafdheid

Servicecentra

 • Universiteitsbibliotheek
 • Informatietechnologiecentrum
 • Centrum voor sport en lichamelijke opvoeding
 • Taal centrum

133817_university_springtime.jpgfoto met dank aan Julius Maximilians Universität Würzburg

studies

Studiemogelijkheden

De JMU biedt meer dan 250 opleidingen aan. De bachelor- en masterstudies omvatten de volgende programma's:

Kunsteducatie, Kunstgeschiedenis, Luchtvaart en Ruimte Informatietechnologie, Biochemie, Biologie, Biogeneeskunde, Bedrijfskunde, Bedrijfsinformatietechnologie, Bedrijfswiskunde, Katholieke Theologie, Scheikunde, Klassieke Studies, Computationele Wiskunde, Informatica, Culturele Landschappen, Digitale Geesteswetenschappen, Onderwijs, Engels / Amerikaanse studies, Europese etnologie / etnische studies, evangelische theologie, voedselchemie, functionele materialen, aardrijkskunde, Duitse studies, geschiedenis, menselijke factoren in computersystemen, indologie / Zuid-Aziatische studies, levenswetenschappen, taalkunde, wiskundige fysica, wiskunde, media Communicatie, Modern China / Chinese studies, Museologie, Muziekonderwijs, Musicologie, Nanostructuurtechnologie, Filosofie, Filosofie en religie, Fysica, Politieke en sociale studies, Privaatrecht, Psychologie, Publiekrecht, Romaanse talen en literatuur, Russische taal en cultuur, Wetenschap en technologie, speciaal onderwijs en sportwetenschappen. Programma's in de geneeskunde, tandheelkunde, farmacie, rechten en lerarenopleiding op bijna alle schooltypen leiden tot het staatsexamen.

Vervolgopleiding

Daarnaast zijn er parallelle cursussen en postdoctorale cursussen in experimentele geneeskunde, Europees recht en andere studiegebieden. De universiteit biedt ook enkele bijscholingscursussen aan, zoals psychologische psychotherapie, inkoop en supply management en de Executive Master of Business Integration (MBA). Het Centre for Continuing Education coördineert de deeltijdse opleidingen voor professionals, die continu worden uitgebreid.

Doctorale graden en graduate studies

Als een belangrijk element in de promotie van jong talent biedt de JMU doctoraten aan op alle studiegebieden, zelfs op interdisciplinaire gebieden, met intensieve begeleiding en aanvullende multidisciplinaire cursussen. Hiervoor zijn de Graduate Schools van de universiteit van Würzburg opgericht voor promovendi uit alle disciplines.

Onderzoek

Aan de top in Duitsland en de wereld

De Julius-Maximilians-Universität Würzburg is in 2018 geslaagd in de wedstrijd voor de meest innovatieve onderzoeksconcepten in Duitsland met haar gezamenlijke voorstel voor de Cluster of Excellence "Complexity and Topology in Quantum Materials", dat in samenwerking wordt geleid door natuurkundeteams van JMU en TU Dresden.

De universiteit heeft tal van gezamenlijke onderzoekscentra, graduate schools en onderzoeksgroepen, die worden gefinancierd door de German Research Foundation (DFG). Deze onderzoeksfaciliteiten op topniveau zijn beveiligd voor Würzburg, ondanks de zware concurrentie van andere instellingen voor hoger onderwijs.

De Julius-Maximilians-Universität behoort tot de meest succesvolle Duitse instellingen voor hoger onderwijs. Dit kan worden toegeschreven aan zijn hoogwaardige wetenschappers en wetenschappers, evenals aan de interdisciplinaire onderzoekscentra die zijn opgericht op het gebied van geneeskunde, wetenschap en geesteswetenschappen.

Succes in ranglijsten

Academische ranglijsten blijven de leidende positie van de universiteit bevestigen. In het algemene resultaat van de Shanghai Ranking van 2018 behoort de JMU tot de top 200 van universiteiten ter wereld en tot de top 14 van Duitsland; in Biomedicine heeft de Shanghai Ranking JMU gerangschikt onder de 100 toonaangevende universiteiten ter wereld in zijn categorie "Biomedical Engineering".

En de laatste Times Higher Education World University Ranking plaatst de Universiteit van Würzburg wereldwijd op de 159e plaats van de 1.258 universiteiten die wereldwijd worden geëvalueerd.

Universitair Ziekenhuis

Uitstekende medische zorg en toponderzoek ten behoeve van patiënten: dat is het motto van het Universitair Ziekenhuis. Wetenschap en behandeling van patiënten zijn hier zo nauw met elkaar verweven dat patiënten altijd profiteren van de nieuwste standaarden in medische therapie.

Het ziekenhuis behaalde de 14e plaats van de 1.100 ziekenhuizen in heel Duitsland in de FOCUS-ranglijst. 2017 biedt het Universitair Ziekenhuis behandeling aan ongeveer 62.000 mensen en ziet het 261.000 poliklinische patiënten. Op de uitgebreide Medische Campus werd in 2004 een nieuw Centrum voor Operatieve Geneeskunde (ZOM) geopend. In 2009 volgde het nieuwe Centrum voor Interne Geneeskunde (ZIM). In 2017 verhuisde het Comprehensive Heart Failure Center University Würzburg naar een nieuw onderzoeksgebouw in de buurt van de ZIM. Er worden voorbereidingen getroffen voor meer nieuwe gebouwen.

Kosmopolitisch en gezinsvriendelijk

Internationale banden

De Julius-Maximilians-Universität onderhoudt tal van partnerschappen met universiteiten in Afrika, Amerika, Azië, Australië en Europa en versterkt deze relaties voortdurend. Daarnaast zijn er op het niveau van instituten en afdelingen veel relaties. Internationalisering is een topprioriteit voor de JMU. De studenten krijgen verschillende mogelijkheden om een deel van hun studie in het buitenland voort te zetten. In ruil daarvoor krijgen jongeren van buitenlandse partneruniversiteiten de kans om in Würzburg te studeren.

alumni

Het alumninetwerk van de universiteit brengt een zeer diverse mix van mensen samen. De leden hebben een schat aan ervaring die zowel studenten als docenten ten goede komt.

Het doel van alumni-werk is om dergelijke ervaring voor de universiteit te behouden en om onze alumni in staat te stellen deel te nemen aan het universitaire leven. Al onze alumni, evenals al onze huidige mensen, worden uitgenodigd om zich in te schrijven in het alumniportaal op de homepage van de universiteit.

Familie en kinderen

De JMU is in 2015 opnieuw gecertificeerd als gezinsvriendelijke universiteit. Het werkt continu aan het verbeteren van de balans tussen studie of carrière en gezin. De familiedienst van de universiteit geeft advies en informatie over alle aspecten van dit vraagstuk. Het helpt bij het regelen van dagopvangplaatsen en babysitters en organiseert tijdens de vakantie een dagprogramma voor schoolkinderen. Het beheert ook een faciliteit die zuigelingen kortdurende zorg biedt.

Universiteit en industrie

De universiteit is belangrijk voor het bedrijfsleven: als partner in toepassingsgerichte onderzoeksprojecten en vooral als opvoeder van de managers van morgen. De universiteit onderhoudt nauwe banden tussen de wetenschap en de industrie, zodat de nieuwste technologieën snel en direct hun weg vinden van het laboratorium naar de zakenwereld.

De universiteit beschermt uitvindingen en onderzoeksresultaten met eigendomsrechten en verleent licenties. En het biedt ondersteuning aan zijn wetenschappers en wetenschappers die een eigen bedrijf willen starten.

133818_campus.jpgfoto met dank aan Julius Maximilians Universität Würzburg

campus

Jong en levendig

De universiteit en de stad Würzburg zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. In een populatie van ongeveer 125.000 zorgen de studenten van de JMU, de University of Applied Sciences en de University of Music, samen met ongeveer 34.000 mensen, ervoor dat Würzburg jong en levendig blijft. Würzburg ligt in een heuvelachtig wijnbouwgebied dat doet denken aan het Middellandse Zeegebied. De rivier de Main stroomt door de stad en geeft veel van de bezienswaardigheden een romantische sfeer. Neem bijvoorbeeld de Oude Hoofdbrug: de indrukwekkende stenen beelden, het prachtige uitzicht op het fort en het historische stadscentrum - dit alles zorgt voor een geweldige ambiance!

Leven langs de rivier

Veel studentenactiviteiten vinden plaats langs de rivier de Main met zijn promenades, weiden en biertuinen: het ontdekken van de muziek en cultuur van ons naburige continent op de Main-weiden tijdens Europa's grootste Afrika-festival, blootsvoets wandelen in het zand op het stadsstrand of genieten van concerten en theatervoorstellingen op een drijvend podium tijdens het Würzburg Docks Festival - dit alles en meer wordt aangeboden in Würzburg. Een ander populair evenement is het Mozart-festival, waar "Serenade No. 13" in een ontspannen sfeer wordt opgevoerd in de Court Garden of the Residence.

Over de stad

De afstanden binnen het stadscentrum van Würzburg kunnen gemakkelijk te voet worden afgelegd. Sportieve mensen kunnen alle bestemmingen met de fiets bereiken. Aan sportmogelijkheden is in de stad geen gebrek; er zijn fiets-, hardloop- en skeelerroutes die langs de rivier de Main of door de wijngaarden leiden. De universiteit biedt een breed spectrum aan sportactiviteiten, variërend van capoeira tot yoga.

Culturele bijdrage van de universiteit

De JMU heeft ook culturele voordelen voor de stad en de wijde regio: concerten van het Institute of Music Research of tentoonstellingen in de musea van de universiteit verrijken de culturele scene. Voor het grote publiek organiseert de universiteit lezingen, lezingen en andere openbare evenementen. Daarnaast zijn er laboratoria voor scholieren, een kinderuniversiteit, een scholierenuniversiteit en opleidingen voor senioren. Al deze evenementen gecombineerd met ander cultureel aanbod en recreatiefaciliteiten in Würzburg - theaters, concerten, openluchtfestivals en wijnfestivals - om een aantrekkelijke omgeving te creëren om te wonen en werken.

133815_Wurzburg.jpgfoto met dank aan Julius Maximilians Universität Würzburg

Locaties

Würzburg

Address
Sanderring 2
D-97070 Würzburg, Beieren, Duitsland

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden