Lees de Officiële Beschrijving

Brussel, internationale stad en Europese hoofdstad

In het hart van Europa, op slechts 1u20 met de trein van Parijs, 1u30 van Amsterdam en 1u50 van Londen en Keulen, biedt Brussel alle voordelen van een hoofdstad en de kwaliteit van het leven in een groot en levendig dorp.

Brussel is de thuisbasis van alle grote Europese instellingen. Het is de officiële zetel van de EU en vele andere politieke en economische besluitvormingsentiteiten en beschikt over een groeiend aantal bedrijven, organisaties en internationale experts.

De lange traditie van gastvrijheid en uitwisseling in de groenste hoofdstad van Europa betekent dat bezoekers en bewoners kunnen genieten van een brede mix van wereldvoedsel en muziek, terwijl cultuurliefhebbers kunnen kiezen uit een groot aantal musea en shows.

Université Libre De Bruxelles of ULB, gelegen in het hart van de stad, biedt ook vele culturele, feestelijke en sportieve activiteiten. De universiteitscampussen en de omliggende gebieden zijn buitengewoon aantrekkelijk en bieden precies de juiste mix tussen studeren en vrije tijd.

De Université Libre De Bruxelles en de wereld, een permanente dialoog

Als multiculturele universiteit met een derde van studenten en onderzoekers uit het buitenland, is internationale betrekkingen een dagelijkse realiteit voor de Université Libre De Bruxelles , net als de stad Brussel zelf, een van 's werelds meest kosmopolitische steden.

Samenwerking met universiteiten van over de hele wereld is geïntensiveerd in zowel onderwijs als onderzoek, grotendeels dankzij de verschillende Europese mobiliteitsprogramma's. Naast studentenmobiliteitsprogramma's biedt de universiteit diverse geïntegreerde programma's met buitenlandse partners, waaronder gezamenlijke master- en doctoraatstitels. Verschillende van deze programma's hebben de prestigieuze Erasmus Mundus-accreditatie ontvangen.

De naar buiten gerichte positie met betrekking tot Europa en de wereld heeft geresulteerd in een aantal overeenkomsten, samenwerkingen en speciale partnerschappen met enkele van 's werelds beste universiteiten.

Met vele jaren ervaring op het internationale toneel lanceerde de universiteit UNICA, een netwerk van 45 toonaangevende Europese universiteiten met meer dan een miljoen studenten. Het is ook een van de oprichters van het International Forum of Public Universities (IFPU).

De internationalisering van de instelling is verankerd in het volgende:

  • Grensoverschrijdende samenwerking met de regio Nord-Pas-de-Calais (Rijsel) in Frankrijk
  • Een beleid van preferred partners om gezamenlijke, langdurige activiteiten op te zetten met ongeveer tien instellingen (met name Oxford, Parijs VI, Berkeley, Montreal, UBC in Vancouver, Fudan in Shanghai)
  • Verschillende gespecialiseerde instellingen en centra waaronder het Institut d'études européennes (onderzoekspool Jean Monnet), de Solvay Brussels School of Economics and Management, de School for Public Health, het Centre for Canadian Studies, Czech Studies, etc.
  • Een transatlantische dialoog en openstelling voor opkomende landen

In de loop van de jaren, en ondanks beperkte middelen, heeft de ULB haar niveau van uitmuntendheid kunnen handhaven en haar publieke en sociale verantwoordelijkheden kunnen vervullen.

De universiteit is van mening dat het kan helpen bij het creëren van een meer rechtvaardige en democratische wereld door een vertrouwensrelatie, een kritische dimensie en de vereiste onpartijdigheid in een geglobaliseerde wereld bij te dragen.

Baanbrekend onderzoek

Vier wetenschappelijke Nobelprijzen, één Fields-medaille, drie Wolfsprijzen en twee Marie Curie-prijzen zijn verder bewijs van de aloude traditie van excellentie van de universiteit.

De Université Libre De Bruxelles is een actief lid van de onderzoeksruimte en is betrokken bij bijna 130 projecten die worden gefinancierd door het 7e Europese kaderprogramma. In de afgelopen jaren heeft het 7 Starting Grants verkregen van de European Research Area (ERC) om onderzoek te financieren in geneeskunde, economie, wiskunde, sociologie of politieke wetenschappen, evenals 2 Advanced Grant in Artificial Intelligence and Physics. Bovendien wordt het Instituut voor Europese Studies van de universiteit erkend als een "Jean Monnet Europees onderzoekscentrum" voor zijn werkzaamheden op het gebied van Europese integratie.

Hoge onderwijsstandaarden

De Université Libre De Bruxelles heeft 13 faculteiten, scholen en gespecialiseerde instituten die alle disciplines bestrijken, een combinatie van academische input en onderzoek. Het biedt bijna 40 niet-gegradueerde programma's en 250 graduate programma's. Het werkt ook samen 20 doctorale scholen, met bijna 1600 Ph.D. bezig.

Sommige van onze masterprogramma's richten zich op transdisciplinariteit, terwijl andere meer nadruk leggen op internationale betrekkingen via European Masters degrees of meertaligheid. We werken ook al een aantal jaren nauw samen met de VUB (Vrije Universiteit Brussel - Brusselstalige universiteit).

Op het gebied van gezondheid werkt de universiteit, naast het academisch ziekenhuis van Erasme, nauw samen met een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen in heel België.

Een van de hoofddoelen van de universiteit is om studenten een solide basis te geven in kritisch denken, evenals een smaak voor onderzoek, terwijl ze tegelijkertijd inspelen op de behoeften van nieuwe publieken.

Executive education-programma's en cursussen met speciaal aangepaste uren voor werkende professionals worden aangeboden naast meer traditionele programma's en cursussen met baanbrekend onderzoek.

Een focus op taalkundige en culturele diversiteit

Als een Franstalige universiteit worden de meeste cursussen aan de Université Libre De Bruxelles in het Frans afgeleverd. Een groeiend aantal Master-graden wordt echter gedeeltelijk of volledig in het Engels afgeleverd.

De universiteit biedt een breed scala aan cursussen Frans, voorafgaand aan en tijdens het academische jaar, om haar internationale studenten te helpen hun taalvaardigheid te verbeteren.

Een toegewijde universiteit

De Université Libre De Bruxelles heeft een breed spectrum van initiatieven voor studentondersteuning ontwikkeld: bijv. Financiële en psychologische ondersteuning, begeleiding, lessen Frans, enz.

Sinds de oprichting in 1834 is de Université Libre De Bruxelles nauw betrokken geweest bij het lopende debat over kritisch denken en vrijheid. Dit omvatte een uitgesproken verzet tegen dictaturen en andere nationalistische misstanden, de bevordering van gelijke kansen en tal van andere sociale kwesties. Gebaseerd op het principe van vrij onderzoek dat onafhankelijk redeneren en de afwijzing van alle dogma's postuleert, heeft de universiteit haar oorspronkelijke idealen behouden als een vrije instelling die zich sterk inzet voor de verdediging van democratische en menselijke waarden.

Opleidingen te volgen in:
Frans

Deze school biedt ook:

Master

Université Libre De Bruxelles

De master in bioinformatica en modellering stelt afgestudeerden in staat zich aan te passen aan verschillende functies op vele gebieden van activiteit. Na voltooiing van ... [+]

Vacatures

De master in bioinformatica en modellering stelt afgestudeerden in staat zich aan te passen aan verschillende functies op vele gebieden van activiteit. Na voltooiing van het programma kunnen zij een loopbaan volgen in de industriële sector (geneesmiddelen, biotechnologie, voedsel, enz.) Of in de publieke sector (milieu en duurzame ontwikkeling, kwaliteitscontrole, bioveiligheid, wetenschappelijke dienstverlening), of blijven zij in de academische sector ( onderwijs en onderzoek in secundaire of post-secundaire scholen).

Welke richting de afgestudeerden ook kiezen, hun interdisciplinaire opleiding zal een belangrijke troef zijn.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

In de professionele wereld brengen afgestudeerden van dit programma hun kennis en vaardigheden in de praktijk als chemici in onderzoekslaboratoria en productie-eenheden, ... [+]

Vacatures

In de professionele wereld brengen afgestudeerden van dit programma hun kennis en vaardigheden in de praktijk als chemici in onderzoekslaboratoria en productie-eenheden, of als wetenschappelijke experts en adviseurs. Ze worden vaak ingehuurd in de meest vooraanstaande chemische industrieën, waar ze snel hoge posities kunnen bereiken.

Een Master's degree in Chemistry opent vacatures in de volgende gebieden:

Industrieel of academisch onderzoekDoor de staat gerunde diensten: misdaadlabo's, laboratoria voor het behoud van het erfgoed, gezondheidsdiensten, enz.OnderwijsProductieAnalyseTechnische en commerciële sectorenGezondheid... [-]
België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

Tegenwoordig zijn geologen meer dan ooit geologen. Hun multidisciplinaire achtergrond met aard- en milieuwetenschappen stelt hen in staat om complexe problemen aan te pak ... [+]

Vacatures

Milieuzorg, minerale en olie-exploratie, onderzoek, civiele techniek, enz.

Geologen kunnen betrokken zijn bij lokale, regionale of zelfs mondiale problemen, terwijl hun achtergrond kan leiden tot posities in de publieke of private sector. De technische vaardigheden verworven in de Master of Geology worden hoog gewaardeerd in industriële sectoren die zich bezighouden met geomaterialen (civiele techniek, cement, enz.) En geologische bronnen (water, mijnbouw, olie, enz.). Er zijn ook steeds meer mogelijkheden in de publieke en niet-gouvernementele sector met betrekking tot het beheer van natuurlijke gevaren, ruimtelijke ordening en de decontaminatie van bodems en watervoerende lagen.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

De master in statistiek leert studenten de moeilijke kunst om gegevens om te zetten in informatie en besluitvormers en onderzoekers op andere gebieden te helpen deze info ... [+]

Vacatures

Statistici zijn te vinden in alle industrieën.

Veel banen met statistieken zijn beschikbaar in de farmaceutische industrie, klinische proeven en agribusiness, maar ook in banken, verzekeringsmaatschappijen en officiële statistische instituten.

Er zijn ook veel kansen in onderzoek (zowel theoretisch als toegepast) in statistieken, vooral in de academische sector.

Programmadoelen

De master in statistiek leert studenten de moeilijke kunst om gegevens om te zetten in informatie en besluitvormers en onderzoekers op andere gebieden te helpen deze informatie het meest efficiënt te analyseren. Het programma biedt drie specialisaties, met specifieke leerresultaten en doelstellingen:... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

Afgestudeerden van de Master in de wiskunde gaan aan de slag in een breed scala van loopbanen. Tien jaar na zijn afstuderen volgt 7% verdere studies, 15% geeft les (hetzi ... [+]

Vacatures

Afgestudeerden van de Master in de wiskunde gaan aan de slag in een breed scala van loopbanen. Tien jaar na zijn afstuderen volgt 7% verdere studies, 15% geeft les (hetzij in het middelbaar onderwijs of in het hoger onderwijs), 36% werkt aan een carrière in het onderzoek (hetzij aan een universiteit of een andere instelling) en 42% werkt in een breed scala van banen in de private sector (banken, farmaceutische industrie, etc.).

Hoewel de vraag naar wiskundeleraren hoog blijft, zijn de opties voor afgestudeerden van een master in de wiskunde bijzonder gevarieerd en omvatten: hooggeplaatste functies in financiële organisaties, uitvoeren van studies in statistieken of biostatistiek, consulting in netwerkbeheer, enz.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

Het idee dat aardrijkskundestudies alleen voor toekomstige aardrijkskundeleraren zijn, is een mythe: afgestudeerden in de geografie kunnen werken in een breed scala aan p ... [+]

Vacatures

Het idee dat aardrijkskundestudies alleen voor toekomstige aardrijkskundeleraren zijn, is een mythe: afgestudeerden in de geografie kunnen werken in een breed scala aan professionele capaciteiten, omdat ze in veel omgevingen gewaardeerd worden vanwege hun kennis en vaardigheden, evenals vanwege hun vermogen om verschillende te combineren disciplines. Onze voormalige studenten zijn nu experts in stadsplanning, regionale ontwikkeling en milieubeheer; ontwerpers van geografische informatiesystemen; ruimtelijke data-analisten; projectmanagers op het gebied van toerisme, transport, detailhandel, onroerend goed, civiele veiligheid; maar anderen zijn betrokken bij verenigingen, onderzoek of zelfs onderwijs in het secundair of post-secundair onderwijs.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

Dit programma biedt buitengewoon brede inzichten in de vele studiegebieden die verband houden met de geschiedenis van beschavingen (politieke, religieuze, sociale, econom ... [+]

Vacatures

Afgestudeerden van de Master in de geschiedenis beschikken over - bovenop hun enorme culturele kennis en samenvattende vaardigheden - een specifiek vermogen om informatie kritisch te analyseren en elk bestaand type document. Dit is de reden waarom studies in de geschiedenis kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan loopbanen: lesgeven; toediening; bibliotheken en documentatiecentra; musea en culturele centra; elke gebeurtenis die betrekking heeft op 'geheugen' of verwijzingen naar het verleden; die, en nog veel meer, zijn mogelijkheden om de vaardigheden van een historicus te laten schijnen. Bovendien, juist het doel van hun studie geeft afgestudeerden een sterk besef van de mensheid en de concrete omstandigheden die aan het bestaan ervan ten grondslag liggen, evenals de evolutie van deze voorwaarden, stellen hen in staat - evenals hun methodologische en organisatorische vaardigheden - in veel beroepen te werken die plaats mensen op de voorgrond: NGO's, maatschappelijk werk, enz.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

Dit programma helpt studenten de belangrijkste artistieke trends en de vele verschillende facetten van de tastbare cultuur van de mensheid te begrijpen, uit te leggen, te ... [+]

Vacatures

Als een multifunctioneel en praktisch programma, kan deze Master leiden tot een aantal loopbanen, hetzij op gebieden die direct gerelateerd zijn aan kunst en architectuur of in andere industrieën, zoals musea, erfgoedrestauratie en -behoud, kunstgalerijen, opgravingslocaties, culturele afdelingen binnen bedrijven of ministeries, secundair of postsecundair onderwijs, verenigingen en sociaal-culturele organisaties.

Programmadoelen

Dit programma helpt studenten de belangrijkste artistieke trends en de vele verschillende facetten van de tastbare cultuur van de mensheid te begrijpen, uit te leggen, te interpreteren en te gebruiken. Met een sterke basis in de praktijk (bezoeken, stages in musea, opgravingen, conservering en restauratie van kunstwerken, enz.), Direct contact met objecten, beelden en gebouwen, en door individueel werk, ontwikkelt het programma de studenten ' onafhankelijkheid en expertise. Een ander doel van de Master in Archeologie en Kunstgeschiedenis is om studenten te voorzien van geavanceerde kennis in een specifiek vakgebied, dat alle perioden en een groot deel van de wereld omvat: Prehistorie / Protohistorie; Oudheid; de Middeleeuwen / Renaissance / moderne tijd; Hedendaagse kunst; Het oude Amerika en Azië; Afrika.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Université Libre De Bruxelles

De natuurkunde houdt zich bezig met de fundamentele wetten die de natuur regeren. Van elementaire deeltjes tot het universum in het algemeen, onderzoekt de natuurkunde al ... [+]

Vacatures

Tegenwoordig heeft een breed scala aan activiteiten de vaardigheden van een fysicus nodig:

Fundamenteel onderzoek in de natuurkunde, astrofysica, geofysica of biofysica (ontwikkeld aan universiteiten of grote onderzoekscentra zoals CERN of ESA)Toegepast onderzoek (fysica, nucleaire geneeskunde, beeldtaal, telecommunicatie, energieproductie, meteorologie, enz.)Lesgeven (op middelbare scholen of universiteiten)Toegepast onderzoek in informatica, engineering, actuariële wetenschappen, enz.Particuliere sector (lucht- en ruimtevaart, micro-elektronica, milieu, geneeskunde, informatietechnologie, bankwezen, verzekeringen, consultancy enz.)

Met hun sterke analytische mogelijkheden zijn natuurkundigen erg in trek op de arbeidsmarkt.... [-]

België Brussels
September 2019
Voltijd
2 jaar
Campus
Lees meer in Nederlands
Address
Avenue Franklin Roosevelt,50
1050 Brussels, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België