Universiteiten in

Gedetailleerde informatie over verschillende studielocaties

Klik op onderstaande links om te lezen over het studeren in verschillende landen. Wij zullen je voorzien van algemene feiten over de landen, en je vertellen over de lokale systemen van het hoger onderwijs, collegegeld, de opbouw van een studiejaar, studiemogelijkheden voor internationale studenten en nog veel meer. Je zal ook een aantal nuttige tips en praktische informatie aantreffen over ziektekostenverzekering, studentenvisa en kosten van levensonderhoud.

Mogelijkheden voor hoger onderwijs over de hele wereld

Postgraduate studies, of het nu om een master, MBA of korte cursus gaat, worden steeds populairder in onze moderne economie die wordt gekenmerkt door specialisatie en globalisering. Het is in sommige landen nu zelfs zo dat het aantal postgraduate studies, diploma's en certificaten groeit ten opzichte van undergraduate studies. Masters, PhD's en cursussen zijn beschikbaar binnen zowat elke denkbare wetenschappelijke discipline en met duizenden universiteiten om uit te kiezen over de hele wereld, kan iedereen die een postdoctorale studie wil volgen, een school en programma vinden dat perfect aansluit bij zijn of haar behoeften.

Er zijn veel over de hele wereld verschillende soorten universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs. Hoewel de details per land verschillen, vallen de meesten in één van de verschillende categorieën, zoals:

 • Algemene universiteiten die zich op zowel onderzoek als onderwijs richten en een breed scala aan wetenschappelijke disciplines bieden;
 • Business schools die zich richten op MBA's en andere studies gerelateerd aan het bedrijfsleven;
 • Technische instellingen die zich richten op academische disciplines met betrekking tot scheikunde, technologie, techniek en wiskunde;
 • Kunstinstellingen die zich richten op kunstgerelateerde disciplines zoals beeldhouwen, schilderen, theater en dans;
 • Onderwijsinstellingen die zich richten op opleidingen voor professionals die lesgeven in het primair en voortgezet onderwijs.

Studenten die zich inschrijven voor een master programma aan een universiteit met een focus op onderzoek, kunnen meestal verwachten dat zij een ​​onderzoek uit moeten voeren of een scriptie moeten schrijven in aanvulling op de studievakken. Masteropleidingen die worden onderwezen door andere instellingen, kunnen ook een soort van project vereisen, maar zijn over het algemeen meer gericht op studievakken of praktische ervaring. Bijna alle PhD-programma's vereisen origineel onderzoek en een proefschrift.

Potentiële studenten kunnen ook overwegen om in het buitenland te studeren, met name als ze geïnteresseerd zijn in zeer gespecialiseerde academische disciplines zoals het internationale bedrijfsleven of Midden-Oosten studies. Studenten studeren steeds vaker over de grenzen, op alle niveaus van het hoger onderwijs (hogeschool of universitair niveau). Volgens hetUnited Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Institute for Statistics (UIS) nadert het aantal studenten dat jaarlijks in het buitenland studeert de 4 miljoen, wat bijna het dubbele is van de 2 miljoen in 2000. Studenten uit Oost-Azië en de Stille Oceaan vormen 28 procent van het totaal, terwijl studenten uit Noord-Amerika en Europa goed zijn voor ongeveer 15 procent. De landen die de meeste studenten naar het buitenland sturen zijn China, India en de Republiek Korea. Ongeveer 6 procent van de studenten uit Centraal-Azië en ongeveer 5 procent van de studenten uit sub-Sahara Afrika studeren in het buitenland, waardoor studenten uit die regio's de meest mobiele ter wereld zijn. De huidige topbestemmingen voor internationale studenten zijn de USA, UK, Australië, Frankrijk, Duitsland en Japan.

Veel studenten staan ook ingeschreven voor online of afstandsonderwijs programma's die worden onderwezen in andere landen dan het land waar zij wonen. Deze studenten zijn niet opgenomen in de cijfers van het UIS, waardoor het totaal aantal internationale studenten iets hoger is, waarschijnlijk meer dan 4 miljoen.

Studenten kunnen meerdere redenen hebben om in het buitenland te willen gaan studeren, waaronder:

 • In staat zijn om te kiezen uit 's werelds beste programma's voor een bepaalde wetenschappelijke discipline. Bovendien zijn sommige academische disciplines alleen beschikbaar in een handvol landen, of zijn de beste programma's alleen beschikbaar in bepaalde regio's. Zo zal iemand die geïnteresseerd is in boeddhistische studies de beste programma's in Thailand vinden.
 • Studeren in een andere cultuur. Studenten die een master, PhD of cursus in een regionale studie nastreven, moeten een programma in die regio overwegen om zo een ​volledige culturele onderdompeling te krijgen. Daarnaast zullen studenten die van plan zijn om een carrière in het internationale bedrijfsleven op te bouwen, een waardevolle ervaring opdoen door te leven in een andere cultuur.
 • Verbeterde taalvaardigheid als het programma wordt onderwezen in een andere taal dan de moedertaal van de student. Bovendien, hoewel een groot aantal internationale master- en PhD-programma's nu in het Engels wordt gegeven, zelfs in niet-Engels sprekende landen, kan de student zijn of haar taalvaardigheid vergroten door extra studie of door te mengen met de lokale bevolking.

Studenten die een postgraduate studie overwegen, kunnen de volgende factoren meewegen als ze nadenken over het studeren aan een universiteit in eigen land of in het buitenland:

 • De kosten van het programma, met inbegrip van de kosten van levensonderhoud. Sommige landen bieden goedkoop of zelfs gratis onderwijs, maar hoge kosten van levensonderhoud kunnen die besparingen weer tenietdoen. echter, veel landen en individuele universiteiten bieden beurzen en andere vormen van financiële hulp aan, en sommige van deze zijn gericht op internationale studenten. Landen verschillen ook veel wat betreft hoeveel internationale studenten mogen werken, en sommige landen staan helemaal ​​niet toe dat buitenlandse studenten werken. De kosten van de ziektekostenverzekering verschillen ook sterk van land tot land.
 • De kwaliteit van het gevolgde onderwijs, in verhouding tot de kosten en immateriële factoren van studeren in het buitenland, zoals culturele onderdompeling en taalvaardigheid. Hoewel de programma's van alle geaccrediteerde masters aan een hoge standaard voldoen, variëren de onderwijsmethoden sterk tussen de verschillende scholen, programma's en culturen. Daarnaast kunnen sommige studenten ervaren dat ze minder leren doordat ze niet in hun moedertaal studeren.
 • De vereiste taalvaardigheid. Studenten die niet bedreven zijn in de taal van het onderwijs in een bepaalde studierichting hebben wellicht een ​​extra jaar nodig om zo de benodigde taalvaardigheid te verkrijgen. Soms kunnen de leerlingen deze vaardigheid verkrijgen door in hun eigen land te studeren, maar in andere gevallen kan het nodig zijn om extra tijd in het buitenland door te brengen.
 • De studievormen die worden aangeboden, zoals deeltijd versus voltijd, online en afstandsonderwijs. De meeste landen vereisen dat studenten die daar op basis van een studentenvisum verblijven, ook voltijd studeren. Echter, studenten die in een ander land verblijven met een werkvergunning, mogen wellicht wel in deeltijd een studie volgen. Daarnaast bieden online en afstandsonderwijs programma's een grote flexibiliteit.
 • Impact op familieleden, voor studenten met gezinnen. Familieleden hebben wellicht ook een bepaalde taalvaardigheid nodig, en sommige landen staan ​​niet toe dat echtgenoten werken, zelfs als de student wel mag werken.

Neem nu even de tijd om universiteiten over de hele wereld te bekijken. Als je al weet waar je naar op zoek bent, kun je direct op dat land of dat specifieke programma klikken. Of neem de tijd om te bladeren en meer te lezen over de spannende programma's die wereldwijd beschikbaar zijn.

Lees meer Lees Minder