Master of Science in digitale techniek
DUUR
4 Semesters
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
28 Feb 2025
EERSTE STARTDATUM
01 Apr 2025
COLLEGEGELD
EUR 277 / per semester *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* Per Semester
Invoering
Het gebruik van digitaal verbonden systemen neemt in elke branche toe. De ontwikkelingen die zich momenteel afspelen onder het modewoord ‘Industrie 4.0’ zijn in wezen gebaseerd op de alomvattende digitale representatie van elke stap in de waardeketens van de industriële productie.
Vanaf de planningsfase via het ontwerp-/ontwerp- en productieproces tot het monitoren van producten gedurende hun levensduur, zijn virtuele product- en procesmodellen met elkaar verbonden om ontwikkelingsprocessen te versnellen, de productkwaliteit te verhogen en de productie te optimaliseren. Daarom vragen deze ontwikkelingen om goed opgeleide specialisten op het snijvlak van informatica en techniek.
Deze studiecursus, die gezamenlijk is ontwikkeld door deelnemers van de lectoraten Engineering en Computerwetenschappen en Media aan de Bauhaus-Universität Weimar , is ontworpen om u een flexibele en interdisciplinaire training te bieden om de uitdagingen aan te gaan waarmee u te maken krijgt in de professionele wereld van morgen.
Bij de masteropleiding Digital Engineering wordt er veel waarde aan gehecht om je in een vroeg stadium kennis te laten maken met actuele onderzoeksvraagstukken die gezamenlijk worden gedefinieerd en begeleid door partners uit de industrie. Het Digital Bauhaus Lab is een ultramoderne universitaire onderzoeksfaciliteit die optimale voorwaarden voor succes biedt.
Maak deel uit van generatie 4.0!
De aansluitende masteropleiding Digital Engineering combineert academisch gespecialiseerde expertise uit de disciplines Civiele Techniek en Computerwetenschappen en Media. De cursussen zijn gericht op een praktische overdracht van methodische relaties tussen techniek en computerwetenschappen voor de volledige digitalisering van ontwerp-, productie- en toepassingsprocessen. In dit internationale masterprogramma gebruik je een reeks modelleringsconcepten als basis voor experimenten met complexe processen in computerondersteunde modellering, simulatie en visualisatie van technische problemen. Daarnaast verdiep je je kennis van informatietheoretische methoden voor datageneratie en dataverwerking. Het doel is de representatie, interpretatie, evaluatie en optimalisatie van interdisciplinaire processen in de bouw, machinebouw en andere industriële velden.
Hiermee worden afgestudeerden van de Engelstalige masteropleiding Digital Engineering gericht voorbereid op werk op het gebied van virtuele product- en procesmodellering en -optimalisatie. Ze zijn actief op een breed scala aan gebieden, zoals technisch beheer, modelbeheer, technische analyse en advies, technische data-analyse, maar ook software- en productontwikkeling voor digitale netwerken in de industrie.
leerplan
Studierichting
De masteropleiding Digital Engineering omvat 120 ECTS en wordt na vier semesters studie afgerond. In de eerste twee semesters krijgen alle studenten basiscursussen om hen voor te bereiden op deelname aan meer geavanceerde cursussen. Je krijgt zowel verplichte als keuzevakken aangeboden die de twee kerngebieden van informatica en techniek beslaan. Afhankelijk van uw voorkennis, zullen we uw individuele moduleplan ontwikkelen met de nadruk op techniek of informatica.
Vanaf het derde semester verdiep je je technische kennis op de drie gebieden modellering, simulatie en validatie, en visualisatie en datawetenschap. In elk van deze gebieden heb je de mogelijkheid om keuzevakken te kiezen waarmee je je eigen specialisatie kunt creëren. Het curriculum wordt aangevuld met een onderzoeksproject met partners uit de professionele gemeenschap, evenals keuzemodules in de faculteiten Media en Civiele Techniek of het Talencentrum van de Bauhaus-Universität Weimar. Tijdens het vierde semester schrijf en verdedig je je masterproef. Je krijgt daarbij ondersteuning van hoogleraren en externe branchepartners, die je ondersteunen in het kader van overleg.
Grondbeginselen
De Fundamentals bevatten de volgende modules:
- Algoritmen en gegevensstructuren
- Toegepaste wiskunde en stochastiek
- Niet-lineaire continuümmechanica
- Numerieke lineaire algebra
- Software-engineering
- Statistieken
- Structurele dynamiek
- Structurele technische modellen