
Master in theater
Maastricht, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline *
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.083 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU deadline: 1 juli | niet-EU deadline: 1 juni
** per jaar voor EU-studenten; € 9.500 per jaar voor niet-EU-studenten
Invoering
Ben je theaterregisseur of theaterontwerper op zoek naar een context om je artistieke proces te onderzoeken en/of nieuwe artistieke paden te verkennen?
De Master Theater aan de Toneelacademie Maastricht biedt je een inspirerend programma dat een focus op artistiek onderzoek combineert met uitgebreide begeleiding van je artistieke project.
toelatingen
leerplan
Over het onderwijs
De Meester bestaat uit:
- Een intensief georganiseerd programma met seminars, workshops, vergaderingen en mentoring. Je krijgt een uitdagende en gevarieerde input om je te helpen bij het ontwikkelen van je Artistiek Project en bijbehorend Onderzoek.
- Een geïndividualiseerd traject waarin u uw eigen specifieke mentoren kiest die relevant zijn voor uw artistieke project en onderzoek.
- Een doorlopende kritische discussie met je vakgenoten, gastdocenten, theatermakers en organisatoren, en professionals en masterstudenten uit andere disciplines. Door deze uitwisselingen ontwikkel je je discours en woordenschat.
- Hands-On training waarbij jouw artistieke praktijk centraal staat. Je sluit de master af met een Artistiek Project dat wordt gepresenteerd binnen het werkveld.
- Een programma opgebouwd uit 4 bouwstenen: de ontmoeting tussen scenografie en regie, artistiek onderzoek, transdisciplinariteit en netwerken (cultureel ondernemerschap).
Collectieve sessies
De 3 semesters zijn gespreid over 2 jaar. Alle bijeenkomsten zijn gepland op maandag en dinsdag in Maastricht of op locatie. De meeste collectieve sessies worden georganiseerd tijdens het eerste semester (september-december 2018) waardoor je de Master in Theater kunt combineren met andere activiteiten.
Praktische informatie
De 3 semesters zijn gespreid over 2 jaar (85 ECTS). Alle bijeenkomsten zijn gepland op maandag en dinsdag in Maastricht of op locatie. De meeste collectieve sessies worden georganiseerd tijdens het eerste semester, zodat je de Master in Theater kunt combineren met andere activiteiten. Voertaal van het programma is Engels.
Missie
De Master in Theater biedt een educatieve context voor scenografen, regisseurs en andere kunstenaars met een verworven artistieke identiteit en een grote interesse in theatervoorstelling en scenografie. In de Master Theater kunnen kunstenaars nieuwe artistieke praktijken verkennen en/of hun kwaliteiten als artistiek onderzoeker ontwikkelen. De Master in Theater koestert het innovatieve potentieel en de diversiteit van theaterpraktijk en artistiek onderzoek.
Basisbenodigdheden
- De Master in Theater gelooft in het onderschrijven van de expertise en de zelforganisatie van de kunstenaar. Het masterprogramma is opgevat als een geïndividualiseerd traject ontworpen door de student.
- De Master beroept zich op de creatieve kracht van de ontmoeting tussen experts op basis van gelijkwaardigheid. Het heeft tot doel een reflectieve gemeenschap te creëren die bestaat uit alle deelnemers (studenten en mentoren).
- De Master Theater is van mening dat artistiek onderzoek een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van de kunstenaar.
- De Master Theater bepleit de ontmoeting tussen scenografen en regisseurs in een onderzoekscontext als verrijking voor beide theaterdisciplines.
- Performance is per definitie een interdisciplinaire kunstvorm. De Master in Theater gaat nog een stap verder en richt zich op transdisciplinariteit: het verkennen van vreemde, niet-artistieke methodieken binnen het domein van de performance.
artistiek project
Je solliciteert voor de Master Theater met een concept voor een theatervoorstelling of een theaterinstallatie. Dit Artistiek Project vormt de kern van je traject. Het workshop- en seminarprogramma, de begeleiding door mentoren en de peer-to-peer-discussies zullen meestal je artistieke praktijk en je artistieke project als de specifieke ingang voor discussie en actie nemen.
Naast het georganiseerde programma en de mentoring, heb je een persoonlijk mentorbudget tot je beschikking om ontmoetingen te regelen met gespecialiseerde mentoren en coaches die je nodig hebt voor de specifieke artistieke doelen die je jezelf in de master hebt gesteld.
Tijdens het programma komen de verschillende aspecten van uw productieproces aan bod in een tempo dat past bij uw persoonlijke ontwikkeling. Je rondt de master af met de productie van je artistieke project in het werkveld. De productie en het bijbehorende productieplan maken deel uit van je eindevaluatie van de Master.
Artistiek onderzoek
Je artistieke onderzoek heeft een directe relatie met je artistieke project. Het uitgangspunt is een onderzoeksvraag waarmee je de thematiek van je Artistiek Project kunt onderzoeken in een andere of bredere artistieke, culturele, sociale, politieke, wetenschappelijke of andere context. Artistic Research stelt je in staat om jezelf te positioneren binnen deze gekozen context.
Waar het Artistiek Project uitmondt in concrete theatrale productie, is het Artistiek Onderzoek een niet-resultaatgerichte verkenning van hoe je functioneert als kunstenaar. U kunt alternatieve methoden en strategieën overwegen; je kunt het gebruikelijke selectiemodel van besluitvorming vervangen door alternatieve manieren van open ontdekking. Artistiek onderzoek richt zich op uw mogelijkheden en mogelijkheden, waarbij Pathways wordt geopend in plaats van uw opties te beperken om tot een product te komen.
Je Artistiek Onderzoek leidt naar de Kritische Reflectie, de eindcommunicatie van het onderzoek. Kritische reflectie kan een essay zijn, een lezing-performance, een portfolio, een documentaire, een tentoonstelling, een seminar, enz. Je kiest een format dat past bij de inhoud van je Onderzoek en dat de communicatieve kwaliteiten maximaliseert. Kritische reflectie maakt deel uit van je eindevaluatie.
Programma
Het georganiseerde programma van de Master in Theater wil geen monolithische kijk op artistieke praktijken en artistiek onderzoek bieden, maar eerder een 'mozaïek', dat je veel mogelijke verbindingen met je individuele praktijk biedt. Door deze ontmoetingen verwerf je de tools om je artistieke project en artistiek onderzoek in een context te plaatsen.
Het programma is verdeeld in 3 semesters, elk met een andere nadruk. Het eerste semester is het drukst (elke maandag en dinsdag georganiseerde bijeenkomsten), met een focus op het introduceren van de principes van Artistic Research. In het tweede semester is er een beweging van georganiseerd naar zelforganiserend, kunstenaarsworkshops en mentoring nemen de bovenhand. In het derde semester ben je, naast de gastheer van de nieuwe studenten van het eerste jaar, volledig zelforganiserend. Je verzorgt je mentoring en rondt je productie af met een productieplan (Artistiek Project). Je voltooit en presenteert je kritische reflectie (de communicatievorm van je artistiek onderzoek).
Naast seminars, workshops en bijeenkomsten biedt de Master in Theater je een breed mentorprogramma: een algemene en langdurige mentoring door de opleidingsdirecteur en de lector, mentoring gekoppeld aan respectievelijk je Artistic Research en je Artistic Project, peer-to-peer mentoring, mentoring van het productieplan, enz.
Verder heb je een persoonlijk mentorbudget tot je beschikking. Dit budget gebruik je om afspraken te maken met gespecialiseerde mentoren en coaches die jouw traject nodig heeft.
Programma resultaat
Credits: 85 ECTS
Beurzen en financiering
Er zijn verschillende beursopties beschikbaar. Kijk op de website van de universiteit voor meer informatie.