Sociale wetenschappen voor een digitale samenleving (onderzoek)
Amsterdam, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline *
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.314 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* niet-EU/EER studenten: 1 april | EU/EER-studenten: 1 juni
** EU-studenten: € 2.314 per jaar | niet-EU-studenten: € 12.130 per jaar
Invoering
Gebruik big data om de grootste maatschappelijke uitdagingen aan te pakken
Als sociaal wetenschapper heb je de kennis en vaardigheden nodig om data te verzamelen en te analyseren in een digitale samenleving. Polarisatie, cyberveiligheid, internationale migratie, kunstmatige intelligentie en gezond ouder worden zijn bijvoorbeeld mondiale uitdagingen die zich niet aan disciplinaire en methodologische grenzen houden.
Vooruitgang in digitale technologieën, zoals algoritmen, platforms, apps en online sociale netwerken, creëert maatschappelijke uitdagingen die zeer complex en onderling verbonden zijn en die de samenleving op alle niveaus beïnvloeden: individuen, gemeenschappen, organisaties en naties.
Met ervaring en expertise in gemengde methoden en interdisciplinair onderzoek kun je de mondiale complexiteit van de digitale samenleving aanpakken.
Word de onderzoeker van de toekomst
Deze Research Master bereidt je voor om de onderzoeker van de toekomst te worden: creatief, kritisch, consciëntieus en toonaangevend. Je leert een gemengde methodenbenadering te gebruiken, inclusief de nieuwste computationele sociaalwetenschappelijke technieken, om de maatschappelijke problemen van morgen te analyseren en te helpen oplossen.
In deze master gebruik je computationele sociale wetenschappen om complexe uitdagingen in de digitale samenleving te analyseren, zoals diversiteit en inclusie, polarisatie, nepnieuws, cybersecurity, governance van algoritmen en kunstmatige intelligentie, en uitdagingen in zorg en welzijn.
In dit kleinschalige programma heb je een hoge mate van autonomie om je eigen wetenschappelijke identiteit te creëren; je kunt met je eigen ideeën komen, wat bijdraagt aan je onafhankelijkheid en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien maak je in dit programma deel uit van de onderzoeksgemeenschap van onze faculteit. Je krijgt veel persoonlijke aandacht van het onderwijzend personeel en hebt echte inbreng in het programma. Deze master is de ideale voorbereiding op een onderzoekscarrière in data-intensieve organisaties, ook buiten de academische wereld. Je doet praktijkervaring op via een fulltime stage bij een organisatie of academische afdeling. Studenten hebben stage gelopen bij organisaties als het Rode Kruis, de Verenigde Naties, Kantar en Accenture en academische afdelingen van bijvoorbeeld Penn State University in de VS. Daarnaast hebben de alumni en onderzoekers van VU Amsterdam sterke banden met maatschappelijke stakeholders, wat je carrière een boost kan geven.
Je beheerst een verscheidenheid aan data-analysemethoden, zoals digitale etnografie, geavanceerde dataminingalgoritmen, scrapingtools om gegevens te verzamelen, kwalitatieve en computationele tekstanalyse en online netwerkanalyse. Tegelijkertijd ontwikkel je vaardigheden op het gebied van communicatie, zelfreflectie en projectmanagement om te kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams, die allemaal zeer waardevol zullen zijn op de arbeidsmarkt. Elke thematische cursus wordt mede gegeven door senior sociale wetenschappers met verschillende achtergronden.
Deze Research Master biedt je een uniek voorstel: terwijl andere computationele sociale wetenschappenprogramma's zich meer richten op datamethoden, past deze master deze methoden toe op echte problemen met echte organisaties.
toelatingen
leerplan
1ste jaar
In het eerste jaar van deze Research Master volg je vakken in theorie, methodologie en vaardigheden, die je voorbereiden op de stage en masterscriptie in het tweede jaar. Je begint je programma met het theoretiseren van de complexiteit van maatschappelijke uitdagingen, en het overwegen van gemengde methodeontwerpen, inclusief computationele sociale wetenschappen, om deze 'wicked problemen' te analyseren.
Je concentreert je op deze thema's: 1. Dynamiek van polarisatie en inclusie en 2. Governance en algoritmen van zorg & welzijn. Tegen het einde van je eerste jaar schrijf je een onderzoeksvoorstel; een goede praktijk als je in de toekomst financiering wilt aanvragen voor een PhD-programma.
cursussen
- Peergroepleren jaar 1
- Grote problemen
- Grote data, kleine data
- Foundations of Societal Resilience – komend studiejaar (2024-2025) wordt dit vak vervangen door het vak Digital Society Research
- Dynamiek van polarisatie en inclusie
- Bestuur en algoritmen in zorg en welzijn
- Geavanceerde Methoden 2: Werkcolleges – komend studiejaar (2024-2025) worden de werkcolleges vervangen door Sociale Netwerken en Gemengde Methoden
- Communiceren van wetenschap
- Onderzoeksintegriteit en verantwoorde studiebeurzen
- Een onderzoeksvoorstel schrijven
- Kwalitatieve gegevensmethoden
- Kwantitatieve gegevensanalyse
- Geavanceerde methoden I: kwalitatieve methoden
- Geavanceerde methoden I: datamining en tekstanalyse
2e jaar
In je tweede jaar van deze Research Master ligt de focus op je stage en masterscriptie.
De eerste helft van het jaar loop je stage bij een bedrijf waarvan het werk je interesseert, of bij een academische instelling. In de tweede helft van het jaar schrijf je je masterscriptie, die mogelijk gepubliceerd zal worden.
vakken
- Masterproef Sociale Wetenschappen voor een Digitale Samenleving
- Peergroep Leerjaar 2
- Maatschappelijke of academische stage
- Een wetenschappelijk artikel schrijven
Samenwerking met maatschappelijke partners
VU Amsterdam werkt samen met maatschappelijke partners om boeiende stages en masterscriptiemogelijkheden te bieden. Deze partners zijn onder meer het Rode Kruis, Kantar, het Refugee Wellbeing & Integration Initiative en TNO. Onze partners bieden u de kans om deel te nemen aan hun onderzoeksprojecten, zodat u uw kennis, methoden en vaardigheden kunt toepassen op echte uitdagingen en maatschappelijke problemen. Hoe kunnen inzichten uit big en small data de overheid bijvoorbeeld helpen om werkgevers beter te matchen met vluchtelingentalent? Help jij mee om interventies te ontwikkelen die de carrièreperspectieven van vluchtelingentalent verbeteren?
Carrièremogelijkheden
Als je een Master in Societal Sciences for a Digital Society (Research) hebt gestudeerd, zijn je carrièremogelijkheden divers. Allerlei organisaties zijn op zoek naar jouw unieke profiel: een nieuw type onderzoeker die sociaalwetenschappelijke theorieën combineert met innovatieve datamethoden om uitdagingen uit de echte wereld aan te pakken.
Of het nu voor de overheidssector of de zakenwereld is, veel grote bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden gegevens, maar hun begrip van wat ze met die gegevens moeten doen is beperkt. Er is een duidelijke behoefte aan bedrijfsanalisten met ervaring in het ontginnen van big data voor verschillende doeleinden.
De internationale aanpak van het programma leent zich goed voor werken in het buitenland. Tijdens je Research Master kun je beginnen met het opbouwen van je internationale netwerk. Jij en je medestudenten werken samen met internationale organisaties aan maatschappelijke vraagstukken. Het programma biedt ook gastcolleges door sprekers uit het bedrijfsleven, NGO's, overheidsdiensten en meer.
Een Research Master in Societal Sciences for a Digital Society (Research) is ook een goed startpunt voor een Ph.D. Je onderzoeksvoorstel en masterproef zullen een goede voorbereiding zijn op zowel je doctoraat als je doctoraat. onderwerp en bij het aanvragen van financiering.
Wat kun je doen na je masteropleiding?
Ga werken of streef een academische carrière na
Een Master in Societal Sciences for a Digital Society (Research) bereidt je voor op elke carrière waarbij je in teams werkt om problemen te analyseren en oplossingen aan te bieden met behulp van data: of dat nu in de academische wereld, het overheidsbeleid, de non-profitsector of het bedrijfsleven is. wereld.
Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in politieke mobilisatie en wilt weten hoe oppositieleiders steun verwerven in autoritaire regimes, kun je onderzoeker worden bij een internationale NGO die de impact van online campagnes meet. Als je een carrière in de gezondheidszorg ambieert en geïnteresseerd bent in de toepassing van sociale netwerkanalyse op de gezondheid, kun je ook data-analist worden bij een groot adviesbureau dat zorgorganisaties adviseert over hoe ze hun klantenondersteuning kunnen verbeteren. En als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, kun je een Ph.D. kandidaat en werk aan een project dat voortbouwt op je masterproef.
Getuigenissen van studenten
Welkom bij <span translate="no">Vrije Universiteit Amsterdam</span>
Voor meer informatie over onze (aankomende) open dagen en webinars kunt u bij ons terecht