Keystone logo
Vytautas Magnus University Master in East European Research and Studies (MIREES) (Joint degree-programma)
Vytautas Magnus University

Master in East European Research and Studies (MIREES) (Joint degree-programma)

Kaunas, Litouwen

2 Years

Engels

Full time

01 May 2024

Request earliest startdate

Request tuition fees

Op de campus

Invoering

MIREES is een innovatief afstudeerprogramma, volledig in het Engels gegeven, uniek in Italië en Europa, gericht op studenten met een BA-achtergrond in economie, politiek, internationale betrekkingen, geschiedenis, talen of culturele studies in het algemeen, en die nu graag gespecialiseerde, diepgaande kennis van Oost-Europa en de brede Euraziatische ruimte, van Europa tot China. Dat bonte, geopolitiek cruciale gebied kan alleen worden begrepen via een interdisciplinaire benadering die politieke, economische, culturele en historische perspectieven combineert.

Bovendien wordt studenten gevraagd om directe praktijkervaring op te doen, in de eerste plaats door een verplichte mobiliteit van 5 maanden in een van de partneruniversiteiten uit de regio, in de tweede plaats door gastcolleges met professoren, activisten en politici uit Oost-Europa, Rusland , of Centraal-Azië, en ten slotte - als ze dat willen - door veldwerk of verdere uitwisselingsprogramma's ter voorbereiding van hun proefschrift.

MIREES combineert een academische benadering met professionele training, waardoor potentiële inzichtelijke consultants, analisten en managers worden gesmeed als gebiedsexperts voor internationale agentschappen, overheidsdiensten, particuliere en openbare bedrijven en ngo's, terwijl het ook een solide basis biedt voor verdere academische studies aan de Ph. D. niveau.

Professoren

Sonia Lucarelli. Professor aan de Universiteit van Bologna, lid van de raad van bestuur en het uitvoerend comité van het Forum over de problemen van vrede en oorlog in Florence en van het Instituut voor Internationale Zaken (IAI) in Rome. Ze is lid van de directieraad van de Italian Political Science Association. Lucarelli was Resident Member van het Bologna Institute for Advanced Studies en een Jean Monnet Fellow aan het European University Institute. Haar expertisegebieden omvatten het buitenlands beleid en het externe imago van de EU, Europese veiligheid, de NAVO, Europese identiteit en buitenlands beleid, migratie en mondiale rechtvaardigheid.

Stefano Bianchini. Volledig eredoctoraat van Vytautas Magnus University. Stefano Bianchini is hoogleraar Oost-Europese politiek en geschiedenis aan de Universiteit van Bologna. Van 2015 tot 2021 was hij rectorafgevaardigde voor de betrekkingen met Oost-Europa. Eerder was hij directeur van de tweejarige Interdisciplinaire Master of Arts in East European Studies (MIREES). Hij is lid van het uitvoerend comité en voormalig vice-president van de Association for Studies of Nationalities (ASN), gevestigd aan het Harriman Institute, Columbia University, New York, en uitvoerend redacteur van het blinde peerreview-tijdschrift "Southeastern Europe", gepubliceerd door Brill, Leiden en andere wetenschappelijke tijdschriften. Als expert op het gebied van Balkankwesties was hij adviseur van het ICTY in Den Haag

Tvrtko Jakovina. Hoogleraar en voormalig hoofd van de afdeling Geschiedenis, Faculteit Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen, Universiteit van Zagreb. Hij is de auteur van verschillende boeken, waaronder “The Third Side of The Cold War” /Treća strana Hladnog rata/ (2011), evenals vele artikelen over het buitenlands beleid van Tito's Joegoslavië en de Kroatische geschiedenis in de 20e eeuw. Zijn laatste publicatie is een biografie van de laatste Joegoslavische minister van buitenlandse zaken, Budimir Lončar. Hij is vice-president van de Kroatische Fulbright Alumni Association, lid van de raad van bestuur van de Croatian-American Association, voorzitter van de raad van bestuur van het Centrum voor Democratie en Recht "Miko Tripalo" en lid van verschillende redacties.

toelatingen

Programma resultaat

Carrièremogelijkheden

Beurzen en financiering

Over de school

Chat with students

Vragen