Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Invoering

Over ons

Welkom bij de Universiteit van Vilnius - de oudste en grootste Litouwse instelling voor hoger onderwijs.

Sinds haar oprichting in de 16e eeuw belichaamt de Universiteit van Vilnius, als integraal onderdeel van de Europese wetenschap en cultuur, het concept van een klassieke universiteit en de eenheid van studie en onderzoek.

De universiteit van Vilnius neemt actief deel aan internationale wetenschappelijke en academische activiteiten en heeft veel prominente wetenschappers, professoren en afgestudeerden. Wetenschappelijke ontwikkeling en de groeiende relaties met wereldwijde onderzoekscentra hebben bijgedragen aan een verscheidenheid aan onderzoeken en studies aan de universiteit van Vilnius.

Met de steun van sociale partners leidt de universiteit wereldwijd georiënteerde specialisten op die met succes integreren in de moderne Europese gemeenschap.

Waarom voor de universiteit van Vilnius kiezen

 • De universiteit van Vilnius is een klassieke universiteit met meer dan 430 jaar academische tradities en het breedste aanbod aan studieprogramma's in Litouwen.
 • De universiteit biedt een academische omgeving gericht op excellentie in onderzoek en onderwijs.
 • De universiteit van Vilnius staat op de eerste plaats in Litouwen volgens een nationale ranglijst. Het is de populairste en meest erkende instelling voor hoger onderwijs onder afgestudeerden van de Litouwse middelbare school.
 • De Universiteit van Vilnius is de toonaangevende academische instelling in Litouwen en staat in de top 400 van universiteiten wereldwijd (QS WUR 2022).

141603_vu-130923.jpg

Missie

De missie van de Universiteit van Vilnius is het creëren, vergaren en verspreiden van kennis door te zorgen voor de continuïteit van de authentieke universitaire cultuur die zich onderscheidt door de sfeer waarin oude tradities en nieuwe ideeën elkaar verrijken.

Vrijheid van denken en diversiteit van meningen zijn de belangrijkste waarden van de universitaire gemeenschap. Een eenheid van onderzoek en studies is het kernprincipe van de algemene activiteit van de universiteit.

De universiteit moet zich onderscheiden door een breed spectrum van fundamenteel en toegepast onderzoek. Zij moet ernaar streven om onder andere Litouwse instellingen een leidende positie in te nemen op alle onderzoeksgebieden die essentieel zijn voor de aard van een alomvattende universiteit en zich ten doel stellen internationaal uit te blinken in interdisciplinair onderzoek. De universiteit moet zich inzetten voor de missie van het openen van de deuren en het verstrekken van universeel onderwijs voor de meest getalenteerde jonge mensen uit alle districten van Litouwen en het opleiden van actieve en verantwoordelijke specialisten, die de behoefte tonen om hun kennis uit te breiden en professioneel te verbeteren en die in staat zijn om hun hele leven te leren. De universiteit moet ernaar streven dat de kwaliteit van alle vormen van onderwijs in overeenstemming is met de moderne cultuur en technologieën en aansluit bij de behoeften van de staat en de samenleving.

Visie

 • Zich positioneren en onderscheiden in de Europese onderzoeks- en onderwijsruimte door middel van onderzoek op topniveau, dat moet worden ondersteund door de onderzoeksteams van de universiteit met internationale faam en nieuwe teams, en zorgen voor een jaarlijks toenemende betrokkenheid bij Europese onderzoeks- en onderwijsprogramma's;
 • ervoor te zorgen dat de evenwichtige ontwikkeling en interactie van onderzoek op het gebied van geesteswetenschappen, sociale, fysieke, biomedische en technologische wetenschappen het meest opvallende kenmerk van de universiteit blijft, die haar wezenlijk onderscheidt van andere Litouwse instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek;
 • projecten initiëren en actief uitvoeren die waardevol zijn voor de economische ontwikkeling van het land, die effectieve samenwerking van wetenschappelijke en onderwijsinstellingen met hightechbedrijven aanmoedigen en gunstige omstandigheden en een gunstig klimaat creëren voor innovaties en ondernemerschap;
 • het opzetten van een goed functionerend kwaliteitsborgingssysteem dat een effectieve monitoring van de bestaande studieprogramma's en de ontwikkeling van nieuwe programma's garandeert en dat de implementatie van geavanceerde onderwijsmethoden en -instrumenten aanmoedigt. Het systeem moet ervoor zorgen dat de generieke en specifieke competenties en vaardigheden van afgestudeerden van de universiteit overeenkomen met de behoeften en trends in de economie, cultuur en arbeidsmarkt van het land;
 • om niet-opeenvolgende, afstands- en andere flexibele studievormen en -methoden aanzienlijk uit te breiden en het centrum te worden van voortdurende professionele verbetering en levenslang leren, dat een belangrijke rol speelt in de overgang van het land naar een op kennis gebaseerde samenleving.

Wonen in Litouwen

Kosten van levensonderhoud

Wees realistisch bij het plannen van uw uitgaven tijdens uw verblijf in Litouwen - het is essentieel dat u genoeg geld heeft voor de gehele duur van uw studieperiode!

De waarschijnlijke maandelijkse kosten van levensonderhoud worden hieronder weergegeven. Deze kosten zijn gebaseerd op een student die in Vilnius of Kaunas woont en geen personen ten laste heeft. Collegegeld, kosten van verblijfsvergunningen en reizen naar je thuisland zijn niet inbegrepen.

Openbaar vervoer in Vilnius

Trolleybussen en bussen beginnen te rijden om 5:00 's ochtends en stoppen om middernacht. Er zijn ook nachtbussen die 's nachts rijden. De dienstregelingen zijn te vinden op de officiële website van Vilnius Public Transportof op mobiele applicaties zoals "m.Ticket" of "Trafi". De apps zijn gemakkelijk te gebruiken en geven de meest nauwkeurige dienstregelingen, dus ze worden ten zeerste aanbevolen.

Openbaar vervoer in Kaunas

Trolleybussen en bussen rijden om 6:30 's ochtends en stoppen om 22:00 's avonds. Er rijden ook nachtbussen in het weekend en op feestdagen. De dienstregelingen zijn te vinden op de website www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en of op mobiele applicaties zoals "Trafi". Het is gemakkelijk te gebruiken en geeft de meest nauwkeurige dienstregelingen, dus we raden het je van harte aan.

Telefoon

Wie in Litouwen een mobiele telefoon wil gebruiken, kan kiezen uit drie aanbieders van mobiele telefonie: Telia, Tele2 of Bite. Het is veel goedkoper om een prepaidkaart van een van deze bedrijven te gebruiken dan om de diensten van je eigen land te gebruiken.

Je kunt de prepaidkaart in de meeste kruidenierswinkels of gespecialiseerde bedrijfswinkels krijgen. Daar kun je ook informatie krijgen over de beste manieren om je kaart te gebruiken. De adressen van de onderafdelingen van deze bedrijven vind je door de gegeven links te volgen.

Klimaat

Het klimaat in Litouwen is een overgangsperiode tussen maritiem en continentaal. De gemiddelde temperatuur is ongeveer + 20ºC (soms stijgt het meer dan + 30ºC) in de zomer en -5ºC (het kan ook dalen tot –15ºC of –20ºC) in de winter, dus wees voorbereid op veranderend weer.

Locaties

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Vragen