Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Invoering

Over ons

Welkom bij Vilnius University – de oudste en grootste Litouwse instelling voor hoger onderwijs.

Sinds de oprichting in de 16e eeuw heeft Vilnius University , als een integraal onderdeel van de Europese wetenschap en cultuur, het concept van een klassieke universiteit en de eenheid van studies en onderzoek belichaamd.

Vilnius University is een actieve deelnemer aan internationale wetenschappelijke en academische activiteiten en kan bogen op vele vooraanstaande wetenschappers, professoren en afgestudeerden. Wetenschappelijke ontwikkeling en de groeiende betrekkingen met wereldwijde onderzoekscentra hebben bijgedragen aan een verscheidenheid aan onderzoeken en studies bij Vilnius University .

Met de steun van sociale partners leidt de universiteit mondiaal ingestelde specialisten op die succesvol integreren in de moderne Europese gemeenschap.

Waarom zou je kiezen Vilnius University

 • Vilnius University is een klassieke universiteit met meer dan 430 jaar academische tradities en het grootste aanbod aan studieprogramma's in Litouwen.
 • De universiteit biedt een academische omgeving gericht op excellentie in onderzoek en onderwijs.
 • Vilnius University is 1e in Litouwen volgens een nationale ranglijst. Het is de populairste en meest erkende instelling voor hoger onderwijs onder Litouwse afgestudeerden van het secundair onderwijs.
 • Vilnius University is de toonaangevende academische instelling van Litouwen, gerangschikt onder de 400 beste universiteiten wereldwijd (QS).

141603_vu-130923.jpg

Missie

De missie van Vilnius University is het creëren, vergaren en verspreiden van kennis door de continuïteit van de authentieke universiteitscultuur te waarborgen die zich onderscheidt door de sfeer waarin oude tradities en nieuwe ideeën elkaar verrijken.

Vrijheid van denken en diversiteit van meningen zijn de belangrijkste waarden van de universitaire gemeenschap. Een eenheid van onderzoek en studies is het kernprincipe van de algemene activiteit van de universiteit.

De universiteit moet zich onderscheiden door een breed spectrum aan fundamenteel en toegepast onderzoek. Het moet trachten de leidende positie van andere Litouwse instellingen in te nemen op alle onderzoeksgebieden die essentieel zijn voor de aard van een alomvattende universiteit en zichzelf tot doel stellen van internationale excellentie in interdisciplinair onderzoek. De universiteit moet zich inzetten voor de missie om de deuren te openen en universeel onderwijs te bieden aan de meest getalenteerde jonge mensen uit alle districten van Litouwen en actieve en verantwoordelijke specialisten op te leiden, die aantonen dat het nodig is hun kennis uit te breiden en professioneel te verbeteren en die in staat zijn om leren gedurende hun hele leven. De universiteit moet ernaar streven dat de kwaliteit van alle vormen van studies in overeenstemming is met de moderne cultuur en technologieën en betrekking heeft op de behoeften van de staat en de samenleving.

Visie

 • Zich positioneren en onderscheiden in de Europese onderzoeks- en onderwijsruimte door middel van onderzoek op topniveau, dat moet worden ondersteund door de onderzoeksteams van internationale faam en nieuwe teams van de universiteit, en om te zorgen voor een jaarlijks toenemende betrokkenheid bij Europese onderzoeks- en onderwijsprogramma's;
 • ervoor te zorgen dat de evenwichtige ontwikkeling en interactie van onderzoek op het gebied van geesteswetenschappen, sociale, fysieke, biomedische en technologische wetenschappen het meest opvallende kenmerk van de universiteit blijft, wat haar in wezen onderscheidt van andere Litouwse instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek;
 • het initiëren en actief uitvoeren van waardevolle projecten voor de economische ontwikkeling van het land, die een effectieve samenwerking van wetenschappelijke en onderwijsinstellingen met hoogtechnologische bedrijven zouden aanmoedigen en gunstige voorwaarden en een klimaat zouden creëren voor innovaties en ondernemerschap;
 • het creëren van een goed werkend kwaliteitszorgsysteem dat een goede monitoring van de bestaande opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe programma's garandeert en de implementatie van geavanceerde onderwijsmethoden en -instrumenten stimuleert. Het systeem moet ervoor zorgen dat generieke en specifieke competenties en vaardigheden van universitair afgestudeerden in overeenstemming zijn met de behoeften en tendensen in de economie, cultuur en arbeidsmarkt van het land;
 • om niet-opeenvolgende, afstands- en andere flexibele studievormen en -methoden aanzienlijk uit te breiden en het centrum te worden van continue professionele verbetering en levenslang leren, dat een belangrijke rol speelt in de overgang van het land naar een kennismaatschappij.

Wonen in Litouwen

Kosten van levensonderhoud

Wees realistisch bij het plannen van je uitgaven tijdens je verblijf in Litouwen - het is essentieel dat je genoeg geld hebt voor de hele duur van je studieperiode!

De waarschijnlijke maandelijkse kosten van levensonderhoud worden hieronder weergegeven. Deze kosten zijn gebaseerd op een student die in Vilnius of Kaunas woont en geen personen ten laste heeft. Collegegeld, kosten voor een verblijfsvergunning en reizen naar uw thuisland zijn niet inbegrepen.

Openbaar vervoer in Vilnius

Trolleybussen en bussen beginnen om 5:00 uur 's ochtends te rijden en stoppen om middernacht. Er zijn ook nachtbussen die 's nachts rijden. De dienstregelingen zijn te vinden op de officiële Vilnius Public Transport-websiteof op mobiele applicaties zoals "m.Ticket" of "Trafi". De apps zijn gemakkelijk te gebruiken en geven de meest nauwkeurige dienstregelingen, dus ze zijn ten zeerste aan te bevelen voor jou.

Openbaar vervoer in Kaunas

Trolleybussen en bussen beginnen 's ochtends om 6.30 uur te rijden en stoppen om 22.00 uur 's avonds. In het weekend en op feestdagen rijden er ook nachtbussen. De dienstregelingen zijn te vinden op de website www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en of op mobiele applicaties zoals “Trafi”. Het is gemakkelijk te gebruiken en geeft de meest nauwkeurige dienstregelingen, dus we raden het ten zeerste aan.

Telefoon

Wie in Litouwen een mobiele telefoon wil gebruiken, kan kiezen uit drie mobiele telefoonmaatschappijen: Telia, Tele2 of Bite. Het is veel goedkoper om een prepaidkaart van een van deze maatschappijen te gebruiken dan om gebruik te maken van de diensten van uw thuisland.

U kunt de prepaidkaart in de meeste supermarkten of gespecialiseerde bedrijfswinkels krijgen. Daar kunt u ook informatie krijgen over hoe u uw kaart het beste kunt gebruiken. U kunt de adressen van de onderafdelingen van deze bedrijven vinden door de aangeboden links te volgen.

Klimaat

Het klimaat van Litouwen is een overgangsklimaat tussen maritiem en continentaal. De gemiddelde temperatuur is ongeveer +20ºC (soms stijgt deze tot boven de +30ºC) in de zomer en -5ºC (kan ook dalen tot -15ºC of -20ºC) in de winter, dus wees voorbereid op wisselend weer.

Ranglijsten

VU herhaalt een recordpositie: universiteit haalt de top 400 van werelduniversiteiten

Vilnius University (VU) heeft de hoogste beoordeling behouden die het vorig jaar kreeg van de Litouwse instellingen voor hoger onderwijs, met een 400e plaats in de laatste QS World University Rankings. De positie van de VU bleef onveranderd, ook na de opname van 124 extra hoger onderwijsinstellingen in de QS Rankings dit jaar.

Vergeleken met vorig jaar is de VU op de nieuwe ranglijst flink gestegen op basis van haar reputatie bij werkgevers: van de 434e naar de 348e plaats. Deze categorie weerspiegelt de beoordeling door internationale werkgevers van de beste afgestudeerden van de instellingen. Ook de indicatoren voor internationale wetenschappelijke staf groeiden. Daarnaast neemt de VU een uitzonderlijk hoge positie in als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs – 137, wat samenhangt met de grotere aandacht van docenten voor elke student.

Bij het samenstellen van de QS World University Rankings worden instellingen voor hoger onderwijs gerangschikt volgens in totaal zes criteria: academische reputatie, werkgeversreputatie, citaties per faculteit, faculteit/student-ratio, internationale faculteit-ratio en internationale student-ratio.

De VU staat al bijna tien jaar in de wereldwijde QS Rankings van bijna anderhalfduizend instellingen voor hoger onderwijs en is in die tijd in totaal met meer dan 200 posities gestegen. Toen het voor het eerst werd geëvalueerd in 2014, stond de VU op 601-650; en staat momenteel op de 400e plaats. De VU vertegenwoordigt Litouwen bij het vormgeven van hogere wetenschappelijke normen, die een steeds belangrijkere bijdrage leveren aan het aantrekken van internationale onderzoekers en een serieuze concurrent worden van de meest prestigieuze Europese universiteiten.

Visum vereisten

Alle internationale studenten uit niet-EU/EFTA-landen die voor studie naar Litouwen komen, zijn verplicht om een meervoudig nationaal visum aan te vragen (D).

De aanvraagdocumenten voor de afgifte van een nationaal visum (D) moeten voor aankomst worden ingediend bij de dichtstbijzijnde ambassade, diplomatieke missie of consulaire post van de Republiek LitouwenDe beslissing om een nationaal visum af te geven wordt genomen binnen 15-45 dagen na ontvangst van de visumaanvraag.

Belangrijk :

! U kunt bij aankomst in Litouwen geen nationaal visum (D) verkrijgen. ! Een nationaal visum voor meerdere binnenkomsten (D) kan worden afgegeven voor een periode van maximaal één jaar (nieuw visum voor de volgende 12 maanden kan niet eerder worden afgegeven dan 180 dagen na het verstrijken van het laatste visum of de totale geldigheidsduur van alle visa je had) . ! Als je een nationaal visum (D) hebt voor je studie, mag je NIET werken tijdens je studie (alleen na het verkrijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning). ! Alleen doctoraats- en masterstudenten (houders van een verblijfsvergunning) mogen hun gezin meebrengen naar Litouwen.

Volgens de Litouwse privacywet mag de ambassade niet communiceren met een derde partij (bijv universiteit) over een visumaanvraag of een weigeringsgrond.

De benodigde documenten die moeten worden ingediend bij de dichtstbijzijnde Litouwse ambassade voor een nationaal visum voor meerdere binnenkomsten (D) :

 1. Ingevulde aanvraag voor afgifte van het nationale visum in het vastgestelde formaat ( gedrukt en ondertekend door de aanvrager );
 2. Een kleurenpasfoto ( 35×45 mm met lichte achtergrondkleur , niet ouder dan 6 maanden );
 3. Geldig paspoort ( kopie en kopie van alle gestempelde pagina's ):
  • De geldigheidsduur is minimaal drie maanden langer dan de geldigheidsduur van het aangevraagde visum;
  • Het bevat ten minste twee blanco pagina's;
  • Het moet in de afgelopen 10 jaar zijn afgegeven.
 4. Bewijzen van voldoende middelen voor levensonderhoud ( minstens 365 EUR per maand + 730 EUR voor de terugkeer naar de staat van herkomst );
 5. Ziektekostenverzekering
  • Gedurende de gehele periode van het voorgenomen verblijf.
  • Geldig in alle deelnemende landen van het Schengengebied.
  • De minimumdekking bedraagt 30 000 EUR.
 6. Aantal bemiddelingsbrieven van Vilnius University om een nationaal visum af te geven (D) - Aanvraagformulier ;
 7. Letter of Acceptance (of Certificate of Student Status besteld via VU IS eStudent applicatie ) ;
 8. Consulaire vergoeding : 60,00–120,00 EUR.


Opmerking 1: Ondersteunende documenten in een andere taal dan het Litouws of het Engels moeten vergezeld gaan van een officiële vertaling van het originele document of van een gewaarmerkte kopie van het originele document in het Litouws of het Engels.Opmerking 2: De Ambassade/Consulaat behoudt zich het recht voor om aanvullende informatie/documentatie te vragen en, indien nodig geacht, de aanvrager te interviewen. Voor gedetailleerde informatie over alle visumvereisten is het raadzaam om de website van de Ambassade/Consulaat van de Republiek Litouwen te bezoeken.Opmerking 3: Met een nationaal visum (D) en een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen studenten gedurende 3 maanden in elke periode van 6 maanden door de landen van het Schengengebied reizen

Beurzen en financiering

Deadline voor aanmelding
Bachelor and Integrated studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Master Studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Scholarships to Get During the Study PeriodOctober 10, 2022

De inschrijvingen openen op 1 januari

We wachten op je aanmelding voor studies die starten in september 2023 vanaf 1 januari.

Locaties

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Vragen