Keystone logo
Stefan cel Mare University of Suceava

Stefan cel Mare University of Suceava

Stefan cel Mare University of Suceava

Invoering

De USV is de eerste universiteit in Roemenië wat betreft het aantal patenten en uitvindingen van de afgelopen tien jaar en is door internationale universitaire organisaties gerangschikt in de top 10 van Roemeense openbare universiteiten. USV speelt een sleutelrol in de ontwikkeling en verspreiding van wetenschappelijke kennis.

Sinds de oprichting in 1963 heeft USV een krachtige aanwezigheid gevormd in een stad met een duizendjarige geschiedenis, en heeft het op beslissende wijze bijgedragen aan het opbouwen van een moderne identiteit voor de lokale gemeenschap. USV bedient al meer dan een halve eeuw het hoger onderwijs in de stad Suceava, is lid van belangrijke internationale universitaire consortia en reageert met enthousiasme en verantwoordelijkheid op de uitdagingen van nieuwe gedurfde projecten, als de belangrijkste partner van lokale en regionale autoriteiten op het gebied van crisisbeheersing , in het opleiden van specialisten, door menselijke modellen en morele richtlijnen aan te bieden, waarmee wordt aangetoond dat de aanzienlijke financiering die wordt aangetrokken voor onderzoeksprojecten, de professionele waarde van human resources en de academische opleiding van haar afgestudeerden in de praktijk de ontwikkeling van de samenleving kunnen ondersteunen.

Alle 11 faculteiten van onze universiteit bieden 3-4-jarige bacheloropleidingen (ongeveer 55 wetenschapsgebieden) en 2-jarige graduate-programma's (ongeveer 40 wetenschapsgebieden), evenals PhD-opleidingen in 14 doctoraatsgebieden: boekhouding, bedrijfskunde, computers en informatie Technologie, Economie, Elektrotechniek, Voedingsmiddelentechniek, Bosbouw, Aardrijkskunde, Industriële Techniek, Geschiedenis, Werktuigbouwkunde, Filologie, Filosofie en Telecommunicatie en Informatietechnologie.

De belangrijkste doelstellingen van Stefan cel Mare University of Suceava op het gebied van onderwijs en onderzoek zijn: het opleiden van hooggekwalificeerde en competente professionals om de mondiale concurrentie het hoofd te bieden, het op harmonieuze wijze vormgeven van de persoonlijkheden van de studenten, het aanmoedigen van creativiteit en innovatie om voortdurend wetenschappelijk onderzoek te ontwikkelen, om de wetenschappelijke prestaties van de leden van de academische gemeenschap permanent te beoordelen, en om de onderwijs- en wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten te verbeteren met het oog op structurele, kwalitatieve en economisch succesvolle integratie binnen de Europese ruimte van hoger onderwijs.

toelatingen

EU-burgers

EU-burgers volgen dezelfde toelatingsprocedures als Roemeense burgers.

Voorwaarde voor aanmelding is de erkenning van de studiebewijzen (middelbare school, BA, Master
diploma's) door het Nationaal Centrum voor Gelijkwaardigheid en Erkenning van Diploma's
(https://www.cnred.edu.ro/ro).

USV Office of International Relations biedt hulp aan EU-burgers bij het verkrijgen van deze erkenning,
door hun bestanden te verzamelen en verder te sturen naar het Nationaal Centrum voor Gelijkwaardigheid en Erkenning
van Diploma

Het aanvraagdossier moet de volgende documenten bevatten:

Voor bachelorstudies:

 • Aanvraagformulier - https://www.cnred.edu.ro/en/recognition-studies-european-citizensadmission-undergraduate-studies-in-Roemenië
 • Bewijs van voltooiing van de middelbare school (middelbare schooldiploma/certificaat):
 • Kopie van documenten in de Roemeense/Engelse/Franse/Spaanse/Italiaanse taal
 • Kopie en een officiële vertaling in het Roemeens voor documenten in andere talen
 • Bewijs van voltooiing van alle middelbare schoolniveaus (afschrift van de middelbare schooljaren/certificaat
  van elk niveau):
 • Kopie voor documenten in de Roemeense/Engelse/Franse/Spaanse/Italiaanse taal
 • Kopie en een officiële vertaling in het Roemeens voor documenten in andere talen

Andere documenten:

Pruebas de Aptitud para el Acceso a la Universidad uit Spanje, Vevaiosi Prosvasis voor Panellinies Exetaseis – voor de algemene middelbare school – uit Griekenland, Scholastic Aptitude Test (SAT) of ACT van SUA) – kopie en een officiële vertaling in het Roemeens voor documenten in andere talen dan Engels/Frans/Spaans/Italiaans

Identiteitsdocument – kopie (paspoort, identiteitskaart, bewijs van wettelijke naamswijziging, indien van toepassing, kopie voor documenten in de Roemeense taal / Engels / Frans / Spaans / Italiaans, en geautoriseerde vertaling in het Roemeens voor andere talen

Diploma's uit Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en Cyprus moeten voorzien zijn van de Haagse Conventie-apostille van de autoriteiten van het land dat het document heeft afgegeven.

Diploma's die zijn afgegeven in landen die geen deel uitmaken van het Haga Apostilleverdrag moeten dat wel zijn
geauthenticeerd door:

 • Het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het uitgevende land, de Ambassade van Roemenië in dat land en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Roemenië of
 • Het ministerie van Onderwijs van het uitgevende land, de ambassade van het uitgevende land in Roemenië en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Roemenië.

Aandacht!

 • Het Roemeense ministerie van Onderwijs is vrij om verder bewijsmateriaal met betrekking tot iemands studie te vragen.
 • Er wordt geen aanvraag in behandeling genomen als een van de vereiste documenten ontbreekt of als er spaties in het aanvraagformulier zijn opengelaten.

Nadat het erkenningscertificaat is afgegeven door het Nationaal Centrum voor Gelijkwaardigheid en Erkenning van Diploma's, volgt de kandidaat dezelfde kalender en toelatingsvoorwaarden als Roemeense staatsburgers (inclusief abonnement op de faculteit, documenten en mogelijke examens of dossierwedstrijd).

De studietaal aan Stefan cel Mare University of Suceava is Roemeens. Buitenlandse burgers die geen Roemeens spreken, moeten een voorbereidend jaar Roemeens volgen. Degenen die de Roemeense taal kennen, zullen moeten slagen voor een Roemeense vaardigheidstest, volgens de methodologie die is goedgekeurd door het Instituut voor Roemeense Talen (uitzondering op deze taaltest zijn buitenlandse staatsburgers die met certificaten bewijzen dat ze de Roemeense taal gedurende ten minste vier jaar hebben gestudeerd )

Niet-EU

Buitenlandse aanvragers die een studie willen aanvragen, moeten hun bestanden uploaden naar het online platform,
die toegankelijk is via de onderstaande link: https://relint. USV .ro/about-romania/self-sponsored-students/

Registratiestappen:

U ontvangt een bevestigingsmail nadat u uw aanvraagbestand heeft geüpload.

Nadat we uw aanvraagdossier hebben verwerkt en u de taaltesten en de toelatingsexamens hebt afgelegd, sturen wij uw dossier, indien van toepassing, naar het Roemeense Ministerie van Onderwijs, zodat zij de acceptatiebrief kunnen afgeven of het dossier kunnen afwijzen, indien van toepassing. Wij nemen geen onvolledige sollicitatiedossiers in behandeling.

Nadat we u ervan op de hoogte hebben gesteld dat het Ministerie van Onderwijs de goedkeuringsbrief voor studies heeft afgegeven, moet u het studiegeld betalen en het universitaire studiecontract ondertekenen.

Zodra u de acceptatiebrieven heeft ontvangen, kunt u een visum type D/SD aanvragen.

U kunt online een visum aanvragen via onderstaande website

https://evisa.mae.ro/?lang=en-US#

Als je visumaanvraag wordt afgewezen, gaan we op basis van je verzoek over tot terugbetaling van het collegegeld.

Voorwaarden voor inschrijving:

Als eerdere studies niet zijn voltooid in Roemenië, een land van de Europese Unie, of in overeenstemming met de rechtsbijstandsovereenkomsten die tussen Roemenië en derde landen zijn ondertekend, moeten degenen die de door het Ministerie van Onderwijs afgegeven acceptatiebrief hebben verkregen, persoonlijk komen en de documenten uit het aanvraagdossier, in het origineel, gecertificeerd voor authenticatie door de ambassade van Roemenië in het land van uitgifte, of bekrachtigd met de Haagse apostille.

Het academisch jaar start rond 1 oktober

accommodatie

Omdat de instelling een beperkt aantal huisvestingsplaatsen heeft voor internationale studenten, geldt: hoe eerder je in Suceava arriveert, hoe meer accommodatiemogelijkheden je hebt. Accommodatie kost ongeveer 150 euro per maand.

Houd er rekening mee dat het collegegeld exclusief de kosten van accommodatie is.

Beurzen en financiering

Het ministerie van Onderwijs kondigt via het Loans and Scholarships Agency ( https://roburse.ro/ ) de lancering aan van nationale competities voor de toekenning van beurzen/onderzoek/zomercursussen in het buitenland voor het academisch jaar 2023-2024 (volgens de bepalingen van GD nr. 1402/2009 betreffende de oprichting, organisatie en werking van het Agentschap voor leningen en beurzen , met daaropvolgende wijzigingen, van GD nr. 1070/2001 betreffende de toekenning van maandelijkse studiebeurzen aan jonge Roemenen die in het buitenland studeren en bilaterale samenwerkingsdocumenten of eenzijdige aanbiedingen , geldig voor het studiejaar 2023-2024).

De beurzen zijn bedoeld voor leerlingen, studenten, plaatselijke artsen (voor de periode gefinancierd uit de begroting van het Ministerie van Onderwijs), onderwijzend personeel of onderzoekers uit Roemenië die in het buitenland willen studeren:

 • Bachelor/master/doctoraat universitaire studies (volledig of gedeeltelijk);
 • Onderzoeksstages/specialisatie (met een duur van 3 – 10 maanden);
 • Zomercursussen taal, cultuur en beschaving.

Informatie over de aanbiedingen voor het academiejaar 2023-2024 (voorwaarden om in aanmerking te komen, deadlines voor het indienen van dossiers, het aantal en type aangeboden beurzen, enz.) is te vinden in de Mededelingen die zullen worden weergegeven in de sectie Competities (Studiebeurzen / Scholarship pagina " Bilaterale overeenkomst ”): https://roburse.ro/burse-de-studii/bursa-acord-bilateral/

Ranglijsten

De 2024-editie van de QS World University Rankings, gepubliceerd op dinsdag 27 juni, plaatst de "Ștefan cel Mare" Universiteit van Suceava in het echelon van universiteiten 1201 - 1400. USV wordt dus nog steeds gerangschikt als een van de 1500 universiteiten van uitmuntendheid op de wereldwijde en tot de top 13 universiteiten in Roemenië.

Voor de 2024-editie van de QS World University Rankings werden de resultaten van 2963 instellingen geanalyseerd, waarvan 1499 voldeden aan de strenge criteria om in de ranglijst te worden opgenomen, met 83 nieuwe inzendingen vergeleken met de vorige editie. In de top staan net als in de editie van 2023 slechts 13 universiteiten uit Roemenië.

Deze 20e editie van de prestigieuze QS World University Rankings is, naast de reeds bekende indicatoren – gebaseerd op het aandeel buitenlandse studenten, academisch prestige, reputatie bij werkgevers, het aantal citaties vergeleken met het aantal docenten, de verhouding tussen de aantal didactische en studentenaantallen, het aandeel docenten uit het buitenland, drie andere nieuwe indicatoren: de impact op de arbeidsmarkt, het aandeel in het internationale onderzoeksnetwerk en duurzaamheid.

In de editie van 2024 blijft de beste ranking van USV voor de indicator met betrekking tot het aandeel buitenlandse studenten (positie 443 in de ranglijst), waarbij onze universiteit het grootste aantal internationale studenten heeft onder de geanalyseerde Roemeense universiteiten. Wat betreft de overige indicatoren scoort USV als volgt: academisch prestige (echelon 601+), reputatie bij werkgevers (echelon 601+), het aantal citaties in relatie tot het aantal docenten (701+), de verhouding tussen het aantal onderwijzend personeel en het aantal studenten (701+), het aandeel docenten uit het buitenland (701+). In het 701+ echelon bevindt de Suceava-instelling zich ook in het geval van de drie nieuwe indicatoren.

QS World University Rankings wordt beschouwd als een van de top 3 internationale ranglijsten van universiteiten in termen van zichtbaarheid, waarbij de gepubliceerde resultaten worden gewaardeerd voor de ontwikkeling van openbaar onderwijsbeleid. De 20e editie komt in een tijd waarin de prioriteiten in het hoger onderwijs evolueren, waarbij de QS World University Rankings zich in de bevoorrechte positie bevinden als knooppunt voor het hoger onderwijs en verbinding maken met miljoenen studenten, honderdduizenden academici en werkgevers en duizenden instellingen wereldwijd. De focus op veranderingen in het gedrag van deze actoren, als reactie op bredere trends in het onderwijs en de samenleving, bracht QS ertoe drie eerder genoemde nieuwe indicatoren op te nemen.

Locaties

 • Suceava

  Strada Universității, 13, 720229, Suceava

Vragen