
Master's Degree Programme in Exact Sciences: Astronomy and Space Physics
Turku, Finland
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
21 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
Aug 2026
COLLEGEGELD
EUR 12.000 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* free for citizens of EU/EEA countries or Switzerland, for citizens of non-EU/EEA countries €12,000/academic year
Invoering
Discover all degree programmes of the University of Turku
From the Sun to supernovae, neutron stars, black holes, and galaxies!
The Master's Degree Programme in Exact Sciences: Astronomy and Space Physics specialisation track encompasses a broad range of topics from the physics of the sun and solar system to stellar and galactic structure and evolution, as well as topics in high energy astrophysics and cosmology.
Chat with current students to learn more about student life in Turku
Academic Excellence & Experience
The aim of the Master’s education is to support you to become an independent expert who can evaluate information critically, plan and execute research projects to find new knowledge, and solve scientific and technological problems independently and as part of a group.
You will be able to choose among three lines of studies: theoretical astrophysics, observational astronomy and space physics. You will acquire knowledge of various astrophysical phenomena and plasma physics, from the Solar systems to neutron stars and onto galaxies and cosmology. You will also get hands-on experience with observational techniques, space instrumentation, numerical methods and analysis of large data sets.
Specialisation Tracks
The Master’s Degree Programme of Exact Sciences has six tracks. You can find more detailed information on tracks from the specific site of each track by clicking on the links below.
Other tracks in the Master’s Degree Programme of Exact Sciences:
Maak kennis met programmamedewerkers, huidige studenten en studieadviseurs:
Doe mee met de Virtuele Open Week met meer dan 30 live sessies van 18 tot en met 22 november!
toelatingen
Beurzen en financiering
Mogelijkheden voor beurzen
De University of Turku ondersteunt verdienstelijke en gemotiveerde studenten met genereuze beurzen. De universiteit biedt deze beurzen aan studenten die een masteropleiding volgen en collegegeld moeten betalen.
Beurzen worden toegekend op basis van academische excellentie. U kunt een beurs aanvragen door eenvoudigweg 'ja' te antwoorden op de overeenkomstige vraag in het online aanvraagformulier wanneer u zich aanmeldt voor het programma.
Eén type beurs dekt het volledige collegegeld voor twee jaar voor masteropleidingen. Daarnaast is er een beurs voor de beste kandidaten die het collegegeld dekt en een extra beurs van € 5.000 omvat.
Ongeveer 30% van de toegelaten studenten krijgt een studiebeurs van de University of Turku .
leerplan
Programmastructuur
De structuur is modulair. Alle modules hebben 20 ECTS. De track heeft twee verplichte modules die de kernstof van het vakgebied bevatten. Daarnaast kunt u één thematische module kiezen uit andere modules die worden aangeboden binnen de MDP in Exacte Wetenschappen of andere programma's aan de University of Turku . De vierde module bestaat uit vrij gekozen cursussen en een verplichte cursus Finse taal en cultuur.
Een masterscriptie (30 ECTS) en een seminar, een stage of een projectwerk (10 ECTS) zijn ook vereist. U kunt dit laatste vervangen door deel te nemen aan een Capstone-project (15 ECTS) dat wordt georganiseerd door de afdeling Computing. We raden dit aan voor studenten die na hun afstuderen in de industrie willen werken.
Hieronder ziet u de visuele weergave van de structuur.
Voorbeelden van verschillende modules in verschillende specialisaties zijn:
Theoretische cursussen omvatten aspecten van plasmafysica en astrofysica, stralingsprocessen en kosmologie, hydrodynamica en magnetohydrodynamica, astrofysische spectroscopie en interstellair medium, evenals stellaire structuur en evolutie.
De methodologiemodule omvat observatietechnieken, data-analysemethoden, detectoren en numerieke methoden. Hier volg je cursussen over de methoden van observationele astrofysica, statistische en simulatiemethoden, signaal- en beeldverwerking, tijdreeksanalyse en Fourier-transformaties, ruimtetechnologie en straling- en deeltjesdetectoren.
U bent vrij om de thematische module te kiezen uit de modules die worden aangeboden door de Faculteit der Wetenschappen of een geschikt bijvak te volgen, zelfs een die wordt aangeboden door andere faculteiten. Thematische modules die worden aangeboden door de MDP in Exacte Wetenschappen omvatten biomaterialen, elektronische materialen, modellering en functionele materialen. Mogelijke bijvakken zijn bijvoorbeeld computerwetenschappen, wiskunde, scheikunde, bedrijfscreatie en innovatie. Voor de thematische module worden echter gespecialiseerde cursussen in astrofysica en ruimtefysica sterk aanbevolen.
De gespecialiseerde cursussen in astrofysica en ruimtefysica geven je een dieper begrip van bijvoorbeeld actieve galactische kernen, astrodeeltjesfysica, fysica van planeetvorming, sterrenstelsels en kosmologie, galactische astronomie, heliofysica en hoge-energie-astrofysica, evenals kern- en deeltjesfysica. Je kunt de onderwerpen selecteren die je masterscriptie ondersteunen.
In de module van andere studies kunt u alle cursussen kiezen die u wilt uit het volledige aanbod van de universiteit, naast de verplichte cursus Fins voor buitenlanders. Het is aan te raden om meer cursussen te volgen over computergebruik, modellering en theoretische natuurkunde, afhankelijk van uw voorkeuren.
Masterproef en onderwerpen
Het verplichte scriptieonderdeel komt overeen met zes maanden fulltime werk. De scriptie moet worden geschreven als een rapport op basis van een combinatie van een literatuuronderzoek en een origineel onderzoeksproject dat het grootste deel van de scriptie vormt.
De thesis is een onafhankelijk gemaakt onderzoeksproject, maar het project zal worden uitgevoerd onder begeleiding van vooraanstaande onderzoekers op het gebied van de University of Turku . Er wordt verwacht dat u wordt ingebed in een actieve onderzoeksgroep of experimenteel team, waardoor er uitstekende mogelijkheden zijn om resultaten te bespreken en ideeën uit te wisselen in een groepsomgeving.
Recente voorbeelden van scriptietitels in astronomie en ruimtefysica zijn:
- Fluxverval tijdens thermonucleaire röntgenstralen: analyse van de vervalsnelheid met behulp van de dynamische power-law indexmethode
- Massa- en straalbeperkingen voor neutronensterren door pulsvormmodellering
- Nabije-infrarood observaties van supernovae met de Nordic Optical Telescope
- De populatie supernovae en hun voorouders in starburst-sterrenstelsels
- Fotometrische studies van exoplanet-doorvoer van sterren in de open cluster M44
- Polarimetrische studies van dubbelsterren: het geval van HD 4809
- Variabiliteit van optische polarisatie en gammastraling in blazar-jets
- Lineaire polarisatie van BL Lacertae OJ 287 op 21 cm
- Gamma-stralen met zeer hoge energie die BL Lac's populatieonderzoek uitzenden
- Een statistische studie van snelheidsdispersie-analyse van uitbarstingen van zonnedeeltjes
- Ontwerp, constructie en testen van het prototype van een eenvoudig deeltjesinstrument voor een ruimtevlucht
- Modellering van de invloed van zonne-energiedeeltjes met behulp van observaties van gebeurtenissen op grondniveau
- Kalibratie en simulaties van SIXS-P-reactie op energetische deeltjes
- Transport van energetisch geladen deeltjes in reservoirs achter CME-aangedreven schokgolven
- Instrumenten voor het waarnemen van energetische neutrale atomen in de ruimte
Programma resultaat
Competentiebeschrijving
De Master of Science-graad biedt de vaardigheden om in veel verschillende soorten functies te werken op gebieden zoals onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en management, en de industrie. Het specialisatietraject Astronomy and Space Physics biedt zeer goede vaardigheden op het gebied van data-analyse en programmeren, en daarom zijn veel afgestudeerden doorgestroomd naar een succesvolle carrière in de big data- en financiële sectoren.
Tijdens je studie bestudeer je plasmafysica en hydrodynamica, stralingsprocessen, hoogenergetische astrofysica en zonnefysica, sterrenstelsels en kosmologie, astrofysische spectroscopie, radioastronomie en röntgen- en gammastralingsastronomie, numerieke technieken en programmering, statistische methoden en deeltjes- en fotonendetectoren. Je voert praktische oefeningen uit in observatietechnieken, ruimte-instrumentatie en analyse van grote datasets. U kunt ook op afstand gebruik maken van moderne observatiefaciliteiten en deelnemen aan het bouwen van voor de ruimte gekwalificeerde instrumenten. Je kunt kiezen uit drie richtingen: ruimtefysica, observationele astrofysica en theoretische astrofysica. Deze studies bereiden je voor op een carrière in onderzoek en ontwikkeling in de industrie of kunnen vaak leiden tot PhD-studies.
Carrièremogelijkheden
Taak opties
De vooruitzichten voor werkgelegenheid op relatief hoge niveaus zijn uitstekend voor degenen die zijn opgeleid in de fysische en chemische wetenschappen. Dankzij de brede reikwijdte van het programma bieden de vaardigheden en kennis die in het kader van dit onderwijs aan de University of Turku veel werkgelegenheidskansen op verschillende gebieden.
Veel van onze afgestudeerden kiezen ervoor om hun opleiding voort te zetten door een PhD-studie te volgen in Finland of andere Europese landen (bijvoorbeeld België, Estland, Duitsland en Noorwegen). Anderen hebben werk gevonden in de software- en hightechindustrie.
Carrière in onderzoek
Met de mastergraad komt u in aanmerking voor wetenschappelijke postdoctorale studies – doctoraats- en licentiaatsgraden. De University of Turku Graduate School (UTUGS) heeft eenDoctoraatsprogramma in Exacte Wetenschappen dat de disciplines van deze Masteropleiding bestrijkt. Postdoctorale graden kunnen worden afgerond aan de University of Turku .
Aan de doctoraatsstudies zijn geen collegegeld verbonden en promovendi ontvangen vaak een salaris of een beurs om in hun levensonderhoud te voorzien.