
Masteropleiding Exacte Wetenschappen: Wiskunde en Statistiek
Turku, Finland
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
21 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
Aug 2026
COLLEGEGELD
EUR 12.000
STUDIE FORMAAT
Op de campus
Invoering
In de richting Wiskunde en Statistiek is het mogelijk om af te studeren met wiskunde of statistiek als hoofdvak met een breed aanbod aan speciale vakken uit deze vakgebieden. Binnen de wiskunde kun je je studie nog verder specialiseren in wiskunde of toegepaste wiskunde.
In Wiskunde omvatten de studies cursussen over de volgende onderwerpen: discrete wiskunde, theoretische informatica, getaltheorie, analyse, optimalisatie, wiskundige modellering, verzekeringswiskunde en machinaal leren.
In Statistiek omvatten de studies onderwerpen als computationele statistiek, data-analyse, theoretische statistiek, biometrie en econometrie.
Na je afstuderen kun je de theoretische kennis uit de vakgebieden die je hebt bestudeerd toepassen en de theoretische ontwikkeling en het praktische gebruik van de methoden en theorieën van deze vakgebieden verder begrijpen.
De track Wiskunde en Statistiek is één van de zes specialisatietracks van de masteropleiding Exacte Wetenschappen (voorheen de masteropleiding Fysische en Chemische Wetenschappen genoemd). De overige tracks van het programma zijn:
- Astronomie en ruimtefysica
- Chemie van geneesmiddelenontwikkeling
- Materiaalchemie
- Materiaalfysica
- Theoretische fysica
toelatingen
leerplan
Programmastructuur
De opbouw van het programma is modulair en elk specialisatietraject kent drie verplichte modules die de kernstof van het vakgebied bevatten. Denk hierbij aan de MSc-scriptie (30 ECTS), hoor- en oefencursussen, seminars, laboratoriumwerk, stage- of projectwerk, waarvan de details afhankelijk zijn van de specialisatie. Daarnaast is er één thematische module die gekozen kan worden ter ondersteuning van je eigen studieplan. De vierde module bestaat uit vrij te kiezen vakken en een verplichte cursus Finse taal en cultuur (5 ECTS).
Wiskunde als hoofdvak: Voor de eerste verplichte module wiskunde (20 ECTS) kun je kiezen voor de module Wiskunde of de module Toegepaste Wiskunde. De Wiskundemodule bevat cursussen bijvoorbeeld in discrete wiskunde, theoretische informatica, machinaal leren, getaltheorie en analyse. In de module Toegepaste Wiskunde zijn er cursussen over bijvoorbeeld optimalisatie, wiskundig modelleren, verzekeringswiskunde en machine learning.
De tweede verplichte module wiskunde (20 ECTS) omvat speciale cursussen uit de module Wiskunde en Toegepaste Wiskunde. Je kunt er dus voor kiezen om je studie alleen verder te verdiepen in de wiskunde of de toegepaste wiskunde, of je studie te verbreden met studies op beide gebieden.
En de derde module in de wiskunde bevat de masterproef (30 ECTS) en 10 ECTS vrij te kiezen cursussen in de modules Wiskunde of Toegepaste Wiskunde.
Statistiek als hoofdvak: De eerste verplichte module in de statistiek is de Statistical Inference Module (20 ECTS) die de centrale principes van frequentistisch en Bayesiaans redeneren bevat en daarnaast leer je computationeel intensieve methoden toe te passen in de bovengenoemde contexten.
De tweede verplichte module in de statistiek kan worden gekozen als module Econometrie (20 ECTS), Module Biometrie (20 ECTS) of Module Algemene Statistiek (20 ECTS). Zoals de titel van de modules zegt, verdiepen deze je kennis in een van de specifieke branches.
De derde module in statistiek bevat de masterproef (30 ECTS), het scriptieseminar en een cursus statistische modellering.
U bent vrij om de thematische module te kiezen uit de modules die worden aangeboden in het programma of de faculteit of een geschikt bijvak te volgen, zelfs een die wordt aangeboden door andere faculteiten. Thematische modules die door dit programma worden aangeboden, omvatten de Cryptografiemodule en daarnaast is het mogelijk om een kernmodule in wiskunde te kiezen als een thematische module voor statistiek en vice versa. In de andere studiemodule kunt u alle cursussen kiezen die u wilt uit het volledige aanbod van de universiteit, naast de verplichte cursus "Fins voor buitenlanders".
Master's Thesis en Onderwerpen
De masteropleiding omvat een verplicht scriptieonderdeel (30 ECTS), wat overeenkomt met zes maanden voltijds werken. Het proefschrift wordt in de vorm van een rapport geschreven. Bij Wiskunde zijn de scriptieonderwerpen voornamelijk literatuuronderzoek en ligt de nadruk op presentatie en begrip van het onderwerp. Bij Statistiek bevatten de masterscripties doorgaans theoretische en empirische delen waarbij eerst een geschikte statistische methode wordt geïntroduceerd en vervolgens wordt toegepast op een concrete dataset.
De onderwerpen van de masterproef komen voornamelijk uit de onderzoeksgebieden van de afdeling Wiskunde en Statistiek en uit de gebieden van de gegeven speciale cursussen.
Programma resultaat
De Master of Science-graad biedt de vaardigheden om in veel verschillende soorten functies te werken op gebieden zoals onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en industrie. Het specialisatietraject Wiskunde en Statistiek biedt vooral goede mogelijkheden om te werken in onderzoeks- en ontwikkelingsposities in de academische wereld en de industrie, maar ook om te werken als expert op het gebied van data- en softwaregeoriënteerde bedrijven en diensten.
Beurzen en financiering
De beurzen worden toegekend op basis van academische verdiensten. Het aanvragen van een beurs is eenvoudig: geef gewoon "ja" aan bij de juiste vraag op uw online aanvraagformulier voor het programma.
Ongeveer 30% van de toegelaten studenten krijgt een studiebeurs van de University of Turku .
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
De vooruitzichten op werkgelegenheid op relatief hogere niveaus zijn uitstekend voor degenen die zijn opgeleid in de natuurkundige, chemische en wiskundige wetenschappen en statistiek. Dankzij de brede reikwijdte van het programma bieden de vaardigheden en kennis die zijn ontwikkeld als onderdeel van deze opleiding aan de University of Turku veel werkgelegenheid op verschillende gebieden.
Als wiskundige of statisticus kun je verder studeren voor een carrière in de wetenschap, of aangenomen worden door de industrie of bedrijven in een breed scala aan specialisaties, van data-analyse, software en data-engineering, financiële en verzekeringssector, wiskundige modellering, statistiek, biostatistiek.