
Masteropleiding Exacte Wetenschappen: Theoretische Fysica
Turku, Finland
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
21 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
Aug 2026
COLLEGEGELD
EUR 12.000 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* gratis voor burgers van EU/EER-landen of Zwitserland, voor burgers van niet-EU/EER-landen € 12.000/academiejaar
Invoering
Ontdek alle opleidingen van de University of Turku
Inzicht in de natuurwetten van onder naar boven!
De track Theoretical Physics introduceert de student in de intrigerende diversiteit van fysieke theorieën en geeft middelen om de wereld te begrijpen.
Na het afstuderen kun je de diverse vaardigheden die je hebt opgedaan als onderdeel van dit nummer gebruiken, inclusief theoretische en numerieke technieken om nieuwe fysieke projecten te produceren en te analyseren.
Academische excellentie en ervaring
Het doel van de masteropleiding is je te ondersteunen om een onafhankelijke deskundige te worden die informatie kritisch kan beoordelen, onderzoeksprojecten kan plannen en uitvoeren om nieuwe kennis te vinden en zelfstandig en in groepsverband wetenschappelijke en technologische problemen kan oplossen.
Aan de University of Turku legt het onderzoek in de theoretische natuurkunde de nadruk op verschillende gebieden in de voorhoede van Europees en internationaal onderzoek, zoals kwantumtechnologieën, grondbeginselen van de kwantumfysica, kwantuminformatie en optica, kwantumveldentheorie en kosmologie. Je leert rigoureuze wiskundige en numerieke methoden om fysische verschijnselen te modelleren en fysieke problemen op te lossen met verschillende mogelijke interdisciplinaire toepassingen, ook buiten de natuurkunde. Voorbeelden zijn de studies naar complexe systemen, data science en machine learning.
Specialisatie Tracks
Theoretische Natuurkunde is een van de zes specialisatietrajecten van de masteropleiding Exacte Wetenschappen. Andere nummers van het programma zijn:
Maak kennis met programmamedewerkers, huidige studenten en studieadviseurs:
Doe mee met de Virtuele Open Week met meer dan 30 live sessies van 18 tot en met 22 november!
toelatingen
leerplan
Programmastructuur
De structuur is modulair. Alle modules hebben 20 ECTS. Elk specialisatietraject kent twee verplichte modules die de kernstof van het vakgebied bevatten. Daarnaast is er één thematische module die kan worden gekozen uit de andere modules die binnen dit programma of andere programma's aan de University of Turku worden aangeboden. De vierde module bestaat uit vrij te kiezen vakken en een verplichte cursus Finse taal en cultuur (5 ECTS). Naast het seminarie, de stage en het projectwerk (10 ECTS) zijn ook een MSc-scriptie (30 ECTS) vereist, waarvan de details afhankelijk zijn van de specialisatie. Zie onderstaande figuur.

Voorbeelden van verschillende modules in verschillende specialisaties zijn:

U kunt eventueel projectwerk vervangen door deel te nemen aan een Capstone-project (15 ECTS), georganiseerd door de afdeling van Future Technologies. We raden dit aan voor studenten die na hun afstuderen in de industrie willen werken.
In module 1 Theoretische natuurkunde leer je de basistheorieën van de natuurkunde door colleges te volgen en oefeningen te doen in de vakken kwantumfysica, statistische natuurkunde en kwantumveldentheorie. In module 2 Theoretische natuurkunde verdiep je je inzicht en ontwikkel je je vaardigheden in meer specifieke onderwerpen van de theoretische natuurkunde, zoals grondbeginselen van de kwantumfysica, kwantuminformatie en optica, kwantumveldentheorie en kosmologie.
De Thematische module bestaat uit cursussen aangeboden door de afdeling, wiskunde enz. volgens uw wil, afgestemd op het theoretische natuurkundevak. Cursussen over relevante onderwerpen uit de wiskunde, natuurkunde en astronomie worden aanbevolen. Deze studies kunnen gebruikt worden om een minor te vormen. Mogelijke minoren zijn bijvoorbeeld wiskunde, natuurkunde, sterrenkunde en informatica.
In de module Overige studies kun je alle gewenste cursussen kiezen uit het volledige aanbod van de universiteit, naast het verplichte Fins voor buitenlanders.
Masterproef en onderwerpen
Het programma omvat een verplicht scriptieonderdeel (30 ECTS), wat overeenkomt met zes maanden voltijds werken. Het proefschrift moet worden geschreven als een rapport op basis van een combinatie van een literatuuronderzoek en een origineel onderzoeksproject dat het grootste deel van het proefschrift vormt.
De thesis is een onafhankelijk gemaakt onderzoeksproject, maar het project zal worden uitgevoerd onder begeleiding van vooraanstaande onderzoekers op het gebied van de University of Turku . Er wordt verwacht dat u wordt ingebed in een actieve onderzoeksgroep of experimenteel team, wat u ruimschoots de gelegenheid zal bieden om resultaten te bespreken en ideeën uit te wisselen in een groepsomgeving.
De grote verscheidenheid van de recente scriptietitels in de theoretische fysica omvat:
- Decoherentie en dissipatie van een kwantum Brownse deeltje
- Niet-Markoviaanse dynamica van het spin-boson-model
- Quantum Zeno-anti-Zeno-overgang voor een dynamisch ontkoppeld systeem
- Supergeleiding en supervloeistoffen
- Kwantumveldentheorie en deeltjesproductie op gekromde ruimte-tijd
- Time-loop formalisme en de thermalisatie van de neutrino's in het vroege universum
- De Boltzmann-vergelijkingen in de kosmologie
- Automorfismen en coëxistentie van kwantumeffecten
- Een zoekalgoritme voor symmetrische, informatieve complete sets van positieve operators
- Ontologische modellen en contextualiteit
Programma resultaat
Competentie Beschrijving
De Master of Science-graad biedt de vaardigheden om in veel verschillende soorten functies te werken op gebieden zoals onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en management en de industrie. Met name MSc in theoretische natuurkunde biedt een diep begrip van de fysieke wereld, de structuur en werking ervan, evenals praktische vaardigheden om met verschillende andere onderwerpen te werken.
MSc in theoretische natuurkunde bereidt de student voor op een academische carrière, maar het geeft ook uitstekende vaardigheden in het gebruik van wiskundige hulpmiddelen, fysische modellen en computationele technieken. Deze bieden de mogelijkheid om in verschillende functies te werken, van de financiële sector tot datawetenschap en machine learning. Bovendien leiden ze de studenten op naar nieuwe banen in de opkomende kwantumtechnologie-industrieën. De MSc in theoretische natuurkunde bereidt je dus voor op een carrière in onderzoek en ontwikkeling in de industrie of op een vervolgonderzoek.
Beurzen en financiering
Mogelijkheden voor beurzen
De University of Turku ondersteunt verdienstelijke en gemotiveerde studenten met genereuze beurzen. De universiteit biedt deze beurzen aan studenten die een masteropleiding volgen en collegegeld moeten betalen.
Beurzen worden toegekend op basis van academische excellentie. U kunt een beurs aanvragen door eenvoudigweg 'ja' te antwoorden op de overeenkomstige vraag in het online aanvraagformulier wanneer u zich aanmeldt voor het programma.
Eén type beurs dekt het volledige collegegeld voor twee jaar voor masteropleidingen. Daarnaast is er een beurs voor de beste kandidaten die het collegegeld dekt en een extra beurs van € 5.000 omvat.
Ongeveer 30% van de toegelaten studenten krijgt een studiebeurs van de University of Turku .
Galerij
Carrièremogelijkheden
Taak opties
De vooruitzichten op werkgelegenheid op relatief senior niveau zijn uitstekend voor degenen die in dit programma zijn opgeleid. Dankzij de brede scope zullen de vaardigheden en kennis die u ontwikkelt u veel werkgelegenheidskansen bieden in verschillende gebieden.
Onze pas afgestudeerden zijn, naast een academische carrière, werkzaam geweest in een breed scala aan beroepen, zoals de financiële sector, medische verbeelding, kwantumtechnologie, game-ontwikkeling en datamining.
Carrière in onderzoek
De Master's degree biedt ook toelating tot wetenschappelijke postdoctorale studies – doctoraats- en licentiaatsgraden. De University of Turku Graduate School (UTUGS ) heeft een Doctoral Programme in Exact Sciences dat de disciplines van dit Master's degree-programma bestrijkt.
Aan een doctoraatsstudie is geen collegegeld verbonden, en promovendi ontvangen vaak een salaris of een beurs om in hun levensonderhoud te voorzien.