Keystone logo
University of Trento

University of Trento

University of Trento

Invoering

De University of Trento is opgericht in 1962 en is altijd gericht geweest op het opbouwen van allianties en wederzijdse efficiëntie met Italiaanse en buitenlandse instellingen en organisaties. In 1982 werd de universiteit (tot dan privé) openbaar, met een statuut dat zelfbestuur garandeerde.

De Overeenkomst van Milaan, ondertekend in 2009 tussen de regering en de autonome provincie Trento (samen met die van Bolzano en de regionale autoriteit), met betrekking tot de wijziging van het speciale statuut van autonomie op het gebied van financiële regelgeving, gaf de provincie nieuwe autoriteit over de universiteit. Dit is een verdere stap voorwaarts in de ontwikkeling van de universiteit en garandeert dat de financiële middelen gealloceerd en toereikend zijn.

Er zijn meer dan 16.000 studenten, ongeveer 600 hoogleraren en onderzoekers en evenveel technisch en administratief personeel: deze aantallen geven aan dat de universiteit een ideale omgeving kan bieden voor studie en onderzoek.

De goede redenen om voor UniTrento te kiezen

Internationale studieprogramma's

De universiteit biedt doctoraatsprogramma's, masteropleidingen en opleidingen in het Engels. Veel cursussen worden georganiseerd in samenwerking met andere universiteiten in Italië of in het buitenland, en met beroepsverenigingen.

De kwaliteit van het lesgeven

Nationale en internationale classificaties rangschikken de University of Trento als een van de beste Italiaanse universiteiten. Naast de traditionele lezingen is er veel laboratoriumwerk en veel kleine seminargroepen. Trento is een middelgrote universiteit, waar studenten en docenten elkaar gemakkelijk ontmoeten en er voortdurend van gedachten wordt gewisseld tussen studenten uit verschillende disciplines: kortom de (deugdzame) dynamiek van een kleine universiteit.

Mogelijkheden om in het buitenland te studeren

Vanaf het tweede studiejaar kunnen studenten ervoor kiezen om een periode in het buitenland door te brengen, met de mogelijkheid om beurzen te ontvangen voor internationale mobiliteit en om studiepunten te behalen voor examens in het buitenland of voor hun onderzoekswerk.

De University of Trento biedt ook verschillende internationale mobiliteitsprogramma's:

 • dubbele graden
 • bilaterale overeenkomsten met niet-Europese universiteiten
 • Erasmus+ International Credit Mobility-overeenkomsten
 • Erasmus+ programma

De studenten van de University of Trento die deelnemen aan een studie-, onderzoeks- of stageprogramma in het buitenland ontvangen financiële steun om de mobiliteitskosten te dekken.

Internationaal zijn betekent ook een multiculturele omgeving kunnen bieden. Trento doet dit heel goed omdat het onderzoekers en getalenteerde jonge mensen uit het buitenland aantrekt. Er wonen meer dan 800 studenten van 60 verschillende nationaliteiten in de residentie "San Bartolameo", gelegen op slechts een paar honderd meter van het stadscentrum, en "Sanbapolis".

Financiële voordelen en onderscheidingen voor verdienste

Bij de University of Trento loont de inzet om te studeren.

Om de meest verdienstelijke studenten te belonen, werd in 2005 het Collegio Bernardo Clesio opgericht. Het Collegio, gevestigd in een historisch pand in het centrum van Trento, biedt gratis onderdak aan een honderdtal studenten en organiseert studiebijeenkomsten met professoren, onderzoekers en vooraanstaande leden van het genootschap.

Elk jaar worden ongeveer 30 plaatsen geadverteerd, die worden toegewezen na een selectieprocedure op basis van het curriculum en de examens van elke sollicitant. Toekomstige studenten die zich willen inschrijven voor één van de opleidingen, de opleidingen van de tweede cyclus of de opleidingen van één cyclus kunnen zich aanmelden.

De levenskwaliteit in Trento

Trento voor het vierde achtereenvolgende jaar aan de top, volgens de laatste editie van het onderzoek over de "Kwaliteit van het leven 2014", uitgevoerd door de Universiteit van Rome La Sapienza voor Italia Oggi.

Volgens Il Sole 24 ore (de Italiaanse nationale dagelijkse zakenkrant) is Trento de stad met de hoogste levenskwaliteit in Italië. Met zijn 100.000 inwoners is het een mens- en studentgerichte stad, gelegen in een buitengewone natuurlijke en culturele omgeving:

Volgens het IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers is Trento een slimme stad. Trento werd samen met 9 andere steden van de wereld geselecteerd om deel te nemen aan het "IEEE Smart Cities Initiative": een project gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van burgers en het bevorderen van lokale duurzame ontwikkeling. Om als slimme stad te worden geselecteerd, moeten kandidaat-steden al een ontwikkeling van sociale, culturele en technologische innovatie zijn begonnen, waar informatie en kennis worden geproduceerd, gedeeld en gebruikt om het collectieve welzijn en de levenskwaliteit te verbeteren.

De universitaire diensten binnen handbereik

De University of Trento biedt veel: bibliotheken, studieruimtes (open tot middernacht), laboratoria, computerlokalen, een talencentrum en drie sportcentra.

Studeren in Trento betekent niet alleen studeren. Dankzij “Opera Universitaria” en UNITrento Sport biedt Trento veel meer: beurzen, belastingvrijstelling, gesubsidieerde huisvesting in de studentenhuizen en in appartementen, fietsleningen, concerten, bioscopen, thema-evenementen, fitnesscursussen, sportcentra, en de “facoltiadi” (een jaarlijks terugkerend sportevenement waaraan iedereen van de universiteit deelneemt, dus ook studenten, docenten en technisch-administratief personeel).

Met UniTrentoApp (in het Italiaans) hebben studenten toegang tot alle online diensten van de universiteit: ze kunnen hun studentendossier raadplegen, contactgegevens van de faculteit bekijken, lesroosters bekijken, universiteitsnieuws lezen, het saldo van hun lunchkaart controleren en zoeken naar vrije studieruimtes.

Mogelijkheden om te sporten

In Trento is sport niet alleen een vakantie van studie en werk. De universiteit heeft zich geconcentreerd op sportactiviteiten om studenten en onderzoekers te helpen studie en sport in balans te houden en heeft een sportnetwerk opgericht: UNITrento Sport. Binnen UniTrento Sport zijn verschillende programma's ontwikkeld om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van studenten die sporten:

TOPsport, een uniek programma in Italië, is gericht op atleten van hoog niveau en heeft tot doel competitievermogen en training te combineren, dankzij de ondersteuning van docenten, de mogelijkheid om examendata af te spreken en gemiste lessen in te halen en andere voordelen .

UNI.Team is een programma dat ondersteuning biedt aan studenten/sporters die strijden als lid van CUS-Trento – het Universitair Sportcentrum. Onder de voordelen vallen gesubsidieerde accommodatie, speciale concessies voor trainingsoefeningen, de ondersteuning van een sportleraar, sportuitrusting.

Locaties

 • Rovereto

  Rovereto, Italië

  • Trento

   Trento, Italië

   • Bolzano

    Bolzano, Italië

    • Innsbruck

     Innsbruck, Oostenrijk

     Vragen