Keystone logo
University of the Arts Helsinki

University of the Arts Helsinki

University of the Arts Helsinki

Invoering

De Universiteit van de Kunsten Helsinki (Uniarts Helsinki) biedt het hoogste niveau van onderwijs in muziek, beeldende kunst, theater, schrijven en dans in Finland. Uniarts Helsinki is een internationale voorloper in onderwijs en onderzoek op het gebied van kunst en versterkt de rol van kunst als een kracht die de samenleving hervormt. Uniarts Helsinki werd opgericht in 2013 en bestaat uit de Academie voor Schone Kunsten, de Sibelius Academie en de Theateracademie.

We zijn een open ontmoetingsplaats voor de kunsten en een kritische universitaire gemeenschap voor gedurfde hervormers en experts van traditie, gebaseerd op de Academie voor Schone Kunsten, Sibelius Academie en Theateracademie.

Onderwijs en onderzoek van wereldklasse

De Sibelius Academie van Uniarts Helsinki staat op de 12e plaats op het gebied van muziek en op de 13e plaats op het gebied van podiumkunsten in de QS World University Rankings 2024. De ranglijst werd in 2024 voor de achtste keer gepubliceerd en de Sibelius Academie behoort al sinds het eerste jaar van de ranglijst tot de topuniversiteiten.

Uitstekende feedback van studenten. We zijn de meest gewilde plek om te studeren in Finland: ongeveer 8 procent van onze kandidaten wordt toegelaten als student.

Volgens enquêtes zijn onze bachelor-, master- en doctoraatsstudenten tevreden over de inhoud en kwaliteit van hun onderwijs, de interactie met docenten en de beschikbare middelen en diensten. De resultaten zijn gebaseerd op de bachelor afstudeeronderzoeken en loopbaanmonitoringonderzoeken die in 2021 zijn uitgevoerd.

Bachelors die in 2018 zijn afgestudeerd, vinden dat Uniarts Helsinki kwalitatief hoogstaand onderwijs geeft. Master-afgestudeerden uit 2013 en doctor-afgestudeerden uit 2015 vinden dat hun Uniarts Helsinki-diploma hen goed heeft voorbereid op het professionele leven.

Positieve recensies van uitwisselingsstudenten. Ook onze uitwisselingsstudenten zijn zeer tevreden over hun studie en de universiteit heeft erkenning gekregen voor haar uitwisselingsstudentenpraktijk. Deze feedback werd in 2016–2017 verzameld van studenten die hadden deelgenomen aan een Erasmus-uitwisselingsprogramma.

Uniarts Helsinki is geselecteerd als een nationale Best Practice University als het gaat om Erasmus-mobiliteit. Vooral het aantal uitwisselingsstudenten dat zich aanmeldt voor een studie muziek is aanzienlijk gestegen.

Gecontroleerd kwaliteitssysteem. Uniarts Helsinki hanteert een kwaliteitssysteem dat ons helpt de hoge kwaliteit van onze activiteiten te waarborgen.

Het systeem is in 2018 gecontroleerd. We kregen bijzonder positieve beoordelingen voor de echt op waarden gebaseerde en studentgerichte benadering die we hanteren in onze bedrijfsvoering. Het onderwijs dat wij aanbieden heeft een sterke link met het beroepsleven en onze alumni zijn betrokken bij de ontwikkeling van ons onderwijs.

Statistieken

 • Studies
 • Aantal studenten: 1.923 studenten (2023)
 • Aantal voltooide graden: 189 bachelordiploma's, 320 masterdiploma's, 11 doctoraatsdiploma's (2023)
 • Aantal aanvragers: 5.337 aanvragers, 337 toegelaten als studenten. (2023)
 • Ranglijsten van universiteiten: De hoogste vakspecifieke ranglijsten voor de University of the Arts Helsinki omvatten de 12e plaats van de Sibelius Academie op het gebied van muziek en de 13e plaats op het gebied van podiumkunsten. Bovendien behoort de universiteit tot de top 200 op het gebied van kunst en design.
 • Internationale studenten: 18% van de bachelor- en masterstudenten en 21% van de doctoraatsstudenten komt van buiten Finland (2023)

Research

 • Amount of external research funding: 1.2 million euros (in 2022)
 • Number of researchers: 20 researchers (Academy of Finland research fellow, researcher, postdoctoral research fellow, university researcher), 219 doctoral candidates. In addition, part of our 63 professors carry out research. (2022)

Personnel

 • Aantal medewerkers: 764 voltijdsequivalenten (in 2023)
 • International staff: 12% of the teaching and research staff come from outside of Finland (in 2022)

  Campusfuncties

  Uniarts Helsinki heeft twee campussen in Helsinki – Sörnäinen en Töölö – en is ook actief in Seinäjoki en Kuopio.

  Töölö Campus

  De onderwijsfaciliteiten en podia voor muziek bevinden zich voornamelijk op de Töölö-campus van Uniarts Helsinki. De gebouwen bevinden zich in het hart van Helsinki.

  De faciliteiten (Helsinki Music Centre, N Building en R Building) bieden verschillende oefenruimtes en klaslokalen in het stadscentrum van Helsinki, speciaal voor studenten van de Sibelius Academy van Uniarts Helsinki.

  Het Helsinki Music Centre en de gebouwen aan de Nervanderinkatu en Pohjoinen Rautatienkatu hebben zalen voor verschillende doeleinden en werkfaciliteiten voor het personeel van Uniarts Helsinki.

  Lees meer over onze Töölö Campus op onze website.

  Sörnäinen Campus

  De Sörnäinen Campus in het centrum van Helsinki biedt een inspirerende leeromgeving speciaal voor studenten beeldende kunst, theater en dans.

  Het Kookosgebouw, waarin de Theateracademie is gevestigd, biedt faciliteiten voor met name dans- en theaterstudenten. In het in 2021 opgeleverde Mylly-gebouw huisvesten studenten beeldende kunst, licht- en geluidsontwerp en vormgeving voor podiumkunsten. Er is ook een goed gevulde bibliotheek en een studentenrestaurant op de Sörnäinen-campus.

  Lees meer over de Sörnäinen Campus op onze website.

   Beurzen en financiering

   Uniarts Helsinki kent een beurzenprogramma voor studenten die betalingsplichtig zijn in de vorm van vrijstelling van collegegeld.

   Als je betalingsplichtig bent, moet je op het aanmeldingsformulier aangeven of je bij Uniarts Helsinki een beurs wilt aanvragen ter dekking van het jaarlijkse collegegeld als je wordt toegelaten als student.

   Lees meer over het beurzenprogramma op onze website.

   Campusleven & Faciliteiten

   De University of the Arts Student Union (ArtSU) is de gemeenschaps- en belangenorganisatie van alle studenten van de University of the Arts. Iedere aanwezige bachelor- en masterstudent is bij inschrijving aan de universiteit automatisch lid van de Student Union. Ook uitwisselingsstudenten en promovendi zijn van harte welkom. Het doel van ArtSU is om een band te vormen tussen haar leden, de belangen en rechten van studenten te behartigen en diensten te verlenen die studies vergemakkelijken.

   Helsinki, de hoofdstad van Finland, is rijk aan activiteiten en attracties voor iedereen. Het is een levendige studentenstad met zo’n 70.000 studenteninwoners. Bezoek de officiële website van de stad myHelsinki.fi voor meer informatie.

   • Je kunt bij onze studiepsycholoog terecht als je moeilijkheden ervaart bij het studeren of in je persoonlijke leven.
   • De universiteitspastor van Uniarts Helsinki is toegankelijk voor iedereen in de universitaire gemeenschap, zowel studenten als personeel.
   • UniSport biedt sport- en bewegingsdiensten op zes locaties in Helsinki en er is een fitnessruimte bij de Theateracademie van Uniarts Helsinki.
   • De bibliotheek van Uniarts Helsinki heeft vier locaties: de Academie voor Schone Kunsten, de Theateracademie en de Sibelius Academie in zowel Helsinki als Kuopio.

   Locaties

   • Helsinki

    Töölönkatu, 3, 00100, Helsinki

   • Helsinki

    Sörnäisten rantatie 19, 00530, Helsinki

    Vragen