
MSc in
Master in theoretische en computationele methoden University of Helsinki

Invoering
Theoretische en computationele methoden
De basis van de natuurwetenschappen is het modelleren van verschijnselen en het oplossen van deze modellen. Het masterprogramma in theoretische en computationele methoden geeft je een sterke basis in de theoretische methoden, modellering en wiskundige en numerieke analyse binnen de natuurkunde, wiskunde, scheikunde en/of informatica. Het bijzondere van deze opleiding is dat je bovenstaande disciplines kunt combineren tot een omvangrijk programma. Het is zeer geschikt voor de behoeften van fundamenteel onderzoek en voor vele toepassingsgebieden.
Aan het studeren
Het masterprogramma in theoretische en computationele methoden geeft je een sterke basis in de theoretische methoden, modellering en wiskundige en numerieke analyse binnen de natuurkunde, wiskunde, scheikunde en/of informatica.
Het bijzondere is dat je bovenstaande disciplines combineert tot een uitgebreid programma door in samenwerking met de programmadocenten een passende combinatie af te stemmen op jouw plannen en bestaande kennis. Dit vereist echter ook een sterke inzet van jou om je eigen vaardigheden te ontwikkelen en je diploma te plannen.
De sterke wetenschappelijke nadruk van het programma maakt het een natuurlijke toegangspoort tot verdere studies in natuurkunde, wiskunde, scheikunde en informatica .
toelatingen
leerplan
Structuur en inhoud
De masteropleiding Theoretische en computationele methoden geeft je een sterke basis in de theoretische methoden, modellering en wiskundige en numerieke analyse binnen de natuurkunde, wiskunde, scheikunde en / of informatica.
De omvang van het programma is 120 ECTS-credits. Het is mogelijk om de opleiding in twee studiejaren af te ronden. De graad omvat:
- 90 studiepunten aan opleidingsonderdelen van de masteropleiding, inclusief de masterproef (Pro gradu) van 30 studiepunten (Advanced studies)
- 30 studiepunten van andere vakken uit je masteropleiding of andere opleidingen (Andere studies)
Het programma bestaat uit verschillende modules in natuurkunde, wiskunde, scheikunde en informatica. Je studie omvat ook een persoonlijk studieplan, oriëntatie op het beroepsleven en loopbaanplanning. Daarnaast kan het bij de overige studies gaan om een stage, aanvullende vakken in je hoofd- of bijvak of een geheel nieuwe bijvak.
Studeren in dit programma vereist een sterke inzet van jou om je eigen vaardigheden te ontwikkelen en je studie te plannen. In samenwerking met de opleidingsprofessoren stem je een passende combinatie af op basis van jouw plannen en bestaande kennis. Je persoonlijke studieplan zorgt ervoor dat je vakken een zinvolle functionele combinatie vormen.
Cursussen en lesgeven
Het bijzondere aan deze opleiding is de grote omvang: het bestaat uit meerdere lespakketten in natuurkunde, wiskunde, scheikunde, informatica en/of data science, bijvoorbeeld:
- Theoretische fysica
- Wiskunde
- Kosmologie en deeltjesfysica
- Computationele fysica
- Fysische chemie
- Laser spectroscopie
- Wiskundige natuurkunde en stochastiek
- Toegepaste analyse
- Software-engineering
- Theoretische informatica
- Gegevens wetenschap
De cursussen omvatten groeps- en hoorcolleges, oefeningen, literatuur en workshops. De meeste cursussen bevatten ook examens of projectopdrachten. Daarnaast kun je sommige vakken zelfstandig afronden door examens af te leggen.
De instructie wordt in het Engels gegeven, maar de cursussen en opdrachten kunnen ook in het Fins of Zweeds worden gedaan.
Masterproef
De geavanceerde module van je hoofdvak omvat een masterscriptie die je zal aantonen:
- vermogen tot wetenschappelijk denken
- beheersing van wetenschappelijke methoden
- beheersing van het onderwerp van je scriptie
- aanleg voor wetenschappelijke communicatie
De omvang van de masterproef is 30 studiepunten. Het wordt vaak geschreven onder supervisie van een van de onderzoeksgroepen van de afdelingen die bij deze opleiding horen, dus tijdens je masteropleiding maak je kennis met toponderzoek. Deze projecten zijn een natuurlijke toegangspoort tot postdoctorale studies.
Internationale reikwijdte en samenwerking met andere partijen
De masteropleiding werkt in een zeer internationale sfeer, waarin veel toponderzoekers uit binnen- en buitenland lesgeven. Daarnaast bieden de University of Helsinki en de faculteit Bètawetenschappen je veel mogelijkheden voor internationale activiteiten:
- Studentenuitwisseling in een van de uitwisselingslocaties van de faculteit of universiteit
- Stages in het buitenland
- Cursussen in het Engels gegeven binnen de faculteit
- Samenwerking met studenten in het internationale programma
- Internationale taken binnen de studentenorganisaties of vakbond
- Taalcursussen bij het Talencentrum van de University of Helsinki
Tot de samenwerkingspartners behoren verschillende internationale toponderzoekscentra, zoals CERN, ESA, ESRF en ITER.R. Dus als afgestudeerde student aan de Faculteit Wetenschappen kun je onderzoekstraining aanvragen op plaatsen zoals CERN in Genève, Zwitserland, of het ESRF-centrum in Grenoble, Frankrijk. Een stage in een van de internationaal actieve onderzoeksgroepen op de campus stelt je in staat om tijdens je studie kennis te maken en contacten te leggen met de internationale onderzoeksgemeenschap. Daarnaast bieden de internationale uitwisselingsprogramma's je veel mogelijkheden om een deel van je opleiding aan een buitenlandse universiteit te volgen.
Als masterstudent kun je je minor kiezen uit zowel je eigen faculteit als uit de andere faculteiten van de universiteit. Dankzij het contract voor flexibele studietoegang (JOO) kun je ook aan een andere universiteit in Finland studeren, zodat je je diploma gemakkelijk kunt afstemmen op je eigen interesses en carrièredoelen. Sommige cursussen worden georganiseerd in samenwerking met Aalto University.
Tijdens je studie kun je ook deelnemen aan onderzoeksprojecten in jouw vakgebied. Het schrijven van je masterscriptie in samenwerking met een bedrijf of onderzoeksorganisatie is ook een goede manier om je beroepsvaardigheden te verbeteren of om uit de eerste hand ervaring op te doen met het werken in een internationaal onderzoeksproject. Het programma werkt nauw samen met het Helsinki Institute of Physics (HIP) en het Helsinki Institute for Information Technology (HIIT).
De opleiding onderhoudt contacten met haar alumni binnen het bedrijfsleven. Je kunt je eigen bedrijfsconcepten ontwikkelen bij de ondernemerschapscursussen van de universiteit en bij Think Company, een gemeenschap van studenten en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het starten van een eigen bedrijf, maar ook voor ondernemers op verschillende gebieden.
Studenten en het studentenleven
Het studentenleven en vooral de studentenorganisatiecultuur is uitzonderlijk rijk en divers in Finland. Ook bij de University of Helsinki is de studentengemeenschap erg actief. Binnen de Student Union van de University of Helsinki (HYY) opereren meer dan 250 studentenorganisaties, variërend van facultaire en vakorganisaties tot politieke en maatschappelijke organisaties, en van koren en orkesten tot sport- en spelclubs. Onder hun activiteiten vallen jubileumvieringen, academische etentjes, culturele evenementen, borrels en excursies.
Als student en lid van de Student Union (HYY)heb je recht op veel voordelen en diensten. Bijvoorbeeld betaalbare studentenhuisvesting, basisgezondheidszorg, sportfaciliteiten en studentenmaaltijden. Ook krijg je tal van kortingen, bijvoorbeeld op OV-tarieven door het hele land.
Galerij
Programma resultaat
Waarom theoretische en computationele methoden?
De masteropleiding Theoretical and Computational Methods heeft een bijzonder grote omvang. Het programma bestaat uit verschillende modules in natuurkunde, wiskunde, scheikunde en informatica.
Na het voltooien van het masterprogramma in theoretische en computationele methoden, zul je:
- Een solide basis van vaardigheden hebben op het door u gekozen wetenschappelijke gebied
- Goede vaardigheden hebben in analytisch en computationeel denken en deductie
- In staat zijn om theoretische en computationele methoden toe te passen op de analyse en het begrip van problemen op verschillende gebieden
- In staat zijn om informatie over wetenschappelijke fenomenen te generaliseren en de innerlijke relaties te identificeren
- Wiskundige modellen kunnen maken van natuurlijke fenomenen
- De modellen kunnen oplossen, zowel analytisch als numeriek
Als afgestudeerde van deze masteropleiding kun je als expert aan de slag in allerlei wetenschappelijke banen in de private en publieke sector. De arbeidsparticipatie op dit gebied is goed.
De sterke wetenschappelijke nadruk van het programma maakt het een natuurlijke toegangspoort tot verdere studies in natuurkunde, wiskunde, scheikunde en informatica. Meestal zal dit plaatsvinden binnen een van de onderzoeksgroepen die werkzaam zijn op de Kumpula-campus.
Carrièremogelijkheden
Carrière
Het masterprogramma in theoretische en computationele methoden geeft je een uitstekende basis voor postdoctorale studies of voor een carrière buiten de academische wereld in Finland of internationaal. Meestal worden Masters of Science die werkzaam zijn in onderzoek en R&D in industrieën goed betaald. Aan de andere kant kun je met een carrière aan de universiteit of een onderzoeksinstituut gratis wetenschappelijk onderzoek doen over een onderwerp naar keuze.