
MSc in
Master in materiaalonderzoek University of Helsinki

Invoering
Kan materiaalonderzoek het energieprobleem oplossen?
Alle technologie om ons heen is gebaseerd op materialen. Materiaalonderzoek heeft de grote kans om grote maatschappelijke problemen op te lossen en nieuwe ontdekkingen te doen op het gebied van energie, voedsel, water, veiligheid, gezondheid en welzijn, milieu, duurzaam gebruik van hulpbronnen en verstedelijking. Nieuwe fascinerende materialen met onverwachte eigenschappen, afgestemd op de behoeften van onze samenleving, kunnen de manier waarop we ons dagelijks leven leiden veranderen.
Materiaalonderzoek is het rijkste en meest multidisciplinaire veld in de natuurwetenschappen. Het masterprogramma in materiaalonderzoek is gebaseerd op natuurkunde, scheikunde, biologie en medische wetenschappen, wiskunde en informatica, allemaal op een samenhangende en op zichzelf staande manier onderwezen. Je bestudeert bijvoorbeeld biomaterialen, nanomaterialen, slimme materialen, polymeren, composieten, elektronica, energieopwekking en -opslag en groene en duurzame materialen.
Aan het studeren
Het masterprogramma in materiaalonderzoek is gebaseerd op natuurkunde, scheikunde, biologie en medische wetenschappen, wiskunde en informatica, allemaal op een samenhangende en op zichzelf staande manier onderwezen . Alle docenten gebruiken hun eigen actuele onderzoek in het veld in hun onderwijs. Je bestudeert bijvoorbeeld biomaterialen, nanomaterialen, slimme materialen, polymeren, composieten, elektronica, energieopwekking en -opslag, maar ook groene en duurzame materialen.
Je hebt de mogelijkheid om een deel van je studie en/of masterscriptie in een internationale samenwerking te doen . Het programma werkt samen met CERN, de internationale fusiereactor ITER, internationale synchrotron-lichtbronnen en röntgenvrije elektronenlasers , om er maar een paar te noemen. We gebruiken de nieuwste technologie om methoden te ontwikkelen voor het synthetiseren van nieuwe materialen, ze te simuleren met behulp van supercomputers en ze te karakteriseren en te manipuleren met behulp van ultrageluid, deeltjesbundels en verschillende golflengten van licht.
toelatingen
leerplan
Structuur en inhoud
De masteropleiding Materiaalonderzoek is gebaseerd op natuurkunde, scheikunde, biologie en medische wetenschappen, wiskunde en informatica, die allemaal op een samenhangende en op zichzelf staande manier worden onderwezen. Het bestaat uit 120 studiepunten (ECTS) en kan in twee academiejaren worden afgerond. De onderzoeken hebben betrekking op:
- Persoonlijk studieplan
- Gemeenschappelijke cursussen voor alle studenten in het programma (10-20 studiepunten)
- Vervolgstudies in je gekozen studielijn en studies uit andere lijnen of programma's (70-80 studiepunten)
- Masterproef (30 studiepunten)
Aan het begin van je studie maak je met behulp van docenten een persoonlijk studieplan, waarbij je je studielijn kiest. Het programma kent zes studielijnen die verschillende takken van materiaalonderzoek vertegenwoordigen.
- Experimentele materiaalfysica
- Computationele materiaalfysica
- Medische natuurkunde
- Chemie van polymere materialen
- Chemie van anorganische materialen
- Elektronica en industriële toepassingen
Naast je specialisatie kun je minorvakken volgen uit andere opleidingen in scheikunde, natuurkunde en informatica.
Cursussen en lesgeven
In het programma is al het onderwijs gebaseerd op de gedegen expertise van de docenten in de fundamentele chemie en fysica van materialen. Alle docenten gebruiken ook eigen actueel onderzoek in het veld in hun onderwijs.
Je studies omvatten een verscheidenheid aan onderwijsmethoden, zoals lezingen, oefeningen, laboratoriumwerk, projecten en zomercursussen.
Het onderwijs is in het Engels. Je kunt ook examens in het Fins of Zweeds afleggen en je masterscriptie in het Fins, Zweeds of Engels schrijven. De enige uitzonderingen zijn bepaalde cursussen gerelateerd aan het medisch fysisch onderwijs en een deel van de opleiding stralingsbeschermingsdeskundigen (RPE) en stralingsbeschermingsfunctionarissen (RPO). In deze gevallen is het onderwijs in het Fins.
Masterproef
Studies in het programma omvatten een masterproef van 30 studiepunten. In je scriptie richt je je op een bepaald probleem in materiaalonderzoek, waarbij je de kennis en vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, toepast om het probleem op te lossen.
Uw scriptie is een schriftelijk werk dat uw vermogen om wetenschappelijk te denken, uw beheersing van onderzoeksmethoden, uw bekendheid met uw onderzoeksgebied en uw aanleg voor schriftelijke wetenschappelijke communicatie aantoont. Je scriptie moet een definitie van de onderzoeksvragen bevatten, een overzicht van de relevante literatuur, en een theoretisch, computationeel en/of experimenteel gedeelte dat jouw oplossing voor de onderzoeksvragen nastreeft.
Je hebt een begeleider die regelmatig met je overlegt om ervoor te zorgen dat je scriptiewerk soepel en op schema verloopt. Er wordt van je verwacht dat je je scriptie in één semester afrondt.
Hoewel de scriptie een zelfstandig project is, werk je vaak als onderdeel van een onderzoeksgroep in het veld. Je kunt de scriptie ook schrijven terwijl je in een bedrijf werkt aan een onderwerp dat door het bedrijf is gedefinieerd, ervan uitgaande dat het onderwerp overeenkomt met de vereisten. Dit is een kwestie die je met je leidinggevende moet bespreken.
Internationale reikwijdte en samenwerking
Binnen het programma heb je de mogelijkheid om tijd door te brengen als internationale uitwisselingsstudent binnen de uitwisselingsprogramma's van de universiteit, zoals Erasmus binnen de EU.
Tijdens je MSc-studie heb je de mogelijkheid om cursussen te volgen aan andere universiteiten in Finland als ze passen in je studieplan, binnen de JOO-overeenkomst (Flexible Study Right).
Het programma combineert de expertise van de afdelingen Scheikunde en Natuurkunde aan de University of Helsinki . Sommige docenten van het programma doen materiaalonderzoek aan het Helsinki Institute of Physics (HIP).
Materiaalonderzoek aan de University of Helsinki is erg internationaal en veel onderzoeksprogramma's maken gebruik van internationale onderzoekslaboratoria zoals CERN (deeltjesversneller in Zwitserland/Frankrijk), ITER (fusiereactor in Frankrijk), ESRF (Europese synchrotronlichtbron in Frankrijk), MAX-IV Laboratory (synchrotron-lichtbron in Zweden) en EuXFEL (Europese röntgenvrije-elektronenlaser in Duitsland). Als je betrokken raakt bij onderzoeksprogramma's die gebruik maken van die faciliteiten, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan stageprogramma's bij hen.
Studenten en het studentenleven
Het studentenleven en vooral de studentenorganisatiecultuur is uitzonderlijk rijk en divers in Finland. Ook bij de University of Helsinki is de studentengemeenschap erg actief. Binnen de Student Union van de University of Helsinki (HYY) opereren meer dan 250 studentenorganisaties, variërend van facultaire en vakorganisaties tot politieke en maatschappelijke organisaties, en van koren en orkesten tot sport- en spelclubs. Onder hun activiteiten vallen jubileumvieringen, academische etentjes, culturele evenementen, borrels en excursies.
Als student en lid van de Student Union (HYY)heb je recht op veel voordelen en diensten. Bijvoorbeeld betaalbare studentenhuisvesting, basisgezondheidszorg, sportfaciliteiten en studentenmaaltijden. Ook krijg je tal van kortingen, bijvoorbeeld op OV-tarieven door het hele land.
Galerij
Programma resultaat
Waarom materiaalonderzoek?
Na het behalen van het masterprogramma Materiaalonderzoek, zul je:
- een goed begrip hebben van de essentiële concepten, theorieën en experimentele methoden van materiaalonderzoek.
- kent de verschillende soorten materialen en kan theorieën en experimentele methoden toepassen en aanpassen aan nieuwe problemen in het veld en het werk van andere wetenschappers kritisch beoordelen.
- in staat zijn om informatie in uw vakgebied over te brengen aan zowel collega's als leken.
Afhankelijk van de studierichting die je kiest, krijg je ook een diepgaand inzicht in:
- De synthese, verwerking, structuur en eigenschappen van anorganische materialen
- Modelleringsmethoden in materiaalonderzoek
- De structuur en dynamiek van biomoleculaire systemen
- De synthese, structuur en eigenschappen van polymeren
- Toepassingen van materiaalonderzoek in industriële toepassingen
- Het gebruik van natuurkundige methoden in de geneeskunde
Als expert in materiaalonderzoek zijn je vaardigheden niet alleen nodig in onderzoeksinstituten en universiteiten, maar ook in de hightechindustrieën op het gebied van informatietechnologie, chemie, energie, gezondheidszorg en farmacie, evenals in ziekenhuizen.
Carrièremogelijkheden
Carrière
Na het afstuderen van de masteropleiding Materials Research , heb je veel potentiële carrièrepaden. Als expert in materiaalonderzoek zijn uw vaardigheden niet alleen nodig in onderzoeksinstituten en universiteiten, maar ook in hightechindustrieën en in ziekenhuizen. Je kunt je studie ook voortzetten in doctoraatsprogramma's in Finland en in het buitenland.