
MSc in
Master in ecologie en evolutionaire biologie University of Helsinki

Invoering
Welke soorten kunnen zich aanpassen aan veranderingen in het milieu?
Ecologie en evolutionaire biologie bieden een perspectief op biologie van het niveau van genen tot gemeenschappen van soorten. In de masteropleiding Ecology and Evolutionary Biology maak je kennis met een breed scala aan onderwerpen op drie gebieden: ecologie, evolutionaire biologie en conserveringsbiologie.
Het programma is divers en multidisciplinair . Je volgt colleges, laboratorium- en computertrainingen, interactieve seminars en studiereizen. De veldcursussen variëren van het noordelijke subarctische gebied tot tropische regenwouden. Ook profiteer je van de Centers of Excellence van Metapopulatiebiologie en Biologische Interacties die op de afdeling zijn gevestigd.
Aan het studeren
Ecologie en evolutionaire biologie bieden een perspectief op biologie van het niveau van genen tot gemeenschappen van soorten.
In de masteropleiding Ecology and Evolutionary Biology maak je kennis met een breed scala aan onderwerpen op drie gebieden: ecologie, evolutionaire biologie en conserveringsbiologie . Je kunt studies uit al deze gebieden kiezen, maar ook uit andere masteropleidingen.
Het programma is divers en multidisciplinair: het onderwijs wordt gegeven met lezingen, laboratorium- en computertrainingen, interactieve seminars, studiereizen en veldcursussen. De veldcursussen variëren van het noordelijke subarctische gebied tot tropische regenwouden.
Onze brede expertise strekt zich uit van moleculaire ecologie tot populatie- en gemeenschapsbiologie. De Centers of Excellence van Metapopulatiebiologie en Biologische Interacties bevinden zich in onze afdeling.
Ons programma biedt u een breed scala aan opties : evolutionaire biologie of genetica voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ecologische genetica en genomica, evenals de mogelijkheid om te profiteren van het hoogwaardige laboratorium voor moleculaire ecologie en systematiek; conservatiebiologie voor diegenen die geïnteresseerd zijn in regionale of mondiale milieuproblemen; en ecologische modelleringsvaardigheden voor diegenen die geïnteresseerd zijn in computationele biologie. Onze opleiding biedt ook Gedragsecologie aan.
Na je afstuderen heb je de mogelijkheid om een breed scala aan carrières aan te gaan, zoals universitaire onderwijs- en onderzoekstaken, deskundige en administratieve taken bij onderzoekscentra en bedrijven, op het gebied van openbaar bestuur (bijv. de Verenigde Naties, de Europese Unie , nationale en provinciale besturen, steden en gemeenten), internationale en nationale organisaties en de media. Bovendien komt u met de graad in aanmerking om door te gaan met postdoctorale studies op verschillende gebieden van de biologie.
Voor Fins en Zweeds sprekende studenten biedt het programma ook de mogelijkheid om te studeren voor een kwalificatie als leraar biologie.
toelatingen
leerplan
Structuur
Je volgt modules die in totaal 120 studiepunten (ECTS) opleveren volgens je persoonlijke studieplan. De graad bestaat uit:
90 studiepunten geavanceerde studies, inclusief een onderzoeksproject (masterproef, 30 studiepunten):
- Ecologie, 5 studiepunten
- Evolutionaire biologie, 10 studiepunten
- Statistische methoden in de ecologie, 5 studiepunten
- Masterseminarie, 5 studiepunten
- Masterproefvak, 5 studiepunten
- Masterproef, 30 studiepunten
- 30 studiepunten van alternatieve andere studies gekozen uit het programma
30 studiepunten optionele andere studies. Je kunt studies kiezen uit het programma of uit andere masterprogramma's.
Loopbaanplanning of buitenschoolse activiteiten kunnen worden opgenomen in je persoonlijk studieplan.
Als je studeert om je te kwalificeren als biologieleraar, heb je 60 studiepunten pedagogische studies en 60 studiepunten ecologie en evolutionaire biologie nodig in je diploma. Dit geldt alleen voor Fins of Zweeds sprekende studenten.
Inhoud en thema's
Het programma omvat studies van ecologie, evolutionaire biologie en conservatiebiologie. De studies zijn georganiseerd in modules. U kunt de inhoud van de studies beïnvloeden door uw persoonlijke curriculum te plannen. Je kunt de volgende thema's bestuderen:
- Ecologie bestudeert de overvloed en verspreiding van soorten (dieren, planten, microben) en de interacties onderling en met de omgeving. Het perspectief reikt van het moleculaire tot het ecosysteemniveau. In de ecologie is een centrale vraag: waarom zijn sommige soorten in staat nieuwe habitats binnen te dringen en inheemse soorten te verdringen? Welke soorten kunnen zich aanpassen aan veranderingen in het milieu of migreren met het veranderende klimaat, en welke soorten zullen uitsterven?
- Evolutionaire biologie onderzoekt de processen die de biodiversiteit ondersteunen op verschillende niveaus (genen – individuen – populaties – soorten – ecosystemen). Je leert over de evolutietheorie en hoe je populatiegenetica en genomics-methoden kunt gebruiken bij het onderzoeken van evolutionaire kwesties.
- Conservation Biology bestudeert de uitputting van de biodiversiteit, de oorzaken en gevolgen ervan. Je leert de ecologische theorie toe te passen op de problemen van milieubehoud, de effectiviteit van conserveringsmethoden te beoordelen en de problemen met betrekking tot natuurbehoud op te lossen, bijvoorbeeld door modellering en computationele methoden. De training benadrukt het belang van interdisciplinair onderwijs op het gebied van natuurbehoud.
Je kunt studies kiezen uit een van deze gebieden, maar ook uit andere masteropleidingen.
Cursussen en lesgeven
De masteropleiding Ecology and Evolutionary Biology is divers en multidisciplinair, inclusief studies van ecologie, evolutionaire biologie en conservatiebiologie. Het onderwijs wordt gegeven met lezingen, laboratorium- en computertrainingen, interactieve seminars, studiereizen en veldcursussen. De veldcursussen variëren van de noordelijke subarctische regio tot tropische regenwouden.
De eerste cursus in het programma is bijvoorbeeld Ecologie (5 studiepunten), inclusief de Taiga-excursie van een week. Het doel van de excursie is om zowel internationale als Finse studenten vertrouwd te maken met de bossen en moerassen van verschillende nationale parken en één strikt natuurreservaat, representatief voor de momenteel zeldzame taiga-habitats in Zuid-Finland. Ook natuurlijke bronnen, eskers en plaatsen van veenherstel en voorgeschreven verbranding van natuurlijke brandgebieden zullen worden bezocht. Tijdens de excursie leer je ook andere studenten van de opleiding kennen.
Masterscriptie
Alle studenten doen een masterproef van 30 studiepunten. In je scriptie toon je je beheersing van wetenschappelijk denken, je bekendheid met de wetenschappelijke achtergrond van je scriptie en de relevante onderzoeksmethoden, en je vermogen om de resultaten te rapporteren. Je scriptie kan individueel worden gedaan of als lid van een onderzoeksproject waarin je een duidelijke en onafhankelijke rol hebt. Wel dien je zelfstandig je scriptie te schrijven.
Over het algemeen verzamelt u de gegevens in het veld of in het laboratorium, analyseert u deze, evalueert u de resultaten kritisch in het licht van de wetenschappelijke literatuur en presenteert u uw conclusies schriftelijk.
Je masterscriptie kan je doen in een van de onderzoeksgroepen van de afdeling.
Internationalisering
Je krijgt de kans om te studeren aan buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen in het kader van een internationale studentenuitwisseling. Je kunt ook waardevolle ervaring opdoen door te werken als tutor van internationale studenten of door deel te nemen aan de internationale activiteiten van de Student Union of andere studentenorganisaties.
De docenten en onderzoekers van de afdeling Ecologie en Evolutionaire Biologie zijn internationaal bekend en gerespecteerd. Hun onderzoeksgroepen ontvangen tal van internationale onderzoekers als bezoekers en werknemers. Ze hebben ook veel buitenlandse afstudeerders in dienst, wat zorgt voor een internationale sfeer in de opleiding.
Studenten en het studentenleven
Het studentenleven en vooral de studentenorganisatiecultuur is uitzonderlijk rijk en divers in Finland. Ook bij de University of Helsinki is de studentengemeenschap erg actief.
Binnen de Student Union van de University of Helsinki (HYY) opereren ruim 250 studentenorganisaties, variërend van facultaire en vakorganisaties tot politieke en maatschappelijke organisaties, en van koren en orkesten tot sport- en spelclubs. Hun activiteiten zijn onder meer jubileumvieringen, academische diners, culturele evenementen, borrels en excursies.
Als student en lid van de Student Union (HYY) heb je recht op veel voordelen en diensten. Denk aan betaalbare studentenhuisvesting, basisgezondheidszorg, sportfaciliteiten en studentenmaaltijden. Ook krijg je tal van kortingen, bijvoorbeeld op OV-tarieven door het hele land.
Galerij
Programma resultaat
Waarom ecologie en evolutionaire biologie?
Ecologie, evolutionaire biologie en conservatiebiologie zijn niet alleen fascinerende onderwerpen voor fundamenteel onderzoek, maar ze spelen ook een sleutelrol bij het aanpakken van wereldwijde milieu-uitdagingen.
Na het behalen van de masteropleiding ecologie en evolutiebiologie, zul je:
- De belangrijkste theorieën en methoden in ecologie en evolutionaire biologie beheersen en kunnen toepassen op praktische problemen
- Een wetenschappelijk onderzoeksproject kunnen plannen en uitvoeren
- De relevante wetenschappelijke literatuur hebben gelezen en uw expertise in verschillende soorten werk kunnen gebruiken
- Kunnen werken als een expert in jouw vakgebied
- Goed wetenschappelijk Engels kunnen schrijven
- Kunnen werken in onderzoeksprojecten en groepen
- Door kunnen gaan naar doctoraatsstudies
Carrièremogelijkheden
Carrière
Een diploma van het masterprogramma in ecologie en evolutionaire biologie geeft je de mogelijkheid om een breed scala aan carrières te beginnen of door te gaan met postdoctorale studies in verschillende gebieden van de biologie.