
MSc in
Master in deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen University of Helsinki

Invoering
Hoe zijn we hier gekomen van de oerknal?
Wat zijn de natuurwetten die het universum beheersen, van elementaire deeltjes tot de ontwikkeling van het zonnestelsel, sterren en melkwegstelsels? In de master Particle Physics and Astrophysical Sciences richt je je op het verkrijgen van een uitgebreid inzicht in deze verschijnselen. Je verwerft ook vaardigheid in het gebruik van wiskundige methoden, IT-tools en/of experimentele apparatuur, evenals sterke probleemoplossende en logische deductievaardigheden. Deze kwalificeren je voor een carrière in het onderzoek of voor een breed scala aan functies in de particuliere sector.
Aan het studeren
Met de expertise in fundamenteel onderzoek die je in het programma opdoet , kun je een carrière in onderzoek nastreven. Je verwerft ook vaardigheid in het gebruik van wiskundige methoden, IT-tools en/of experimentele apparatuur, evenals sterke probleemoplossende en logische deductievaardigheden. Deze kwalificeren je voor een breed scala aan functies in de particuliere sector.
toelatingen
leerplan
Structuur, inhoud en studietrajecten
De omvang van het masterprogramma is 120 studiepunten (ECTS), die in twee jaar kunnen worden afgerond. De graad bestaat uit:
- 90 studiepunten masteropleidingen, inclusief masterproef (30 studiepunten)
- 30 studiepunten andere studies uit de masteropleiding of andere opleidingen
Daarnaast omvat je studie een persoonlijk studieplan, evenals loopbaanoriëntatie en -planning. Je kunt ook deelnemen aan een stage, keuzevakken aangeboden door de masteropleiding Deeltjesfysica en astrofysica of studies aangeboden door andere opleidingen.
Het masterprogramma omvat twee studietrajecten:
- Elementaire deeltjesfysica en kosmologie
- Astrofysische wetenschappen
Cursussen en lesgeven
Fundamenteel onderzoek vormt de hoofdmoot van het onderwijs in de masteropleiding Deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen. Fundamenteel onderzoek uitgevoerd aan de University of Helsinki heeft topscores gekregen in internationale universitaire ranglijsten. Het diepgaande leren aangeboden door internationale onderzoeksgroepen zal een solide basis vormen voor je leven lang leren.
Het programma omvat twee studierichtingen: elementaire deeltjesfysica en kosmologie en astrofysische wetenschappen. De cursussen zijn gebundeld in cursuspakketten en beide studietrajecten bevatten een verplicht kernpakket met daarin een onderzoeksseminar. De studietrajecten zijn onderverdeeld in specialisaties die zich richten op astronomie, ruimtefysica, deeltjesfysica of kosmologie. Cursussen omvatten doorgaans lezingen, oefeningen, groepswerk en onderzoeksliteratuur en eindigen in examens en/of eindopdrachten. Daarnaast kunnen sommige studies worden afgerond als boekexamens.
Masterproef
De masteropleiding wordt afgesloten met een masterscriptie, waaruit blijkt dat u bekend bent met wetenschappelijk denken, evenals uw beheersing van de noodzakelijke onderzoeksmethoden, kennis van uw proefschriftonderwerp en het vermogen om wetenschappelijk schriftelijk te communiceren in overeenstemming met de praktijken van de wetenschappelijke gemeenschap. De omvang van de masterproef is 30 studiepunten.
In je scriptie definieer en formuleer je relevante wetenschappelijke vragen, plaats je het onderzoeksprobleem in de juiste context door de relevante onderzoeksliteratuur te bekijken en beantwoord je de onderzoeksvragen met behulp van theoretische, numerieke, observationele en/of experimentele methoden. U kunt uw scriptie ook afronden als onderdeel van een groter onderzoeksproject, mits uw onafhankelijke inbreng duidelijk geverifieerd en beoordeeld kan worden. Wel dien je het schriftelijke deel van je scriptie zelfstandig af te ronden.
Uw afstudeerproject wordt begeleid door uw aangewezen begeleider, die u regelmatig zal ontmoeten om ervoor te zorgen dat uw werk op schema verloopt. De streefduur van het masterproefproject is één termijn. Veel studenten maken hun scriptie af als onderdeel van een onderzoeksgroep, waardoor je tijdens je masterstudie kunt deelnemen aan onderzoek op topniveau.
Internationale reikwijdte en samenwerking met andere partijen
University of Helsinki en de faculteit Bètawetenschappen bieden veel mogelijkheden voor internationale betrokkenheid:
- Studentenuitwisseling op een van de bestemmingen die beschikbaar zijn via de faculteit of de universiteit
- Stages in de internationaal actieve onderzoeksgroepen bieden de mogelijkheid om tijdens je masterstudies te netwerken met de internationale wetenschappelijke gemeenschap
- Masterproefproject als lid van een van de internationale onderzoeksgroepen die in het kader van het programma opereren of in samenwerking met bedrijven of onderzoeksorganisaties;
- Internationale taken bij vakspecifieke studentenorganisaties of de Student Union van de University of Helsinki
- Taalcursussen georganiseerd door het Talencentrum van de University of Helsinki
De Faculteit der Bètawetenschappen is een van de toponderzoeksinstituten in haar vakgebied onder de Europese universiteiten. Tot de partners behoren vele vooraanstaande internationale onderzoeksinstituten, zoals de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), de European Space Agency (ESA) en de European Southern Observatory (ESO). Als student aan de faculteit Bètawetenschappen krijg je de kans om een onderzoeksstageperiode te doorlopen bij bijvoorbeeld CERN in Genève.
Het programma werkt ook nauw samen met het Helsinki Institute of Physics (HIP), het Finse Meteorologisch Instituut en het Finse Geospatial Research Institute (FGI).
Als student in het masterprogramma kun je keuzevakken volgen in disciplines die worden aangeboden door de Faculteit Wetenschappen of andere faculteiten van de University of Helsinki . Indien nodig kun je ook studeren aan andere Finse universiteiten onder de Overeenkomst Flexibel Studierecht (JOO). Sommige van de cursussen die in het programma zijn opgenomen, worden bijvoorbeeld gegeven in samenwerking met de Universiteit van Turku.
Studenten en het studentenleven
Het studentenleven en vooral de studentenorganisatiecultuur is uitzonderlijk rijk en divers in Finland. Ook bij de University of Helsinki is de studentengemeenschap erg actief. Binnen de Student Union van de University of Helsinki (HYY) opereren meer dan 250 studentenorganisaties, variërend van facultaire en vakorganisaties tot politieke en maatschappelijke organisaties, en van koren en orkesten tot sport- en spelclubs. Onder hun activiteiten vallen jubileumvieringen, academische etentjes, culturele evenementen, borrels en excursies.
Als student en lid van de Student Union (HYY)heb je recht op veel voordelen en diensten. Bijvoorbeeld betaalbare studentenhuisvesting, basisgezondheidszorg, sportfaciliteiten en studentenmaaltijden. Ook krijg je tal van kortingen, bijvoorbeeld op OV-tarieven door het hele land.
Galerij
Programma resultaat
Waarom deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen?
Na afronding van het programma zult u:
- Brede kennis hebben van deeltjesfysische en/of astrofysische fenomenen.
- Beschikken over goede analytische en computationele vaardigheden en het vermogen om geavanceerde gevolgtrekkingen te maken.
- In staat zijn om theoretische, computationele en/of experimentele methoden toe te passen op de analyse en het begrip van verschillende fenomenen.
- In staat zijn om uw kennis van fysische en astrofysische verschijnselen van deeltjes toe te passen en hun onderlinge verbanden te identificeren.
- In staat zijn om hypothesen te formuleren en deze te testen op basis van je kennis.
Carrièremogelijkheden
Carrière
Als afgestudeerde van het masterprogramma in deeltjesfysica en astrofysica , beschik je over uitstekende kwalificaties om door te gaan met postdoctorale studies of voor een carrière in diverse functies buiten de academische wereld, zowel in Finland als in het buitenland.