Keystone logo
University of Groningen MSc Toegepaste Wiskunde
University of Groningen

MSc Toegepaste Wiskunde

Groningen, Nederlanden

2 Years

Engels

Full time

Request application deadline

Sep 2024

EUR 2.314 / per year *

Op de campus

* EU/EER-studenten: € 2.314 | niet-EU/EER-studenten: € 20.700

Invoering

Waarom heeft de ene auto meer luchtweerstand dan de andere? Hoe kan de frequentie van het slimme elektriciteitsnet constant worden gehouden onder invloeden van buitenaf?

Applied Mathematics houdt zich bezig met de ontwikkeling en toepassing van wiskundige hulpmiddelen voor de analyse en het ontwerp van dynamische systemen die voorkomen in moderne technologie. Wiskundige modellering van de problemen die zich daar voordoen speelt een basisrol, gevolgd door (numerieke) analyse, (computer)simulatie en ontwerp van controllers om de systemen te laten werken volgens de gewenste specificaties. Interactie met andere disciplines en met specialisten in de toepassingsgebieden is essentieel.

Tijdens je 2-jarige masteropleiding word je ingebed in een van de onderzoeksgroepen Toegepaste Wiskunde naar keuze. Bij je onderzoeksproject word je begeleid door medewerkers. Het onderzoeksproject kan ook worden gevolgd in de vorm van een stage in de onderzoeksafdeling van een bedrijf. De masteropleiding Applied Mathematics biedt twee tracks.

Twee sporen

  • Systemen en controle

Deze track houdt zich bezig met de analyse, het ontwerp en de optimalisatie van complexe dynamische systemen. Het behandelt met name de wiskundige hulpmiddelen achter grootschalige netwerken, zoals elektriciteitsnetwerken, waterdistributienetwerken, internet, pelotons auto's, formaties van robots en netwerken van systemen in het algemeen. Centraal staat het ontwerp en de synthese van controllers en protocollen om deze netwerken zich optimaal te laten gedragen. De specialisatie Systems and control houdt zich bezig met wiskundige systemen en regeltheorie, en de nadruk van deze specialisatie ligt op de wiskunde achter verschillende technologische toepassingen, in plaats van op de toepassingen zelf.

  • Computationele wiskunde

De computationele wetenschappen hebben een revolutie teweeggebracht in het proces van wetenschappelijke ontdekking door er een nieuwe modus aan toe te voegen, het virtuele laboratorium, vaak een aanvulling op theoretische, observationele of experimentele middelen. De wiskundige bijdragen aan deze onderzoeksmethodologie zijn tweeledig: er moet een rekenmodel van het betreffende fenomeen worden geconstrueerd, en ten tweede moeten er algoritmen worden ontwikkeld voor het oplossen van de heersende vergelijkingen. De mastertrack Computational Mathematics richt zich op zowel wiskundige aspecten, computationele modellering als numerieke algoritmen. Het belangrijkste toepassingsgebied is vloeistofdynamica. Computational Fluid Dynamics (CFD) heeft een rijke traditie in Nederland, wat heeft geleid tot een sterke keten van fundamenteel onderzoek tot toepassing.

Waarom dit programma in Groningen studeren?

  • Typisch voor toegepaste wiskunde in Groningen: de verbinding tussen wiskundige theorie en praktijkproblemen
  • Je kunt vakken van zowel Wiskunde als Toegepaste Wiskunde combineren
  • Cursussen bevatten gerelateerde velden, bijv Econometrie en Natuurkunde
  • Stage- en onderzoeksmogelijkheden
  • Onze faculteit is de thuisbasis van de Nobelprijswinnaar Scheikunde 2016, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar Natuurkunde Frits Zernike.

leerplan

toelatingen

Programma collegegeld

Carrièremogelijkheden

Over de school

Chat with students

Vragen