
MSc in Maatschappij, Duurzaamheid en Planning
Groningen, Nederlanden
DUUR
1 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2025*
EERSTE STARTDATUM
Feb 2025
COLLEGEGELD
EUR 20.800 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* Nederlandse, EU/EER en niet-EU/EER studenten
** EU/EER-studenten: € 2209 | niet-EU/EER-studenten: € 16201
Invoering
Het masterprogramma in Society, Sustainability and Planning draait om het begrijpen van de menselijke factor in ruimtelijke interventies.
Samenleving, Duurzaamheid en Planning bevordert een nieuw begrip van hoe de gebouwde omgeving kan worden getransformeerd in samenwerking met zijn gebruikers. Onze cursussen besteden aandacht aan de sociale, culturele, politieke en economische omgeving waarin besluitvorming over ruimtelijke ingrepen plaatsvindt.
De opkomst van zelforganiserende burgercollectieven is een cruciale verandering in het huidige maatschappelijke streven naar duurzame plaatsen en toekomsten. SSP benadrukt de rol van burgers bij het vormgeven van plekken. We onderzoeken waarom verschillende belanghebbenden en maatschappelijke groepen ruimtelijke veranderingen omarmen, betwisten of afwijzen, en hoe we hun omgeving zo kunnen ontwerpen dat deze aansluit bij hun uiteenlopende behoeften. We presenteren ruimtelijke rechtvaardigheid als leidend principe om steden van de toekomst te ontwerpen. Bovendien besteden we expliciet aandacht aan de manieren waarop ruimtelijke ordening kan bijdragen aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, zoals gezond ouder worden, een schoon milieu en armoedebestrijding, in samenwerking met burgers en maatschappelijke actoren.
Ons programma belicht de sociale aspecten van de wereldwijde transitie naar een duurzamere samenleving. Uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn verbonden met de gemeenschappen waarmee ze worden geconfronteerd. Als zodanig leren onze studenten nieuwe methodologische en interactieve benaderingen van probleemoplossing in verschillende contexten aan te nemen. Deze uitwisseling vindt niet alleen buiten de klas plaats, maar ook binnen onze kleinschalige, internationale afdeling.
Je leert innovatieve institutionele ontwerpen en beleidsoplossingen te analyseren, ontwikkelen en onderhandelen om complexe transformaties te ondersteunen en te leiden in het licht van internationale duurzaamheids- en planningsdebatten. De kern van onze focus op de menselijke factor in de samenleving, duurzaamheid en planning is het gebruik van real-life cases en het werken met en betrekken van mensen in real-world living labs.
Door dit raamwerk kunnen onze afgestudeerden ruimtelijke ordening gebruiken bij het oplossen van urgente maatschappelijke problemen, zoals ongelijkheid en klimaatverandering. Onze alumni zijn kritische en betrokken adviseurs en onderzoekers, die veel gevraagd zijn op de arbeidsmarkt. Ze zijn in dienst van NGO's, adviesbureaus, overheden en bedrijven.
Waarom deze opleiding in Groningen studeren?
- Unieke focus op het ontwerpen van maatschappelijk duurzame ruimtelijke oplossingen
- Tal van 'hands-on' opdrachten, veldbezoeken en contacten met praktijkmensen
- Een opkomend maatschappelijk relevant veld binnen het onderzoek en de praktijk van Ruimtelijke Ordening
leerplan
Jaar 1
Cursussen
- Stad doet ertoe (5 EC)
- Interactie, Maatschappij en Ruimte (5 EC)
- Planningstheorie (5 EC)
- Samenleving betrekken bij ruimtelijke transformatie (5 EC)
- Keuzevakken (ID-vak of anders) (10 EC)
- Masterscriptie Socio-ruimtelijke Planning (20 EC)
- Buurten revitaliseren (5 EC)
- Living Lab Duurzame Plekken (ID) (5 EC)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
toelatingen
Carrièremogelijkheden
Baan vooruitzichten
Afgestudeerden van Maatschappij, Duurzaamheid en Planning kunnen een carrière beginnen in:
- Verschillende bestuursniveaus
- Adviesbureaus, woningcorporaties en ontwikkelaars (private sector)
- NGO's (milieu, sociaal, erfgoed)
- Universiteiten en onderzoeksinstituten
We ondersteunen je bij het ontwikkelen van een uitgebreide set analytische tools en praktische vaardigheden waarmee je innovatieve oplossingen kunt creëren voor rechtvaardige en duurzame steden. Maatschappij, Duurzaamheid en Ruimtelijke Ordening maakt van jou een kritische (zelfs een tikkeltje activistische) professional die burgers weet te betrekken bij de grote ruimtelijke transformaties van deze tijd. Dat doen we op verschillende manieren:
- Strategische samenwerkingsverbanden met organisaties in de planningspraktijk: de gemeente Groningen, enkele Noord-Nederlandse gemeenten, diverse woningcorporaties en de PeerGroup.
- Gastcolleges, internationale excursies en workshops ingebed in de cursussen
- 3x per jaar 'Dag in de planningspraktijk', met bedrijfsbezoeken
- Excursies en 'Meet-alumni'-evenementen georganiseerd door onze studentenorganisaties
- 2x per jaar de Graduate Research Day. Een netwerkevent om toekomstige werkgevers te ontmoeten
Het hele jaar door bieden we ondersteuning bij praktische loopbaanvoorbereiding en inzetbaarheidsvaardigheden. Er worden workshops gegeven over leiderschap, sollicitatiegesprekken en jezelf presenteren.