MSc in Chemical Engineering
Groningen, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2025
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 24.200 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU / EER-studenten: € 2168 | niet-EU / EER-studenten: € 18500
Invoering
Hoe vergroot je de duurzaamheid van een chemisch proces? Hoe kun je uit biomassa-afval nuttige producten maken?
Hoe kun je een katalysator ontwerpen om het broeikasgas CO2 om te zetten in een biologisch afbreekbaar polymeer? Hoe kun je elektriciteit gebruiken om waterstof uit water op te wekken? Hoe recycle je gebruikte autobanden tot een waterdichte rubberen coating? Hoe kun je een nieuw polymeer ontwikkelen dat helpt bij het terugwinnen van olie uit ondergrondse reservoirs?
Dit zijn enkele van de interessante vragen die je kunt beantwoorden als je de masteropleiding Chemical Engineering in Groningen hebt afgerond. Het tweejarige programma biedt een kernprogramma en vervolgens de keuze tussen vier specialisaties: geavanceerde procestechnologie, biobased producten, industriële katalyse en polymere producten.
Uw onderzoeksproject zal plaatsvinden in een van onze onderzoeksgroepen op het gebied van Green Chemical Reaction Engineering en Chemical Product Technology. De groep Green Chemical Reaction Engineering onderzoekt de ontwikkeling van sterk geïntensiveerde katalytische technologie voor de omzetting van biomassa in biobrandstoffen en biobased chemicaliën. De groep Chemical Product Technology voert onderzoek uit voor het ontwerpen van nieuwe of verbeterde chemische producten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van nieuwe katalytische systemen en polymere producten voor specifieke toepassingen. Deze activiteiten zijn over het algemeen opgesteld in een alomvattende context van duurzaamheid.
Het unieke aan het studeren van dit masterprogramma aan de University of Groningen is de combinatie van een breed scala aan Chemical Engineering-onderwerpen met een solide achtergrond in Chemie en een focus op duurzaamheid, waardoor je een moderne chemisch ingenieur kunt worden die goed thuis is. in zowel product- als procestechnologie.
Waarom studeren dit programma in Groningen?
- Chemische ingenieurs uit Groningen staan bekend om hun flexibiliteit en allround vaardigheden
- Het chemieveld in Groningen heeft het CHE Excellence Label
- Regelmatig gerangschikt als een van de beste masteropleidingen van Chemical Engineering in Nederland volgens Elsevier
- Veel afgestudeerden maken carrière bij grote bedrijven
leerplan
Het tweejarige programma biedt vier specialisaties in chemische technologie:
- Biogebaseerde producten
- Industriële katalyse
- Polymere producten
- Geavanceerde procestechnologie
De eerste drie specialisaties richten zich op productsectoren, terwijl Advanced Process Technology zich richt op procestechnologie.
Een extra track (Catalysis and Green chemistry) wordt aangeboden in samenwerking met de masteropleiding Chemistry.
Het programma is opgesplitst in een kernprogramma (95 ECTS, verplicht voor elke student), een subprogramma van 15 ECTS en 10 ECTS-keuzes. In het kernprogramma houd je je bezig met thema's als katalyse, interfacial engineering, biobased producten, polymeerproducten en geavanceerde productengineering.
Programma-opties
- Biobased Products (specialisatie)
- Geavanceerde procestechnologie (specialisatie)
- Industriële Katalysatoren (specialisatie)
- Polymere Producten (specialisatie)
- HTSM Honours Master (honoursprogramma)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is aan te raden
- Voor een gemiddelde van 20 weken
- Maximaal 60 EC
Uitwisseling: Al onze bèta- en ingenieursopleidingen bieden studie naar mogelijkheden in het buitenland bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Onze uitwisselingsprogramma's hebben een typische duur van een semester en tellen mee voor je einddiploma.
Stage: Dit programma biedt je de mogelijkheid om stage te lopen bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Onze keuze van industriële partners varieert van grote multinationals (zoals Shell, Philips, Unilever) tot dynamische kleine en middelgrote ondernemingen in de regio Groningen. De stage heeft een typische duur van 3 tot 4 maanden en telt mee voor je einddiploma.
toelatingen
Carrièremogelijkheden
Chemische ingenieurs van de University of Groningen staan bekend om hun flexibiliteit en allround vaardigheden. Als afgestudeerde kun je ervoor kiezen om bij een bedrijf als DSM, Nouryon of Philips aan de slag te gaan.
Ook diverse andere bedrijven, lokaal, nationaal en internationaal, staan te trappelen om scheikundig ingenieurs uit Groningen te werven. De werkgelegenheid in de regio neemt snel toe. Groningen ontwikkelt een nieuwe bedrijfstak en er is veel vraag naar goed geschoold nieuw personeel. Je kunt er ook voor kiezen om je kennis verder te ontwikkelen door een Ph.D. aan een universiteit.
Vacature voorbeelden
- Werk voor advies- en ingenieursbureaus
- Werken voor multinationals als Philips, Nouryon, DSM en Sabic
- Werken bij een klein of middelgroot bedrijf in de regio
- Ph.D. onderzoekspositie