
MA / MSc in taalkunde: taal- en communicatietechnologieën (Double Degree-programma)
Groningen, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 18.700 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER-studenten: € 4.250 | niet-EU/EER-studenten: € 8.500
Invoering
Hoe gaan we om met de informatie-overload van moderne media? Wat is de beste manier om data te verzamelen in een meertalige omgeving? Ontdek het in deze internationale Double Degree track.
De track Taal- en communicatietechnologie combineert theoretische taalkunde en informatica. Je studeert taaltechnologie in een meertalige setting.
De tweejarige opleiding maakt deel uit van het prestigieuze internationale Erasmus Mundus-programma. Het eerste jaar start je in Groningen. Je rondt het programma af met een verblijf aan een van onze partneruniversiteiten in het tweede jaar. Na afronding van de track ontvang je twee masterdiploma's: een diploma Taalwetenschap in Groningen en een tweede masterdiploma, afhankelijk van de partneruniversiteit waar je verblijft.
Het programma bestaat uit verplichte en keuzevakken. Op deze manier kunt u het programma aanpassen aan uw interesses. Daarnaast doe je een onderzoeksproject en schrijf je een masterscriptie.
Taal- en communicatietechnologieën is een Erasmus Mundus-programma.
Waarom dit programma in Groningen studeren?
- Een unieke combinatie van theoretische taalkunde en computerwetenschappelijk onderzoek in een meertalige setting.
- Snel evoluerend studiegebied met uitstekende carrièremogelijkheden, zowel in de industrie als in de academische wereld.
- Erasmus Mundus masteropleiding.
Onderzoek
De EM LCT-cursussen worden voornamelijk gegeven door onderzoekers van de computationele taalkundegroep van het Centrum voor Taal en Cognitie. De groep is gespecialiseerd in automatische syntactische analyse (van het Nederlands en andere talen), automatische semantische interpretatie, machinevertaling en auteurschapsonderzoek. In verschillende projecten hebben we bijgedragen aan syntactische ontleding van het Nederlands: Alpino parser voor Nederlands, Universal Dependencies treebank voor Nederlands, Diepe semantische interpretatie (parallelle betekenisbank) en dialectologie (dialecten visualiseren).
Masterstudenten worden actief aangemoedigd om betrokken te raken bij onderzoek, hetzij via onderzoeksassistentschappen, hetzij door deel te nemen aan werkgroepen die deelnemen aan gedeelde taken, zoals auteurschapsvermelding (Groningen Lightweight Authorship Attribution) of taalidentificatie (The power of character n-grams in Native taal identificatie)
leerplan
Jaar 1
- Basisstatistieken (5 EC)
- Corpusanalyse (5 EC)
- Syntactische en semantische theorie (10 EC)
- Keuzevakken (bijvoorbeeld Language Modelling, Learning from Data, Multichannel Management, Neuro-Imaging en Language) (40 EC)
jaar 2
- Uitwisselingsprogramma (30 EC)
- ResMa scriptie taalkunde, scriptieklas (30 EC)
Programma opties
Masterstage (specialisatie)
Tijdens deze mastertrack kun je een stage volgen voor 10 ECTS-studiepunten.
Het is je eigen verantwoordelijkheid om zelf een stageplaats te vinden, maar waar nodig kan het Mobiliteitsbureau hierbij hulp bieden. Klik op bovenstaande link voor voorbeelden van stages van andere masterstudenten.
Master Honours Programme (honoursprogramma)
Het Master Honoursprogramma is speciaal ontwikkeld voor studenten die meer uit hun studie willen halen.
Het is een programma van 15 ECTS dat naast het standaard masterprogramma wordt gevolgd. Het is een eenjarig interdisciplinair programma dat is ontworpen om studenten kennis te laten maken met verschillende aspecten van leiderschap.
Studeren in het buitenland
- Studeren in het buitenland is verplicht
toelatingen
Galerij
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Vooruitzichten op de arbeidsmarkt
Na je afstuderen ben je goed voorbereid op een carrière in de informatietechnologie. U kunt werken aan onderwerpen zoals zoeken op het web, informatiebeheer en dialoogsystemen tussen mens en computer. Je kunt ook je carrière in onderzoek voortzetten, bijvoorbeeld als een Ph.D. student aan een universiteit.
Vacature voorbeelden
Een carrière in de IT-industrie.