
MA in religie en pluralisme, oud en modern
Groningen, Nederlanden
DUUR
1 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2025*
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 18.700 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* Nederlandse, EU/EER en niet-EU/EER studenten
** per jaar, EU / EER-studenten - € 9500 niet-EU / EER-studenten
Invoering
Hoe zagen de Romeinen religieus-politieke verschillen? Hoe gebruikten oude joodse, christelijke en moslimautoriteiten gezaghebbende teksten? Welk potentieel voor pluralisme bestaat in moderne monotheismen en secularismen?
De spanning tussen groepssolidariteit en productieve relaties met 'anderen' is al zolang onderdeel van de menselijke geschiedenis. In Europa heeft het zich het meest duurzaam uitgespeeld in relaties tussen de monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Tegenwoordig blijven kwesties van politieke identiteit en verbondenheid, ondanks massale migratie vanuit moslimregio's, verbonden met religieuze verbondenheid. Deze eenjarige opleiding richt zich op relaties tussen joden, christenen en moslims in de antieke wereld en hoe deze relaties onze moderne samenleving hebben gevormd. We zullen concepten als religieus pluralisme, politiek en hun vele raakvlakken in het bijzonder in het bijzonder onderzoeken.
Waarom studeren dit programma in Groningen?
- Een geïntegreerde benadering van religieus pluralisme, politiek en hun vele wereldwijde interfaces;
- Focus op de historische context van moderne samenlevingen;
- Gedoceerd door internationaal erkende experts in het veld;
- Gelegenheid om uw eigen onderzoeksinteresses na te streven;
- Expertise op verschillende religies onderwezen aan niet-confessionele universiteit
- Het beste MA-programma in theologie en religiewetenschappen in Nederland.
Programma
Jaar 1
Het programma bestaat uit een belangrijke module over Joden, christenen en anderen: pluralisme en politiek in de Grieks-Romeinse wereld (10 ECTS), onderzoeksmethoden (5 ECTS), drie keuzevakken (elk 5 ECTS), een scriptie (20 ECTS) en een plaatsing (10 sp.).
De kernmodule 'Joden, christenen en anderen: pluralisme en politiek in de Grieks-Romeinse wereld' onderzoekt de onderliggende categorieën ethnos (notionele verwantengroep) en polis uit de klassieke periode via de veroveringen van Alexander en de Romeinen. Hoe divers was deze constant veranderende wereld en welke criteria toegestaan of beperkt wat we pluralisme zouden kunnen noemen: tolerantie of zelfs steun voor verschil? Hoe manifesteerde zo'n getolereerde variëteit zich op gebieden die verband houden met 'religie'?
Als je je wilt specialiseren in religieus pluralisme in de moderne wereld, kun je keuzevakken volgen uit het nummer Religion, Conflict and Globalization in plaats van 'Texts of Terror', 'Muslims and non-Muslims' en 'Reception and Re-Use of Gezaghebbende teksten '.
cursussen
- Joden, christenen en anderen: pluralisme en politiek in de Grieks-Romeinse wereld (10 EC)
- Texts of Terror (5 EC)
- Historische methoden in het vroege christendom (5 EC)
- Moslims en niet-moslims: de opkomst van de islamitische staat in de late oudheid (5 EC)
- Ontvangst en hergebruik van gezaghebbende teksten (5 EC)
- Stage (10 EC)
- Masterproef scriptieseminarie (20 EC)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Voor een gemiddelde van 20 weken
- Maximaal 30 EC
We hebben verschillende uitwisselingscontracten met universiteiten zowel binnen als buiten Europa, waardoor studenten een deel van hun opleiding aan een buitenlandse universiteit kunnen volgen. Een andere optie is om stage te lopen of een deel van het onderzoek in het buitenland te doen.
Toelatingseisen
Toelatingseisen
Specifieke vereisten | Meer informatie |
Cijferlijst | Een cijferlijst van de cijfers van je bacheloropleiding met een toelichting op de gevolgde vakken. |
Taaltest | Voldoende beheersing van het Engels is vereist. Minimale vereisten: TOEFL 580 papier / 237 computer / 92 internet of IELTS: 6.5 (6.0 op elk onderdeel). Moedertaalsprekers van het Engels, evenals Nederlandse aanvragers met een VWO-certificaat, zijn vrijgesteld van deze vereiste. |
Vooropleiding | Bachelor's degree in theologie, religiewetenschappen, kunst, filosofie of sociale wetenschappen (bijvoorbeeld antropologie, psychologie, sociologie). Afhankelijk van je eerdere studie en cursussen wordt er een leespakket verstrekt. We gaan ervan uit dat u op de hoogte bent van de concepten en theoretische discussies die in deze literatuur worden beschreven. Studenten met een andere bacheloropleiding kunnen worden toegelaten via een schakelprogramma. |
Schriftelijk verzoek | Een motivatiebrief aan de toelatingscommissie, waarin uw interesse in het programma wordt vermeld, inclusief uw motivatie en verwachtingen (max. 1 pagina), vergezeld van een schriftelijke steekproef van een academische paper, bij voorkeur uw bachelor- of masterproef. |
Aanmeldingsdeadlines
Type student | Deadline | Start cursus |
Nederlandse studenten | 01 juni 2021 | 01 september 2021 |
EU / EER-studenten | 01 juni 2021 | 01 september 2021 |
niet-EU / EER-studenten | 01 juni 2021 | 01 september 2021 |
Collegegeld
Nationaliteit | Jaar | Vergoeding | Programma formulier |
EU / EER | 2020-2021 | € 2083 | full time |
Vooruitzichten op de arbeidsmarkt
Als afgestudeerde kun je een adviseur en beleidsmaker worden in interreligieuze kwesties en de multiculturele samenleving. Je mag werken in culturele organisaties en bedrijven in de publieke sector. Bovendien kunt u in de media werken. Je kunt een leraar van religie of filosofie worden. Als je een academische carrière wilt nastreven, kun je dit spoor volgen als een specialisatie binnen de Research Master-opleiding.
Vacature voorbeelden
Advies en beleid
Je bent in staat om gefundeerd advies te geven over interreligieuze kwesties en de multiculturele samenleving. U kunt deze expertise gebruiken in een adviserende functie bij culturele organisaties, in bedrijven of in de publieke sector. Je kennis rust je uit voor beleidsbepalingen op dit gebied.
Media en journalistiek
Het huidige debat verwijst vaak naar waargenomen historische realiteiten. Uw expertise in de vormende periodes van het jodendom, het christendom en de islam stelt u in staat om kritische vragen te stellen over hedendaagse claims over deze religieuze tradities. U kunt uw kennis en vaardigheden gebruiken als redacteur bij een uitgeverij, omroepbedrijf, krant of nieuws en actualiteitenmagazine. Je kunt ook als freelancer werken.
Onderwijs
Als je dit masterprogramma hebt afgerond, heb je voldoende kennis van het vak om leraar secundair onderwijs te worden in het vak Godsdienstwetenschappen en Filosofie of Sociale Studies. Je kunt ook kiezen voor een functie in het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld theologie aan een hogeschool. Omdat je als docent ook didactische vaardigheden nodig hebt, is het raadzaam om een master in het onderwijs te volgen nadat je je reguliere masterprogramma hebt afgerond.
Onderzoek
Wanneer u deelneemt aan dit MA-programma, profiteert u van de expertise van de geleerden in het Departement van Joodse, Christelijke en Islamitische Oorsprong. De opname van alle drie tradities is een voorbeeld van het vergelijkende perspectief van de afdeling.
Zowel onderwijs als onderzoek richten zich op de vormende stadia van het jodendom, het christendom en de islam, meer specifiek op hun dynamische onderlinge relatie in de context van oude Nabije-Oosterse, Grieks-Romeinse en late antieke culturen.
Docenten en hun expertise
Alle medewerkers brengen hun eigen onderzoek naar het onderwijs om afgestudeerden voor te bereiden op een carrière in de voorhoede van hun gekozen specialisme.
- Susanne Luther is universitair docent van het Nieuwe Testament. Haar expertise ligt in de ethiek van interpersoonlijke verbale communicatie in de oude wereld en het vroege christendom.
- Steve Mason is een professor in oude mediterrane religies en culturen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en literatuur van het oostelijke Middellandse Zeegebied onder Romeinse heerschappij, met name van het Romeinse Judea.
- Mladen Popović is professor Oude Testament en het vroege jodendom, met speciale aandacht voor Qumran en de Dode Zeerollen. Hij leidt het Qumran Institute van de universiteit, een internationale hub voor de studie van de Scrolls en Joden in de Grieks-Romeinse wereld. Vanaf 2017 is hij decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.
- Lautaro Roig Lanzillotta is professor in het Nieuwe Testament en het vroege christendom. Hij is gespecialiseerd in alternatieve christenen met een focus op de Nag Hammadi-bibliotheek en de Apocriefe Handelingen van Apostelen.
- Jacques van Ruiten is professor in de bijbelgeschiedenis. Hij is gespecialiseerd in bijbelse interpretatie, vooral in de antieke wereld.
- Clare Wilde is universitair docent van islamitische afkomst. Ze is gespecialiseerd in de koran in zijn historische context - vooral de joden en christenen, die bekend staan als de eerste auditors.
Interdisciplinaire aanpak
Alle leden van het Departement behandelen de bronnen van de drie monotheïstische religies in hun historische, sociale, politieke en literaire context. Met volledige inachtneming van de rol van traditie in elk geval, verkennen we deze originele contexten voor nieuw inzicht. In dit programma houden we ons vooral bezig met de feitelijke relaties van oude Joden, christenen en moslims met anderen in hun verschillende omgevingen, en toen ze zich in relatieve zwakke of machtsposities bevonden.
De cursussen weerspiegelen onze interdisciplinaire benadering: in onze lessen werken we met literaire, documentaire en epigrafische teksten, naast iconografische en archeologische bronnen uit het Nabije Oosten, de Grieks-Romeinse en laat-antieke culturele contexten.
Onderzoeksinstituten
Dit MA-programma sluit aan bij het onderzoek van:
- crasis
- Qumran Instituut
Hier kun je gelijkgestemde studenten en onderzoekers van over de universiteit ontmoeten.
leerplan
Het programma bestaat uit een belangrijke module over religieuze diversiteit in de Grieks-Romeinse wereld (10 ECTS), onderzoeksmethoden (5 ECTS), drie keuzevakken (elk 5 ECTS), een scriptie (20 ECTS) en een stage (10 ECTS) .
Als je je wilt specialiseren in religieuze diversiteit in de moderne wereld, kun je keuzevakken (15 ECTS) volgen uit de track Religion, Conflict and Globalization in plaats van 'Texts of Terror', ''Othering in Early Islam' en 'Receptie en Hergebruik van gezaghebbende teksten'.
cursussen
- Religieuze diversiteit in de Grieks-Romeinse wereld (10 EC)
- Texts of Terror (5 EC)
- 'Othering' in de vroege islam (5 EC)
- Historische methoden in het vroege christendom (5 EC)
- Ontvangst en hergebruik van gezaghebbende teksten (5 EC)
- Stage (10 EC)
- Masterproef scriptieseminarie (20 EC)
Studielast
Gemiddeld 40 uur les en zelfstudie per week
1 ECTS = 28 uur. van studie. Een jaar bevat 60 ECTS. Je hebt gemiddeld 6 uur de tijd. lessen per week aan de faculteit, de rest van de uren wordt gereserveerd voor de voorbereiding van de lessen en het studeren.
Programma-opties
Master's Honours Programme (honours programma)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Voor een gemiddelde van 20 weken
- Maximaal 30 EC
We hebben verschillende uitwisselingscontracten met universiteiten zowel binnen als buiten Europa, waardoor studenten een deel van hun opleiding aan een buitenlandse universiteit kunnen volgen. Een andere optie is om stage te lopen of een deel van het onderzoek in het buitenland te doen.
toelatingen
Carrièremogelijkheden
Als je godsdienstdocent in het secundair onderwijs wilt worden, kun je daarnaast de educatieve master volgen.
Werkvooruitzichten
Als afgestudeerde kun je adviseur en beleidsmaker worden over interreligieuze vraagstukken en de multiculturele samenleving. Je kunt werken in culturele organisaties en bedrijven in de publieke sector. Daarnaast werk je in de media. Je kunt leraar religie of filosofie worden. Als je een wetenschappelijke carrière wilt nastreven, kun je deze track als specialisatie volgen binnen de Research Master.
Jobvoorbeelden
- Advies & Beleid
Je bent in staat om gefundeerd advies te geven over interreligieuze vraagstukken en de multiculturele samenleving. Deze expertise kun je inzetten in een adviesfunctie bij culturele organisaties, in bedrijven of in de publieke sector. Jouw kennis stelt je in staat voor beleidsbepalende functies op dit gebied.
- Media & Journalistiek
Het huidige debat verwijst vaak naar gepercipieerde historische realiteiten. Je expertise in de vormende perioden van het jodendom, het christendom en de islam stelt je in staat kritische vragen te stellen over hedendaagse beweringen over deze religieuze tradities. Je kennis en kunde kun je inzetten als redacteur bij een uitgeverij, omroep, krant of nieuws- en actualiteitenblad. Je zou ook als freelancer kunnen werken.
- Onderwijs
Na afronding van deze master heb je voldoende kennis van het vak om leraar in het voortgezet onderwijs te worden in het vak Godsdienstwetenschap en Wijsbegeerte of Maatschappijwetenschappen. Je kunt ook kiezen voor een functie in het hbo, bijvoorbeeld als docent theologie aan een hogeschool. Omdat je als docent ook didactische vaardigheden nodig hebt, is het aan te raden om na het afronden van je reguliere masteropleiding een Master Educatie te doen.