MA in kunst en cultuur: film en hedendaagse audiovisuele media
Groningen, Nederlanden
DUUR
1 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2025
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 2.314 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER-studenten: € 2209 | niet-EU/EER-studenten: € 14570
Invoering
Ben je gefascineerd door de emotionele en cognitieve effecten van films? Ben je dol op het bestuderen van documentaires en de bijdragen die film kan leveren aan discussies over klimaatverandering?
Dan is de mastertrack 'Film and Contemporary Audiovisual Media' de juiste keuze voor jou. Binnen een jaar kun je een masterdiploma behalen aan een van de Top 100 universiteiten ter wereld - en dat doe je in de stad met de jongste bevolking van Nederland. Ook een stage in film, televisie of andere media staat op het programma.
In 'Film and Contemporary Audiovisual Media' werk je nauw samen met onze internationale faculteit, die je inwijdt in de nieuwste theoretische debatten in film- en mediastudies. Je leert werken met state-of-the-art benaderingen zoals fenomenologie, filmcognitivisme, ecokritiek, filmfilosofie, digitale film forensisch onderzoek en experimentele media-archeologie.
Onze track is uniek in de combinatie van onderzoeksgedreven seminars en de uitgebreide netwerken die voor de stage worden aangeboden. Met een internationaal erkende faculteit en gevestigde connecties met film- en media-instellingen, zal dit programma aantrekkelijk zijn voor studenten die hun kennis van film willen verdiepen en een carrière in de kunst- en mediasector willen nastreven.
Waarom deze opleiding in Groningen studeren?
- stimulerende internationale studentenomgeving met een levendige bioscoopcultuur;
- theoretisch sterke afdeling die werkt aan de laatste ontwikkelingen in de audiovisuele cultuur;
- breed scala aan cursussen over cognitieve filmtheorie, filmfenomenologie, media-archeologie, narratologie en documentaire theorie;
- team van gemotiveerde internationale medewerkers die samenwerken over nationale en disciplinaire grenzen heen;
- Filmarchief & Media Archeologie Lab (ingebed in de universiteit) met links naar internationale netwerken van filmarchieven, musea en medialabs.
toelatingen
leerplan
Jaar 1
In het eerste semester volgen de studenten vakken van 30 EC. Hier komen 20 EC uit de track Film en Audiovisuele Media. De resterende 10 EC kan worden gekozen uit de overige tracks binnen het MA-programma Arts and Culture (Arts, Cognition and Criticism; Music, Theatre and Performance Studies; Arts, Policy and Cultural Entrepreneurship). In het tweede semester schrijven studenten hun MA-scriptie (20 EC) en lopen ze stage/traineeship (10 EC). De stage kan ook worden vervangen door een cursus of een werkcollege.
Keuzevakken uit de andere tracks:
- Semester 1a: Media, materialen, makers, klassieke muziek in het digitale tijdperk I, dramaturgie, gender en seksualiteit in populaire muziekuitvoeringen medialiteit en materialiteit.
- Semester 1b: Adaption Theory and Practice, Arts and Brain in Culture, Capita Selecta in Arts Education Klassieke muziek in het digitale tijdperk II, Muziek, politiek en verzet, Muziek, theater en geluid.
Cursussen
- Forensisch onderzoek naar digitale film (5 EC)
- Non-fictie en de esthetiek van de waarheid (5 EC)
- Transnationale cinema (5 EC)
- Keuzevak 1 (5 EC, optioneel)
- Keuzevak 2 (5 EC, optioneel)
- Hedendaagse filmesthetiek (5 EC)
- Nieuwe filmgeschiedenis (5 EC)
- Onder voorbehoud (5 EC)
- Ma Stage (10 EC)
- Masterscriptie (20 EC)
Programma opties
- Masterstage (specialisatie)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Maximaal 30 EC
Deze track nodigt studenten uit om tijdens hun tweede semester op uitwisseling te gaan met partneruniversiteiten zoals Freie Universität Berlin (GER), Paris I Panthéon Sorbonne (FRA), de universiteiten van Göteborg, Lund en Stockholm (SWE), Universiteit van Aarhus ( DK) de universiteiten van Bradford, Durham en Leicester (VK), ELTE University Budapest (H), de universiteiten van Milaan en Udine (I), de University of Pretoria en University of the Free State South Africa, UNAM Mexico, en andere universiteiten.
Galerij
Carrièremogelijkheden
Alumni van deze track hebben banen gevonden in een breed scala van vakgebieden.
Baan vooruitzichten
Enkele baanvoorbeelden:
- Event- en collectiemanagement in film- en televisiemusea (Eye Film Instituut, Beeld en Geluid)
- Filmcuratie, (freelance) film- en kunstrecensies, dagblad- en tijdschriftjournalistiek (Filmkrant)
- Filmfestival organiseren en programmeren (Movies That Matter, IDFA, NFF, IVA, Flicks, Kino Klandestino, Zienemaan, etc.)
- Praktisch filmmaken
Er zijn andere arbeidsmogelijkheden zoals een functie bij een mediabedrijf of in de reclame- en commerciële sector. Eerdere studenten zijn ook begonnen met hun eigen succesvolle kunstenorganisaties, adviesbureaus of onderzoeksinstellingen op het gebied van kunst, cultuur en evenementenorganisaties.
Daarnaast zijn we bijzonder trots op ons slagingspercentage bij het verwerven van promotiebeurzen.
Vacature voorbeelden
- Film recensent
- Cultureel Journalist
- Media curator
- Filmarchivaris
- Onderzoeker
- Organisator van kunstevenementen