
MA in geopolitiek en connectiviteit
Groningen, Nederlanden
DUUR
1 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Oct 2025*
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 18.700 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER en niet-EU/EER studenten: 1 mei - Nederlandse studenten: 15 augustus
** EU / EER-studenten: € 2168 | niet-EU / EER-studenten: € 14300
Invoering
Wat kunnen we leren over hoe pogingen om orde in de wereld te scheppen te maken hebben met hoe dingen met elkaar verbonden en losgekoppeld zijn?
Hoe komt het dat nationalismen en identiteiten, economische systemen, ideologieën, ongelijkheden, milieu- en gezondheidskwesties, evenals geloofssystemen worden gebruikt om mensen, ideeën en plaatsen met elkaar te verbinden en te ontkoppelen die (nieuwe) geopolitieke realiteiten creëren?
In deze track maak je kennis met een nieuwe benadering, ontwikkeld en geleid door collega's in Groningen, om geopolitiek te begrijpen als een connectiviteitseffect. Je leert hoe ruimtes zijn en zijn geweest, het resultaat van het (strategisch of niet) verbinden van veel van de bovengenoemde kwesties. Aan de hand van historische en hedendaagse casestudy's en vraagstukken, ontwikkel je unieke analytische vaardigheden om elk geopolitiek vraagstuk op tijd te benaderen.
Enkele vragen die door deze benadering worden geïnspireerd, zijn bijvoorbeeld: hoe hebben de Verenigde Staten geprobeerd de voorwaarden waaronder ze verbinding maken met de wereld te veranderen in een poging een andere geopolitieke context af te dwingen? Hoe stelt China de voorwaarden voor zijn wereldwijde connectiviteit opnieuw in via zijn Belt and Road-initiatief (en)? Hoe probeert de Europese Unie een milieuagenda te ontwikkelen om haar leden met elkaar te verbinden en haar geopolitieke projectie in de wereld te creëren? Hoe kunnen actoren in de wereld deze geopolitieke aspiraties uitdagen of profiteren? Hoe kiezen en hebben bepaalde mensen en regio's ervoor gekozen om geopolitiek los te koppelen van mondiale ontwerpen?
Methodologisch leert u hoe conflicten en oorlogen, pandemieën en milieurampen, economische en financiële crises, systemische infrastructurele storingen en verschillende vormen van radicalisme ons waarschuwen voor falende verbindingen en de opkomst van nieuwe, en hoe u deze verbindingen kunt gebruiken om een steeds opkomende wereld begrijpen en theoretiseren. Je leert hoe geopolitieke ontwerpen in de tijd zijn voortgekomen uit de strategische verbinding van complexe vraagstukken en belangen, en hoe dergelijke ontwerpen zijn voortgekomen uit creatief denken over ruimte en macht.
Waarom studeren dit programma in Groningen?
De track G&C:
- Maakt het mogelijk om een studieprogramma te ontwerpen dat is afgestemd op uw behoeften en interesses.
- Biedt een door onderzoek geleid en beleidsgericht curriculum gegeven door toegewijd personeel.
- Bevat een plaatsing die uitstekend voorbereidt op de arbeidsmarkt.
- Biedt u een op onderzoek gericht profiel dat u geschikt maakt voor deelname aan een Research Master en / of een Ph.D. spoor.
- Is ingebed in een universiteit die zorgt voor een echt internationale omgeving in de bruisende stad Groningen.
Onderzoek
Het onderzoek van de leerstoelgroep geschiedenis en theorie van internationale betrekkingen draait om twee overlappende velden: manieren van redeneren over een orde, macht en bestuur; en The Politics of Global Connectivities. Ze hebben gemeen dat ze zich bezighouden met het begrijpen van de ordening van bestuur en met het bevorderen en verfijnen van traditionele en alternatieve methodologische benaderingen van de studie van geschiedenis en theorie van internationale betrekkingen, zoals historische epistemologie.
leerplan
Dit traject binnen de masteropleiding Internationale Betrekkingen is 60 ECTS. Het basiselement is de module Advanced Theory of International Relations. Deze module moet door alle studenten gevolgd worden. Je kiest twee onderzoeksseminars (waarvan minimaal één in G&C) en je volgt een Capita G&C, allemaal in je eerste semester. Tijdens je tweede semester schrijf je een masterscriptie (op het gebied van G&C) en loop je stage.
Cursussen
- Geavanceerde theorie van internationale betrekkingen (5 EC)
- Onderzoeksseminar 1 (10 EC)
- Onderzoeksseminar 2 (10 EC)
- Capita Geopolitiek & Connectiviteit (5 EC)
- Masterstage (10 EC)
- Masterscriptie Geopolitiek & Connectiviteit (20 EC)
leerplan
Omdat het traject zowel in september als in februari start, worden alle vakken zowel in het eerste als in het tweede semester aangeboden.
Voorbeelden van onderzoeksseminars Geopolitiek & Connectivity zijn: 'Maps and Power', 'Regional Powers in the Kaspian' en 'Energy Security'. De onderwerpen van de onderzoeksseminars verschillen elk jaar, dus dit zijn slechts voorbeelden.
Programma opties
Masterstage (specialisatie)
Studeren in het buitenland
- Studeren in het buitenland is niet mogelijk
toelatingen
Carrièremogelijkheden
Vooruitzichten op de arbeidsmarkt
De masteropleiding Internationale Betrekkingen bereidt haar studenten voor op beroepen en onderzoeksloopbanen waarbij kennis van internationaal-politieke ontwikkelingen en het vermogen om complexe vraagstukken te analyseren en te beoordelen en gefundeerde oordelen te vormen relevant zijn.
Veel afgestudeerden worden beleidsadviseur voor nationale overheden, NGO's en internationale organisaties in de internationale politiek. Steeds meer afgestudeerden gebruiken hun analytische vaardigheden ook om internationale bedrijven te adviseren. Onderzoek, media en communicatie zijn ook potentiële werkterreinen.