Keystone logo
University of Groningen MA in Eurocultuur
University of Groningen

MA in Eurocultuur

Groningen, Nederlanden

2 Years

Engels

Full time

Request application deadline *

Sep 2024

EUR 2.250 / per semester **

Op de campus

* Nederlandse, EU/EER en niet-EU/EER studenten

** EU/EER-studenten: €2250/semester zonder vrijstelling | niet-EU/EER-studenten: €4500/semester

Invoering

Waarom is het voor veel mensen moeilijk om zich als Europeanen te identificeren? Waar komt de recente stijging van het euroscepticisme vandaan? En hoe beschermt Europa zijn minderheden?

Euroculture biedt geweldige kansen als je geïnteresseerd bent in het begrijpen en vormgeven van het huidige Europa. Ons tweejarige masterprogramma is ideaal voor studenten die begrijpen dat de toekomst van Europa niet alleen zal worden gevormd door economie en politiek, maar ook door strijd over identiteiten, waarden en erfgoed. Ons MA-programma geeft je de tools om de essentiële wisselwerking tussen cultuur en politiek in de Europese samenleving te begrijpen.

Met een interdisciplinaire aanpak die cursussen van ten minste twee toonaangevende Europese universiteiten combineert met een stage en hands-on vaardigheidstraining, bereidt Euroculture je voor om het verschil te maken in carrières zoals diplomatie, internationaal zakendoen, onderzoek, journalistiek, cultureel management en Europese administratie.

Onderzoek

Onze medewerkers van Euroculture voeren verschillende onderzoeksprojecten uit op het interdisciplinaire gebied van Euroculture, ook binnen grotere projecten met de partneruniversiteiten van het consortium.

Het eerste boek in Euroculture Studies, gepubliceerd in mei 2013

"Europa – Ruimte voor transcultureel bestaan" is de eerste van een nieuwe reeks publicaties "Studies in Euroculture". Het boek wordt gezamenlijk uitgegeven door Janny de Jong en Margriet van der Waal (Groningen) en Martin Tamcke en Lars Klein (Göttingen). De uitgever is Göttingen University Press.

De artikelen in deze publicatie verkennen verschillende dimensies van het veld van Eurocultuur: het omvat onderwerpen als kosmopolitisme, culturele herinnering en traumatische verleden(en), koloniaal erfgoed, democratisering en Europeanisering, evenals het concept van (Europese) identiteit in verschillende disciplinaire contexten zoals het recht en de sociale wetenschappen.

Het boek is beschikbaar in print en als online publicatie.

Onderzoek van studenten

Tijdens de masteropleiding doen studenten kennis op op het gebied van Euroculture-onderzoek en voeren ze eigen onderzoek uit. Deze onderzoeksprojecten worden geïntegreerd in de cursus methodologie, de onderzoeksseminaries en de masterproef. Studenten die kiezen voor de Research Track worden getraind in het schrijven van een Ph.D. aanvraag (Eurocompetentie III).

De afdeling stimuleert studenten om deel te nemen aan vele conferenties en symposia op het gebied van Euroculture en European Studies. Het eigen hoofdevenement van het programma is het Intensief Programma, een 7-daagse zomerschool waar alle studenten hun eigen papers presenteren. Sinds het IP van 2010 verschijnen jaarlijks de beste studentenpapers.

  • Janny de Jong (Departement Geschiedenis)
  • James Leigh (Departement Geschiedenis van Overheid & Politiek in de Moderne Tijd, Departement Eurocultuur)
  • Herman Voogsgeerd (Departement Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie)
  • Margriet van der Waal (Departement Geschiedenis van Overheid & Politiek in de Moderne Tijd, Afdeling Eurocultuur)
  • Senka Neuman-Stanivukovic (Departement Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie)
  • Marek Neuman (afdeling Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie)
  • Joop Koopmans (Departement Geschiedenis)
  • Ron Holzhacker (Departement Internationale Betrekkingen en Internationale organisatie)

Ranglijsten

leerplan

toelatingen

Programma collegegeld

Carrièremogelijkheden

Over de school

Chat with students

Vragen