Keystone logo
© Carrianna Field
University of Girona - Smart Healthcare Master

University of Girona - Smart Healthcare Master

University of Girona - Smart Healthcare Master

Invoering

GESCHIEDENIS

De Universiteit van Girona is een openbare instelling die is geïntegreerd in het Catalaanse openbare universitaire systeem, uitblinkt in onderwijs en onderzoek, en deelneemt aan de vooruitgang en ontwikkeling van de samenleving door het creëren, overdragen, verspreiden en bekritiseren van de wetenschap, de techniek, de geesteswetenschappen, de sociale en gezondheidswetenschappen en de kunsten. Het is de economische en culturele motor van zijn omgeving en drukt de roeping van universaliteit en openheid voor alle tradities, vooruitgang en culturen van de wereld uit.

De Algemene Studie, het historische antecedent van de Universiteit van Girona, werd in 1446 opgericht door koning Alfonso de Grootmoedige, die Girona het voorrecht gaf om graden te verlenen in grammatica, retoriek, filosofie en theologie, recht en geneeskunde. Het onderwijsinitiatief werd geleid door de gemeentelijke beheerders en de kerk, maar de lessen begonnen officieel pas in 1572, in de omgeving van wat nu bekend staat als het Les Àligues-gebouw, dat uitdrukkelijk werd gebouwd om het hoofdkantoor van de universiteit te zijn. De universitaire studies werden met aanzienlijk aanzien verlengd tot 1717. Daarna werd de universiteit gesloten vanwege het Nueva Planta-decreet en het verlies van politieke identiteit in Catalonië.

Gedurende de 19e eeuw, en als resultaat van de liberale revolutie, promootte de gemeenteraad de zogenaamde Universitat Lliure de Girona (Vrije Universiteit van Girona), die tot 1874 studies in rechten en farmacie aanbood.

De recente geschiedenis van de Universiteit van Girona heeft als referentie de Normale School van Leraren en, op een bijzondere manier, de initiatieven die in de jaren zestig van de twintigste eeuw werden genomen om de universitaire studies in Girona te herstellen. De Girona University College en de Hogere Polytechnische School werden opgericht, die afhankelijk waren van respectievelijk de Autonome Universiteit van Barcelona en de Polytechnische Universiteit van Catalonië. Later werd de algemene studie hersteld, die studies in de geesteswetenschappen, bedrijfskunde, wetenschap en sociale wetenschappen huisvestte. Ten slotte keurde het parlement van Catalonië op 12 december 1991 wet 35/1991 goed, die de nieuwe universiteit van Girona creëerde, met bijdragen van de verschillende universitaire culturen die van Girona een multidisciplinair referentiepunt maken.

Deze 25 jaar geschiedenis betekent een versterking van het academische aanbod, een toename van het aantal studenten (van 7.000 studenten in 1992 naar 14.000 in 2016), een intensivering van onderzoek en internationale en territoriale aanwezigheid, en een uitbreiding van de campus, nu gelegen in het stadscentrum, in Montilivi en Barri Vell.

Locaties

  • Girona

    Plaça de Sant Domènec,3, 17004, Girona

    Vragen