MPhil in programma-evaluatie
Cape Town, Zuid-Afrika
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Deeltijd
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
ZAR 135.280 / per year
STUDIE FORMAAT
Op de campus
Invoering
De MPhil in Program Evaluation [CM033BUS15] is een tweejarige, deeltijdse masteropleiding die studenten uitgebreide kennis en vaardigheden biedt op het gebied van evaluatietheorie en -praktijk. De aangeleerde inhoud wordt gedurende de twee jaar gedurende zeven blokvrijgaveweken geleverd en is dus handig voor werkende professionals of studenten die niet in Kaapstad wonen. We streven ernaar afgestudeerden af te leveren die de kwaliteit, verantwoordelijkheid en transparantie van een breed scala aan sociale en ontwikkelingsprogramma's verbeteren. Het toegepaste curriculum bevindt zich in een innovatieve interdisciplinaire ruimte, beïnvloed door de nieuwste ontwikkelingen in de evaluatietheorie en -praktijk. Dit is een voltijds programma van anderhalf jaar (zowel de cursussen als het proefschrift worden binnen anderhalf jaar studie afgerond) dat elk jaar in de eerste week van februari begint. Het programma bestaat uit cursussen en een proefschrift. De cursussen bestaan uit vijf verplichte modules die lopen van februari tot oktober en zijn bedoeld om studenten uit te rusten met geavanceerde kennis en vaardigheden op het gebied van programma-evaluatie.
Het onderzoeksproefschrift duurt 12 maanden, beginnend in juli van het eerste jaar van registratie en eindigt met de indiening van het proefschrift het volgende jaar. Het proefschrift heeft tot doel te beoordelen of studenten de principes van programma-evaluatie beheersen en in staat zijn deze toe te passen op een real-life programma dat zij geacht worden te evalueren. Studenten die de graad met succes afronden, ontvangen een MPhil.
Aanmeldingsinformatie:
Studenten die zich aanmelden voor de Master of Philosophy (programma-evaluatie) moeten zich online aanmelden via
de aanvraagprocedure van de universiteit uiterlijk eind november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de aanvraag wordt gedaan.
toelatingen
leerplan
BUS5037W Programma-evaluatiecursussen
BUS5036S proefschrift (programma-evaluatie)
BUS5050F proefschrift (programma-evaluatie)
De graad bestaat uit twee delen: een cursuscomponent van 120 studiepunten en een onderzoeksproject van 60 studiepunten.
Het curriculum als geheel heeft tot doel studenten te leren hoe ze:
- Specifieke evaluatievragen formuleren en afstemmen op een gegeven programmatische context.
- Ontwikkel een evaluatieontwerp of beoordelingsmethodologie die geschikt is voor een bepaalde reeks vragen.
- Pas de principes van onderzoeksontwerp en -analyse aan aan de specifieke beoordeling van de implementatie, resultaten en impact van een sociaal programma.
- Analyseer, presenteer en interpreteer evaluatiegegevens en bevindingen om programmabeheer en -verbetering te informeren.
We bieden studenten ook inzicht in monitoring (het volgen van de voortgang van het programma) en programmatheorie (de manier waarop programma's een probleem of mensen veranderen).
BUS5037W en BUS5056W (Cursussen jaar 1 en jaar 2)
De cursussen worden in deeltijd gegeven gedurende twee jaar via zeven weken blokvrijgave (3 of 4 weken per jaar). Gedurende de zeven weken van blokrelease behandelen studenten verschillende cursusmodules, die in totaal 180 uur contacttijd omvatten.
Het is een vereiste dat studenten slagen voor alle cursusmodules om te slagen voor het cursusonderdeel. Details van de cursusmodules vindt u hieronder.
Principes van programma-evaluatie
Deze module biedt een systematisch overzicht en inleiding tot op theorie gebaseerde programma-evaluatie en de bijbehorende methoden. In deze module werken we klassikaal onder begeleiding van een ervaren instructeur in evaluatie om een evaluatieaanpak te ontwikkelen voor een gemeenschapspartner (meestal een lokale niet-gouvernementele organisatie). We concentreren ons op het werken met een 'echte' klant om de logica van programma's te begrijpen en hoe evaluatie deze logica volgt. Als klas onderzoeken we verschillende evaluatievragen en bespreken we vragen over de integriteit en kracht van het programma. Studenten leren ook de principes van relaties met belanghebbenden, gebruiksvriendelijke klantrapporten en de ethiek van programma-evaluatie.
Statistieken voor evaluatie
In deze cursus fundamentele statistiek leren studenten correcte statistische procedures te identificeren en toe te passen op de kwantitatieve verkenning van vragen die vaak belangrijk zijn in een evaluatiecontext. Heeft een groep programmabegunstigden bijvoorbeeld een resultaat significant verbeterd na de introductie van een interventie? Zo ja, was er een ander veranderingspercentage bij een interventie dan bij een vergelijkingsgroep? Is er statistisch significant bewijs voor een causaal effect van het programma op de van belang zijnde resultaten? De cursus is zo gestructureerd dat studenten de meest elementaire beschrijvende analysebenaderingen en de grondbeginselen van inferentiële statistiek (correlatie, t-tests, ANOVA en eenvoudige en multivariate regressie met mate) kunnen leren kennen. De cursus omvat zowel theoretische inhoud als praktische laboratoriumsessies met behulp van het statistische pakket SPSS.
Geavanceerd kwantitatief evaluatieontwerp en -analyse
Deze module bouwt voort op de fundamentele statistische vaardigheden die worden aangeleerd in Statistics for Evaluation en breidt de kennis van studenten nog verder uit om meer genuanceerde statistische analyses en ontwerpelementen te behandelen die geschikt zijn voor complexere kwantitatieve evaluatieontwerpen. Ontwerpelementen omvatten berekeningen van de steekproefomvang en hoe om te gaan met elementen van selectieve opname, clustering of verloop in een evaluatieontwerp. Analysebenaderingen omvatten statistische benaderingen die geschikt zijn voor het analyseren van het ontwerp van onderbroken tijdreeksen, het verschil in verschil, het matchen van propensity-scores en het ontwerpen van regressie-discontinuïteit. De cursus omvat zowel theoretische inhoud als praktische laboratoriumsessies met behulp van het statistische pakket SPSS.
Kwalitatieve methoden bij evaluatie
In deze module maken studenten kennis met kwalitatieve benaderingen en het gebruik ervan bij evaluatie. Studenten leren hoe ze populaire evaluatiebenaderingen kunnen toepassen die sterk afhankelijk zijn van kwalitatieve gegevens. De sessies zullen de verschillende kwalitatieve raamwerken behandelen en de soorten vragen die kwalitatief evaluatieonderzoek met succes kan beantwoorden, de belangrijkste soorten kwalitatieve gegevensverzameling, hoe geschikte vragen kunnen worden ontwikkeld en de juiste manier om het interview af te nemen. De seminars behandelen ook de grondbeginselen van kwalitatieve data-analyse en de rapportage van kwalitatieve resultaten.
Alternatieve benaderingen voor complexe evaluaties
In deze module maken we gebruik van ervaren deskundige praktijkmensen om studenten kennis te laten maken met een breder scala aan verschillende evaluatietheorieën, benaderingen, methodologieën en opvattingen. Als zodanig heeft de module tot doel studenten vertrouwd te maken met een breed scala aan alternatieve methoden en benaderingen die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met de complexiteit van evaluatie in de praktijk. Benaderingen die aan bod komen zijn onder meer evaluatie van economische kosten, ontwikkelingsevaluatie, het in kaart brengen van uitkomsten, Afrika-centrische evaluatie, participatieve evaluatie, realistische evaluatie en gebruiksgerichte evaluatie.
Monitoring met behulp van programmatheorie
Monitoring verwijst naar het volgen van de voortgang van een programma. Om dit te doen moeten we de monitoringterminologie begrijpen en de implementatie en resultaten van het programma in de loop van de tijd kunnen volgen. In specifieke gevallen moeten we ook kennis hebben van lokale en mondiale monitoringindicatoren of de monitoringvereisten van financiers, evenals van een passend (complementair) evaluatieontwerp. In deze module leren studenten hoe ze een plausibele programmatheorie (of een uitleg van wat werkt en wat niet werkt in een specifiek vakgebied) kunnen ontwikkelen en toepassen op het ontwerp en de operationalisering van monitoring- en evaluatiekaders. Studenten zullen leren hoe ze geschikte indicatoren‚ maatregelen en standaarden voor specifieke programmaresultaten kunnen produceren en de voortgang van het programma aan de hand daarvan kunnen volgen. Bovendien zullen studenten in staat zijn een monitoringkader voor programma-implementatie te ontwerpen door passende vragen over gegevensverzameling te formuleren voor de dekking, dienstverlening en programma-organisatie.
Onderzoeksontwerp voor Impact Evaluatie
In deze module concentreren we ons op wat er nodig is om een causaal (of programma-impact) argument op te bouwen door middel van onderzoeksontwerpen, met andere woorden: welk soort onderzoeksontwerpen vaststellen of het programma, en niets anders, waarneembare veranderingen bij de begunstigden veroorzaakte. Studenten leren de verschillende experimentele en quasi-experimentele impactevaluatieontwerpen en leren hoe ze hun sterke punten, beperkingen en toepassingen in verschillende evaluatiecontexten kunnen beoordelen. Kritische betrokkenheid bij gepubliceerde evaluaties in combinatie met onderwezen inhoud biedt studenten een grondige basis in de kernprincipes van goed onderzoek en evaluatieontwerp.
Naar goeddunken van het afdelingshoofd kunnen modules worden toegevoegd of ingetrokken.
Leveringsschema voor cursussen
Het cursusleveringsschema wordt jaarlijks herzien om 3 tot 4 weken blokvrij onderwijs per jaar mogelijk te maken. Al het blok-release-onderwijs zal persoonlijk plaatsvinden bij UCT.
BUS5050H en BUS5150H (Onderzoeksproefschrift 1 en 2)
Het onderzoeksrapport heeft tot doel te beoordelen of studenten de principes van programma-evaluatie al dan niet beheersen en in staat zijn deze toe te passen op een real-life programma en op basis van deze toepassing een schriftelijk onderzoeksrapport op te stellen in de vorm van een proefschrift van 60 studiepunten.
Studenten werken nauw samen met een extern programma (of klant) gekozen door de cursusleider. In overleg met hun begeleider en de opdrachtgever formuleren de studenten passende evaluatievragen en -niveaus, voeren ze een kritisch literatuuronderzoek uit, ontwikkelen ze een programmatheorie en herzien ze de programmatheorie na een reeks klantconsultaties. Ze gebruiken de evaluatieliteratuur om de plausibiliteit van het programma te controleren , selecteer de juiste methodologie voor het verzamelen en analyseren van primaire en secundaire gegevens, en presenteer vervolgens het definitieve ontwerp in een samenhangend klassenevaluatievoorstel, verzamel primaire gegevens voor de evaluatie (interviews, enquêtes, focusgroepen, enz.), analyseer de primaire gegevens en schrijf de bevindingen op samenhangende wijze op in de vorm van een nuttig klantevaluatierapport of mini-proefschrift.