Keystone logo
University Primo Levi

University Primo Levi

University Primo Levi

Invoering

De Primo Levi Universiteit werd geboren in Bologna in 1989. Ze werd gepromoot door de burgemeester Renzo Imbeni en de eerste president van UPL, Fabrizio Valletti, samen met: CGIL-CISL-UIL, Acli, CNA, ASL, tal van andere instellingen en verenigingen. Het doel was om leven te geven aan een instelling die voorbestemd was om het beste civiele erfgoed van de twintigste eeuw naar een toekomst te brengen die het risico leek te lopen uiteen te vallen, maar niet zonder ongekende mogelijkheden.

UPL is opgezet als een centrum voor levenslang leren dat zich richt op vrije tijd en in het bijzonder op ouderen. Dit betekende het opnemen van een traditie van volksonderwijs met stevige wortels in de geschiedenis van de stad en de regio, en sociale projecten zoals die van de 150 uur opleiding voor arbeiders. Het was een kwestie van het creëren van een plaats van samenvoeging die, door middel van cultuur, instrumenten voor emancipatie aan de burgers zou bieden. Verwijzen naar de figuur van Primo Levi was een keuze die rijk was aan betekenis.

Geleidelijk, sinds de jaren negentig, is UPL uitgebreid dankzij het werk van zijn presidenten, medewerkers, leraren en vrijwilligers. Maar allereerst dankzij de opkomst en levendigheid van de leden en studenten. Als er aan het begin van het decennium ongeveer 400 waren, met ongeveer veertig cursussen gehouden door evenveel leraren, in het midden van het eerste decennium waren dat er 2500, met een aanbod van 250 cursussen. Vandaag zijn er meer dan 4 duizend leden, met 150 docenten en een aanbod van 300 cursussen. Het efficiënte associatieve systeem heeft geleid tot een grote aanwezigheid van UPL's in de wijken en in het hele grootstedelijk gebied, via thematische en territoriale associaties: nu zijn het er dertien, met daar bovenop de relaties die de universiteit rechtstreeks heeft met verschillende gemeenten.

De groei van het didactisch aanbod vond plaats door een beredeneerde combinatie van voorstellen gericht op het stimuleren van nieuwsgierigheid en het voldoen aan de nieuwe behoeften van de leden. Sommige cursussen bevatten rondleidingen, waardoor uitstekende contacten tussen docenten en studenten worden gecreëerd, zelfs buiten het klaslokaal. Sterke punten van het humanistische gebied zijn de cycli die leiden tot filosofische cultuur, de cursussen die de geschiedenis van elk tijdperk verkennen, de interdisciplinaire lessen die door verschillende docenten worden gegeven, de lessen van de docenten architectuur, literatuur, film, muziek, enz. Cruciale secties van het programma zijn ook die welke zich bezighouden met technisch-wetenschappelijke verspreiding en economie, en met de relatie tussen natuur en psycho-fysiek welzijn. De activiteit van de laboratoria is sterk ontwikkeld: talen, informatica, figuratieve kunsten, andere disciplines gebaseerd op "doen".

Locaties

 • Bologna

  Via Azzo Gardino,20, 40122, Bologna

  Opleidingen

   Instelling biedt ook:

   Vragen