
MSc in
M.Sc. Computational Mathematics University of Passau

toelatingen
leerplan
Programma Syllabus
De kernmodules bestaan uit twee wiskundeseminars en de presentatie van je masterproef.
De verplichte keuzemodules zijn onderverdeeld in acht modulegroepen:
- Algebra, geometrie en cryptografie: deze modulegroep levert geavanceerde resultaten op het gebied van algebra en geometrie, die de basis vormen voor algoritmische berekeningen, met name in cryptografie maar ook op veel andere wiskundige gebieden.
- Wiskundige logica en discrete wiskunde: De theoretische mogelijkheden en beperkingen van op algoritmen gebaseerde oplossingen worden in deze modulegroep behandeld.
- Analyse, numeriek en benaderingstheorie: methoden op het gebied van wiskundige analyse, toegepaste harmonische analyse en benaderingstheorie voor het modelleren en benaderen van continue en discrete gegevens en systemen, evenals efficiënte numerieke implementatie en evaluatie van deze methoden, vallen onder deze module groep.
- Dynamische systemen en optimalisatie: Dynamische systeemtheorie behandelt de beschrijving van verandering in de tijd. Deze modulegroep houdt zich bezig met methoden die worden gebruikt voor het modelleren, analyseren, optimaliseren en ontwerpen van dynamische systemen, evenals de numerieke implementatie van dergelijke technieken.
- Stochastiek, Statistiek: Deze modulegroep behandelt methoden voor het modelleren en analyseren van complexe willekeurige fenomenen, evenals de constructie, analyse en optimalisatie van stochastische algoritmen en technieken die worden gebruikt bij statistische gegevensanalyse.
- Gegevensanalyse en gegevensbeheer en -programmering: deze modulegroep onderzoekt de kernmethoden die in de informatica worden gebruikt voor de analyse van gegevens van heterogene modaliteiten (bijv. multimediagegevens, sociale netwerken en sensorgegevens) en voor de realisatie van gegevensanalysesystemen.
- Toepassingen: In deze modulegroep oefent u het toepassen van de wiskundige methoden die u in modulegroepen 1 tot en met 6 hebt geleerd in praktijktoepassingen zoals Marketing, Predictive Analytics en Computational Finance.
- Sleutelcompetenties en taaltraining: in deze modulegroep kiest u seminars die uw niet-vakspecifieke vaardigheden ontwikkelen, zoals spreken in het openbaar en academisch schrijven en andere zachte vaardigheden; je mag ook stage lopen. Dit is een aanvulling op je technische expertise die je tijdens je studie hebt opgedaan en helpt je voor te bereiden op je professionele leven na de universiteit.
Galerij
Carrièremogelijkheden
Carriere vooruitzichten
Wiskundigen blijven uitstekende carrièrevooruitzichten hebben, omdat ze zeer gewild zijn waar analytische denkvaardigheden op hoog niveau een vereiste zijn. Hun potentiële beroepsgebieden zijn daardoor minder beperkt dan het geval is bij medici of ingenieurs, die gespecialiseerd zijn in een specifiek deelgebied van hun vakgebied.
Buiten academische en onderzoeksorganisaties vinden wiskundigen werk in bijna alle organisaties in de particuliere en publieke sector. Tegenwoordig maakt het werk van wiskundigen doorgaans veel gebruik van computertechnologie.
Van oudsher zijn wiskundigen werkzaam in de farmaceutische industrie, in de financiële sector, verzekeringsmaatschappijen, consulting en business intelligence, marktonderzoek, logistiek, informatietechnologie en in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van hightechbedrijven.