
Master in de statistiek en datawetenschap
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.530 / per year
STUDIE FORMAAT
Op de campus
Invoering
De behoefte aan goed opgeleide biostatistici, bio-informatici en epidemiologische en volksgezondheidswetenschappers wordt steeds groter, versterkt door de wetenschappelijke revolutie in de moleculaire biologie en genetica, en de impact ervan op de gezondheid en het milieu.
Hasselt UniversityMaster of Statistics and Data Science met specialisaties: Biostatistiek, Bioinformatica, Quantitative Epidemiology en Data Science, blijf op de hoogte van dergelijke evoluties. Het masterprogramma combineert een gedegen studie van principes van toegepaste en biostatistiek met actuele informatie over onderwerpen als klinische proeven, volksgezondheid, longitudinale gegevens, overlevingsanalyse, genetica, enquêtemethodologie, enz.
De specialisatie in Bio-informatica maakt het mogelijk om nog sneller te voldoen aan de meer specifieke professionele behoeften en vaardigheden die nodig zijn door de ontwikkeling van nieuwe experimentele technieken in de moleculaire biologie en
genetica.
Hasselt University's Master of Statistics verwierf accreditatie van de prestigieuze Royal Statistical Society en is momenteel bezig met het aanvragen van verlenging van de RSS-accreditatie.
Afgestudeerden van geaccrediteerde cursussen krijgen bij de aanvraag de professionele status van Graduate Statisticus van de Society. Graduate Statisticus is een graad van professioneel lidmaatschap van de Society. Het biedt formele erkenning van iemands statistische kwalificaties. Afgestudeerde statistici zullen in staat zijn om een passende professionele opleiding en ervaring te volgen, normaliter gedurende ten minste vijf jaar, om in aanmerking te komen voor de status van Chartered Statisticus
Sterke punten van de Master Statistiek: Biostatistiek
In de specialisatie Biostatistiek/Biostatistiek ICP wordt een degelijke opleiding gegeven in moderne statistische methodologie, noodzakelijk voor het opzetten en analyseren van biomedische en epidemiologische studies. Kerncursussen biostatistiek zijn longitudinale gegevensanalyse, overlevingsanalyse en klinische proeven. De specialisatie Biostatistiek heeft een sterke onderzoeksoriëntatie.
Het programma van studenten uit ontwikkelingslanden, met een beurs gesponsord door de Afdeling Universitaire Ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR-UOS), is aangepast aan hun specifieke noden en interesses in de specialisatie Biostatistiek ICP.
Sterke punten van de Master of Statistics: Bioinformatica
De snelle evolutie van het wetenschappelijk onderzoek in genomics en proteomics vraagt voortdurend om nieuwe kennis en vaardigheden. Naast praktische kennis van moleculaire biologie is er behoefte aan gespecialiseerde kennis van en toegepaste vaardigheden op het gebied van databasebeheer, computerprogrammering, statistische technieken en kennisontdekking en -integratie.
De Master of Statistics: Bioinformatics bereidt afgestudeerden zo voor dat zij:
• Kunnen ontwerpen en analyseren van experimenten gericht op het verkrijgen van genomische en proteomische gegevens.
• Beschikken over de nodige kennis en vaardigheden om softwaretools en databases voor bio-informatica te ontwikkelen, te begrijpen en te creëren.
• Word zelfverzekerde, onafhankelijke en assertieve professionals voor wie het analyseren van een vraagstuk, het structureren van informatie, het werken in internationale en multidisciplinaire teams, het voeren en voorzitten van discussies en het presenteren van ideeën een tweede natuur is geworden.
Sterke punten van de Master of Statistics: epidemiologie en volksgezondheidsmethodologie
De specialisatie Epidemiology & Public Health Methodology biedt een beroepsgericht programma met de nadruk op epidemiologie, modellering van infectieziekten en microbiële risicobeoordeling.
Carrièremogelijkheden
Carrièreperspectieven voor de Master of Statistics: Biostatistiek
Door de jaren heen hebben afgestudeerden posities gevonden in:
- biomedische onderzoeksinstituten
- the pharmaceutical industry
- government
- healthcare
- academische wereld (Ph.D.)
Carrièreperspectieven voor de Master of Statistics: Bio-informatica
Door de jaren heen hebben afgestudeerden in de bio-informatica posities gevonden in:
- biomedische onderzoeksinstituten
- biotech- en farmaceutische industrie
- academische wereld (Ph.D.)
Carrièreperspectieven voor de Master of Statistics: epidemiologie en volksgezondheidsmethodologie
Door de jaren heen hebben afgestudeerden posities gevonden in:
- volksgezondheidsinstituten
- voedselveiligheidsagentschappen
- afdelingen epidemiologie
- government
- academische wereld (Ph.D.)
Galerij
leerplan
Eerste jaar
De introductiefase biedt grondige fundamentele kennis van de statistiek. Studenten zullen vertrouwd raken met gegevens, statistische analyse en, in de eerste plaats, statistische concepten en redeneringen. Naast themagerelateerde onderwerpen, zoals regressie en variantieanalyse, wordt veel aandacht besteed aan projectmatig werken in groepen.
Studenten Epidemiologie & Volksgezondheidsmethodologie en Biostatistiek hebben in het eerste semester 5 verplichte vakken, een groepsproject en één keuzevak.
De studenten Bioinformatica hebben 6 verplichte vakken en een groepsproject.
In het tweede semester verschuift de focus van univariate modellen voor continue data naar discrete datamodellen en niet-parametrische benaderingen, evenals naar gecorreleerde antwoorden, gecombineerd met het ontdekken van associaties. Binnen het tweede semester zijn 3 vakken, 2 groepsprojecten en een keuzevak gemeenschappelijk voor alle specialisaties.
Daarnaast krijgen studenten Biostatistiek, Bioinformatica, Epidemiologie & Volksgezondheidsmethodologie een verplicht vak eigen aan de afstudeerrichting en een keuzevak aangeboden. Studenten Bioinformatica krijgen 1 verplicht vak aangeboden dat specifiek is voor de afstudeerrichting Bioinformatica.
Tweede jaar
Het tweede jaar biedt meer gespecialiseerde vakken, binnen elke specialisatie. Bijdragende onderdelen aan het masterproefproject Biostatistiek, Biostatistiek ICP, zijn drie groepsprojecten (3+3+3 ECTS) en het individuele proefschriftproject (17 ECTS). Bijdragen aan het masterproefproject Bioinformatica zijn twee individuele projecten (5+7 ECTS) en het individuele proefschriftproject (17 ECTS).
Het masterproefproject van de studie Epidemiology & Public Health Methodology bestaat uit twee groepsprojecten (6+3 ECTS) en het individuele proefschriftproject (17 ECTS). Voor elke specialisatie is dit masterproefproject gekoppeld aan een stage, gepland in het tweede semester (mei-augustus).
Het universiteitsdecreet voor Vlaanderen is opgebouwd rond een studiepuntensysteem dat gebaseerd is op de principes van ECTS. ECTS is het European Credit Transfer System.
Elk jaar van een voltijdse opleiding telt 60 studiepunten. Idealiter worden deze studiepunten gelijk verdeeld over twee semesters, namelijk 30 studiepunten per semester. Aangezien de verwachte totale studielast per jaar voor een voltijdse opleiding tussen de 1.500 en 1.800 uur ligt, komt 1 studiepunt overeen met een studielast van 25 tot 30 uur. Studielast omvat tijd doorgebracht in de klas, persoonlijk werk en examens.
toelatingen
Programma collegegeld
Beurzen en financiering
Internationale studenten kunnen een beurs aanvragen voor de Master of Statistics and Data Science.
Master Mind-beurzen
Master Mind-beurzen voor masterstudenten (alleen voor excellente studenten)
De Vlaamse overheid lanceerde dit nieuwe beurzenprogramma in 2015, Master Mind Scholarships. Voor het academiejaar 2017-2018 kende het tot 45 beurzen toe aan excellente masterstudenten uit alle landen. Het programma heeft tot doel de internationalisering van het Vlaamse Hoger Onderwijs te bevorderen.
International Course Program (ICP) – voor studenten uit ontwikkelingslanden
Elk jaar ontvangen 10 uitzonderlijke studenten uit ontwikkelingslanden een volledige ICP-beurs voor de Master of Statistics and Data Science. Het programma is aangepast aan de specifieke behoeften en interesses van statistieken in ontwikkelingslanden.
Studenten en professionals uit de 31 VLIR-UOS-beurzenlanden kunnen een beurs aanvragen om een ICP bij te wonen. De beurzen zijn bedoeld voor mensen uit het Zuiden die een verantwoordelijke positie in de samenleving hebben.
Aanmeldingsdeadlines
- ICP-beurs: alleen voor aanvragers die voldoen aan de criteria voor VLIR UOS-beurs - 1 februari
- Master Mind kandidaten: 15 maart 2022