Master of Science (M.Sc.) Chemische biotechnologie
Straubing, Duitsland
DUUR
4 Semesters
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 72 / per semester *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* Het collegegeld voor internationale studenten uit derde landen voor deze opleiding bedraagt 4.000 euro per semester. Veel internationale studenten kunnen hun collegegeld kwijtschelden of krijgen een beurs om dit te financieren.
Invoering
Een van de belangrijkste technologieën om industriële processen milieuvriendelijker en kosteneffectiever te maken en hernieuwbare grondstoffen voor industrieel gebruik te ontwikkelen is industriële biotechnologie, beter bekend als chemische biotechnologie. Deze technologie maakt gebruik van biochemische, chemische, microbiologische en procestechnologische methoden om organische basis- en fijnchemicaliën te produceren met behulp van geoptimaliseerde enzymen, cellen of micro-organismen. Door conventionele industriële processen te vervangen door biotechnologische processen en biologische grondstoffen te gebruiken in plaats van fossiele grondstoffen, kunnen zowel de energiebehoefte als het gebruik van grondstoffen geminimaliseerd of op een biobased basis gezet worden. Procesontwikkeling in de biotechnologie vereist de interactie van biologie, chemie en procestechniek.
Dit complexe onderwerp vraagt om nieuwe wetenschappers en technologen die in staat zijn om te werken op een interdisciplinaire basis en de uitdagingen van procestechniek en economische en ecologische aspecten beheersen dankzij hun expertise op het gebied van wetenschappelijke grondbeginselen. Het doel van de cursus is om uitgebreide kennis te verwerven op het gebied van biotechnologische chemisch-materiële conversieprocessen door chemie, engineering en biowetenschappen te combineren (aandachtsgebieden: Enzyme Engineering / Metabolic Engineering). Door de mogelijkheid om modules te kiezen uit onder andere het vakgebied economie, kan de specialistische kennis in een grotere, economische context worden geplaatst.
toelatingen
leerplan
Structuur
Het programma bestaat uit verplichte en keuzemodules uit de vakgebieden chemie (C), micro/moleculaire biologie (B) en procestechnologie (T). Daarnaast worden keuzemodules uit de specialisatiegebieden elektrotechniek en materiaalkunde (E/M) toegevoegd. De laatste stap is de voorbereiding van de masterproef.
Verplichte modules:
- C: Enzymatische biotransformaties
- B: Toegepaste Microbiologie en Metabolic Engineering
- T: Conceptueel ontwerp van bioprocessen
- K/B/T:
- Kunstmatige intelligentie voor biotechnologie,
- Geavanceerde wetenschappelijke planning op basis van actuele onderzoeksthema's bij TUM,
- Onderzoeksstage
Keuzemodules:
- C: Chemie van enzymen, Glycomics, Fytopharmaceuticals en natuurlijke producten, Surface Chemistry, Sustainable Chemistry
- B: Enzym-engineering, genetische manipulatie en synthetische biologie, methoden voor synthetische biologie, regulering van microbieel metabolisme, plantenbiotechnologie
- T: Geavanceerde downstreamverwerking, bioraffinage, elektrolytthermodynamica, op gas gebaseerde bioprocessen, mechanische procestechniek
- E/M: Elektrobiotechnologie, Biologische materialen in de natuur en technologie, Materiaalwetenschap van hernieuwbare bronnen
- C/B/T: geavanceerde analyse voor biotechnologie, geavanceerde concepten van bio-informatica
Galerij
Programma resultaat
Leerresultaten
Na afronding van de studies beschikt men over een technische en methodische basiskennis en begrip van het vakgebied van de chemische biotechnologie. U kunt bijvoorbeeld biotechnologische methoden toepassen, geïsoleerde enzymen en hele micro-organismen testen of wijzigen, deelnemen aan de ontwikkeling van biokatalysatoren en biotechnologische apparatuur en planten plannen. Daarnaast kan men kennismaken met het vakgebied elektrotechniek en kennis opdoen op het gebied van materiaalkunde.
Ook is men in staat om met behulp van de bijbehorende vakliteratuur direct methodisch de in de modules behandelde huidige benaderingen toe te passen, dwz een bestaand fermentatieproces verder te optimaliseren op basis van bijvoorbeeld literatuurgegevens. Bovendien is men in staat om zelfstandig problemen te identificeren en geschikte manieren te ontwikkelen voor de verwerking van de bijbehorende onderzoeksideeën via de juiste selectie van onderzoeksmethoden.
Daarnaast kun je als afgestudeerde je technische en natuurwetenschappelijke basis combineren met professionele toepassingen. Zo ben je dankzij je interdisciplinaire kennis op het gebied van chemische biotechnologie in staat onderzoeksprojecten te initiëren, zelfstandig te plannen en, afhankelijk van het werkterrein, nieuwe biobased producten/actieve stoffen of nieuwe processen te ontwikkelen voor de productie van deze biobased producten of nieuwe processen voor het recyclen van afvalproducten.
Men is ook bereid om in het laboratorium ontwikkelde processen over te hevelen naar grootschalige productie.
Je kunt succesvol werken in een onderzoeksgroep, je onderzoeksresultaten kritisch bevragen en communiceren en vroegtijdig inspelen op de verschillende perspectieven en belangen op het gebied van duurzaamheid en hoe hiermee rekening te houden bij de biotechnologische ontwikkeling van producten.
Door interdisciplinaire keuzemodules te volgen, verwerft men immers niet-technische kwalificaties en wordt men zo gesensibiliseerd voor de niet-technische vereisten van de beroepsactiviteit.
Carrièremogelijkheden
Carrièremogelijkheden
Na je afstuderen ben je gekwalificeerd voor een doctoraat op een gebied van biotechnologisch onderzoek. Ook de weg naar de biotechnologische industrie ligt voor u open. De biotechnologiesector groeit voortdurend, zowel wat betreft de totale omzet, het aantal bedrijven als het aantal werknemers. De verklaarde politieke consensus om een geleidelijke structurele verandering naar een biogebaseerde economie te ondersteunen, zal naar verwachting leiden tot verdere groei in deze sector. De kansen op het vinden van een baan zijn dan ook erg goed.