Master in poollandschappen en quartair klimaat
Stockholm, Zweden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Jan 2025
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
SEK 70.000 / per semester *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER/Zwitserse burgers hoeven geen leges te betalen
Invoering
Op veel plaatsen in de wereld ervaren we snelle veranderingen in het milieu. In het masterprogramma krijg je de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het begrijpen en analyseren van pool- en alpine landschappen.
Je krijgt inzicht in hoe ze zijn veranderd op verschillende tijdschalen, gekoppeld aan klimaatvariaties tijdens het Kwartair. De klimaatverandering gaat bijzonder snel in de glaciale en periglaciale landschappen van pool- en alpiene gebieden. Het programma biedt u kennis over het functioneren van het wereldwijde klimaatsysteem en over methoden die worden gebruikt om klimaatverandering en milieuverandering te reconstrueren. Daarnaast worden menselijke en natuurlijke oorzaken van klimaatverandering gepresenteerd en besproken.
Het programma geeft je vaardigheden en tools die je aantrekkelijk maken op de arbeidsmarkt, en het bereidt je ook voor op een carrière in onderzoek. Tegenwoordig werken oud-studenten bij adviesbureaus en bij diverse overheden en regionale overheden. Velen zijn doorgestroomd naar een doctoraatsopleiding, zowel in Zweden als in het buitenland.
leerplan
De tweejarige masteropleiding bestaat uit 120 studiepunten:
- 30 studiepunten Verplichte vakken
- 22,5 studiepunten Keuzevakken
- 7,5-37,5 studiepunten Keuzevakken
- 30-60 studiepunten Masterproef (verplicht)
Het eerste semester begint met twee verplichte vakken. Hier verwerf je diepgaande kennis van klimaatverandering en milieuverandering, geomorfologie en glaciologie. Je leert landschaps- en klimaatverandering analyseren en interpreteren en richt je op dateringsmethoden, presentatietechnieken en wetenschappelijk publiceren. De eerste cursus begint met een excursie naar Noord-Scandinavië, waarin de klimaatgeschiedenis van het Kwartair, glaciale en periglaciale landvormen en subarctische en arctische omgevingen worden behandeld.
Tijdens het tweede en derde semester richt je je op cursussen op basis van onderzoek waarvoor we internationaal concurrerend zijn. Voorbeelden zijn cursussen in klimaatmodellering, bio-, lithostratigrafie, glaciologie, paleoglaciologie en permafrost, maar er is een breed scala aan keuzevakken en keuzevakken, ook in andere vakken, zoals GIS en teledetectie en hydrologie. Een groot deel van het onderwijs vindt plaats in het veld en in het laboratorium. Onze docenten zijn actieve onderzoekers en bieden direct contact met lopend onderzoek.
Jaar 1
Herfst periode
- Polaire en alpiene omgevingen en klimaatveranderingen, 15 studiepunten
- Methoden in fysische geografie en quaternaire geologie, 15 studiepunten
Lente kwartaal
Keuzevakken (22,5 studiepunten) en keuzevakken (7,5 studiepunten):
- Kwartaire klimaat- en milieureconstructies, 15 studiepunten (periode AB)
- Permafrost - Interacties met ecosystemen en hydrologie, 7,5 studiepunten (periode A)
- Glaciologie, 7,5 studiepunten (periode B)
- Klimaatmodelsimulaties, 7,5 studiepunten (periode C)
- Kwartaire sedimentologie, 7,5 stp (periode C)
- Paleoglaciologie, 7,5 studiepunten (periode D)
Jaar 2
Het aantal keuzevakken dat wordt gevolgd, is afhankelijk van de tijd die aan de masterproef wordt besteed 30, 45 of 60 studiepunten, die zich over een of twee termijnen kunnen uitstrekken: Graadproject in de fysische geografie en quaternaire geologie 30/45/60 studiepunten.
De scriptie is over het algemeen gekoppeld aan een lopend onderzoeksproject. Unieke kansen voor masterproefprojecten zijn beschikbaar op ons alpine onderzoeksstation in Tarfala, Kebnekaise, of op ons onderzoeksstation, Navarino Environmental Observatory in Griekenland.