Keystone logo
Norwegian University of Life Sciences NMBU

Norwegian University of Life Sciences NMBU

Norwegian University of Life Sciences NMBU

Invoering

De onderzoeks- en studieprogramma's van de NMBU stellen mensen over de hele wereld in staat om de grote, wereldwijde uitdagingen aan te gaan met betrekking tot het milieu, duurzame ontwikkeling, het verbeteren van de gezondheid van mens en dier, hernieuwbare energiebronnen, voedselproductie en land- en hulpbronnenbeheer.

Campus s

60573_as.jpg

Campus Ås herbergt de grootste interdisciplinaire academische omgeving van Noorwegen op het gebied van life sciences.

De Norwegian University of Life Sciences (NMBU) bestaat uit zeven faculteiten, waarvan zes op Campus Ås en één gedeeltelijk op Campus Adamstuen (tot 2019):

 • Biowetenschappen
 • Chemie, biotechnologie en voedingswetenschap
 • Milieuwetenschappen en beheer van natuurlijke hulpbronnen
 • Landschap en samenleving
 • School of Economics and Business
 • Wetenschap en technologie
 • Diergeneeskunde

In 2020 wordt een nieuw onderzoeks- en onderwijsgebouw voor diergeneeskunde geopend, waardoor in Ås alle zeven faculteiten van de NMBU worden geconsolideerd. Tegelijkertijd verhuist het Norwegian Veterinary Institute naar Campus Ås.

Campus Ås is ook de thuisbasis van een van de mooiste parken van Noorwegen, met een aantal historische gebouwen, evenals de boerderij van Ås, waar onderzoek en onderwijs over traditioneel vee wordt uitgevoerd.

Campus Ås beslaat een totale oppervlakte van 600 hectare in de gemeente Ås.

Twee andere grote instellingen zijn ook samen met de NMBU op Campus s gevestigd: belangrijke onderdelen van het Noorse Instituut voor Onderzoek naar Voedsel, Visserij en Aquacultuur (Nofima) en het Noorse Instituut voor Onderzoek naar Bio-economie (NIBIO).

Campus Adamstuen

60572_adamstuem.jpg

Campus Adamstuen is de thuisbasis van de faculteit Diergeneeskunde. De faculteit is de enige instelling voor hoger onderwijs voor dierenartsen in Noorwegen met competentie op twee verschillende academische gebieden: diergeneeskunde en veterinaire volksgezondheid.

Diergeneeskunde richt zich op de gezondheid en het welzijn van dieren. Kerngebieden zijn kennis over ziekten, diagnostiek en behandeling. Het veld omvat zowel productiedieren, waaronder gekweekte vis, als gezelschapsdieren.

Veterinaire volksgezondheid heeft betrekking op alle aspecten van het voorkomen van de verspreiding van ziekten van dier op mens en is een gebied waar steeds meer vraag naar is.

Op 1 januari 2014 zijn de Norwegian School of Veterinary Science (NVH) en de University of Life Sciences (UMB) samengevoegd tot de Norwegian University of Life Sciences (NMBU), waarbij onderzoek en onderwijs over de hele biologische productieketen onder één paraplu.
Faculteit Diergeneeskunde bestaat uit vier afdelingen op Campus Adamstuen:

 • Basiswetenschappen en aquatische geneeskunde (Basam)
 • Voedselveiligheid en infectiebiologie (Matinf)
 • Productie Dier Klinische Wetenschappen (Prodmed)
 • Gezelschapsdier Klinische Wetenschappen (Sportfamed)

Campus Adamstuen is ook de thuisbasis van het Universitair Dierenziekenhuis, bestaande uit de Companion Animal Clinic, de Equine Clinic en de Production Animal Clinic.

Het Universitair Dierenziekenhuis behandelt zieke dieren uit het hele land en is nauw verbonden met de onderzoeks- en onderwijsactiviteiten van de NMBU School of Veterinary Medicine.

Het Norwegian Veterinary Institute is een biomedisch onderzoeksinstituut dat een pand deelt met de faculteit Diergeneeskunde op Campus Adamstuen. Hier bevindt zich ook het Norwegian Veterinary History Museum.

Campus Adamstuen zal naar verwachting in 2019 sluiten, en de NMBU School of Veterinary Medicine en het Universitair Dierenziekenhuis zullen dan verhuizen naar de ultramoderne veterinaire gebouwen op Campus Ås, wat betekent dat alle drie de faculteiten uiteindelijk samen op één plek zullen worden gevestigd . Tegelijkertijd verhuist het Norwegian Veterinary Institute naar Campus Ås.

Op Campus s wordt momenteel een gloednieuw onderzoeks- en onderwijsgebouw voor diergeneeskunde gebouwd.

De faculteit Diergeneeskunde heeft ook een afdeling in het zuidwesten van Noorwegen: de afdeling voor onderzoek naar kleine herkauwers in Høyland, Sandnes.

Locaties

 • As

  Universitetstunet 3 1430 Ås, 1432, As

Vragen