
Master of Arts in koloniale en postkoloniale studies
Växjö, Zweden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2026
COLLEGEGELD
SEK 220.000 *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* collegegeld voor studenten buiten de EU / EES / Zwitserland: 220.000 SEK
Studenten Sessie
Invoering
We leven in een tijd waarin vragen over klimaatrechtvaardigheid, wereldwijde migratiestromen en gemilitariseerde landschappen ons dagelijks herinneren aan het koloniale verleden en hoe deze onze wereld vandaag vormgeven. De masteropleiding Colonial and Postcolonial Studies is op maat gemaakt voor jou die koloniale machtspraktijken en hun manifestaties in het verleden en het heden wil onderzoeken en begrijpen.
Onze wereld wordt gevormd door koloniale veroveringen en vertogen. Mensen, samenlevingen en mondiale verhoudingen ervaren de gevolgen van imperiale overheersing en ondergeschiktheid. Deze masteropleiding Koloniale en Postkoloniale Studies beantwoordt aan de behoeften in de samenleving en aan onderzoek voor kritische analyse van betekenissen, implicaties en gevolgen van kolonialisme. Je bestudeert hoe koloniale relaties het postkoloniale heden blijven beïnvloeden en hoe moderniteit en kolonialisme de kennis en ervaringen van gekoloniseerde samenlevingen hebben verdrongen. We zullen bespreken hoe mensen de veelheid aan levens herstellen.
Als student maak je actief deel uit van het creëren van kennis over de vorming van de moderne wereld onder invloed van koloniale macht, oriëntalistische discoursen en kennisnetwerken. Je onderzoekt hoe deze tot uiting komen in sociale en politieke relaties, en geoefend worden in relaties zoals raciale privileges en genderhiërarchieën. Je wordt uitgedaagd om kritisch te kijken naar de manifestaties van beschavende en eurocentrische discoursen in politieke, economische, culturele, religieuze en artistieke representaties.
Een brede keuze aan cursussen laat je kennismaken met onder meer Noords kolonialisme, milieugeschiedenis, inheemse volksstudies en legaten op het gebied van verlichtingswetenschappen. Het programma geeft je training in de veldstudie, archiefonderzoek, planning en het leiden van seminars, en gastdocenten.
Dit is de Linnaeus University
Linnaeus University is een moderne, internationale universiteit genoemd naar Carl Linnaeus - een wereldberoemde Zweedse wetenschapper die werd geboren in de Småland-regio waar de universiteit is gevestigd. Meer feiten over Linnaeus University :
- Opgericht in 2010 door een fusie tussen Kalmar University en Växjö University;
- Gelegen in Kalmar en Växjö;
- 44.000 ingeschreven studenten;
- 2.000 ingeschreven internationale studenten;
- 6e grootste universiteit in Zweden qua aantal studenten;
- 780 partneruniversiteiten in meer dan 80 landen;
- 100-graden-opleidingen op het niveau van de eerste cyclus, waarvan 8 in het Engels;
- 80-opleidingen op niveau van de tweede cyclus, waarvan 35 in het Engels.
Carrière
Het programma is met name geschikt voor degenen die willen werken bij de binnen- en buitenlandse overheid, niet-gouvernementele organisaties (ngo's), scholen, nieuwsmedia, musea en culturele instellingen. Het programma is ter voorbereiding op Ph.D. onderzoekstraining.
Mate
Master of Arts (120 studiepunten)
Hoofdvak van studie: koloniale en postkoloniale studies
Cursussen in het programma
Hier is een voorbeeld van cursussen die in het programma worden gegeven. Je studeert samen met alle studenten in je groep in zes verplichte cursussen, en je hebt veel keuzevakken waaruit je kunt kiezen om je curriculum aan te passen aan je interesse. Houd hier een oogje in het zeil, want de lijst wordt langer en wordt voortdurend bijgewerkt. Je hebt ook ruime mogelijkheden voor veldwerk en tijd doorbrengen aan andere universiteiten in Zweden of in het buitenland, omdat het voldoet aan de behoeften van je studieprofiel.
Verplichte vakken
- Imperialisme en het maken van de moderne wereld, 7,5 studiepunten
- Kritiek en theorie: actuele debatten, 7,5 studiepunten
- Onderzoeksvelden in postkoloniale omgevingen, 7,5 studiepunten
- Methode en praktijk in de geesteswetenschappen, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale ontmoetingen, 7,5 studiepunten
- Zelfstandig werk, de masterproef, 45 of 60 studiepunten
Keuzevakken
- Moderne natuur en postkoloniale omgevingen, 7,5 studiepunten
- Noordse koloniale geschiedenis en het heden, 7,5 studiepunten
- Literatuur en migratie, 15 studiepunten
- Postkoloniaal schrijven over reizen, 15 studiepunten
- Slavernij en slavenhandel in mondiale contexten, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale studies in vergelijkende literatuur, 7,5 studiepunten
- Noords kolonialisme in de literatuur, 7,5 studiepunten
- Ras en racisme een postkoloniaal perspectief, 7,5 studiepunten
- Religieuze ontmoetingen in koloniale contexten. Historische benaderingen, 7,5 studiepunten
- Politieke religies in een geglobaliseerde wereld. Historische benaderingen, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale migratie en burgerschap in pluralistische samenlevingen, 7,5 studiepunten
- Maatschappelijk werk in context van postkoloniale migratie: perspectieven op beleid, instellingen en praktijken, 7,5 studiepunten
Växjö
Op ongeveer 15 minuten fietsen van het stadscentrum vindt u de campus van Linnaeus University Het is als een kleine samenleving met de universiteit, studentenhuisvesting en studentenleven. Hier word je onderdeel van een creatieve kennisomgeving.
Wat kom je tegen tijdens een excursie in Växjö - de stad van contrasten? Je vindt er goede restaurants, een gevierd hockeyteam en gezellige cafés waar je kunt genieten van een latte met rode bosbessensmaak. In Växjö ligt de prachtige natuur altijd om de hoek; de stad is omgeven door meren en bossen. Studenten houden van de combinatie van het stadscentrum en het actieve studentenleven op de campus. Uw droom van de toekomst begint hier!
Toelatingseisen
Algemene toelatingseisen voor studies op het tweede niveau, en specifieke toelatingseisen: Bachelor's Degree, of het equivalent, in de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen, en Engels B / Engels 6.
Carrièremogelijkheden
Het programma is met name geschikt voor u die willen werken in binnen- en buitenlands bestuur, niet-gouvernementele organisaties (NGO's), scholen, nieuwsmedia, musea en culturele instellingen. Het programma is voorbereidend op Ph.D. onderzoeks opleiding.
leerplan
Als student maak je actief deel uit van het creëren van kennis over de vorming van de moderne wereld onder invloed van koloniale macht, oriëntalistische discoursen en kennisnetwerken. Je onderzoekt hoe deze zich manifesteren in sociale en politieke relaties, en worden toegepast in relaties zoals raciale privileges en genderhiërarchieën. Je wordt uitgedaagd om de manifestaties van beschavings- en eurocentrische discoursen in politieke, economische, culturele, religieuze en artistieke representaties kritisch te onderzoeken.
Een brede keuze aan cursussen laat je onder andere kennismaken met Scandinavisch kolonialisme, milieugeschiedenis, studies van inheemse volkeren en de erfenis van de verlichtingswetenschap. Het programma geeft je training in veldstudie, archiefonderzoek, planning, het leiden van seminars en het huisvesten van gastdocenten in het programma.
Hier is een voorproefje van de cursussen die in het programma worden gegeven. Je studeert samen met alle studenten in je groep in zes verplichte vakken, en je hebt veel keuzevakken om uit te kiezen om je curriculum af te stemmen op je interesses. Houd hier een oogje in het zeil, want de lijst wordt langer en wordt voortdurend bijgewerkt. Je hebt ook voldoende mogelijkheden voor veldwerk en tijd doorbrengen aan andere universiteiten in Zweden of in het buitenland, omdat het aansluit bij je studieprofiel.
Verplichte vakken
- Imperialisme en het ontstaan van de moderne wereld, 7,5 studiepunten
- Kritiek en theorie: actuele debatten, 7,5 studiepunten
- Onderzoeksgebieden in postkoloniale omgevingen, 7,5 studiepunten
- Methode en praktijk in de geesteswetenschappen, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale ontmoetingen, 7,5 studiepunten
- Zelfstandig werk, de masterproef, 45 of 60 studiepunten
Keuzevakken
- Moderne aard en postkoloniale omgevingen, 7,5 studiepunten
- Noordse koloniale geschiedenissen en het heden, 7,5 studiepunten
- Literatuur en migratie, 15 studiepunten
- Postkoloniaal reisschrijven, 15 studiepunten
- Slavernij en slavenhandel in mondiale contexten, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale studies in vergelijkende literatuurwetenschap, 7,5 studiepunten
- Noords kolonialisme in de literatuur, 7,5 studiepunten
- Ras en racisme in een postkoloniaal perspectief, 7,5 studiepunten
- Religieuze ontmoetingen in koloniale contexten. Historische benaderingen, 7,5 studiepunten
- Politieke religies in een geglobaliseerde wereld. Historische benaderingen, 7,5 studiepunten
- Postkoloniale migratie en burgerschap in pluralistische samenlevingen, 7,5 studiepunten
- Maatschappelijk werk in de context van postkoloniale migratie: perspectieven op beleid, instellingen en praktijken, 7,5 studiepunten