
MSc in eiwitwetenschappen
Linköping, Zweden
DUUR
4 Semesters
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
Aug 2026
COLLEGEGELD
SEK 280.600 *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* alleen voor studenten van buiten de EU, EER en Zwitserland
Invoering
Gedetailleerde kennis van eiwitten en andere biomoleculen is cruciaal voor ons begrip van levende processen. Door de eiwitwetenschap te bestuderen, ben je voorbereid op uitdagingen zoals het onthullen van de moleculaire oorzaken van ziekten, het ontwerpen van hulpmiddelen voor vroege en betrouwbare diagnose en het vinden van effectieve therapieën.
Dit masterprogramma geeft je diepgaande inzichten in mechanismen van eiwitactie, gebaseerd op complexe structurele aspecten en gemedieerd door bindingsdynamiek, selectiviteit en katalytische functie. Je studeert ook farmacologie en medicijnontwikkeling.
Sterke onderzoeksomgeving
Het onderwijs wordt aangeboden in een internationaal succesvolle onderzoeksomgeving die zich richt op het gedrag van verkeerd gevouwen eiwitten die neurodegeneratieve ziekten veroorzaken, interactiepatronen van kankergerelateerde eiwitten en het ontwerp van antimicrobiële peptiden ter vervanging van traditionele antibiotica. De cursussen worden gegeven door docenten die allemaal actieve onderzoekers zijn en net zo graag hun expertise delen als reageren op de ideeën van studenten.
Uitgebreide laboratoriumvaardigheden
Je krijgt toegang tot grote instrumentfaciliteiten, waardoor je de kans krijgt om uitgebreide laboratoriumvaardigheden te ontwikkelen en deel te nemen aan spannende projecten. Je oefent ook je communicatie- en teamvaardigheden. Het programma wordt afgesloten met een afstudeerproject dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met onderzoekers in de academische wereld of bij een bedrijf.
Syllabus
Doel
Het masterprogramma Protein Science heeft tot doel de studenten de kennis, vaardigheden en attitudes te bieden die nodig zijn voor een professional in het veld of voor verdere postdoctorale studies. Het programma komt tegemoet aan zowel nationale als internationale behoeften van universiteiten, de industrie en de samenleving in het algemeen. De training heeft tot doel een diepgaand inzicht te verschaffen in de chemische en biofysische eigenschappen van eiwitten en andere biomoleculen en de rol die deze moleculen spelen in primair het biomedische veld, maar ook voor toepassingen in de biotechnologie.
Studenten die afstuderen aan de masteropleiding Protein Science moeten:
- wees goed voorbereid op geavanceerde wetenschappelijke communicatie met verschillende doelgroepen
- kunnen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de samenleving
- goed voorbereid zijn op zowel verdere postdoctorale studies als op de nationale en internationale arbeidsmarkt.
Doel
Disciplinaire kennis en redenering
Afgestudeerden van de masteropleiding Protein Science tonen kennis en inzicht op het gebied van de eiwitwetenschap, waaronder een brede kennis van het gebied en aanzienlijke diepgaande kennis op bepaalde delen van het gebied. Ook zijn de afgestudeerden op de hoogte van lopend onderzoek in het vakgebied.
Het programma bouwt voort op een bacheloropleiding, waarbij fundamentele kennis in de scheikunde, chemische biologie of gelijkwaardig is verworven. Toelatingseisen omvatten minimaal 10 ECTS-credits in biochemie.
Een afgestudeerde student van de masteropleiding Protein Science heeft diepgaande kennis in eiwitchemie, proteomics, biomoleculair ontwerp, structurele biologie en farmaceutische chemie. Dit omvat kennis van
- structurele biologische methoden, waaronder experimentele methoden voor het bestuderen van de structureel-functionele relaties van eiwitten en andere biomoleculen
- belangrijke concepten en theorieën voor interacties en reactiemechanismen van biomoleculen
- methoden en strategieën voor globale, kwantitatieve en vergelijkende eiwitanalyse
- concepten, methoden en theorieën die worden gebruikt bij rationeel biomoleculair ontwerp
- biomoleculaire processen die belangrijk zijn voor ziekten die verkeerd vouwen, kanker, virusziekten en de werking van geneesmiddelen.
Bovendien kan de afgestudeerde student van het programma laboratoriumexperimenten in de eiwitwetenschap plannen, uitvoeren en evalueren, en moderne software gebruiken voor de analyse van gerelateerde gegevens.
Het masterprogramma Protein Science wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met sterke onderzoeksomgevingen, die de student inzicht geven in actuele onderzoeksvraagstukken in de moleculaire levenswetenschappen op basis van eiwitchemie, structurele biologie, proteomics en biomoleculair ontwerp. Tijdens het masterproefwerk kan de student een volledig jaar aan de slag bij een onderzoeksgroep, een bedrijf of een overheidsinstantie, waarbij hij zeer goed kennis maakt met onderzoeksresultaten binnen een van de vakgebieden. De afgestudeerde student is tevens in staat een wetenschappelijk onderzoek op te zetten en is vaardig in het kritisch lezen van relevante onderzoeksliteratuur.
Persoonlijke en professionele vaardigheden en attributen
Studenten die zijn afgestudeerd aan de masteropleiding Protein Science hebben de individuele en professionele vaardigheden en attitudes verworven die nodig zijn om kennis kritisch en systematisch te kunnen integreren en complexe vraagstukken te kunnen analyseren en evalueren, zelfs met beperkte informatie. De afgestudeerden kunnen ook op het werk of tijdens postdoctorale studies verantwoordelijkheid nemen op het gebied van arbeidsethiek, betrouwbaarheid en respect voor de expertise van andere professionals. Studenten uit de opleiding kunnen relevante oordelen vellen over wetenschappelijke, maatschappelijke en ethische aspecten.
Interpersoonlijke vaardigheden: teamwerk en communicatie
Studenten die zijn afgestudeerd aan de masteropleiding Protein Science kunnen samenwerken met anderen. Dit vereist het vermogen om actief deel te nemen aan een project met toegewezen rollen, taken en verantwoordelijkheden. De afgestudeerden kunnen ook grotere projecten initiëren, plannen, leiden en evalueren. Studenten die zijn afgestudeerd aan het programma zijn vaardig in schriftelijke en mondelinge communicatie. De studenten kunnen informatie, problemen en oplossingen op een gestructureerde manier met relevante technieken, in het Engels of in hun moedertaal, presenteren aan verschillende doelgroepen.
Planning, uitvoering en presentatie van onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten met betrekking tot wetenschappelijke en maatschappelijke behoeften en vereisten
Studenten die zijn afgestudeerd aan de masteropleiding Protein Science hebben kennis over de natuurwetenschapper en de rol van de natuurwetenschap in de samenleving. De afgestudeerden begrijpen ook de sociale en economische omstandigheden in het veld en in het gerelateerde onderzoeksgebied. Ze kunnen geavanceerde ontwikkelingsprojecten met gevestigde methoden initiëren, uitvoeren en presenteren.
Onderwijs- en werkmethoden
Het programma omvat vier semesters voltijdstudies en leidt tot een Master of Science (120 studiepunten) in Chemische Biologie. De onderwijstaal is Engels. De inbegrepen cursussen zijn te vinden in het curriculum. Normaal gesproken wordt de inhoud van de cursussen gepresenteerd tijdens lezingen, laboratoriumwerk en seminars. Laboratoriumprojecten en andere opdrachten maken deel uit van sommige cursussen en worden mondeling en/of schriftelijk gerapporteerd. Deelname aan lezingen en probleemoplossende lessen is meestal vrijwillig, terwijl laboratoriumwerk en seminars verplicht zijn.
De masterproef wordt voornamelijk uitgevoerd tijdens het tweede jaar en omvat 30, 45 of 60 högskolepoäng (equivalent aan ECTS-credits). Dit betekent dat de student een minder uitgebreide masterproef kan kiezen en deze kan combineren met verdere studies op andere verwante gebieden, of meer diepgaande cursussen op hetzelfde vakgebied.
In het curriculum wordt aangegeven welke vakken verplicht (m), keuzevak (e) of vrijwillig (v) zijn. Ook kon de notatie m/e worden aangetroffen, wat betekent dat er één uit een groep vakken moet worden geselecteerd. Vakken die niet in het curriculum zijn opgenomen, dienen na overleg met de studieadviseur door het opleidingsbestuur te worden goedgekeurd. De cursussen moeten relevant zijn voor het programma.
Er worden twee alternatieve curricula gebruikt, afhankelijk van de opleidingsachtergrond van de student. Ze worden gepresenteerd als twee profielen:
- "Intern" is voor studenten met een bachelordiploma in chemische biologie van Linköping University en andere studenten met kennis die overeenkomt met de leerresultaten van TFKE37 Biologische metingen, TFKE38 Gentechnologie, TFKE60 Projectcursus, Chemische Biologie en NKED15 Eiwitchemie.
- "Extern" is voor studenten die voldoen aan de specifieke toelatingseisen tot de opleiding, maar die geen kennis hebben die overeenkomt met de leerresultaten uit TFKE37, TFKE38, TFKE60 en NKED15.
Onderzoek
Hammarström Lab
We zijn geïnteresseerd in het verkeerd vouwen van eiwitten, de vorming van amyloïden en ziekten, zowel op moleculair niveau als in cellulair perspectief.
Ongrijpbaar kankergerelateerd eiwit gevangen tijdens de vlucht
Wetenschappers hebben voor het eerst gezien hoe het MYC-eiwit, dat een centrale rol speelt bij kanker, zich bindt aan een sleuteleiwit en belangrijke functies in cellen controleert. De nieuwe ontdekking kan op de lange termijn helpen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker.
Tracermoleculen kunnen onderscheid maken tussen zeer vergelijkbare hersenziekten
Twee ziekten die de hersenen aantasten, de ziekte van Parkinson en meervoudige systeematrofie, vertonen dezelfde kenmerken. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat bij LiU ontwikkelde tracermoleculen onderscheid kunnen maken tussen deze ziekten.
Laboratorium voor moleculaire materialen
Wij zijn een multidisciplinair team met een passie voor wetenschap. Ons onderzoek is gericht op het ontwerp en de ontwikkeling van moleculen, zachte materialen en hybride componenten en apparaten op nanoschaal voor een breed scala aan biomedische toepassingen.
toelatingen
Galerij
Beurzen en financiering
Beurzen
Linköping University (LiU) biedt een beperkt aantal beurzen aan excellente internationale studenten. Voor sommige programma's en nationaliteiten is het ook mogelijk om een beurs aan te vragen via het Zweeds Instituut. Er zijn ook andere financieringsmogelijkheden voor studies in Zweden.
LiU internationale studiebeurs
De LiU International Scholarship is gericht op het ondersteunen van internationale masterstudenten met een aanzienlijk academisch potentieel die collegegeld moeten betalen. Het collegegeld voor een student die een LiU International Scholarship krijgt, wordt verlaagd met 25, 50 of 75%. We bieden een beperkt aantal van deze beurzen aan nieuwe studenten.
Kom ik in aanmerking om te solliciteren?
Studenten die zich hebben aangemeld voor een masteropleiding aan de Universiteit van Linköping en die aan alle volgende voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een beurs:
- je hebt je voor de deadline van de eerste toelatingsronde aangemeld
- u heeft alle vereiste documenten voor de deadline ingediend
- je koos een masteropleiding aan de Universiteit van Linköping als je eerste prioriteit (gerangschikt als nummer 1 van 4)
- je bent toegelaten tot je eerste keuze in de eerste melding selectieresultaten (meestal begin april)
- je bent collegegeld verschuldigd.
Beurzen voor studies in Zweden
Beurzen van het Zweedse Instituut
De overheidsinstantie, het Swedish Institute (SI), biedt verschillende beurzen aan, afhankelijk van het studieniveau, het land waar je vandaan komt en het doel van je studie. De aanvraagperiode voor de SI-beurzen varieert. Lees meer over de SI-beurzen en hoe u zich kunt aanmelden op hun webpagina.
Andere beurzen
Veel verenigingen, stichtingen en andere organisaties bieden beurzen of reisbeurzen aan voor studies in Zweden. De officiële StudyinSweden.se-website heeft een lijst met bronnen verzameld, waar je kunt zoeken naar beurzen die openstaan voor studenten uit veel landen of specifiek uit jouw land.
leerplan
Semester 1 (najaar 2022)
Specialisatie: Extern
Periode 1
- TFKE37 --- Biologische metingen --- 6
- TFKE38 --- Gentechnologie --- 3
- TFKE65 --- State-of-the-art in moleculaire levenswetenschap --- 6*
- TFTB45 --- Bio-informatica --- 3
Periode 2
- NVFA09 --- Farmacologie --- 6
- TFKE65 --- State-of-the-art in moleculaire levenswetenschap --- 6*
- TFKE67 --- Biostructurele technologieën --- 6
Specialisatie: Intern
Periode 1
- TFKE57 --- Proteomica --- 6
- TFKE65 --- State-of-the-art in moleculaire levenswetenschap --- 6*
- TVMB26 --- Moleculaire virologie --- 6
Periode 2
- TFKE48 --- Biomoleculaire ziekteprocessen --- 6
- TFKE65 --- State-of-the-art in moleculaire levenswetenschap --- 6*
- TFKE67 --- Biostructurele technologieën --- 6
Semester 2 (voorjaar 2023)
Specialisatie: Extern — Vooropleidingen
Periode 1
- NKED15 --- Eiwitchemie --- 12
- TFKE54 --- Bereiding van eiwitten --- 3
- TFKE66 --- Op structuur gebaseerde eiwittargeting en engineering, projectcursus --- 6*
Periode 2
- NKED20 --- Geneesmiddelenontdekking en farmaceutische ontwikkeling --- 6
- NKED82 --- Biomoleculair ontwerp --- 6
- TFKE66 --- Op structuur gebaseerde eiwittargeting en engineering, projectcursus --- 6*
Specialisatie: Intern — Vooropleidingen
Periode 1
- NBID64 --- Moleculaire fysiologie en celsignaleringsmechanismen --- 6
- NVFA10 --- Farmacologie --- 6
- TFKE66 --- Op structuur gebaseerde eiwittargeting en engineering, projectcursus --- 6*
Periode 2
- NKED20 --- Geneesmiddelenontdekking en farmaceutische ontwikkeling --- 6
- NKED82 --- Biomoleculair ontwerp --- 6
- TFKE66 --- Op structuur gebaseerde eiwittargeting en engineering, projectcursus --- 6*
Semester 3 (najaar 2023)
Specialisatie: Extern — Vooropleidingen
Periode 1
- TFKE57 --- Proteomica --- 6
- TFKE60 --- Projectcursus Chemische Biologie --- 6*
- TVMB26 --- Moleculaire virologie --- 6
Periode 2
- TFKE48 --- Biomoleculaire ziekteprocessen --- 6
- TFKE60 --- Projectcursus Chemische Biologie --- 6*
Specialisatie: Intern — Vooropleidingen
Periode 1
- TQXX60 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 60*
Periode 2
- TQXX40 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 45*
- TQXX60 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 60*
Semester 4 (voorjaar 2024)
Specialisatie: Intern — Vooropleidingen
Periode 1
- TQXX40 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 45*
- TQXX60 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 60*
Periode 2
- TQXX40 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 45*
- TQXX60 --- Afstudeerproject - Masterscriptie --- 60*
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Na je afstuderen zullen je laboratoriumervaring en grondige kennis van moleculaire interacties carrièredeuren openen naar de life science-industrie en het groeiende gebied van biologische farmaceutica, evenals naar ziekenhuislaboratoria en chemische analysebedrijven. Je bent ook gekwalificeerd om je academische opleiding voort te zetten in de richting van een doctoraat.