Keystone logo
Linköping University

Linköping University

Linköping University

Invoering

Ben je benieuwd hoe het is om bij LiU te studeren? Ga met ons mee praten over hoe het is om te wonen en studeren op onze campussen in Zweden. We bieden het hele jaar door gratis webinars en opnames voor zowel aankomende als toegelaten studenten. Bezoek onze Meet us online pagina.

Over Linköping University

Linköping University zal nooit op haar lauweren rusten.

In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de maatschappij, voert Linköping University (LiU) wereldwijd toonaangevend, grensoverschrijdend onderzoek uit op gebieden zoals materiaalkunde, IT en gehoor. In dezelfde geest biedt de universiteit veel innovatieve onderwijsprogramma's, waarvan vele met een duidelijke beroepsgerichte focus, wat leidt tot kwalificaties als bijvoorbeeld artsen, docenten, economen en ingenieurs.

De universiteit heeft 32.000 studenten en 4.000 werknemers op vier campussen. Samen zoeken we naar antwoorden op de complexe vragen waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Onze studenten behoren tot de meest wenselijke op de arbeidsmarkt en internationale ranglijsten plaatsen LiU consequent als een toonaangevende wereldwijde universiteit.

LiU bereikte de universitaire status in 1975 en innovatie is onze enige traditie.

Geschiedenis van Linköping University

In 1975 werd de zesde universiteit van Zweden opgericht in Linköping. Sindsdien is de Linköping University (LiU) aanzienlijk gegroeid en uitgebreid naar Norrköping en Stockholm.

Linköping is een belangrijk leercentrum sinds de middeleeuwen toen de kathedraal van Linköping een school bood met uitgebreide internationale contacten en een eigen studentenzaal in Parijs. In 1627 werd de Kathedraalschool de derde hogere middelbare school in Zweden en in 1843 begon een universiteit voor leraren op de lagere school. In Norrköping werd het Fröbel-instituut - het eerste college voor het opleiden van kleuterleidsters in Zweden - opgericht in 1902.

Van hogeschool tot universiteit

Wat zou later Linköping University begon vorm te krijgen in het midden van de jaren 1960. Het hoger onderwijs in Zweden breidde zich uit en in 1965 besloot het Zweedse parlement een vestiging van de Universiteit van Stockholm op te richten, samen met een hogeschool voor techniek en geneeskunde, in Linköping.

In het najaar van 1967 verhuisde de vestiging van de universiteit van Stockholm naar gebouwen in het centrum van Linköping. Daar konden de eerste studenten cursussen volgen in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen. Twee jaar later begonnen de eenheden voor engineering en geneeskunde.

In 1970 begonnen onderwijs en onderzoek te verhuizen naar de recent gebouwde Campus Valla, op korte afstand van het stadscentrum. Gebouwen A en B waren de eerste die werden voltooid. In hetzelfde jaar werden de verschillende onderdelen samengevoegd tot Linköping University College, inclusief faculteiten van engineering, geneeskunde en kunst, en wetenschappen.

De nieuwe hogeschool was de eerste in Zweden die studieprogramma's aanbood in Industrial Engineering and Management en Applied Physics and Electrical Engineering, beide vanaf 1969. Een paar jaar later, in 1975, lanceerde Linköping University het eerste programma Computer Science and Engineering in Zweden.

1975 was ook het jaar waarin Linköping University College Linköping University , de zesde universiteit in Zweden. In lijn met de hervorming van 1977 van het Zweedse hoger onderwijssysteem werd de lerarenopleiding ook overgedragen aan de Linköping University .

Interdisciplinair onderzoek en probleemgestuurd leren

Linköping University heeft altijd gewerkt aan innovatie in onderwijs en onderzoek. In 1980 volgde de nieuw gevormde afdeling Thematische Studies een nieuwe aanpak in Zweden. Onderzoek was georganiseerd in interdisciplinaire thema's, zoals technologie en sociale verandering of water- en milieustudies. Wetenschappers werkten over grenzen heen om complexe problemen op te lossen. LiU was ook de eerste in Zweden die afgestudeerde onderzoeksscholen voor verschillende thema's introduceerde. Het model verspreidde zich later naar andere delen van de universiteit en werd een nationaal succes.

De nieuwe faculteit Gezondheidswetenschappen (Hälsouniversitetet), opgericht in 1986, combineerde door de overheid en regionaal gefinancierd onderwijs. Het introduceerde een radicaal veranderde methodiek, de eerste in Zweden die probleemgebaseerd leren, PBL, gebruikte. Later werd LiU de eerste universiteit ter wereld die studenten van verschillende gezondheidswetenschappenprogramma's in staat stelde om patiënten op een door studenten geleide opleidingsafdeling te behandelen.

Uitbreiding naar Norrköping - en Stockholm

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de universiteit was de opening van Campus Norrköping in 1997. Sommige programma's hadden voorheen vanuit Norrköping gewerkt, maar het aantal studenten groeide nu drastisch in lijn met de inspanningen van de overheid om het hoger onderwijs uit te breiden. Historische fabrieken in het voormalige industriegebied waren weer vol leven, zoals ze waren gevuld met klaslokalen, laboratoria, cafés, een bibliotheek en natuurlijk studenten.

Linköping University breidde zich ook uit naar Stockholm toen de gerenommeerde Carl Malmsten School of Furniture een samenwerkingspartner uit de academische sector zocht. De meubelontwerp- en handwerkprogramma's van Malmsten werden in 2000 onderdeel van LiU. Na bijna 60 jaar in Södermalm in het centrum van Stockholm verhuisde Malmstens in het najaar van 2009 naar een nieuw pand op het eiland Lidingö. LiU kreeg zijn vierde campus.

Buro Millennial / Pexels

122631_pexels-photo-1438072.jpeg

LiU in cijfers

Enkele belangrijke cijfers voor Linköping University .

Onderwijs

 • 32.000 studenten (voltijdse equivalenten 17.907)
 • 21.400 op Campus Valla
 • 5.500 op Campus Norrköping
 • 3.900 op University Hospital Campus (VS)
 • 2.100 studenten op afstand en studenten op andere locaties, waaronder Campus Lidingö

(Sommige studenten volgen cursussen op meer dan één campus.)

 • 120 opleidingen, waarvan 27 internationale programma's in het Engels
 • 550 afzonderlijke vakken
 • Uitwisselingsovereenkomsten met 400 universiteiten in 50 landen
 • 2.400 internationale studenten
 • 2.200 graden eerste cyclus
 • 2.700 graden van de tweede cyclus

Onderzoek en wetenschappelijke opleiding

 • 300 hoogleraren
 • 1200 promovendi
 • 40 licentiaat graden
 • 140 doctoraatsgraden

Personeel

 • 4.000 werknemers (voltijdse equivalenten 3.156)

Campusfuncties

  Locaties

  • Linköping

   Linköping University, , Linköping

  • Norrköping

   Bredgatan 33, 602 21 Norrköping, , Norrköping

   • Linköping

    9HWF+26 Linköping, , Linköping

    • Linköping

     CJ3C+CV Linköping, , Linköping

     • Lidingö

      942V+89 Lidingö, , Lidingö

      • Linköping

       Linköping, Zweden

       Vragen