Keystone logo
Klaipeda University

Klaipeda University

Klaipeda University

Invoering

1 januari 1991 is de dag van de officiële start van de activiteiten van Klaipeda University. Dit is de datum waarop de stad Klaipeda de status van universiteitsstad kreeg en die meer kansen opende voor de regio West-Litouwen en haar inwoners om een universitaire opleiding en een carrière in de wetenschap na te streven.

Tegenwoordig is Klaipeda University een dynamische, groeiende multidisciplinaire universiteit die gedurende meer dan drie decennia de richtingen van wetenschappelijke en academische activiteiten heeft verfijnd. De universiteit heeft twee onderzoeksinstituten: het Instituut voor geschiedenis en archeologie van de Baltische regio en het Maritiem Onderzoeksinstituut, waar een groot aantal onderzoekers zich op onderzoek concentreert en tegelijkertijd studenten onderwijst. De drie faculteiten – die van Maritieme Techniek en Natuurwetenschappen, die van Sociale en Geesteswetenschappen en die van Gezondheidswetenschappen – zijn de gebieden waar academische geest overheerst en wetenschappelijke projecten worden ontwikkeld.

KU stelt zichzelf een ambitieus doel om de leider te worden van universiteiten in de Baltische regio. In de wereld van de wetenschap wordt de kwalificatie en reputatie van mariene onderzoekers die aan de KU werken weerspiegeld in de Shanghai Ranking (Academic Ranking of World Universities): in overeenstemming hiermee behoort KU tot de 200 beste universiteiten ter wereld op het gebied van oceanografische wetenschappen .

Aan de KU studeren jaarlijks 3.000 bachelor-, master- en doctoraatsstudenten. In de afgelopen drie decennia hebben bijna 40.000 afgestudeerden hier hun studie voltooid: leraren, bedrijfsleiders, politici en ambtenaren, wetenschappers, verpleegsters, radiologen, journalisten en anderen.

In 2019 werd Klaipeda University lid van EU-CONEXUS, een alliantie van universiteiten in Europa. Het specialisme van EU-CONEXUS dat negen partners vertegenwoordigt – universiteiten uit kuststeden in verschillende Europese landen – is de duurzame ontwikkeling van slimme kuststeden. Het resultaat van de integratie van wetenschap en studiestructuren is dat er al gezamenlijke bachelor- en masteropleidingen van start gaan, inspanningen worden gebundeld in wetenschappelijk onderzoek van partneruniversiteiten, nieuwe kansen ontstaan voor de mobiliteit van wetenschappelijk personeel en studenten, en nieuwe culturele en sporttradities worden ontwikkeld.

De universiteit is gelegen in een ruim gebied in het noordelijke deel van de stad Klaipeda. Een deel van de academische campus wordt ingenomen door een karakteristiek complex van Pruisische kazernes, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, daarna gerestaureerd en aangepast aan de behoeften van een academische instelling en gedurende drie decennia vreedzame doeleinden gediend. Naast het historische complex zijn nieuwe gebouwen opgetrokken: Marine Research Institute, KU Business Incubator, AULA MAGNA-complex met klaslokalen en een slaapzaal. Ontwikkelingsplannen omvatten de bouw van nog een slaapzaal, een nieuw sportcentrum, laboratoriumgebouwen en meer.

accreditatie

In overeenstemming met de conclusies van de externe evaluatie werd Klaipeda University in 2012 geaccrediteerd voor zes jaar. Het Centrum voor Kwaliteitsbeoordeling in het Hoger Onderwijs evalueert de activiteiten van een instelling voor hoger onderwijs op vier evaluatiegebieden: strategisch management, studies en levenslang leren, onderzoek en artistieke activiteiten, en de impact op regionale en nationale ontwikkeling. In 2018 is de accreditatie van Klaipeda University verlengd.

Campusfuncties

De universiteitscampus ziet er charmant uit, gecombineerd met nieuwe hedendaagse wetenschapsgebouwen en een oud expressief gebouwenensemble van rode bakstenen, wat hier een sterk gevoel van authenticiteit achterliet.

Een heel centraal punt voor internationale studenten – de Ideas Factory en International Student Office – jouw thuis aan de KU.

Twee slaapzalen voor studenten. De nieuwste slaapzaal is supermodern en slechts 3 minuten verwijderd van de belangrijkste universiteitscampus. Voor meer informatie over accommodaties kunt u terecht op de website.

  Beurzen en financiering

  De universiteit heeft elf beurzen ingesteld voor studenten uit de landen van het Oostelijk Partnerschap en Kazachstan. De instromers en studenten die de beste prestaties leveren, krijgen gedurende de gehele studieperiode een korting op het collegegeld van 100%. Voor meer informatie over beurzen kunt u terecht op de website.

  Prijzen en accreditaties</div>

  112e plaats onder Oost
  Europese universiteiten.

  QS Rankings

  vindt plaats in de top 200 van universiteiten

  Op het gebied van oceanografie wereldwijd

  Campusleven & Faciliteiten

  • Sportclub @Faculteit der Sociale en Geesteswetenschappen
  • Cafetaria @Universiteitscampus
  • Botanische Tuin @Noordelijk deel van de stad

  Klaipeda, een stad aan de Oostzeekust. Een hoofdstad voor zee- en natuurliefhebbers, met zijn onontdekte stranden, prachtige fietspaden, gezellige straatjes, slingerende bootjes en pratende sculpturen. U zult merken dat de stad gemakkelijk te bereiken is op loopafstand, charmant in alle seizoenen en gek in de zomerse zee-gerelateerde activiteiten!

  Locaties

  • Klaipėda

   H. Manto gatvė,84, 92294, Klaipėda

  Vragen