Keystone logo
Julius Maximilians Universität Würzburg MA Chinese Studies
Julius Maximilians Universität Würzburg

MA Chinese Studies

4 Semesters

Engels, Chinese

Full time

Request application deadline

Request earliest startdate

Request tuition fees

Op de campus

* geen collegegeld

Beurzen

Ontdek mogelijkheden voor beurzen om je studie te financieren

Invoering

Deze onderzoeksgerichte masteropleiding Chinese Studies is ontwikkeld voor afgestudeerden van BA-programma's op het gebied van Chinese studies (met een BA in sinologie, Chinese studies of gelijkwaardige kwalificatie). Het biedt diepgaande en kleine groep instructie in Chinese Studies door erkende experts op verschillende gebieden. Studenten volgen lessen over zowel pre-moderne als hedendaagse vakken, maar kiezen een van deze vakgebieden als specialisatie. Er wordt rekening gehouden met de voorkeuren van studenten voor bepaalde onderwerpen bij het bepalen van de inhoud van de vereiste keuzevakken. Hun onderzoeksmogelijkheden worden versterkt door continue methodologielessen. Dit stelt studenten in staat om hun expertise op te bouwen en stelt hen in staat om zelf onderzoek te doen in hun masterthesis. Naast het verschaffen van diepgaande inzichten in de interne en dynamische dynamiek van China in het verleden en heden, voorziet het programma studenten van een uitstekende beheersing van zowel het hedendaagse Standaard Modern Chinees (gevorderd niveau) en Klassiek Chinees als van de Japanse basisvaardigheden. Het masterprogramma is voor het eerst geaccrediteerd in 2011. In het proces van hercertificering is het MA-programma Chinese Studies onlangs geaccrediteerd tot 2027.

Afgestudeerden van dit programma (tot 2017: 45 afgestudeerden) zijn goed voorbereid op het uitvoeren van verder academisch onderzoek naar China aan de Ph.D. niveau of voor een breed scala aan banen die analytische vaardigheden vereisen, evenals een grondige kennis van de geschiedenis van het land en de huidige ontwikkelingen, zoals op cultureel, politiek, sociaal en economisch gebied.

De afdeling Sinologie in Würzburg ondersteunt studenten in bijzondere woonomstandigheden (bijv. Studenten met kinderen) en helpt hen bij het realiseren van hun studiedoel.

Programma-inhoud

 • Taalcursussen, bedrijfseconomische modules

Programmastructuur

Het programma begint in september en vindt zowel in Würzburg als in Beijing plaats: gedurende de eerste twee semesters zijn studenten gevestigd in Würzburg; het derde semester is gelegen aan de Peking University in China. Het laatste semester is bedoeld voor het schrijven van de masterproef, opnieuw gevestigd in Würzburg. Het verblijf in het buitenland aan Peking University is verplicht en geïntegreerd in het programma, de in Beijing verdiende studiepunten maken integraal deel uit van de cursus.

Het programma omvat verplichte taalcursussen en verplichte keuzevakken, onderverdeeld in de volgende studiegebieden:

 • Moderne Chinese taal
 • Klassieke Chinese taal of Modern Japans
 • Onderzoeksmethoden
 • Transformatie in het hedendaagse China
 • Erfgoed en innovatie in Late Imperial China

Verplichte vakken

Aangezien taal de basis is voor het begrijpen van zowel de culturele geschiedenis als de hedendaagse samenleving, besteedt het programma bijzondere aandacht aan taaltraining. Moderne Chinese taalcursussen beginnen vanaf een gevorderd niveau en omvatten 12 semesteruren over drie termijnen (15 ECTS-studiepunten). Klassieke Chinese taalcursussen bestaan uit 15 semesteruren (21 ECTS-studiepunten). Moderne Japanse lessen zijn goed voor 12 semesteruren (16 ECTS-studiepunten). In de track Transformation in Contemporary China kunnen studenten kiezen tussen Gudai Hanyu en Japans. De intensieve en geavanceerde taaltraining zorgt voor continuïteit van de Chinese taalpraktijk en komt daarmee tegemoet aan de behoefte aan taalvaardigheid op hoog niveau. Voor klassiek Chinees en modern Japans is geen voorafgaande training vereist. Onderzoeksmethoden omvatten 4 semesteruren (5 ECTS-punten) en een module over academisch schrijven (8 ECTS-punten, 2 semesteruren). Doorlopende, specifieke methodologische training verbetert het onderzoekvermogen.

Vereiste keuzevakken

Het programma komt voort uit het inzicht dat studies naar de culturele geschiedenis van China en hedendaagse ontwikkelingen elkaar aanvullen: om de huidige sociale, politieke en economische trends te begrijpen, moet er een historisch en cultureel basiskennis zijn. Evenzo worden historische gebeurtenissen niet het beste behandeld als geïsoleerde incidenten, maar als combinaties van erfgoed en innovatie die gevolgen hebben voor de moderne tijd. Daarom biedt het programma cursussen in zowel "Erfgoed en Innovatie in Laat-Keizerlijk China" in de pre-moderne periode als "Transformation in Contemporary China". Studenten moeten lessen volgen in beide velden, maar er een selecteren als hun specialisatiegebied. Na toelating tot de opleiding wordt de studenten gevraagd te beslissen op welk traject zij zich de komende twee jaar willen focussen. Dienovereenkomstig zullen hun onderwijs en onderzoek meer gewicht toekennen aan het nummer 'Transformation in Contemporary China' of aan het nummer 'Heritage and Innovation in Late Imperial China'.

Vereiste keuzevakken zijn 14 semesteruren (31 ECTS-studiepunten), waarvan 8 semesteruren (21 ECTS-studiepunten) in het zelfgekozen vakgebied. Daarnaast zullen er twee speciale verplichte methodologielessen worden aangeboden voor studenten die zich richten op hedendaagse onderwerpen ("Social Science Research on China") en historische onderwerpen ("Historical Science Research on China"). Deze lessen zullen de studenten vertrouwd maken met de meest voorkomende paradigma's en theorieën, evenals methodologieën in hun respectievelijke interessegebieden bij de voorbereiding op hun eigen MA-scriptie.

Transformatie in het hedendaagse China

Deze module omvat onderzoeksgebieden in het hedendaagse China. Naast de focus op de Volksrepubliek China, wordt ook rekening gehouden met de ontwikkelingen in Taiwan. Bij de beslissing over de specifieke lessen voor elk jaar wordt rekening gehouden met de voorkeuren van de studenten.

 • Hedendaagse politiek in transformatie
 • Contemporary Society in Transformation
 • Politieke economie in transitie
 • Erfgoed en innovatie in Late Imperial China

In deze module richt onderwijs en onderzoek zich op de Song-, Ming- en Qing-dynastieën. De termen "Erfgoed" en "Innovatie" verduidelijken zowel culturele als maatschappelijke continuïteiten, en ze wijzen op invloeden van interne en externe innovatiekrachten. De onderzoeksgebieden omvatten het volgende:

 • Cultuurgeschiedenis - Erfgoed en innovatie (Ming-Qing)
 • Literatuur - Erfgoed en innovatie (Ming-Qing)
 • Culturele continuïteit en transformatie (Song-Qing)

Toelatingseisen

 • Bachelor-certificaat van een China-gerelateerde opleiding (minimumvereiste: 40 ECTS in Chinese taal en 20 ECTS in China-gerelateerde / Chinese studies cursussen) met een cijfer van 1,9 (B) of hoger (accreditatie van vergelijkbare opleidingen is mogelijk). Een kopie van het certificaat dient te worden ingeleverd samen met een kopie van het diplomasupplement.
 • Indien de bachelordiploma nog niet is behaald, dient documentatie van de prestaties in de opleiding te worden verstrekt (minimaal 130 ECTS).
 • Bewijs van verblijf in het buitenland in (groter) China of minimaal 20 ECTS (of corresponderend) verworven in een programma in de Chinese taal aan een universiteit in (groter) China (groter China: vasteland China, Hong Kong, Taiwan, Singapore) .
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid (minimumvereiste: B2 Gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen, overeenkomend met TOEFL 72, IELTS 6.0, Deutsche Hochschulzugangsberechtigung: Engels 7 Punkte, afstuderen aan een Engelse middelbare school of universiteitsprogramma).
 • CV
 • Motivatiebrief, inclusief vermelding van trackvoorkeur

Elke kandidaat op de shortlist wordt uitgenodigd voor een persoonlijk of een telefonisch interview, afhankelijk van de huidige woonplaats van de aanvrager. Pas als al het aanvraagmateriaal is beoordeeld en de daaropvolgende interviews met kandidaten op de shortlist zijn afgelegd, zullen succesvolle kandidaten het formele toelatingsproces van het International Office van de universiteit van Würzburg moeten doorlopen.

Beurzen

Internationale studenten kunnen bij tal van organisaties een beurs aanvragen, bijvoorbeeld bij de DAAD, bij partijgebonden stichtingen of bij bedrijven aangesloten instellingen. U kunt informatie over de verschillende soorten beurzen vinden in de DAAD-beursdatabase, samen met passende aanbiedingen.

Accreditaties

Over de school

Vragen

Vergelijkbare cursussen