Keystone logo
Jagiellonian University

Jagiellonian University

Jagiellonian University

Invoering

Academisch Centrum door de eeuwen heen

Krakau staat al sinds de 14e eeuw bekend als een toonaangevend academisch centrum in Polen. Hoewel er een groot aantal respectabele universiteiten in ons land is, is het Krakau dat onmiddellijk beelden oproept van studentikoze kameraadschap en professoren die door de straten van de oude binnenstad flaneren. Deze eeuwenlange academische traditie gaat hand in hand met een moderne benadering van onderwijs en ultramoderne technologie. Ruczaj bijvoorbeeld, een van de wijken aan de rand van Krakau, verandert snel in een bloeiend centrum van studentenactiviteiten dankzij de 3e campus van de Jagiellonian Universiteit. Het feit dat de meeste instellingen voor hoger onderwijs in de stad dicht bij elkaar liggen, zorgt voor een zeer nauwe samenwerking - niet alleen wetenschappelijk, maar ook op het gebied van cultuur en vrije tijd.

De Jagiellonian Universiteit is de oudste instelling voor hoger onderwijs in Polen en een van de oudste in Europa. Ze werd opgericht op 12 mei 1364 door de Poolse koning Casimir de Grote. Het jubileumjaar 2014 markeerde de 650e verjaardag van deze opmerkelijke gebeurtenis. Vanaf het allereerste begin is de Jagiellonian Universiteit een internationale instelling geweest. Polen, Roethenen, Litouwers, Hongaren, Duitsers, Tsjechen, Zwitsers, Engelsen, Nederlanders, Fransen, Spanjaarden, Italianen en zelfs Tataren studeerden hier vroeger.

Jagiellonian Universiteit vandaag

Vandaag de dag bestaat de Jagiellonian University uit 16 faculteiten, waar bijna 4 duizend academische medewerkers onderzoek doen en onderwijs geven aan meer dan 40 duizend studenten, binnen het kader van meer dan 80 verschillende studierichtingen. De eminente onderzoekers en ultramoderne infrastructuur maken de JU tot een van de toonaangevende Poolse wetenschappelijke instellingen, die samenwerkt met grote academische centra uit de hele wereld. De Jagiellonian Universiteit is ook de thuisbasis van ongeveer 150 studentenverenigingen, waar jonge onderzoekers hun academische interesses nastreven en vriendschappen ontwikkelen met mensen die hun passie delen.

Tot de meest unieke grootschalige projecten van de Jagiellonian University behoren het Jagiellonian Centre for Experimental Therapeutics, het Małopolska Centre for Biotechnology, Molecular Biotechnology for Health, OMICRON en het Synchrotron Radiation Centre "Solaris".

Onderzoeksuitmuntendheid

Het prestige van de universiteit in Polen en daarbuiten wordt geïllustreerd door haar alom erkende onderzoeksprestaties. De wetenschappers en artsen van het JU Medical College voeren baanbrekende onderzoeken uit, bijvoorbeeld op het gebied van hartchirurgie, urologie en neurologie, die vaak leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in enkele van de meest prestigieuze internationale tijdschriften, zoals European Journal of Cardio-Thoracic Medicine, New England Journal of Medicine en Lancet. Archeologen van de JU onderzoeken de geheimen van oude vindplaatsen in verschillende delen van de wereld, waaronder Egypte, Cyprus, Midden-Amerika, Zuid-Azië en Altay. De astronomen nemen deel aan de belangrijkste internationale projecten op hun vakgebied, waaronder H.E.S.S. en VIPERS, terwijl de onderzoeksresultaten van JU-biotechnologen zijn gepubliceerd in gerenommeerde vaktijdschriften als Bioorganic and Medicinal Chemistry, Molecular Ecology Resources of European Journal of Human Genetics. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van opmerkelijke successen waar de Jagiellonian University de afgelopen jaren beroemd om is geworden. De huidige positie van de JU wordt ook weerspiegeld in het groeiende aantal octrooiaanvragen en het groeiende aantal octrooien dat aan haar academische medewerkers is toegekend - 8 aanvragen en 2 octrooien in 2007 en maar liefst 60 aanvragen en 11 octrooien in 2013. Het is dan ook geen verrassing dat het personeel van de Jagiellonian University geëerd is met een aantal prestigieuze onderscheidingen en prijzen, waaronder de eliteprijzen van de Stichting voor Poolse Wetenschap ("Poolse Nobelprijzen") die aan hoogleraren van de JU zijn toegekend: Jan Woleński, Tomasz Guzik en Jan Potempa in de jaren 2010-2013.

Leef en leer in Krakau

De locatie van Krakau is om verschillende redenen uniek. Naast alle voordelen van een grote stad, inclusief een goed ontwikkeld openbaar vervoer, gemakkelijke toegang tot hostels en slaapzalen voor studenten, en talloze winkelcentra en restaurants, ligt Kraków ook heel dicht bij het Tatra-gebergte (met veel skiresorts en trekking) routes in de buurt van Zakopane), prachtige nationale parken - Pieniny en Ojców, en Dunajec River Gorge, die een aantal interessante raftingmogelijkheden biedt. Bovendien ligt Kraków niet ver van andere Europese hoofdsteden, zoals Praag en Wenen, dus weekendtrips naar naburige landen vormen geen probleem voor reizigers die graag willen reizen. Krakau is ook een belangrijk vervoersknooppunt, met snelle en comfortabele bus-, trein- en vliegtuigverbindingen naar andere steden, zowel in Polen als in het buitenland.

Levendige banenmarkt

Omdat de universiteiten van Krakau hoogopgeleide specialisten op allerlei gebieden opleiden, is het geen verrassing dat bedrijven heel vaak in de regio worden opgericht. Internationale investeerders vestigen vestigingen van hun bedrijven in het gebied om de instroom van getrainde specialisten te verzekeren. Dit biedt aankomende studenten een veelheid aan kansen om loopbanen in hun gewenste beroepen te ontwikkelen.

Stad van koningen

Krakau is de historische hoofdstad van Polen en is als zodanig diep geworteld in de Poolse traditie en cultuur. Er is bijna een tastbaar gevoel van geschiedenis in de atmosfeer van Krakau, terwijl het tegelijkertijd ook erg levendig en vol leven is. Galerieën, musea, theaters, een filharmonisch orkest en een operahuis - al deze plaatsen bieden kunstliefhebbers een onvergetelijke ervaring. Geen wonder dat Krakau jaarlijks duizenden toeristen trekt, ongeacht het seizoen.

De ontmoetingsplaats

Ondanks zijn traditionele aard, gaat Krakau niet alleen over geschiedenis. Het is in de allereerste plaats een smeltkroes van verschillende culturen, waar mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten om hun kennis, ervaring en vriendschap te delen. Talloze clubs en pubs staan ​​garant voor kwaliteitsentertainment in een gastvrije omgeving - of het nu in de open, ruime zone van de Grote Markt is of in de mysterieuze, nauwe steegjes van Kazimierz. Clubs bevinden zich dicht bij elkaar, dus geharde feestvrienden kunnen zich hele avonden wijden aan het verkennen van nieuwe plaatsen. Culturele, muzikale en filmfestivals, waarvan er veel door studenten worden georganiseerd, verlevendigen ook de stad.

Locaties

  • Kraków

    ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków,, , Kraków

Vragen