Keystone logo
ITESO - Universidad Jesuita de Guadalajara Master's degree in onderwijs en sociale interactie
ITESO - Universidad Jesuita de Guadalajara

Master's degree in onderwijs en sociale interactie

Tlaquepaque, Mexico

26 Months

Spaans

Full time

Request application deadline

Request earliest startdate

Request tuition fees

Afstand leren, Op de campus

* neem contact met ons op voor informatie over het collegegeld van het semester voor de opleiding waarin je geïnteresseerd bent

Invoering

Deze masteropleiding is het enige programma dat bijdraagt aan het transformeren van onderwijs in een plek voor ontmoeting en samenwerking die is ontworpen om een eerlijkere samenleving op te bouwen.

Dit programma is voor jou

Als u op het gebied van onderwijs werkt, in openbare of particuliere instellingen en geïnteresseerd bent in het beheren en adviseren van projecten om leerprocessen te verbeteren op basis van sociale interactie die egalitaire relaties bevorderen en erkent dat iedereen iets te leren en te onderwijzen heeft.

Waarom studeren aan ITESO?

 • Je neemt deel aan een afstudeerprogramma dat zich richt op het opbouwen van kennis door middel van sociale interactie in leerprocessen, wat deze aanpak uniek en innovatief maakt op zowel nationaal als internationaal niveau.
 • Je ontwikkelt een project dat oplossingen voorstelt voor echte problemen in jouw context, door leerprocessen te bevorderen die gebaseerd zijn op samenwerking, inclusie, solidariteit en respect.
 • Je zult samenwerkingspraktijken opnemen om kennis en egalitaire relaties op te bouwen met de mogelijkheid om verschillende bemiddelingen, zoals technologie of kunst, te integreren.
 • Je bent in staat om bij te dragen aan de verbetering van het leren op verschillende niveaus en in verschillende kennisgebieden, waarbij je niet alleen academische aspecten aanpakt, maar uitgaat van een democratisch, inclusief perspectief met een sterke focus op de cultuur van vrede, op een manier die integreert sociale interactie en leerprocessen.
 • Je werkt samen met een faculteit die bestaat uit docenten en onderzoekers met ervaring in leerprojecten op basis van sociale interactie, zowel in schoolomgevingen als in gemeenschaps-, zaken- en maatschappelijke organisaties, met kennis van participatieve methodologieën, de cultuur van vrede, interculturaliteit. , inclusie, genderperspectief, technologie en kunst.
 • De overeenkomsten die zijn gesloten met universiteiten die behoren tot de Association of Universities Entrusted to the Society of Jesus in Latin America (AUSJAL) stellen ITESO-studenten in staat hun opleiding te verrijken met internationaliseringservaringen.

Graduate profiel

Na het afstuderen van dit programma:

 • Je gebruikt projecten en nieuwe praktijken die gericht zijn op het versterken van leerpraktijken om onderwijsprocessen te transformeren zodat ze gebaseerd zijn op zinvolle, collaboratieve, inclusieve, vreedzame en democratische relaties.
 • Je bent in staat participatieve sociaal-educatieve projecten te ontwerpen, uit te voeren en te herstellen die zich richten op sociaal interactie-gebaseerd leren in zowel formeel als niet-formeel onderwijs.

157009_pexels-photo-935943.jpeg
nappy / pexels

Educatief model

De afstudeerprogramma's van ITESO weerspiegelen de specifieke benadering van de instelling voor de geavanceerde productie van kennis en leren. Het is een ideaal scenario voor de articulatie van verschillende expertisegebieden en perspectieven die inspelen op de sociale en technologische behoeften van onze samenleving en de verschillende beroepen versterken. Het is een voortdurende inspanning van studenten, professoren en tal van actoren en instellingen om een academisch gesprek te voeren dat vraagtekens plaatst bij het reductionisme van bepaalde technisch-wetenschappelijke perspectieven.

ITESO-programma's voor afgestudeerden concentreren hun leerproces rond studenten als de belangrijkste actoren. Met hun persoonlijke autonomie en waardigheid als uitgangspunt nemen studenten de dubbele rol aan van agenten en begunstigden van educatief werk, aangevuld met hun interactie met leeftijdsgenoten en de faculteit van het programma.

De afstudeerprogramma's van ITESO zijn geleidelijk in overeenstemming met sociale behoeften en institutionele oriëntaties, in een poging om de specifieke uitdagingen van lokale / mondiale ontwikkeling aan te pakken met als doel het bevorderen van sociale verantwoordelijkheid en cohesie, evenals een toewijding aan de meest onteigende sectoren van de samenleving. Van het programma en zijn afgestudeerden wordt verwacht dat ze een impact hebben op onze sociale, wetenschappelijke en academische context.

Onze afstudeerprogramma's bereiken excellentie bij het vormen van studenten door het ontwikkelen van specifieke en multidisciplinaire competenties, ondersteund door complex en kritisch denken, reflexieve praktijken, debat, de manifestatie van kennis en levenslange opgebouwde sociale en professionele ervaring, evenals de constructie van solidariteit.

De velden van academische productie - voornamelijk onze institutionele programma's op het gebied van onderzoek en interventie - zijn gebaseerd op georganiseerde praktijken binnen interne netwerken van academische basiseenheden, afdelingen of centra. Ze opereren ook in externe of interinstitutionele netwerken die ITESO in de loop der jaren heeft opgebouwd, waardoor studenten en professoren kunnen samenwerken en de middelen van contextuele en toegepaste kennis kunnen optimaliseren.

Onze afstudeerprogramma's produceren innovatieve, creatieve en kritische kennis. In die zin wordt innovatie opgevat als de implementatie van nieuwe alternatieven voor het oplossen van bestaande problemen. De toepassingen van dergelijke kennis dienen om sociaaleconomische, wetenschappelijke, technologische en culturele dynamieken en eisen te herkennen en op te lossen en worden onder meer verspreid via publicaties, ontwikkeling van prototypes, systemen, octrooien, sociale toepassingen en interventies.

Academische activiteiten

De volgende activiteiten van de Master's Degree in Education and Social Interaction maken deel uit van het adviserende ondersteuningssysteem van het programma:

 1. De vijf onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiecursussen van het programma vormen en structureren uw project voor het behalen van de graad (TOG, in de initialen in het Spaans), en bieden theoretische en methodologische hulpmiddelen voor het formuleren van een reëel probleem dat relevant is voor de het vormingsgebied van het programma, dat zich leent voor participatieve methodologieën en dat zinvol is in het sociaal-professionele scenario waarin je werkt.
 2. De colloquia die vóór de afsluiting van de RDI II- en RDI IV-cursussen worden gehouden, zijn ruimtes voor academische verspreiding en discussie waarmee je de vorderingen die je maakt op je TOG kunt presenteren aan je collega's, docenten en docenten, en feedback kunt krijgen van externe lezers gericht op het verbeteren van uw interventieproject.
 3. Diepgaande theoretisch-methodologische workshop en begeleiding tijdens het hele proces. In deze workshop krijg je gepersonaliseerde adviesondersteuning om te garanderen dat je aan het einde van RDI II een solide interventieproject hebt dat voldoet aan de verwachte kenmerken voor de implementatie ervan, waardoor je de cursussen in dit curriculum kunt voortzetten. Oppervlakte.
 4. Productie workshop. Dit is een ervaring van samenwerkend in situ leren tussen studenten en professionals uit verschillende specialisatiegebieden, waardoor deelnemers hun interventieprojecten kunnen verrijken door samen te denken en nieuwe perspectieven en mogelijkheden te openen, dankzij de diversiteit van de kennisgebieden.

Studie plan

Eerste semester (semester 1) Tweede termijn (semester 2)
 • Socio-culturele grondslagen van leren
 • Benaderingen van sociale interactie
 • RDI I. Problematisering
 • Modellen voor leren op basis van sociale interactie
 • RDI II. Participatief ontwerp
 • electieve
Derde termijn (semester 3) Vierde termijn (semester 4)
 • RDI III. Participatieve actie
 • electieve
 • electieve
 • RDI IV. Procesherstel
 • electieve
Vijfde termijn (zomer)
 • RDI V. Integratie

Over de school

Vragen