
Master in digitale technologie-engineering
Eindhoven, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time, Deeltijd
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 May 2025*
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 2.601
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* voor niet-EU-studenten | EU-studenten 15 juni
Invoering
Klaar voor een leidende rol in digitale transformatie? Ben jij een ambitieuze bachelor in engineering, ICT of Applied Science die een carrière ambieert in een bredere rol? Wil je je specialiseren in digitale technologie? Ben je bereid om verder te gaan dan het voor de hand liggende om complexe en betekenisvolle uitdagingen op te lossen in een interdisciplinaire aanpak? Wil jij vanaf dag één jouw netwerk opbouwen in het hightech ecosysteem van Nederland?
Waarom de Master Digital Technology Engineering?
- Er is geen simpele oplossing voor grote uitdagingen als klimaatverandering, infectieziekten en de exponentiële groei van technologie. De opkomst van de slimme samenleving en digitale transformatie vragen om een andere benadering van digitale technologie, mensen, processen en samenwerkingen.
- Het werkveld vraagt om ingenieurs die kunnen omgaan met hoge niveaus van onzekerheid, complexiteit, onderlinge afhankelijkheden en aanpassingen en die het ecosysteem begrijpen.
- Om deze leemte op te vullen werkte Fontys samen met internationale bedrijven, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen bij het ontwerp van deze gloednieuwe masteropleiding.
- Deze master biedt directe toegang voor studenten met een bachelor Engineering, ICT of Applied Science die hun MSc-opleiding in 2 jaar (pre-master is niet vereist) willen afronden en hun carrière een vliegende start willen geven!
Professionele Masters
Er zijn twee soorten masteropleidingen in Nederland: professionele masters, aangeboden door hogescholen, en wetenschappelijke masters, aangeboden door academische universiteiten. Hoewel beide typen masteropleidingen op hetzelfde niveau worden opgeleid, is er een verschil in oriëntatie. Professionele masteropleidingen zijn gericht op praktijkgericht onderzoek, terwijl wetenschappelijke masteropleidingen meer gericht zijn op onderzoek in de academische wereld. Van een afgestudeerde wordt verwacht dat hij zich kan aanpassen aan nieuwe kennis en een onderzoekende houding aanneemt. Kennis van een beperkt vakgebied is niet meer voldoende. Innovaties vinden in grote lijnen plaats op het snijvlak van verschillende disciplines. Professionele masteropleidingen voorzien in deze toenemende behoefte aan professionals die op deze knooppunten kunnen opereren.
Onze medewerkers
We hebben nauw samengewerkt met verschillende bedrijven.
- Philips
- ASML
- Zo groot
- VDL
- CSU
- Sioux-technologieën
- TMC
- Bodec
- van Berlo
- van Rijsingen groen
toelatingen
Beurzen en financiering
De NL-beurs biedt een gedeeltelijke beurs voor het eerste jaar van je studie aan onze universiteit en wordt gefinancierd door Fontys University of Applied Sciences en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Beurs
De beurs bedraagt € 5.000,-. Deze ontvang je in het eerste jaar van je studie.
Sommige opleidingen van Fontys bieden de NL Scholarship aan voor niet-EER-studenten. Bezoek de website om te zien welke programma's deze beurs aanbieden. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor andere beurzen die niet door Fontys worden verstrekt.
leerplan
Aanpak & programmaoverzicht
In dit overzicht hieronder vind je alles wat je moet weten over de masteropleiding. Zoals je mag verwachten een uitgebreidere toelichting op de twee jaar, en bovendien ook op onze onderwijsaanpak.
Tijdens de masteropleiding worden cursussen gegeven voor alle vier de leerlijnen die u volgt. De leerlijnen zorgen ervoor dat u kennis en vaardigheden ontwikkelt in:
- Digitale technologieën
- Systems Engineering
- Praktijkgericht onderzoek
- Ontwerpgericht werken
Elke leerlijn biedt vier cursussen tijdens elk van de vier open-ended challenges. Na de vier challenges ontvang je bijles voor elke leerlijn op je project in de afstudeerfase.
Uitdagingen met een open einde
De uitdagingen met een open einde zijn bedoeld om je ervaring te laten opdoen in het proces van het integreren van digitale technologie in een ingenieurscontext en sluiten nauw aan bij de leerlijnen. De uitdagingen zorgen voor meer diepgang en jouw handelen binnen de uitdagingen is goed onderbouwd. Je leert handelen vanuit theoretische kaders en je leert vanuit verschillende perspectieven naar uitdagingen kijken. De cursussen zijn betekenisvol omdat ze aansluiten bij de uitdagingen.
Jaar 1
Het eerste jaar van de masteropleiding bestaat uit drie open challenges die worden afgewisseld met weken van integratie, reflectie en toetsing: de zogenaamde 'tussenweken'. Tijdens de tussenweken reflecteer je op hoe je de theoretische kaders en het onderwijsaanbod in de leerlijnen hebt toegepast op de challenges. De derde challenge voer je uit terwijl je bij een bedrijf werkt.
- Uitdaging 1 - cursussen
- Digitale technologieën - Ophalen van gegevens, basisverwerking en datavisualisatie
- Systeemtechniek - Perspectieven in systeemtechniek begrijpen
- Praktijkgericht onderzoek - Praktijkgericht onderzoek - basisvaardigheden
- Ontwerpend werken- Creëer en maak keuzes
- Uitdaging 2 - cursussen
- Digitale technologieën - AI: hands-on machine learning en neurale netwerken
- Systeemtechniek- Ontwerpen van een waardepropositie
- Praktijkgericht onderzoek - Gegevens verzamelen en analyseren
- Designgebaseerd werken- Designdenken
- Uitdaging 3 - cursussen
- Digitale technologieën - Diepe duik in data-analyse: het beheersen van de state-of-the-art
- Systeemtechniek - Het optimaliseren en verbeteren van productontwerp in een organisatorische context
- Praktijkgericht onderzoek - Onderzoeksresultaten communiceren
- Ontwerpgericht werken - Mensgerichte benaderingen
Jaar 2
Het tweede jaar van de masteropleiding bestaat uit één open challenge. De rest is onderdeel van de afstudeerfase waarin het vooronderzoek voor het afstudeerproject plaatsvindt en tot slot het afstudeerproject zelf (20 weken). De open challenge en de vooronderzoeksfase in het tweede jaar worden ook afgewisseld door weken van integratie, reflectie en toetsing. Het afstudeerproject wordt voltooid terwijl u bij een bedrijf werkt.
- Uitdaging 4 - cursussen
- Digitale technologieën - Slimme apparaten - sensoren en ingebedde software
- Systeemtechniek - Oplossingen ontwikkelen: hoe maak je een product succesvol
- Praktijkgericht onderzoek - Visualiseer uw proces
- Ontwerpgericht werken - Mensgerichte benaderingen
Afstudeerfase
De afstudeerfase bestaat uit het vooronderzoek en het afstudeerproject. Het doel van het vooronderzoek is om jezelf in zes weken voor te bereiden op je afstudeerproject. In tweetallen doe je (desk)research, onderzoek en bepaal je wat je ontwerpaanpak zal zijn en bedenk je een conceptuele onderzoeksstrategie voor je afstudeerproject. Je krijgt ondersteuning van een van de coaches en je kunt gebruikmaken van feedback van experts bij het werken aan dit project.
Tijdens je afstudeerproject werk je in een projectgroep aan een reële en relevante ontwerpvraag binnen de context van – en ingebracht door – een organisatie die geconfronteerd wordt met een digitale transformatie. Je ontwikkelt een digitale oplossing die een passend antwoord biedt op het gegeven probleem van de organisatie, rekening houdend met stakeholder- en systeemvereisten.
Onderwijsaanpak: Design Based Learning (DBL)
De Design-Based Learning-aanpak stelt u in staat om realistische (ontwerp)problemen op te lossen terwijl u reflecteert op uw leerproces. Het benadrukt het plannen en ontwerpen van essentiële activiteiten in het ontwerp van producten en het realiseren van ideeën binnen authentieke (technische) omgevingen. Binnen dit ontwerpproces neemt u beslissingen over de te nemen stappen en bent u voortdurend bezig met itereren. Hierdoor wordt u steeds beter in het genereren van specificaties, het doen van voorspellingen, het ervaren en creëren van oplossingen, testen en communiceren.
Over het algemeen werk je op een zelfgestuurde manier binnen de Design-Based Learning-aanpak en reflecteer je op het constructieve (leer)proces. Wij geloven dat Design-Based Learning het antwoord is op de vraag hoe je een zelfgestuurde professional wordt.
De T-vormige professional
De digitale technologie-ingenieur is een type professional dat kan worden beschreven aan de hand van het T-vormige professionele model.
- De horizontale balk van de T vertegenwoordigt de breedte van de expertise, zoals het vermogen om met andere experts in verschillende systemen en intellectuele en disciplinaire culturen samen te werken.
- Het verticale deel van de T vertegenwoordigt een diepgaande expertise in een specifiek kennisdomein.
Bedrijven vragen om deze T-vormige professionals met diepgaande kennis van één discipline en een brede kennisbasis in aangrenzende gebieden, algemene zaken of ondernemende velden. Wij zien de T-vormige digitale technologie-ingenieur als een professional die in staat is om te communiceren en de experts te begrijpen, terwijl hij een ontwikkelingsgerichte en ondernemende mindset heeft.
Programma resultaat
Wat je zult leren
- Met het programma kunt u uitgebreide kennis en vaardigheden opdoen op het gebied van digitale technologie en systeemtechniek. Het is ontworpen om u oplossingen te laten ontwikkelen voor complexe problemen die voortvloeien uit digitale transformatie.
- Tijdens de master faciliteren we een stimulerende leeromgeving waarin je werkt aan uitdagingen uit het echte leven, met behulp van vaardigheden als samenwerken, feedback en reflectie. Door ontwerpgericht te werken, ervaar je de problemen waarmee de industrie wordt geconfronteerd en begrijp je de fasen die een digitale technologie-oplossing van begin tot eind doorloopt.
- Na succesvolle afronding van de masteropleiding ben je een digitale technologie-ingenieur die digitale technologieoplossingen kan implementeren en kan bijdragen aan de digitale transformatie van organisaties. Je kunt bijdragen aan een snel veranderende digitale samenleving en een maatschappelijke impact hebben op het gebied van duurzaamheid en ethiek
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Als masterstudent ben je resultaatgericht en kun je omgaan met de hoge mate van flexibiliteit, complexiteit en onderlinge afhankelijkheid die de toepassing en integratie van digitale technologie vereist. Deze integratie vindt zowel plaats bij de innovatie van bestaande producten en/of diensten als bij de verandering van interne productie- en organisatieprocessen. Om je doelen te bereiken, combineer je je geavanceerde technische kennis (hardware, software en analytische vaardigheden) met je vermogen om te communiceren met en de behoeften van de verschillende belanghebbenden in te schatten.
Junior posities
- Test-ingenieur,
- Bedrijfsprocesanalist,
- Procesingenieur,
- Productie-ingenieur,
- Ontwerpingenieur
- En nog veel meer
Medior/senior posities
- Product eigenaar,
- Projectmanager/coördinator,
- Projectleider NPI,
- NPI productie-ingenieur,
- Field support ingenieur.
- Nogmaals, veel meer mogelijkheden
Programma Toelatingseisen
Toon uw toewijding en bereidheid om te slagen op een business school door het GMAT-examen af te leggen. Dit is het meest gebruikte toelatingsexamen dat uw kritisch denk- en redeneervaardigheden meet.
Download de GMAT-miniquiz om een idee te krijgen van de vragen die u in het examen zult tegenkomen.