Keystone logo
University of Luxembourg, Faculty of Humanities, Education and Social Sciences Master in grensstudies
University of Luxembourg, Faculty of Humanities, Education and Social Sciences

Master in grensstudies

Esch-sur-Alzette, Groothertogdom Luxemburg

2 Years

Engels

Full time

Request application deadline

Request earliest startdate

EUR 200 / per semester

Op de campus

Invoering

De Master in Border Studies is een tweejarig gezamenlijk internationaal studieprogramma dat zich richt op de complexe economische, politieke, sociale en culturele kwesties van grenzen en grensregio's in Europa en daarbuiten.

De meertalige cursussen worden gegeven in het Duits, Frans en Engels in drie landen aan vier verschillende universiteiten:

 • Universiteit van Luxemburg;
 • Universiteit van Lotharingen (Frankrijk);
 • Universiteit van Saarland (Duitsland);
 • Universiteit van Kaiserslautern (Duitsland).

De uitdagende vragen van de 21e eeuw aanpakken

In het kielzog van de afschaffing van de reguliere grenscontroles in Europa en de val van het ijzeren gordijn, heeft het veld van Border Studies nieuwe onderzoeksobjecten geopend en een merkbare ontwikkelingsstoot ervaren. Tegelijkertijd ervaren Europese samenlevingen de uitdagingen van de nieuwe sluiting van grenzen.

De Master in Border Studies biedt studenten de belangrijkste concepten en analytische hulpmiddelen om de sociale, culturele, politieke en economische uitdagingen van grensregio's en grensoverschrijdende samenwerkingen te begrijpen. Studenten verwerven theoretische kennis van grensproblemen, grensculturen, grensliteratuur en constructies van 'anders-zijn'.

Studenten verwerven de benodigde vaardigheden om een cruciale rol te spelen in de toenemende discussies over nationale en Europese identiteiten, wereldwijde mobiliteiten, migratie, culturele diversiteit, burgerschap en grensoverschrijdende samenwerking - vooral in de Grote Regio.

Studenten kunnen zich specialiseren in een van de twee tracks:

 • ruimtelijk spoor inclusief geografie en ruimtelijke ordening;
 • taal- en cultuurtraject inclusief culturele studies, literatuur, taalkunde, interculturele communicatie.

28917_new_2.jpg

Carrièremogelijkheden

De Master in Border Studies bereidt zich voor op een carrière in grensoverschrijdende en interculturele werkomgevingen, met name in grensregio's in Europa (zoals de Grote Regio) en daarbuiten.

Meer specifieke loopbaanperspectieven, waaronder:

 • de economische sector (bv. handelsondernemingen, enz.);
 • culturele agentschappen of instellingen;
 • de media;
 • overheidsdiensten (bijv. grensoverschrijdende regionale en ruimtelijke ordening, economische, grensoverschrijdende openbare diensten);
 • planning en promotie, grensoverschrijdend cultuurbeheer, grensoverschrijdende regionale marketing.

Waarom Border Studies studeren aan de University of the Greater Region?

 • De meertalige cursussen worden gegeven aan de vier partneruniversiteiten in de Grote Regio.
 • Studenten profiteren van een multiculturele en meertalige studie-ervaring die essentieel is voor hun toekomstige professionele loopbaan.
 • Het interdisciplinaire studieprogramma is gebaseerd op een sterke en langdurige samenwerking tussen de partneruniversiteiten.
 • Een verplichte stage stelt studenten in staat een beter overzicht te krijgen van hun carrièremogelijkheden.
 • Succesvolle studenten krijgen een gezamenlijk diploma uitgereikt door de vier universiteiten.

Programma

Het curriculum omvat een voltijds tweejarig programma (120 ECTS).

Semester 1: Het eerste semester wordt doorgebracht aan de Universiteit van Luxemburg en aan de Universiteit van Lotharingen. Studenten verwerven kennis van centrale concepten en onderzoeksmethoden in de studie van grensregio's en maken kennis met actuele debatten over grensvraagstukken vanuit een ruimtelijk/geografisch en een taalkundig, cultureel en sociologisch perspectief.

Semester 2: De studenten van het tweede semester brengen voornamelijk door aan de Universiteit van Lotharingen en aan de Universiteit van Luxemburg, studenten specialiseren hun studie verder door te kiezen tussen een van de twee sporen van het programma:

 • ruimtelijke studies
 • taal- en cultuurstudies

Elke track bestaat uit één module (12 ECTS) en een keuzemodule gekozen uit de andere track (6 ECTS). Studenten moeten in het tweede semester een verplichte stage doen.

Semester 3: Studenten brengen het derde semester door aan de universiteit van Saarland en de universiteit van Kaiserslautern. Studenten nemen deel aan een zevendaagse excursie waarin ze werken aan een case study in grensoverschrijdende relaties en samenwerking. Studenten verdiepen hun kennis volgens de gekozen specialisatie in het tweede semester.

Semester 4: Het laatste semester staat in het teken van de afstudeerscriptie. Aan het begin en het einde van het vierde semester vindt een workshop plaats waarin studenten hun masterscriptie presenteren en bespreken.

Toelating

Aanvragers moeten een bachelordiploma of gelijkwaardig hebben op het gebied van culturele studies, taalkunde, literatuur, interculturele communicatie, sociale of ruimtelijke wetenschappen.

Het programma is beperkt tot 20 studenten. De selectie is gebaseerd op de sollicitatiedocumenten die een motivatiebrief, een Curriculum Vitae, certificaten en diploma's van eerdere studies en een bewijs van schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid Duits, Frans en Engels moeten bevatten.

De cursussen worden gegeven in het Duits, Frans en Engels. Voor alle drie de talen is het Common European Framework of Reference for Languages niveau B2 vereist.

Campus Belval, University of Luxembourg

leerplan

toelatingen

Carrièremogelijkheden

Over de school

Vragen